Slovenija

Slovenci med vodilnimi v zgodnjem odkrivanju raka debelega črevesja in danke

Ljubljana, 01. 03. 2019 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mineva že deset let od vzpostavitve državnega presejalnega programa Svit, ki služi zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju ter danki. Slovenija je ena izmed redkih držav Evropske unije, ki ima tak presejalni program vzpostavljen na državnem nivoju.

Marec je sicer mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke – letošnje geslo je #Mojih10NajboljšihSekund. 10 sekund predstavlja čas, ki je potreben za sodelovanje v presejalnem programu, ki je občutno znižal število ljudi, ki letno zbolijo za tem rakom. Simbol raka debelega črevesja in danke je modra pentlja.

Program Svit praznuje 10 let

Program Svit, ki so ga vzpostavili leta 2009, je namenjen prebivalcem, starim med 50 in 74 let z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Preden so začeli izvajati program, je bila večina primerov raka na debelem črevesu in danki že napredovana, sedaj pa jih je 70 odstotkov odkritih tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno.

Marec je mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke.
Marec je mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke. FOTO: Dreamstime

Postopek sodelovanja v programu Svit ima tri ključne korake. Prvo je treba ob prejemu vabila na dom izpolniti in podpisati izjavo o prostovoljnem sodelovanju ter jo poslati nazaj. Na dom pozneje prejmete komplet za odvzem vzorcev blata – pomembno je natančno slediti navodilom. Če bo vaš izvid negativen, boste k ponovnemu sodelovanju povabljeni čez dve leti. V nasprotnem primeru boste napoteni na kolonskopijo, da ugotovijo, kaj je vzrok krvavitve.

Visoka odzivnost ljudi v letu 2018

Lansko leto se je na povabilo odzvalo 64,6 odstotkov ljudi, odkrili pa so nekaj čez 200 rakavih obolenj. Žal vsako leto odkrijejo skupaj kar 1400 primerov, za tem rakom pa letno umre 700 ljudi. "V Sloveniji se je preživetje po raku debelega črevesja in danke zelo povečalo, kar je v veliki meri posledica odkrivanja pri programu Svit. Od leta 2011 beležimo upad števila novih primerov," je dejala Tatjana Kofol Bric iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kljub dejstvu, da se na program odziva vse več ljudi, se moški, ki jim je ta program bolj namenjen, ker so zaradi njega bolj ogroženi, odzivajo deset odstotkov manj kot ženske.

Če se bi na vabilo programa Svit odzvalo 70 % ljudi, bi jh lahko letno rešili 200.
Če se bi na vabilo programa Svit odzvalo 70 % ljudi, bi jh lahko letno rešili 200. FOTO: Dreamstime

Organizacija Digestive Cancers Europe, ki združuje organizacije bolnikov z raki na prebavilih, je izdala Belo knjigo s priporočili, kako izboljšati položaj glede te bolezni v EU. Priporočila so zasnovali na primeu dobre prakse Slovenije in Nizozemske, ki s svojima presejalnima programoma dosegata izjemne rezultate.

Kako pomagati programu Svit?

Največ zase lahko naredite s tem, da se odzovete povabilu na sodelovanje v programu ter s tem, da svoje bližnje spodbudite k sodelovanju. V Programu Svit med drugim pozivajo, da priskočimo na pomoč starejšim, ki niso vozniki ter tako potrebujejo prevoz na kolonskopijo ali k svojemu osebnemu zdravniku.

Sedem korakov do (bolj) zdravega črevesja

Poleg sodelovanja v Programu Svit je pomembna tudi preventiva – zdrav življenjski slog, ki lahko obvaruje vaše črevesje. Na NIJZ svetujejo:

1. Prehranjujte se zdravo.  

Zmanjšajte vnos rdečega mesa ter dnevno skrbite za pestro in uravnoteženo prehrano.

2. Vzdržujte zdravo telesno težo.

Prekomerna telesna teža povečuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.

3. Poskrbite za redno telesno dejavnost.

Za zmanjšanje tveganja za raka je izjemno pomembno, da omejimo čas sedenja in izkoristimo vsako priložnost za gibanje.

4. Omejite uživanje alkohola.

5. Ne kadite!

Kajenje predstavlja tveganje za nastanek številnih bolezni, med drugim tudi za nastanek raka na debelem črevesu in danki.

6. Opazujte svoj vzorec odvajanja.

Spremljajte delovanje svojega črevesja in se ob morebitnih težavah posvetujte s svojim izbranim osebnim zdravnikom.

7. Spoznajte svojo osebno in družinsko anamnezo.

Nekatera ugotovljena bolezenska stanja, kot so kronična vnetna črevesna bolezen in črevesni polipi, povečajo tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki. Pomembno je tudi, da poznate zdravstveno zgodovino svojih najožjih krvnih sorodnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

est
01. 03. 2019 16.51
+1
Pohvalno ! Mogoče bi morali spustiti mejo na 45 let.
Cesar Millan - Vodja krdela
01. 03. 2019 15.49
+11
Vsa čast SVITU 2krat sem bil na pregledu od leta 2010 in 2.krat so mi odkrili polipe ! Zato so res zaslužni ,ker nas opozarjajo !!! Hvala jim .
korintos23
01. 03. 2019 19.24
+1