Slovenija

TV-obnova vasi Slapnik: težave zaradi lastnika, ki ima v lasti osmino ene hiše

Slapnik, 08. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
204

Idilično briško vasico Slapnik si je ogledala produkcijska ekipa, ki tam namerava snemati resničnostni šov. 17 parov iz različnih evropskih držav bo pod mentorstvom obnavljalo vasico, nagrada za zmagovalni par pa bo milijon evrov. Toda, produkcijsko ekipo pred začetkom snemanja čaka še veliko dela, saj je vas že več kot 40 let zapuščena, 17 objektov pa je imelo okoli 30 lastnikov. Večina je že podala soglasje k prodaji, zatika pa se pri enem.

Okoli pol ure vožnje od Nove Gorice po ozkih in vijugastih cestah Goriških brd se v ostrem ovinku spustimo po luknjasti, makadamski cesti proti vasici Slapnik. Edina cesta, ki vodi v vasico, je zaraščena s trnjem, a po kakšnem kilometru se pred nami pojavijo prve hiše. Ko parkiramo in stopimo iz avtomobila, je prvo, kar nas presune – svež in čist zrak. Diši po naravi, po prvih brstičih in češnjevih cvetovih. Na vhodu v zaselek je montažna hiša, ki je bila očitno zgrajena nazadnje, in vse kaže, da jo nekdo še vedno uporablja. Toda, ta vas, ki meri manj kot dva kvadratna kilometra, že več desetetij nima stalnih prebivalcev, zapuščena je in sameva. 

Ko se sprehodimo pod obokom, na katerem je opozorilo "prehod na lastno odgovornost", se zdi, kot da vas že leta potrpežljivo čaka, da ji nekdo znova vdihne življenje. Trenutno ji ga daje le narava, saj se povsod razrašča bršljan in drugo rastje. Na povsem zaraščenih dvoriščih naletimo na staro telefonsko slušalko, pošvedran čevelj, lonec, celo staro peč ... Kot da bi te stvari nekomu ostale, ko je v naglici zapuščal vas ... A ni se zgodilo v naglici. Nekdanji domačin in lastnik ene od hiš v centralnem delu vasi Franko Markočič se še spominja, kako polna življenja je bila vas, v kateri je živel do svojega 20. leta. Nato pa so se v 70. letih ena za drugo hiše praznile in posledično v vasi ni ostal nihče. "Postalo je moderno iti v službo, v mesto in tako so odšli vsi. Zaradi bližine službe. Ko je šel eden, so šli eden za drugim vsi ven," pravi. Kdaj točno je bila hiša na Slapniku 5, kjer se je rodil, zgrajena, gospod Franko ne ve, a po nekaterih podatkih so prvi zapisi tega priimka na tem naslovu že iz 16. stoletja. 

Franko Markočič, ki se je rodil v Slapniku, se spominja, kako polna življenja je bila nekoč ta vas.
Franko Markočič, ki se je rodil v Slapniku, se spominja, kako polna življenja je bila nekoč ta vas. FOTO: Aljoša Kravanja

V 18. in 19. stoletju je bila to premožna vasica, o čemer pričajo tudi velike in bogato oblikovane domačije. Ljudje so se ukvarjali s kmetijstvom, saj je zemlja v teh koncih zelo rodovitna. "Ne morete si predstavljati, kakšna vas je to bila. Tu uspeva vse. Oljke v Brdih so bile na našem koncu, nikjer drugje. Živeli so od vina, maronov – mi smo imeli po pet ton maronov, in drv. Drva so vozili v Italijo in so se zelo dobro prodajala," pravi Markočič, ki zdaj živi v Novi Gorici, v vas pa rad pride, saj tukaj vlada mir. No, tega več ni toliko. Že zdaj se v to majhno vasico, v katero je prej le redko kdo zašel, zgrinjajo turisti in domačini – vse odkar je v javnost prišla ideja, da nameravajo vas obnoviti v resničnostni oddaji. "V zadnjih dveh mesecih je bilo zagotovo okoli 10.000 ljudi tukaj," pravi Markočič. Prihajajo iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. 

