Odbojka

Šli po zlato, vrnili se z novimi prijatelji

Katovice, 20. 09. 2021 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
14

Boštjan hodi samo na odbojkarske turnirje, Jure in Blaž imata tudi hokej, Robert, Janez in Primož gredo povsod. Reprezentančni uspehi v tujino vedno zvabijo številne Slovence, tokrat je bila na vrsti Poljska, kjer so upali, da si bodo Tine Urnaut in soigralci okoli vratu nazadnje vendarle obesili najžlahtnejše odličje. Za zlato se nazadnje ni izšlo, jim bo pa v spominu za vedno ostala pot. Čeprav pogosto izčrpavajoča, so navijaška romanja namreč res posebna izkušnja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evforično tudi doma
    02:31
    Iz 24UR: Evforično tudi doma
  • Iz 24UR: Utrujeni, a zadovoljni navijači
    02:25
    Iz 24UR: Utrujeni, a zadovoljni navijači
Zjutraj še neznanci, popoldne že z ramo ob rami in s shranjenimi številkami v imeniku.
Zjutraj še neznanci, popoldne že z ramo ob rami in s shranjenimi številkami v imeniku. FOTO: Tina Hacler

Ko je šlo slovenski izbrani vrsti na EP v odbojki 2021 vse bolje in bolje, so ljudje doma začeli razmišljati, da bi se jim na tribunah pridružili tudi sami. Tisti najbolj zagrizeni so jih spremljali že v prvem delu tekmovanja na Češkem, ko pa so v sredo zvečer naši odbojkarji uspeli premagati gostitelje, se je v deželi na sončni strani Alp začelo odpiranje omar in iskanje kovčkov.

Ljudje so staknili glave in začeli pripravljati potovalne načrte – nekateri so se odločili za potovanje v lastni režiji z avtomobili in kombiji, drugi pa so se obrnili na agencije, ki so ponujale različne aranžmaje. Največji izziv pa ni bil iskanje prevoznega sredstva ali prenočišča, ampak vstopnic. Zaključne boje je namreč gostila Poljska, ki velja za odbojkarsko velesilo in 11.000 sedežev v dvorani je bilo premalo že za vse domače ljubitelje tega športa, kaj šele za naše.

Gostitelji so slovenski odbojkarski zvezi namenili le peščico vstopnic, saj je bil naš polfinalni nasprotnik prav Poljska, prepričani v svojo zmago pa so Poljaki pokupili tudi vse vstopnice za finalni obračun. "Odbojka je tukaj športna religija," v slovenski navijaški bazi sredi Katovic pojasnjuje Matej, Slovenec, ki že sedem let živi v Varšavi. In res so v Areni Spodek pripravili izjemno vzdušje s svojimi navijaškimi koreografijami in glasnim štetjem pri akcijah. Toda naša izbrana vrsta za Poljake še naprej ostaja prekletstvo – že tretjič je bila slovenska ovira zanje v evropskem polfinalu previsoka. "Želeli so si zmagati za vsako ceno, preveč in premočno na silo. Poljaki so igrali, da bi potolkli Slovence, Slovenci so igrali, da bi dobili tekmo," mi v novinarskem središču slikovito opiše nekdanji poljski odbojkarski zvezdnik Witold Roman, ki je v reprezentančnem dresu odigral 259 tekem.

Katovice v slovenskih barvah

Uvrstitev v finale je seveda pomenila, da nekaj sto slovenskih navijačev dobi okrepitve iz domovine. Nedeljsko posebno letalo iz Ljubljane je bilo razprodano, največja ovira za še kakšen navijaški čarter pa je bilo torej pomanjkanje vstopnic. Cena za tisto peščico, ki je bila uradno na voljo, se je zadnji dan dvignila na 100 evrov, številni pa so vseeno prišli kar "na slepo" in se odločili, da poskusijo srečo na črnem trgu. In ker Poljski uvrstitev v finale ni uspela, so domačini pred dvorano res ponujali svoje vstopnice, cene pa so bile različne od (pre)prodajalca do (pre)prodajalca – 50 evrov za eno, 100 evrov za tri, eden od njih pa je vstopnico kar podarjal.

Ob 17.00 bo za slovensko odbojkarsko reprezentanco tudi uradni sprejem. Vsi, ki ne boste mogli na Kongresni trg v Ljubljani, si ga boste lahko ogledali na naši spletni strani.

