Slovenija

Skoraj polovica otrok in mladostnikov uživa preveč sladkorja

Ljubljana, 14. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
46

Na naših jedilnikih je še vedno veliko preveč sladkorja, je pokazala raziskava prehrambenih navad Slovencev. "Če želite narediti nekaj koristnega za svoje zdravje in zdravje svojih otrok, je potrebno čim bolj omejiti uživanje živil, ki predstavljajo glavne vire prostih sladkorjev – bodisi z manj pogostim uživanjem in manjšimi porcijami, bodisi z zamenljivimi živili, ki imajo ugodnejšo hranilno sestavo," ob tem svetuje Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Čeprav je že dolgo znano, kako nevarni so sladkorji našemu zdravju, so še vedno prepogost spremljevalec naših jedilnikov. Ob dnevu sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra, je Inštitut za nutricionistiko predstavil rezultate nacionalne raziskave o vnosu sladkorjev pri prebivalcih Slovenije. Skrb zbujajoči izsledki so bili objavljeni tudi v ugledni znanstveni reviji Nutrients. 

"V raziskavo je bilo vključenih 1.248 prebivalcev Slovenije, starih med 10 in 74 let. Ugotovili smo, da 44% mladostnikov, 16% odraslih in 19% starejših prebivalcev zaužije več kot 10% energije iz prostih sladkorjev, medtem ko je z upoštevanjem novejših strožjih priporočil stanje precej slabše. Kar pri 87% mladostnikih smo ugotovili, da je bil dnevni vnos energije s prostimi sladkorji višji od 5%," so povzeli glavne ugotovitve.  Gre za prvo tovrstno raziskavo v Sloveniji.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in številne druge javno-zdravstvene organizacije priporočajo, da naj dnevni vnos prostih sladkorjev pri otrocih in odraslih nad dopolnjenim drugim letom starosti ne presega 10% skupnega energijskega vnosa, za dodatne pozitivne učinke na zdravje pa bi morali njihov vnos omejiti pod 5% skupnega vnosa energije, kar za povprečno telesno aktivnega odraslega predstavlja že slabi dve žlički sladkorja na dan.

"Rezultati so pokazali, da se priporočil Svetovne zdravstvene organizacije o vnosu prostih sladkorjev pod 10% dnevnega energijskega vnosa drži le okoli polovica mladostnikov, kar je zaskrbljujoče, saj se telo mladostnikov šele razvija, zdrava prehrana pa je za normalen razvoj ključnega pomena," je poudarila Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko. Raziskava je bila opravljena na reprezentativnem vzorcu prebivalcev Slovenije, zato lahko rezultate z veliko statistično verjetnostjo posplošimo na celotno slovensko populacijo, staro med 10 in 74 let. 

 

Sladke pijače so glavni vir prostih sladkorjev.
Sladke pijače so glavni vir prostih sladkorjev. FOTO: Shutterstock
Mladostniki največ prostih sladkorjev zaužijejo s sladkimi pijačami in sadnimi sokovi, tortami, kolači in pecivom ter mlečnimi izdelki. Pri odraslih in starostnikih je podobno, le s to razliko, da mlečne izdelke na tretjem mestu zamenjata med in namizni sladkor. 

Glavni vir prostih sladkorjev v vseh starostnih skupinah predstavljajo sladke pijače, vključno s sadnimi sokovi, kar še dodatno izpostavlja pomen navajanja otrok na pitje vode in nesladkanih čajev že v zgodnji starosti. "Sladke pijače so za žejo povsem neprimerne, saj z njimi v telo vnašamo kalorije, ki nimajo nobenega vpliva na občutek sitosti in jih zato pri naslednjem obroku ne bomo kompenzirali, poleg tega pa imajo izrazito negativne učinke na zdravje," še pojasnil Zupaničeva. 

Njihovo uživanje sicer v zadnjih letih opazno upada tako med mladostniki kot tudi med odraslimi, je ob tem povedal  doc. dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Seveda se s tem še ne smemo prehitro zadovoljiti, saj še vedno obstaja določen delež populacije, ki jih uživa v pretiranih količinah," je dodal. Prepričan je, da bi želene rezultate lahko dosegli le z ukrepi na institucionalni ravni, "kot je še dodatno omejevanje njihove dostopnosti na primer v šolah, bolnišnicah, domovih za starejše".

Pomemben delež prostih sladkorjev zaužijemo še s tortami, kolači in drugim pecivom, kar je posledica pri nas zelo žive tradicije domače peke, pa tudi s sladoledi, sadnimi jogurti, medom in marmelado. Študija je še pokazala, da več prostih sladkorjev zaužijejo predstavnice ženskega spola in manj izobraženi.

"Ključen nasvet je spodbujanje izbiranja manj sladkih živil, manjših porcij in manj pogosto uživanje takšnih živil," so izpostavili na Inštitutu za nutricionistiko. 

Kar polovica vseh predpakiranih izdelkov na našem tržišču vsebuje proste sladkorje, največ prostih sladkorjev pa se proda s sladkimi pijačami ter čokolado in sladkarijami.

"Eden izmed pokazateljev neuravnotežene prehrane je tudi vnos prostih sladkorjev. Po definiciji med proste sladkorje uvrščamo tiste sladkorje, ki v živilih niso naravno prisotni, temveč jih je med proizvodnjo ali pripravo v hrano ali pijačo dodal proizvajalec, kuhar ali pa kar potrošnik sam. Poleg vseh vrst dodanih sladkorjev med proste sladkorje uvrščamo tudi sladkorne sirupe, med, pa tudi sadne sokove in koncentrate sadnih sokov. Sadne sokove in koncentrate sadnih sokov med proste sladkorje uvrščamo zato, ker je bil sladkor med proizvodnjo izdelka sproščen iz celičnih struktur, hkrati pa so bile med procesiranjem iz sadja odstranjene koristne vlaknine, ki upočasnjujejo presnovo in absorpcijo sladkorja v kri," je poudaril prof. dr. Igor Pravst z omenjenega inštituta. 

Z vidika prekomernega uživanja prostih sladkorjev so najbolj problematični otroci oz. mladostniki, saj lahko to vodi v različne zdravstvene težave. Neuravnotežena prehrana je namreč eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in rak. Gre za bolezni, ki so tako v Sloveniji kot v razvitem svetu danes najpogostejši vzrok smrti, hkrati pa občutno znižujejo kakovost življenja v zrelih letih, so izpostavili na Inštitutu za nutricionistiko. Poleg tega je uživanje prostih sladkorjev tudi eden izmed glavnih razlogov za razvoj zobne gnilobe in z njo povezanih težav z ustno votlino. 

"Visoki prehranski vnosi prostega sladkorja na dolgi rok preko povečevanja telesne teže povečujejo tudi tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Prav zdaj v Sloveniji izvajamo nacionalno raziskavo 'Odkrijmo sladkorno', s katero želimo natančneje ugotoviti razširjenost še neprepoznane sladkorne bolezni v posameznih skupinah prebivalstva. Po trenutnih podatkih imamo v Sloveniji približno 136.900 oseb s sladkorno boleznijo, velika večina ima sladkorno bolezen tipa 2, preliminarni rezultati nove raziskave pa kažejo, da jih je še precej več, saj pri mnogih sladkorna bolezen še ni odkrita," pa je ob predstavitvi rezultatov študije izpostavila doc. dr. Jelka Zaletel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pravst je ob vsem tem zaključil: "Če želite narediti nekaj koristnega za svoje zdravje in zdravje svojih otrok, je potrebno čim bolj omejiti uživanje živil, ki predstavljajo glavne vire prostih sladkorjev – bodisi z manj pogostim uživanjem in manjšimi porcijami, bodisi z zamenljivimi živili, ki imajo ugodnejšo hranilno sestavo. Potrošniki imamo v trgovini vedno večjo izbiro različic živil, ki imajo bolj ugodno hranilno sestavo. Pri tem nam je v pomoč tudi brezplačna mobilna aplikacija #VešKajJeš, ki uporabnikom v treh korakih, v barvah semaforja, predstavi prehranski profil izbranega živila." Aplikacija ima preko 40.000 uporabnikov, razvili pa so jo na Inštitut za nutricionistiko, Institut Jožef Stefan in Zveza potrošnikov Slovenije, financira pa jo Ministrstva za zdravje.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zeka
15. 11. 2020 12.53
-1
Kupim žitno kašico za dojenčka in doma ugotovim da ima 32 gramov sladkorja. Taki izdelki bi morali biti zakonsko prepovedani. Kaj potem šele zaužijemo v izdelkih, ki niso namenjeni dojenčkom. Še navadni jogurt ima sladkor, kaj šele kak sadni. In potem se najde kak pametni in reče sadni jogurt je zdrav. Veliko izdelkov je takšnih za katere si sploh ne predstavljamo, da vsebujejo sladkor. In že s takšnimi izdelki, ga zaužijemo veliko preveč. Potem pa se pika na i kaka čokolada ali kaj podobnega.
yokerxdinterfan
15. 11. 2020 11.46
+1
če se vam toliko gre za to naredite kot z cigareti....enaka embalaža pa ne sme biti vsem na očeh
PEACE
15. 11. 2020 11.24
+2
To je virus ne pa korona.!!!!!
toxicox
15. 11. 2020 11.19
-7
če imate radi gazirane cola energy vedno kupite zero veliko boljše in manj škodljivo
lesena_zlica
15. 11. 2020 11.31
+5
To ni res. Si kdaj pogledal sestavo in energijsko vrednost pijače? Pijače z manj sladkorja ga vsebujejo še več kot navadne. S tem da so tu notri umetna sladila kot je aspartam, fenilalanin... ki so bolj škodljiva za zdravje kot beli sladkor.
akmt
15. 11. 2020 10.59
+4
Ne nasedajte polnim policam v trgovini, reklamam. Kupujte z lastno pametjo. Hrana naj bo zdrava, skromna. Kje pa pise, da prezivimo samo ob energetskih bombah? Pomislite na hrano pred 40leti,ko smo bili otroci. Ob tisti hrani smo imeli primerno tezo. Zdaj je standard visji. Ampak zame to ne pomeni, da se bom basala s hrano s celega sveta.... Hrana je toliko, da se najes. Se spomnite od vcasih? "Od mize moras it se malo lacen. Ne smes se preobilno najesti". Za zejo pa VODA. Tudi domac jabolcni sok ni zdrav z vidika kalorij. Raje pojejte sveze jabolko. Isto jabolko v obliki soka vam povzroci nekajminutno prekomrrno obremenitev s sladkorjem. Ce pa ga pojeste, bo bistvena razlika, saj bo sadni sladkor pocasneje prehajal v kri.