Težave zaradi lastništva

Za realizacijo resničnostnega šova je predvidenih dobrih sedem milijonov evrov, še kakšen milijon več pa bodo potrebovali za dokončno obnovo same vasi, ki bo po končanem šovu postala nekakšen resort s poudarkom na ekološkem kmetijstvu. Sam šov pa bo dobra promocija zanj. Denar za obnovo vasi bodo zbrali od zasebnih investitorjev, računajo, da bodo nekaj denarja dobili tudi preko evropskih skladov. Zanimanja za vlaganje v ta projekt ne manjka, zatrjuje predstavnik slovenskega dela produkcijske ekipe Ernest Škerjanec

"Unikatna arhitektura, vas na samem, zanimiva lokacija, neokrnjena narava ... Prednosti so tukaj velike," Škerjanec našteva stvari, ki prepričajo ustvarjalce. 

Trenutno je največja ovira za začetek projekta lastništvo. "Z lastništvom se že res dolgo časa vleče. Problem je v tem, da ne moremo posamezno odkupovati same vasi, ampak moramo v kompletu," je pojasnil Škrjanec. V vasi je 17 objektov, lastnikov pa je bilo več kot 30. Z večino so že podpisali pismo o nameri prodaje, zatika se le pri enem lastniku, ki živi v Avstraliji. "Lastnik, ki ima osmino lastništva ene hiše predstavlja največ težav ... Ni hotel prodati. Zdaj pa se je s pomočjo župana in občine nakako omehčal," pravi Škerjanec, ki upa, da jim bo kmalu uspelo odkupiti vse objekte. 

Zaradi značilne briške arhitekture je vas spomeniško zaščitena, kar pomeni, da jo bodo morali v okviru resničnostnega šova restavrirati. Večjih posegov, ki bi okrnili videz vasice, ne bo smelo biti. "Kar se tiče zavoda za kulturno dediščino, moram pohvaliti, da so nam šli zelo na roke. Pomagajo nam, prav tako Občina Brda in župan Mužič," je odgovoril Škerjanec, ko smo povprašali, ali jim morebiti težave predstavlja tudi pridobivanje potrebnih dovoljenj za obnovo. 

Markočič, ki je pripravljen svojo lastnino prodati investitorjem, saj sam nima dovolj denarja, da bi propadajoča poslopja obnovil, upa, da bo projekt uspel. "Meni se to zdi super. Tako bom spet videl vas takšno, kot je bila," je dejal. A kot pravi – čeprav je pripravljen prodati svojo rojstno hišo, vasi ne namerava zapustiti. "Če bom prodal, bom v bližini gradil. Denar, ki ga bom tukaj pridobil, bom vložil, tako da se bomo jaz in moji otroci še vedno lahko vrnili sem," je dejal.

Vasica je zelo slikovita in ponuja lep razgled na sosednje vasi, hribe in doline.
Vasica je zelo slikovita in ponuja lep razgled na sosednje vasi, hribe in doline. FOTO: Aljoša Kravanja

'Kakšen osupljiv kraj'

Te dni so slovenski pobudniki projekta v Slapnik pripeljali producentsko ekipo, ki bo izpeljala resničnostni šov. Med njimi je bil tudi izvršni producent Richard Cook, ki dela za Netflix, HGTV, BBC, ITV, Showtime in druge televizijske mreže. Nad ruševinami je bil navdušen kot kakšen otrok. "Mislim, da je tole neverjetno. Kakšen osupljiv kraj in kakšna brilijantna priložnost! Še posebej je zanimivo, ker je to v Sloveniji, o kateri ne vemo veliko," je bil odkrit. 

