Slovenija

Slavospevi vinski kapljici po vsej Sloveniji; za volan le trezni

Ljubljana, 11. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
40

Po dveh letih premora zaradi covidnih omejitev bodo na svoj račun prišli vinarji, vinogradniki in vsi, ki jim je žlahtna kapljica pri srcu. Ta konec tedna bo ponovno na sporedu množično praznovanje martinovega, ki v vinorodnih okoljih predstavlja pomemben čas. Takrat se namreč po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Čeprav praznovanje pomeni nadaljevanje tradicije, pa naj čast zlati pijači izkazujejo zgolj tisti, ki ne bodo sedli za volan, so spomnili policisti voznike na odgovorno ravnanje. Kako bo Slovenija obeležila martinovo?

Martinovo pomeni simbolen zaključek truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je to velik praznik.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god svetega Martina proslavljajo z različnimi družabnimi, etnološkimi in športnimi prireditvami.

Ta konec tedna bodo vinarji, vinogradniki in vsi, ki jim je žlahtna kapljica pri srcu, množično obeležili martinovo po vsej Sloveniji.
Ta konec tedna bodo vinarji, vinogradniki in vsi, ki jim je žlahtna kapljica pri srcu, množično obeležili martinovo po vsej Sloveniji. FOTO: Shutterstock

V Mariboru letos šest prizorišč

Največ ljudi vsako leto privabi javno martinovanje v Mariboru, ki v štajerski prestolnici poteka že 37 let in se bo danes začelo natanko ob 11. uri in 11 minut na Trgu Leona Štuklja, kjer se je pred epidemijo vsako leto zbralo tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Organizatorji bodo dogodek obogatili s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki se bodo sprehodili skozi mestno jedro, s seboj pa bodo prinesli jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni. Letos bodo dogodek prvič pripravili na kar šestih prizoriščih, s čimer se po besedah mariborskega župana Saše Arsenoviča ne oddaljujejo od tradicije, temveč jo le nadgrajujejo z novimi vsebinami.

Ptuj: martinovo povezano z začetkom priprav na kurentovanje

Tradicionalno veliko martinovanje bo konec tedna tudi v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, kjer je prireditev povezana z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je praznik pri njih znan tudi kot 'mali fašenk'. Martinov vikend se bo danes začel z vinsko tržnico in odprto kuhinjo, v sklopu slovesnega odprtja pa bodo kronali ptujsko vinsko kraljico, čemur bodo sledile vinogradniške igre.

V soboto dopoldne bo potekalo Martinčkovo ringarajanje za najmlajše, za odrasle obiskovalce pripravljajo turistična vodenja z vinskimi zgodbami, večer pa bo namenjen Martinovi veselici z legendarnim Alfijem Nipičem.

Večje ali manjše prireditve bodo konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. Med drugim bosta v Ormožu prav tako v petek tradicionalna Martinova tržnica in martinovanje, ob 15. uri pa bodo uradni začetek dogodka slovesno obeležili s krstom mošta, razglasitvijo naj 'špricarja' in mladega vina v letu 2022. Martinovanja bodo tudi v več haloških krajih, pa tudi v Slovenskih Konjicah in Laškem.

Utrinek z ljubljanske vinske poti.
Utrinek z ljubljanske vinske poti. FOTO: Aljoša Kravanja

V Ljubljani vinska pot

V slovenski prestolnici bodo martinovo v soboto znova oživeli z ljubljansko vinsko potjo. Ta je pred epidemijo v Ljubljano pritegnila vsako leto več obiskovalcev. Obiskovalci bodo lahko na ulicah in trgih stare Ljubljane okusili več kot 450 različnih vinskih vzorcev, od mladih vin letošnjega letnika do jesenskih pridelkov in proizvodov ter martinovih jedi.

Vinska pot bo potekala po Prešernovem trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici in Cankarjevem nabrežju. Na 70 stojnicah bo svoje pridelke oz. izdelke ponudilo 50 domačih vrhunskih vinarjev, dva tuja in osem ponudnikov kulinaričnih dobrot.

Poklon vinu tudi na Primorskem

Družba Vinakoper že od včeraj pripravlja tridnevno dogajanje – od predstavitve in degustacij vin vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre do zabavnega programa. Osrednje dogajanje bo na sporedu danes, sklenili pa ga bodo s koncertom Rudija Bučarja in Hamota. Ves konec tedna bo živahno tudi na Martinji v Marezigah.

Na Primorskem velja omeniti še prireditev Martinovanje na Krasu, s katerim so začeli že minuli konec tedna. V Štanjelu, Sežani, Dutovljah in Lipici bodo povezali vinarsko tradicijo Krasa s kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto zjutraj s Tekaškim pozdravom jeseni v Lipici in odprtimi kletmi ob Kraški vinski cesti, ki jih bo povezoval organiziran avtobusni prevoz. Najglasnejša zabava pa bo v soboto na koncertu v Dutovljah s skupino Mi2. Številne manjše prireditve bodo tudi na Vipavskem. 

Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je martinovo velik praznik.
Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je martinovo velik praznik. FOTO: Urša Zupan

V Pomurju med drugim golažijada

V Pomurju bo eno večjih martinovanj letos v soboto v Gornji Radgoni, kjer organizatorji pripravljajo bogat program s krstom mošta, stojnicami, kulinarično ponudbo, golažijado, v muzeju Špital pa bodo obiskovalci lahko spoznali viničarsko zgodbo. Danes bodo martinovali v Ljutomeru, kjer bo slasti ponujala Martinova tržnica, organiziran bo krst mošta, obiskovalci pa bodo lahko pokušali letošnji mošt oziroma mlado vino.

Bogato martinovanje na Dolenjskem, Gorenjska letos nekoliko z zamudo

Osrednje dolenjsko martinovanje bo na urniku danes v Novem mestu, v Beli Krajini pa po tradiciji pripravljajo vinarski praznik v Semiču, kjer bo ves konec tedna veliko dogodkov in predstavitev starih ljudskih običajev.

Tudi na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, bodo počastili največji vinski praznik, čeprav letos nekoliko z zamudo. Šele teden dni po martinovem bo namreč dva konca tedna spet potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem, ki jih vsako leto obišče okoli 5000 ljudi.

Alkohol družbeni problem; za volan zgolj trezni

V ponedeljek, 7. novembra 2022, se je začela preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Potekala bo do konca martinovanja, do nedelje, 13. novembra. Policisti bodo v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Kot namreč opažajo na Agenciji RS za varnost prometa (AVP) in Policiji, ki organizirata omenjeno akcijo, alkohol postaja vse večji družbeni problem. V letu 2021 je bila v Sloveniji registrirana poraba alkohola 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več – v primerjavi z letom 2020 se je zvišala za skoraj en liter, opozarjajo na AVP.

Alkohol je razlog za vsako tretjo prometno nesrečo
Alkohol je razlog za vsako tretjo prometno nesrečo FOTO: iStock

Ne le, da prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju, ampak vpliva tudi na odziv človeškega telesa na različne dražljaje. Tako denimo že majhna količina popitega alkohola lahko povzroči spremembe pri delovanju oči. Alkohol namreč vpliva na delovanje očesne leče, zato se voznikom zoži vidno polje. "Pri tem vse težje zaznavajo dogodke, ki se dogajajo na levi ali desni strani. Z naraščanjem stopnje zaužitega alkohola postaja očesna leča vse bolj toga, kar vpliva na zameglitev vida. Tako nastane pojav tunelskega vida, pri katerem se osebi močno zoži vidno polje in poslabša ostrina vida," so pojasnili pri AVP.

Policisti ugotovili več kot 10.000 kršitev, alkohol razlog za vsako tretjo prometno nesrečo

Policisti so v obdobju od 1. januarja do 25. oktobra 2022 evidentirali 10.603 kršitve zaradi alkohola in odredili 323.094 alkotestov.

Kako se popiti alkohol odraža skozi promet? Po trenutno veljavnih podatkih AVP je v letošnjem letu do 15. oktobra kar 1.231 alkoholiziranih oseb povzročilo prometno nesrečo. Povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,44 promila. V teh nesrečah je umrlo 17 oseb, kar je sicer 41 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (29 oseb). Večina alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila starejša od 35 let, zaradi njih je življenje izgubilo 12 oseb.