yokerxdinterfan
15. 11. 2020 11.44
-2
včasih si po mnogo stvari moral iti v tujino
METKA102
15. 11. 2020 12.03
+3
Vse kar so ljudje potrebovali je bilo doma. Ni bilo treba v tujino. So hodili ja, a le zato, da so lahko kazali kaj vse imajo, drugi pa ne.
VF
15. 11. 2020 10.45
+4
Svetujem v branje knjigo Samomor s sladkorjem
Mladen Mladen
15. 11. 2020 10.33
+4
Druga ne delajo kot hekajo,sestreljujejo za COVID-19 že obvladajo igro mki ubijate po celem svetu za računalnikom pa se bašejo.Potem pa še lenitis država podpira namesto da bi jih nagnali v šole.To je samo v SLOVENIJI že CRO tega ni,ker so pametni oni tega ne odobrujejo zapretje šol..V moji vasi imam otroke ko jih lahko dam da socialna vodi otroke,samo je problem ,ker se vsi med sabo poznajo,visoki ilimunati skupaj držijo ,Ne vsi so dobri med njimi,
hotchilipoper
15. 11. 2020 10.32
+4
Ko smo bili mladi je vsakemu pripadla ena velika žlica sladkorja,in enkrat na teden malo piščanca,in nobeden ni bil debel.
hotchilipoper
15. 11. 2020 10.30
-3
Sladkor bi moral biti drag,in samo tako bi omejili porabo
Optimisty
15. 11. 2020 09.35
-4
sladkor je bolj nevaren kot covid 19....nevem zakaj se sladkarije ne umaknejo iz polic....naj jejo papriko ,korenje, bucke6,kumare pa je
cirenij
15. 11. 2020 10.45
+0
Mogoče za nekatere. Jaz pa kar v letih, pa če nimam kaj sladkega, si kar iz vrečke stresem bel sladkor v usta. In to pogosto. Pa vse o.k. Jem pa tudi zelenjavo, ki jo omenjaš.
Banion
15. 11. 2020 09.33
+3
Sladkor je prepoceni
cirenij
15. 11. 2020 09.32
+3
Sin je star 50 let. Nekdaj znan judoist in nato nogometaš. V otroštvu in mladost so mu "pasale" same sladkarije, Od jutra do večera. Pa nikoli bolan, nobenih zlomov.............Po šestih letih je šel k zdravniku kao na kontrolni pregled tako, da mu je doktor rekel, da je mislil, da se je prešaltal drugam.
cirenij
15. 11. 2020 09.35
+3
Tudi sam, glede na starost zgoraj opisanega mlajšega sina, nisem več mlad. Sladkarij pojem ogromno, "na zicu" 30 dkg čokolade, pa peciva, pa ohoho.......... Pa zdravnika praktično ne potrebujem. Ni mi jasno kaj je s temi sladkorji? Resnica ali fana? Kri v redu, krvni tlak in vse ostalo b.p.
cirenij
15. 11. 2020 09.38
+2
akmt
15. 11. 2020 10.38
+4
Vam lahko jaz razlozim. V cokoladi je pol sladkorja in pol mascob.Mascobe, ki so premesane s sladkorjem, zavirajo skokovit porast sladkorja v krvi. V sladkih pijacah je samo sladkor, ni mascob. Zato krvni sladkor skokovito TAKOJ naraste.Kot da bi si dali infuzijo sladkorja direktno v zilo. Nase telo pa v naslednih minutah ne potrebuje taksne ogromne sladkorne bombe in zato vse to preusmeri v mascevje, predvsem tisto na trebuhu. Zelo sladke stvari, npr. zitne ploscice, kjer je tudi le sladkor in ostali OH, so samo za sportnike tik pred vadbo ali vmes.Tudi jaz pojem ogromno cokolade, ne pijem pa sladkih pijac. Je pa res, da na racun tega ne pojem normalnega obroka, zal.Sladke pijace:v 2dcl je 9!!!!zlick sladkorja. 2dcl pijace ima toliko kalorij kot kos kruha,obcutka sitosti pa ne daje. Samo v odvecne mascobe gre.
lucinda
15. 11. 2020 09.27
+5
Saj je prejšnja vlada skušala omejiti prodajo sladkih pijač, pa so proizvajalci pijač zmagali, češ par sto delovnih mest bo šlo v nič. Zanimivo, da so ravno proizvajalci sladkih pijač za časa prejšnje Janševe vlade dobili noro velike državne subvencije za nič.
marston
15. 11. 2020 11.06
+1