"Ko smo prišli v Slovenijo, sem si mislil, kako je lepo. In potem je sredi tega tale začarana, zapuščena vas. Kot uspavana lepotica, ki jo moramo zdaj zbuditi. Kako vznemirljivo," je dejal in radovedno pogledoval okoli sebe. "Bilo bi fantastično, če bi lahko svetu pokazali, kaj se tu skriva." Kot pravi, je vsa ekipa zelo navdušena nad projektom. "To je nekaj, kar še nihče ni naredil. Veste, da gre za dobro idejo, ko jo slišite in se vprašate: zakaj tega še nihče ni naredil. To je treba narediti in to je popoln kraj za to," je vedno znova poudarjal. 

"Tukaj je, kot bi stopil nazaj v čas," je dejal režiser Michael Murphy, ki je skrbel za vizualne učinke pri filmih, kot so Harry Potter, Gospodar prstanov in Ironman. "Stanje, v katerem je vas trenutno, je prav zanimiv preplet med človekovo stvaritvijo in naravo. Zelo me zanimajo končni arhitekturni načrti, koliko se bo ohranilo in koliko moderniziralo. Zelo je navdihujoče, čarobno," je dejal Murphy, ki je 15 let delal za hollywoodsko produkcijo, pred sedmimi leti pa se je poročil s Slovenko in se preselil k nam.

Režiser Michael Murphy in izvršni producent Richard Cook.
Režiser Michael Murphy in izvršni producent Richard Cook. FOTO: Aljoša Kravanja

V šovu bo tekmovalo 17 parov iz različnih evropskih držav

Za časa snemanja šova bodo morali ob vasici postaviti vzporedno naselje, v kateri bodo bivali člani produkcijske ekipe in tekmovalci. Ti bodo različnih starosti, po en moški in ena ženska iz vsake sodelujoče države – skupaj 34 tekmovalcev oziroma 17 parov. "To bodo morali biti ljudje, ki so zanimivi, ustvarjalni, pripravljeni sprejeti izziv ... Kajti, moj Bog, tukaj je toliko dela. Vendar bi lahko bilo neverjetno," pravi Julie Dunne, direktorica 'kastinga', ki bo na avdicijah izbirala prave kandidate za šov. 

Tudi Cook priznava, da ni pričakoval, da bodo tekmovalci morali res konkretno zavihati rokave, saj jih ne čaka lahko delo. "Toda to je na nek način dobro, ker bi bilo dolgočasno, če bi bilo lahko. Mora biti izziv, mora biti zahtevno," je dejal. "Mora biti tako, da bodo ljudje, ki bodo prišli sem, rekli: "Ne vem, kako bomo to naredili." Potem bomo videli njihove miselne procese in kako bodo premostili težave," pravi producent, ki se je med drugim podpisal pod dokumentarec o skupini Queen, resničnostnem šovu The Cruise Ship (Križarka) in sodeloval z zvezdami, kot so Beyonce, Will Smith in Madonna. 

To sicer ne bo tipičen resničnostni šov, kjer tekmovalci izpadajo, pač pa bodo v šovu vsi ostali do konca. Zmagal bo tisti par, ki bo zbral največ točk. Ustvarjalci oddaje so prepričani, da se bo kandidatov kar trlo, še posebej zaradi mamljive nagrade – zmagovalni par bo namreč prejel kar milijon evrov. Prvotna ideja je sicer bila, da bi tekmovalci dobili hišo, ki jo bodo obnovili, vendar, ker je projekt prezahteven, da bi ga povsem dokončali v nekaj mesecih, so se odločili za denarno nagrado.

"Tekmovalci bodo med samim šovom vas obnavljali, ampak potrebno si je naliti čistega vina – v parih mesecih ne moreš obnoviti vsega, to je dejstvo," je jasen Škerjanec. Razmišljajo tudi o možnosti, da bi bilo več sezon, če bo šov dobro sprejet med gledalci. Tako bi na koncu vas vendarle povsem obnovili pred televizijskimi ekrani.

Vasica že več kot 40 let sameva in propada.
Vasica že več kot 40 let sameva in propada. FOTO: Aljoša Kravanja

Pri samem projektu bo sodelovala slovenska snemalna ekipa in slovenski arhitekti. Projekt obnove bo pripravil in nadzoroval arhitekt Aleš Prinčič (Alessio Princic), ki je pred 30 leti naredil diplomsko nalogo na temo arhitekturnih posebnosti te vasi. Mentor na področju ekološkega kmetovanja in samooskrbe bo Anton Komat, v šovu pa bo sodeloval tudi znani slovenski kuhar in še mnogi drugi. A vseh imen za zdaj ne želijo razkriti. 

Sam šov bodo po televiziji predvajali tri mesece, snemali pa ga bodo tri ali štiri mesece. "Vprašanje je zdaj, kdo bo prvi predvajal šov. Pogovarjam se z ameriškimi, francoskimi, španskimi televizijami, vsi bi ga radi imeli prvi," pravi Cook. Za šov naj bi se zanimal tudi Netflix.  

Da bodo celotno obnovo spremljale televizijske kamere, se Markočiču zdi zelo dobra priložnost za promocijo teh krajev. "To je pozitivno za vas, za občino in za državo."

Vendar, če jim ne bo uspelo pridobiti lastništva, bodo resničnostni šov posneli nekje drugje, pravijo ustvarjalci. Najverjetneje v Španiji, kjer jim je lokalna skupnost v Galiciji že ponudila, da obnovijo neko vas. "Tam nas čaka vas in vsa lokalna podpora," je dejal Škrjanec, ki pa pravi, da je njihova prva želja še vedno vas Slapnik v Sloveniji.

V oddaji Delovna akcija prenavljamo propadajoče domove. Poznate koga, ki bi mu sodelovanje v oddaje spremenilo življenje? Seznanite nas z njihovo življenjsko zgodbo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan
09. 03. 2019 18.01
+4
Ma bojo zrihtali tudi pravo briško osmico? Uspeh treba zapit!
Cesar Millan - Vodja krdela
09. 03. 2019 20.09
+2
Tem človeku ,ki ima 1,8 osmino je pa treba naložit ,da obvezno preuredi hišo ne pa razvelino !!!!
Wahl
09. 03. 2019 17.10
+2
>Že zdaj se v to majhno vasico, v katero je prej le redko kdo zašel, zgrinjajo turisti in domačini – vse odkar je v javnost prišla ideja, da nameravajo vas obnoviti v resničnostni oddaji< Ja, ampak objavil je pa to ravno vaš medij.
biggbrader
09. 03. 2019 16.14
+7
Tudi osmino je treba izplačat !
pankration
09. 03. 2019 14.44
+7
Ne vem zakaj morajo lastniki hiše prodat. Lahko bi hiše zastonj obnovili in nato te hiše nazaj vrnili lastnikom. Lastniki oddaje pa bodo tako ali tako zaslužili 3x več saj se bo resničnosti šov predvajala po celi Evropi. Očitno hočejo nekateri zaslužiti tudi s preprodajo obnovljenih hiš raznim Angleškim ali Nemškim bogatašem.
TrdKotHrast
09. 03. 2019 15.17
+1
RamzesII
09. 03. 2019 13.44
-22
Dajte izstavit celo zgodbo hiše, kdo so bili drugi lastniki, in kaj od hiše si konkretno je lastil ali lasti (osmi) vsak. To bi bilo zanimivo videti, ker si težko prestavljam, kako se deli lastništvo hiše med toliko ljudi.
Seancy
09. 03. 2019 14.52
+28
Starši umrejo, imaš 7 bratov in sester, oporoke ni, torej se deli na 8 enakovrednih delov...
Komendator
09. 03. 2019 17.55
+8
RamzesII
09. 03. 2019 19.56
+3
Potem se kregajo katero okno, katera vrata, stena, soba je od katerega.
Lock Down
09. 03. 2019 20.51
+8
Čudno si predstavljaš dedovanje. Nepremičnina se proda kot celota in vsak od osmih dedičev dobi enak delež od prodaje, ne vem kaj ti ni jasno.
RamzesII
09. 03. 2019 13.34
+2
Res ne vem v čem je problem, naj ga država razlastnini, za javno dobro, itak ni Slovenec, ne živi tukaj, za svoji osmino se itak ni nič brigal, itd.
ForzaJuve
09. 03. 2019 19.43
+3
tebi bi pobral vse in te razlastninil. kr..eteno.id
ForzaJuve
09. 03. 2019 19.45
+6
tebi se zdi resničnostni šov javno dobro?
mikson1402
09. 03. 2019 09.57
-2
mogoče pa bi jo rihtali za begunce...hm...pod krinko...malo provokacije...naj vsak počne z svojo lastnino kar mu je volja...je pa res da glede na stanje...bi jo moral oddat zastonj,...
RamzesII
09. 03. 2019 13.36
+4
Nikoli ne veš, sicer pa ne vemo kakšen bo rezultat, če ni zraven prave stroke, pač pa amaterji, no, tu in tam ima kateri kaj osebnih izkušenj, res pa je noben ne sme imeti imeti poklica povezanih z obnovo objekta v celoti, ne glede na področje, ker to avtomatsko pomeni že prednost.
Bofur
08. 03. 2019 20.29
+97
Torej "vas" brez prebivalcev je gnila, propadala, razpadala ... desetletja in še malo bi počakali in ne bi bilo več niti zidov in ne temeljev in bi vse preraslo robidovje, bršljan, črni trn in ruševje ... Slovenci smo na to vas pozabili vsaj kakih 20, 30 let, za nas sploh ni nikoli obstajala, dokler, dokler se nekaj norih Britancev ni sprehodilo po Brdih in v tej od vseh, tudi od Boga, pozabljenemu kotičku Slovenije uzrla lepoto. Ampak Slovenec,ne bi bil Slovenec in je ugotovil, da je lastnik nečesa vrednega za nekoga, čeprav se njemu ta kamen zdi ničvreden. In bo nagajal. Ker pač lahko. Ker kot lastnik očitno nimaš nobenih obveznosti do te svoje lastnine, in ta "gozd" ne obdeluješ, ne skrbiš zanj in ne plačuješ niti davka. Želiš pa nekoga, ki bi rad iz tega kamna naredil nekaj lepega, nategniti. Raje boš pustil vas popolnemu propadu, kot pa da bi naredil nekaj lepega.
yastoo