Zato AVP in Policija ob tej priložnosti pozivata voznike, naj vozijo zgolj trezni. Ob tem vse udeležence cestnega prometa spominjata, naj bodo strpni in previdni. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise in se temeljito pripravijo na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
11. 11. 2022 21.13
Vprašajte se raje zakaj ljudje pijejo!
BogiEmil
11. 11. 2022 16.47
+1
Do da.ske .... kva nm pa morejo, morejo, morejo .... hehe, b.udale pivske, psa sm kr zapru, kakat gre sam pred blok, še une kamikaze na skuterjih pa skirojih so mi sumljive dans ....
detect
11. 11. 2022 16.05
+1
pač slovenske pijandure.
matdej
11. 11. 2022 15.19
+6
Štajersko Novo leto😂…
WD40
11. 11. 2022 15.28
+2
pijemo do nedelje zjutraj pol pa na volitve !!!!
vizitafan
11. 11. 2022 14.11
+3
66% nesreč se zgodi ko smo trezni, potem vemo kje je problem. V glavah, ne v alkoholu.
flojdi
11. 11. 2022 16.44
.kot cage v filmu..ko je prodajal orozje..en od 10ih je ze oborozen.treba je oborozit se preostalih 9./torej...navadi vse pit..al..Kaj?
flojdi
11. 11. 2022 13.56
+2
..mi je zanimivo..jogurt drazji za 10+ jajca za najmanj 50 , ostalih opazitev" se mi ne da nastevat...Zakaj se akoholne zadeve Ne Drazijo v podobnem stilu?..se keri bojijo strajkoa ali delirijev.....
flojdi
11. 11. 2022 13.56
+1
WD40
11. 11. 2022 13.49
+2
mi štajerci bomo nažgani do nedelje vjutro ,te pa gremo volit !!! vprašanje bo kerega bomo obkrožili ,kam bo roka zanesla
mhri47
11. 11. 2022 13.42
+2
Več kot spijemo bolj željni smo
WD40
11. 11. 2022 13.32
+1
štajersko novo leto !! zato pa pijmo,pijmo ga !!!!
oježeš
11. 11. 2022 15.47
-1
Pijmo ga, kolikor na prostor v glavi da. Ampak potem saj toliko pameti, da ne pijani za volan. Ostalo ni pomembno. Je pa za potuhtati, ali je preganjanje marihuane zaradi zaščite alkohola? Ker efekt je pri obeh enak, pa oboji natreskani z eno in drugo substanco niso za volan. Najboljše ključe avta pustiti doma in na prizorišče ali z javnim prevozom ali peš. Še tistih par petkov in raznih omejitev s strani politikov, naj si človek privošči saj nekaj sprostitve.
Potouceni kramoh
11. 11. 2022 13.05
+2
Danes reci ne pivu in konjaku.Reci da vinu in navali.
Kufer
11. 11. 2022 12.04
+1
Sveti Martin dela iz mošta kazenske točke.
lalalala1343
11. 11. 2022 10.51
+9
Dejmo se ga dons ulit!
WD40
11. 11. 2022 13.33
-2
lalalala1343. ti si itak vsaki dan !! ti samo še doliješ !!! in to je to
Slovenska_mularija
11. 11. 2022 09.48
+3
zdravje martinu, meni pa vino!
Slava_Rusiji
11. 11. 2022 09.26
+8
Joj, danes bo spet ogromno pijanih na cesti.
Klingon
11. 11. 2022 09.49
+10
WD40
11. 11. 2022 13.35
+3
ReciNECepivu.............. mi štajerci navadno pijemo pri štantih ,ali pri šanku ,na cesti ne !!! vi pa kar na cesti !! čudno mar ne .
aple2014
11. 11. 2022 09.25
+0
Kdo bo na Martinovo trezen bo verjetno razlog, da z vinom ni nekaj vredu.
ČrniSokol
11. 11. 2022 09.18
+2
Sveti Martin je dal svoj plašč beraču, da bi ga zaščitil...Slovenci pa ta dogodek obeležujejo s pijančevanjem, namesto pa bi kaj prispevali pomoči potrebnim ljudem pod pragom revščine...Bolana nacija...
WD40
11. 11. 2022 15.30
ČrniSokol............... saj ga je tudi on rad cukno ,zato pa se ga bomo nalivali do nedelje po pa direkt volit
ćurkl
11. 11. 2022 09.07
+6
Je to prispevek o Martinovem prazniku, ali o vožnji pod vplivom alkohola? Ko delate prispevek o porokah, namenite enak delež prispevka ločitvam?
Potouceni kramoh
11. 11. 2022 09.12
+5
To je tko kot clanek o kriminalu in lopovscinah Snežića, v istem momentu pa ga že pol leta reklamirajo z oglasom.
zombie_killer
11. 11. 2022 09.01
+5
Delam vikend 2x po 12ur
Klingon
11. 11. 2022 08.51
+8
Slovenci najvecji pijanci na planetu. Uradni podatki WHO.
Gulaž
11. 11. 2022 08.47
+7
Drzavni praznik😉