Slovenija
Oglas

Sledljivost, kakovost in podpora lokalni skupnosti

Ljubljana, 28. 09. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljša izbira: lokalno pridelana hrana

V času pandemije smo Slovenci ugotavljali, kako pomembna je samooskrbnost s hrano, predvsem zaradi njene dostopnosti. Domača, lokalno pridelana hrana pa ima tudi druge prednosti za potrošnika. Katere, boste izvedeli v nadaljevanju. 

Trije razlogi, da izberete slovensko 

1. Znano poreklo

Sledljivost pomeni večjo kakovost, zato vedno več kupcev natančno prouči etikete in sledi poreklu izdelkov. Vedeti, od kod prihajajo pridelki oziroma izdelki, namreč pomeni vedeti, kaj jemo. 

2. Boljša kakovost 

Krajše poti od pridelovalca do potrošnika ohranjajo višjo hranilno vrednost živil, saj ta začne upadati takoj, ko plod odrežemo od njegovega vira hrane in vode, zaradi česar mora začeti uporabljati lastne zaloge.* 

3. Podpora slovenskim kmetom

Podpirati lokalno pridelavo in predelavo hrane pomeni podpirati slovenske kmete in s tem tudi razvoj slovenskega podeželja. 

Spar v okviru projekta »To smo mi« podpira lokalne dobavitelje in kupcem ponuja domačo kakovost.
Spar v okviru projekta »To smo mi« podpira lokalne dobavitelje in kupcem ponuja domačo kakovost. FOTO: Arhiv ponudnika

S kmetije naravnost k vam 

V Sparu verjamejo v poštena partnerstva z lokalnimi dobavitelji, zato si v okviru projekta To smo mi prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Na ta način prispevajo k razvoju slovenskega podeželja, s krajšimi razdaljami znižujejo ogljični odtis, svojim kupcem pa ponujajo domačo kakovost. Ponosni so, da je v njihovi ponudbi kar 70 % izdelkov slovenskih proizvajalcev**. 

Na Sparovih policah najdete svinjino Kmetije Cimerman, ki je prejela certifikat »Izbrana kakovost-Slovenija«.
Na Sparovih policah najdete svinjino Kmetije Cimerman, ki je prejela certifikat »Izbrana kakovost-Slovenija«. FOTO: Arhiv ponudnika

Svinjina s certifikatom s Kmetije Cimerman

Prašičjereja na Kmetiji Cimerman je skladna s smernicami za dobrobit živali. Prašiče krmijo z lastno pridelanimi žitaricami, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO), zato je njihovo meso kakovostno in odličnega okusa. Urejena lastna klavnica in predelava mesa skrajšata pot svežega svinjskega mesa in okusnih mesnih dobrot z njihove družinske kmetije do Sparovih prodajnih polic. Njihova svinjina pa se ponaša s certifikatom Izbrana kakovost-Slovenija. Poleg svežega svinjskega mesa, ki ga najdete v Sparovi mesnici, lahko na Sparovih policah najdete tudi številne mesne izdelke Kmetije Cimerman, kot so hrenovke, izdelki za žar, suhe klobase, papricirana slanina, itd. 

TV-voditelj David Urankar se je odpravil v Markovce, da bi pobliže spoznal Kmetijo Cimerman. Oglejte si video.

Na Ekološki kmetiji Kocjančič pridelujejo bio jogurte ter bio sir in pasterizirano mleko, ki jih v Sparu najdete pod ekskluzivno znamko bio izdelkov SPAR Natur*pur.
Na Ekološki kmetiji Kocjančič pridelujejo bio jogurte ter bio sir in pasterizirano mleko, ki jih v Sparu najdete pod ekskluzivno znamko bio izdelkov SPAR Natur*pur. FOTO: Arhiv ponudnika

Eko mleko in mlečni izdelki z Ekološke kmetije Kocjančič

V vasi Gotenica na Kočevskem se nahaja Ekološka kmetija Kocjančič, ki jo od leta 2013 vodijo bratje Urban, Jaša in Vito Kocjančič. Na certificirano ekološki kmetiji, ki obsega 150 hektarov zemlje, nadaljujejo delo svojega očeta Marka. Ker stremijo k inovativnosti in so želeli svojim kravam, ki se sicer pasejo približno polovico leta, zagotoviti čim bolj prijazen način reje, so zgradili odprt hlev. Ta jim omogoča prosto prehajanje po okoliških travnikih tudi pozimi. 

Prvotna dejavnost na kmetiji je pridelava mleka, od katerega četrtino predelajo v mlečne izdelke v domači sirarni. Tako mleko kot mlečni izdelki so certificirano ekološki in vedno sveže narejeni. Njihove bio jogurte ter bio sir in pasterizirano mleko najdete tudi na Sparovih policah pod ekskluzivno znamko bio izdelkov SPAR Natur*pur

TV-voditelj David Urankar se je odpravil v Gotenico, kjer je spoznal vse tri brate Kocjančič in pobliže spoznal delo na njihovi kmetiji. Oglejte si video.


*Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-lokalno-hrano/ 

**Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

(VIR: https://www.varuhverigehrane.si)

 

Naročnik oglasa je Spar Slovenija.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA