Slovenija

Pahor in Čaputova poudarila pomen EU za reševanje problemov

Ljubljana, 14. 10. 2021 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Slovenije Borut Pahor in predsednica Slovaške Zuzana Čaputova sta se ob njenem obisku v Ljubljani strinjala, da so odnosi med državama odlični. Poudarila sta pomen sodelovanja v okviru dvostranskih odnosov in EU za reševanje socialnih, političnih in gospodarskih problemov. Pozdravila sta tudi nedavni vrh EU-Zahodni Balkan.

Obisk slovaške predsednice
Obisk slovaške predsednice FOTO: Daniel Novakovič (STA)

"Obisk slovaške predsednice jemljem kot izraz odličnih dvostranskih odnosov. Ti odnosi so zares prijateljski, brez odprtih vprašanj. Zato so tudi gospodarski, kulturni in čisto človeški odnosi zgledni. To je osnova za to, da po tej poti nadaljujemo naprej in se trudimo, da bi si bili obe državi, oba naroda še bližje," je na novinarski konferenci po srečanju povedal Pahor.

Tudi Čaputova je poudarila, da so odnosi med državami zelo dobri in prijateljski, brez zaprek iz preteklosti. Govorila sta o izzivih, s katerimi se soočata Slovenija in Slovaška, med drugim o pandemiji covida-19, je povedala.

"Oba upava, da bo med našimi državljani več razumevanja za poziv znanosti k cepljenju in spoštovanju ukrepov, ki so nujni, da se ta kriza čim prej konča," je glede pandemije povedal Pahor.

Slovaška predsednica je podobno kot slovenski predsednik izpostavila problem rastoče inflacije. V tej luči sta govorila o tudi o skladu za okrevanje, ki bo po njenih besedah dal zagon reformam, ki jih potrebujeta obe državi. Pri tem je izpostavila zeleni prehod, pa tudi šolstvo in zdravstvo.

Glede varovanja okolja se je zavzela za konkretne ukrepe. Izrazila je željo, da bi bile na prihajajoči podnebni konferenci COP26 v Glasgowu sprejete konkretne zaveze. Med temi je izpostavila zaveze k zmanjšanju izpustov in povečanje sredstev za zeleni prehod.

"Glasgow je velika priložnost, hkrati pa se vsi bojimo, da morda ne bo izpolnil pričakovanj, zlasti tistih, ki postavljajo letvico zelo visoko. Upajmo, da smo se vsi iz pariškega vrha, pa še prej iz poraza v Koebenhavnu leta 2009 veliko naučili. Zdaj so na potezi vlade, ni lahko. Eno stvar pa mislim, da smo se naučili, da je treba o tem stalno razpravljati," pa je povedal Pahor.

Pojasnil je, da so se svetovalci in svetovalkami v stalnem odboru za podnebno politiko strinjali, da bodo do konference pripravili vsaj eno strokovno-politično srečanje, na katerem bo v ospredju jedrska energija.

Predsednika sta govorila tudi o širitvi unije na Zahodni Balkan. Vrh EU-Zahodni Balkan, ki je pretekli teden v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU potekal na Brdu pri Kranju, sta ocenila kot uspešen. "Seveda smo si želeli, da bi bila skupna izjava še jasnejša glede zavezanosti EU, da bo ne samo prej ali slej, ampak čim prej vključila Zahodni Balkan v EU in s tem zavarovala mir, varnost in blaginjo, pa tudi reforme v tem delu Evrope," je povedal Pahor.

Čeprav v izjavi ni letnice za vključitev držav, je to po njegovem mnenju "precej zgleden dokument". Glede na pogovore z voditelji zahodnobalkanskih držav je tudi pri njih naletel na prijetno presenečenje, saj da so pričakovali manj.

Slovaška po besedah predsednice podpira širitev EU na Zahodni Balkan. Pri tem je izpostavila, da morajo države Zahodnega Balkana izvajati reforme, članice EU pa ohranjati politiko odprtih vrat.

Obisk slovaške predsednice
Obisk slovaške predsednice FOTO: Daniel Novakovič (STA)

Predsednika sta govorila še o konferenci o prihodnosti Evrope, pri čemer ju skrbi, da bi prišlo do delitev med Vzhodom in Zahodom znotraj EU. "Oba meniva, da smo se leta 2004 v EU vključili zato, da bi imeli vsi enak pogled na vrednote vladavine prava, svobode medijev in drugih, ne pa različnega zaradi naših različnih zgodovinskih izkušenj," je poudaril Pahor.

Podobno je Čaputova poudarila, da je treba biti zvest vrednotam, na katerih temelji Evropska unija, in spoštovati načela pravne države. Izpostavila pa je še spoštovanje svobode medijev, neodvisnosti pravosodja in pravic državljanov.

Slovaška predsednica ima danes med drugim na programu še srečanji s premierjem Janezom Janšo in predsednikom DZ Igorjem Zorčičem.

Čaputova se bo skupaj z delegacijo županov večjih slovaških mest seznanila z ravnanjem z odpadki v ljubljanski občini. Obiskala bo tudi Triglavski narodni park, kjer ji bodo predstavili načine usklajevanja trajnostnega turizma in zaščite narave. Nato bosta Pahor in Čaputova na Bledu pred Poslovno šolo Bled posadila lipo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
18. 10. 2021 09.05
+1
Pahor se spet ni opredelil niti malo o tem, kako smo delegacijo iz EU NEprijazno NEsprejeli pri nas, ko so nas obiskali. Pahorju ni jasno, da se mora kot predsednik o takih dogodkih opredeliti in jasno dati državljanom vedeti, kakšno je njegovo mišlljenje ali NEmišljenje.....
Professor
17. 10. 2021 19.57
+1
Zakaj ne nosijo maske če so obvezne?
cool1
18. 10. 2021 09.06
+1
Maske niso obvezne, ker ne obstaja zakon, ki bi koga prisilil, da nosi masko, je pa res, da so priporočljive in tako bi morali biti že od 1. dneva , ko je nastopi covid19....
Kostorog
14. 10. 2021 20.21
+1
Borči a je ne boš spoznal z Jj maršalom, da ji razsvetli pojme korupcije.
aghr
14. 10. 2021 19.48
+2
Millady
14. 10. 2021 19.18
+3
Prazno besedičenje. Skoz isto nakladanje.
punkracij
14. 10. 2021 17.30
+2
Dobra bejbika ,našemu predsedniku ne bo dolgčas ker je človek dialoga.
zavetnik
14. 10. 2021 17.27
+2
Še malo nakladanja in kalemeon bo spet menjal barvo
Ugovor vesti 133.člen
14. 10. 2021 14.43
-2
Protestniki bi rekli: nije loša!
APOKALIPSA21
14. 10. 2021 13.23
+3
Gopa predsednica Slovaške vlade, prosim napravite 2 m odstojanja, ta zavaja, laže , krade
mbtukaj
14. 10. 2021 10.45
+6
Borut roke vstran.
periot22
14. 10. 2021 10.10
+2
Zdaj se samo romunski predsednik manjka!
Walter Pravicek
14. 10. 2021 08.51
+3
ZUZANA K BORUTU!TO MI DELAJ!
123soba
14. 10. 2021 08.32
+5
Tema pogovora bo današnja slana oziroma strokovno podnebne spremembe.
123soba
14. 10. 2021 08.30
+16
Temu pahorju je res dolgcajt. Res skrbi, da vsak dan zapravi enih 10.000 evrov našega denarja.
blackB
14. 10. 2021 14.42
+4
Pa saj se nagaral v predvolilni kampaniji. Sploh ne veste kako trdo je delal. Povsod ga je bilo dosti, populista. Saj ni čudno, da je potem nekje na poti zmanjkalo casa, da bi bil predsednik.