09. 03. 2019 13.20
+1
Ne pretiravaj, od 30 lastnikov je težava samo pri enem, ki živi v Avstraliji. Verjetno pa članka sploh nisi prebral, samo naslov. No, važno, da pametuješ na pamet.
TrdKotHrast
09. 03. 2019 15.18
+2
Lock Down
09. 03. 2019 20.59
+1
Če se je lastnik s pomočjo občine in župana "nekako omehčal" in upajo, da bodo lahko odkupili vse objekte, to meni še ne deluje, kot da so se z njim že dokončno dogovorili.
kapetan
08. 03. 2019 20.03
+5
Resničnosti šov in spomeniško varstvo. Aha. 3 mesece bo trajalo. Ma da začnejo v Go brat vloge? Srečno pa uspešno.
Seancy
09. 03. 2019 14.57
-3
Kje pa piše da je pod spomeniškim varstvom? A je bla kašnega posebnega pomena vas?
Lock Down
09. 03. 2019 21.00
+1
"Zaradi značilne briške arhitekture je vas spomeniško zaščitena"
Principat
08. 03. 2019 19.40
+5
to in takšne stvari so povsod po svetu in morda še hujše ,, prišli so v slovenijo kjer je najlažje , pa zapomnite si to !!
Frane Šajn
08. 03. 2019 18.55
+15
Ja ,ja, smo v SLoveniji ne pozabit! "Tu je muoje čez ta prag sam prek mene mrtvega kejnede????"
sodelujem
08. 03. 2019 18.51
-16
Lepo in zanimivo,vendar mi diši po razprodaji zemlje skozi zadnja vrata (obnova),obenem pa v Sloveniji kup nesaniranih plazov,popotresne obnove,domačije brez komunalnih storitev to pa ni zanimivo.....
Devilz Pff
08. 03. 2019 17.51
+39
podedoval je edino vseslovensko lastnost sredi avstralije in to je kreg za zemljo.
Vzdff
08. 03. 2019 17.27
+14
Že vidim reklamo za šov: Čudovita zapuščena vasica na samem robu Italije čaka novega lastnika!
Uporabnik1046796
08. 03. 2019 15.33
+25
O sam je res lepo...,kako lepi in skrivnostni so se koticki v Sloveniji, kot je tale.
Uporabnik1046796
08. 03. 2019 15.34
+20
mpk2
08. 03. 2019 14.20
-19
In v čem je problem? Če se gre za javno dobro se ga "pač" razlastnini!
RichPiana
08. 03. 2019 15.25
+40
mikson1402
08. 03. 2019 17.49
+4
mpk2 kaj pa da je tvoja last ?? za pravo ceno, se bo že premislil...mu dam prav...
mpk2
09. 03. 2019 10.02
-6
@RichPiana: v tem primeru je ta show zagotovo za javno dobro! @mikson1402: če bi bila moja last bi takoj prodal, saj si nebi imel kaj za počet z "mrtvim kapitalom" ... In to mi izjavita takšna dva, ki zagotovo zagovarjata družbeno lastnino...
Seancy
09. 03. 2019 14.59
-2
Krajnc22
08. 03. 2019 13.18
+8
Še tovstno rog in metelkovo prodat..ziste bacile tam pa razgnat..samo prvo w teden karyntene in mslo spricanja svklorom,da ne bodo raznodli okol uši in podobno
Nacek Pacek
08. 03. 2019 13.36
+28
krtofl
08. 03. 2019 13.43
+9
stavbo na trstenjakovi prodat skupaj z stanovalci bi blo koristno..
RupniK
08. 03. 2019 14.53
+4
detect
08. 03. 2019 15.27
+5
Samo?lovek
08. 03. 2019 13.09
+35
Aha, pa so že naleteli na idio*a. Ni dolgo trajalo. Zaradi takšnih pacientov ni oživitve starih delov Slovenije, gradov, zapuščenih vasi ipd. UZAKONITI MOŽNOST RAZLASTNINJENJA KO IN ČE EVIDENTNO OVIRA RAZVOJ.
RamzesII
09. 03. 2019 13.41
+2
Malo preširok pojem, razvoj si lahko vsak, tudi vlada, razlaga po svoje. Sicer pa te oblast, vlada, lahko hitro razlastnini premičnine ali nepremičnine, če le obstaja določen interes ali potreba.
ToTako
08. 03. 2019 13.05
+28
zakon spremeniti,tisti ki ne vzdržujejo svoje lastnine primerno in v določenem času zaračunati in izstaviti fakture in bi se hitro odločali.Najlažje je "pametovati"kdo bi koga in kako nategnil,ne živeti v skupnosti in samo nagajati drugima je slaba človekova lasnost...
mak0521
08. 03. 2019 13.02
+53
Tipično po slovensko...koliko hiš se je že sesula samo vase, ker lastnik ene dvanajstine ni želel prodati...
RamzesII
09. 03. 2019 13.42
+5
Zakaj ne bi hotel prodati stene, okna in vrat, ki jih ima v lasti? Ego pač.