Ker je bila v nedeljo najprej na vrsti tekma za bron, ki so jo domačini nato vendarle dobili, so Poljaki vseeno napolnili dvorano Spodek in na jezo slovenskih navijačev stopili na stran italijanskih, ki bi jih v Katovicah lahko prešteli skoraj na prste. Vseeno pa je bilo vzdušje povsem drugačno kot v soboto, saj se je čutilo, da ne navijajo s srcem. Šlo je bolj za maščevanje za poraz, ki so jim ga po infarktni polfinalni končnici zadali Slovenci. "Ali ste prišli iz Italije," po tekmi zaman sprašujem tiste z italijanskimi šali. Vsi so bili Poljaki.

Slovenskih zastav je bilo v Katovicah malo morje, italijanske je bilo treba iskati z lučjo.
Slovenskih zastav je bilo v Katovicah malo morje, italijanske je bilo treba iskati z lučjo. FOTO: Tina Hacler

Šele pred dvorano naletim na Francesco in Simona, pa še onadva sta tam povsem po naključju. Francesca se prihodnji semester namreč odpravlja na študijsko izmenjavo prav v Katovice, zato sta dopust izkoristila za "ogled terena". V smehu pravita, da sploh nista vedela, da je prvenstvo: "Potem pa sva slišala, da so se Italijani prebili naprej in si rekla, da morava priti vsaj do dvorane," veselo pripovedujeta, kako sta uspela nazadnje zunaj na velikem platnu doživeti celo zmago svoje reprezentance.

Kmalu nasmeh

Slovenski navijači, ki so prihajali mimo, so bili seveda precej manj nasmejani. Razumljivo, saj se je evropski naslov znova izmuznil, že tretjič zapored. Ko pa so v skupinah postavali na ploščadi in čakali na avtobuse, ki so jih prepeljali bodisi v hotel bodisi na letališče, ali pa kar naravnost proti Ljubljani, se je slaba volja kmalu razkadila.

In to je tista dodana vrednost navijaških romanj – doma se slabe volje ugasne televizor, ko se konča prenos, tukaj pa beseda hitro da besedo, začne se obujanje spominov na preživeto skupno popoldne, na zvoke harmonike in polko v navijaški coni, nato pa že kovanje načrtov za "naslednjo vojno". Tokrat so se poslovili z besedami: "Se vidimo v Rusiji, če ne že kje prej!" Prihodnje leto namreč sledi novo odbojkarsko prvenstvo, tokrat svetovno. Slovenski športniki pa bodo najbrž v vmesnem času nanizali še kakšen velik uspeh in navijaški romarji bodo spet pripravili kovčke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
20. 09. 2021 20.22
+0
Samo nam naj te njihove "prjatle ", sploh Poljake ne "vlačijo " v državo !
gorencdask
20. 09. 2021 19.13
Ocitno nobenega ne moti srbohrvaščina, ki izpodriva slovenščino... Vrnili se z... Ali vratili se z... Po slovensko je vrniki so se z....
Houdor
20. 09. 2021 18.58
+4
ampak te poljaki so pa tut eni hinavski pajacki.... kako so peli volare... bolj veseli italjanskega zlata kot lastnega brona.... tista dva zavaljena poljska otroka sta bila prav groteskna
Definbahija
20. 09. 2021 20.07
Pomojem so pozabili da je Italija delala isto kot Nemčija
Klingon
20. 09. 2021 15.16
-9
Bil je gor sodelavec! je rekel,da take sramote kot so delali SLoveniji ti "navijaci"......... Samo eno pijancevanje.,kricanje,itd,itd. Res za se hvalit. Ni kaj.
Perovskia
20. 09. 2021 15.28
+2
Zelo zanimivo, saj pravjo da imamo najboljse navijace. Najglasnejše .Tukaj spusti fuzbal
Definbahija
20. 09. 2021 15.28
+5
Veš kej je sramota? To kar so delali Poljaki samo za to da naši ne bi šli skozi polfinale in mogoče zmagali. To je sramota! Pa še to da iz strani vlade ni prišla niti ena čestitka. To so sramote, ne pa navijači ki sigurno niso naredili škode. Nnka za 1€
Klingon
20. 09. 2021 15.45
-3
"Saj pravijo" :))) KDO??? Slovenci sami to pravijo.
Militos
20. 09. 2021 16.49
+0
Zadnjič mi je bila smešna ena nora bjonda, ki je poskakovala okoli novinarja in nečim skozi mahala, ko je nekoga intervjuval.
lodz68
20. 09. 2021 20.32
nekdo mi je povedal...bla bla bla...pojma nimaš ne ti ne tvoj kolega.Sem tam delal leto in pol,poljaki ga bolj pijejo kot rusi,tako da tole z sramoto je kar malo otročje.Prej bi rekel da so se zelo dobro razumeli z poljaki.
lizing
20. 09. 2021 15.16
+1