Par sto delovnih mest za pijače in še toliko v zdravstvu za diabetes, pa je vlada zmagala. Umrljivost višja, pa rabimo posledično migrante. Pa je krog sklenjen, konec eu bo kmalu na tak način, enako kot z Rimskim imperijem.
Kazimir Plemeniti
15. 11. 2020 09.22
+4
Problem je, ker ljudje že na splošno kupujejo ‘poceni’ hrano. Ni samo sladkarija, tudi ostalo, sladkor se skriva marsikje drugje, kot so omake... Sicer pa ko vidiš večina mamic zašpehanih ni nič čudno da prenesejo svoje navade na otroke.
Herman691
15. 11. 2020 08.52
+6
Bolj zasvojljivo od heroina
Majda Vidmar
15. 11. 2020 08.28
+3
Poglejte sedaj,trgovine založene s sladkarijami da še hodit ne moreš mimo .Najprej naj ne naročajo toliko sladkarij ,oziroma lahko z manj sladkorja.Tudi pri nas imamo izdelke z manj sladkorja,naj prodajajo našo hrano bolj zdravo.Zakon mora bit bit in ga izvajati proizvodnja,kupec kupi kar je ponujeno.Ce sladkarij ni jih ne kupiš,ampak so na vsakem vogalu.
cakra
15. 11. 2020 08.33
+9
Majda V... zato so založene z sladkarijami ker se dobro prodajajo.
cirenij
15. 11. 2020 09.36
+1
ezzy5
15. 11. 2020 08.21
+5
Spoštovanje do strokovnjakov nutricistike, virologije itd... Vsi imate samo in problem. Ko širši javnosti podajate svoje izsledke se enostavno ne znate spustiti na nivo prejemnika te informacije. Povprečen Slovenec vas ne razume, ker se mu zdi vase govorjenje kvantna fizika. Dajte jasna, nedvoumna navodila, kaj in koliko lahko poje otrok, fizično aktiven odrasel....starostnik. Imejte jajca in povejte npr da je več kot žlička Nutele za otroka strupena...itd.
METKA102
15. 11. 2020 08.38
+3
Bravo. Dobro si napisal. En navaden človek težko razume vse te strokovne izraze ali pa jih sploh ne, saj ima vsaka stroka svoje poimenovanje in svoj besednjak. In, že ko začne brati te izraze in nima pojma o čem govorijo, ga vse mine.
METKA102
15. 11. 2020 08.43
+1
Še to: Dajte na police trgovin zdravo hrano namesto nezdrave. Če pa se police šibijo od vseh teh vrečk, zavojev in škatel škodljive hrane in, da je ta še poceni, le kako lahko pričakujete, da ljudje tega ne bodo kupovali. Že tam okrog blagajn je te šare naložene, da komaj greš mimo.
akmt
15. 11. 2020 10.43
+3
Pijte vodo in nesladkane caje. Kosmicev NE kupujte. Nutele 1 zlica na dan. NE sadnih jogurtov. Tudi pri sadju je treba pazit. Najvec 1 banana na dan.In zadnji obrok ob 19h.Sladkarije:tako kot mi vcasih-1cokolada na teden in ne 1 na dan. Nedeljsko kosilo samo ob nedeljah, ni vsak dan nedelja. Nehajte fotkat obroke za Fb. In ne zivite za hrano.
wikikriki
15. 11. 2020 13.36
Mulci vn, na kolesa,rolerje, v hribe, v park. Ne pa telefon, tablica pa papica. Gas
Gargamel35
15. 11. 2020 08.06
+1
Otrokom ste pobrali vse. Izobrazbo, druženje, veselje. Prisiljeni so ždeti doma brez stikov, buljijo v zaslon in gledajo depresivne starše, ki enako ždijo doma zaradi njihovega varstva in se tresejo za službe, če jih sploh še imajo. Hrana je ena redkih stvari, ki jih sploh še smejo kupit in zdaj bi jim vzeli še tisto malo veselja ko pojejo bombon.
hitra
15. 11. 2020 10.12
+2
No temu jaz pravim patetika od življenja.
aloalo
14. 11. 2020 19.13
-1
Dobr pa ke ste vi to študiral da je sladkan čaj nezdrav..ja pa če greš mal v hribe hodt za par ur ti glih tačaj daje energijo, j..vas
METKA102
15. 11. 2020 08.45
+2
Ja, a je treba iti v hribe, ne ležati na kavču.
batom@pinkponk.com
14. 11. 2020 17.12
+4
Nej se zmenjo z industrijo kaj nam tezijo.
RamzesII
14. 11. 2020 17.26
+4
Res je, vedno pravim, da se težav lotevajo na napačnem koncu.
wikikriki
15. 11. 2020 13.37