Slovenija

'Sredstva EU za okrevanje bi morale prejeti le države, ki spoštujejo pravno državo'

Bruselj, 10. 09. 2021 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
314

Štirje od petih vprašanih Evropejcev menijo, da bi morala Evropska unija sredstva zagotoviti le državam članicam, ki spoštujejo pravno državo in demokratična načela, ugotavlja raziskava.

Raziskava Eurobarometer, ki jo je v luči govora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Uniji, ki bo 15. septembra, objavil Evropski parlament, jasno kaže, da javnost podpira načelo, da morajo biti sredstva EU, izplačana v okviru evropskega instrumenta za okrevanje, porabljena pregledno in da morajo biti učinkovito nadzorovana.

Kar 39 odstotkov slovenskih anketirancev temu sploh ne verjame, da bo Slovenija ustrezno porabila sredstva za okrevanje. Enako nezaupljivi so bili samo še madžarski anketiranci. V prvouvrščenem Luksemburgu temu sploh ne verjame le 6 odstotkov vprašanih, povprečno pa je ta delež v povezavi  znašal 17 odstotkov.

Evropejci namreč v ta sredstva polagajo veliko upov, ko gre za pokoronsko okrevanje. Tudi Slovenci. Iz raziskave tako izhaja, da se 53 odstotkov evropskih državljanov (v Sloveniji 51 odstotkov) popolnoma strinja, da mora obstajati učinkovit nadzor, nadaljnjih 32 odstotkov (pri nas 36) pa se jih dokaj strinja s tem. In še najbolj zgovoren podatek: v povprečju se na ravni EU le 2 odstotka vprašanih (pri nas 3 odstotki) s tem sploh ne strinjata.  

Za to se sicer zavzema tudi Evropski parlament, ki trenutno skupaj s Komisijo podrobno preučuje nacionalne načrte držav članic za okrevanje in odpornost, da bi zagotovili, da bodo ta sredstva porabljena v skladu s cilji bolj zelene, bolj digitalne in odporne evropske družbe.

"Evropski parlament je jasno poudaril, da sredstev EU za okrevanje ne bi smele prejeti vlade, ki ne spoštujejo temeljnih demokratičnih vrednot ali pravne države. Ta raziskava potrjuje, da se velika večina državljanov EU strinja s tem. Če nekdo ves čas spodkopava vrednote EU, ne more pričakovati, da bo prejel sredstva EU," ob tem pravi predsednik Parlamenta David Sassoli.

Ursula von der Leyen bo imela v sredo govor o stanju v EU.
Ursula von der Leyen bo imela v sredo govor o stanju v EU. FOTO: AP

Evropejci ne zaupajo vladam

41 odstotkov anketirancev sicer ni prepričanih, da bodo njihove nacionalne vlade sredstva sposobne ustrezno porabiti.

Vseeno pa državljani EU pozitivno ocenjujejo namen programa Evropske unije za okrevanje, vrednega 800 milijard evrov, saj trije od petih državljanov menijo, da bodo projekti v okviru evropskega instrumenta za okrevanje njihovi državi pomagali odpraviti gospodarsko in socialno škodo, ki jo je povzročila pandemija covida-19. 

Prav tako jih 59 odstotkov meni, da se bo lahko njihova država s pomočjo programa bolje pripravila na prihodnje izzive. 

Javno mnenje tako ostaja precej naklonjeno povezavi. 53 odstotkov evropskih državljanov ima pozitivno mnenje o Evropski uniji, le 19 odstotkov pa jih ima dokaj ali zelo negativno mnenje o njej. V Sloveniji znaša ta delež le 10 odstotkov. 

Raziskavo Flash Eurobarometer je za Evropski parlament med 17. in 25. avgustom 2021 v vseh 27 državah članicah izvajal inštitut Ipsos European Public Affairs. Anketiranje je potekalo po spletu. Sodelovalo je 26.459 anketirancev, starih 15 let in več. V Luksemburgu, na Cipru in na Malti je sodelovalo 500 anketirancev, v ostalih članicah pa po 1000.

Več kot polovica Slovencev meni, da gredo stvari doma v napačno smer

Manj kot z EU so Slovenci zadovoljni s stanjem v lastni državi. Kar 55 odstotkov slovenskih anketirancev meni, da gredo stvari v Sloveniji na splošno v napačno smer. 

Na evropski ravni se Slovenija glede tega vidika tako uvršča na rep: enako nezadovoljni so Švedi – njihova država se sicer sooča z vladno krizo – manj zadovoljni s splošnim razvojem dogodkov v lastni državi pa so le še na Poljskem in Madžarskem. 

Da gredo stvari na splošno v pravo smer, je menilo le 14  odstotkov slovenskih anketirancev. Na drugi strani pa je na primer na Portugalskem s stanjem v državi zadovoljnih 45 odstotkov vprašanih.  

Slovenci med največjimi nasprotniki cepljenja

Med stvarmi, ki jezijo Slovence, je nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19: le 6 odstotkov vprašanih je zelo zadovoljnih s  strategijo vlade, 25 odstotkov jih je dokaj zadovoljnih, medtem ko jih je 28 odstotkov oziroma 38 odstotkov dokaj oziroma zelo nezadovoljnih z njeno strategijo. Manj zadovoljni z nacionalno strategijo cepljenja so bili na splošno le še na Slovaškem, medtem ko je bil delež vprašanih, ki sploh niso bili zadovoljni z nacionalno strategijo cepljenja, med slovenskimi anketiranci z 38 odstotki največji na ravni povezave. 

 V anketi so tudi preverjali strinjanje s trditvijo "Vsi bi se morali cepiti proti covidu-19, to je državljanska dolžnost"Slovenija se je uvrstila na predzadnje mesto, za Bolgarijo, saj se je s trditvijo strinjalo le 17 odstotkov vprašanih, na ravni EU pa 40 odstotkov. 

Prav tako se kar 40 odstotkov slovenskih anketirancev ne strinja s trditvijo, da koristi cepljenja proti covidu-19 na splošno prevladajo nad tveganji, povezanimi z njim. Na ravni povezave je ta delež znašal 22 odstotkov. Prav tako kar 68 odstotkov slovenskih anketirancev ne verjame, da so slovenski javni organi dovolj transparentni glede cepiv proti covidu-19. Manj zaupanja v pristojne glede cepiv so izrazili le še na Hrvaškem, kjer je bil ta delež 73 odstotkov.  

Tudi s trditvijo, da je evropsko digitalno covidno potrdilo najvarnejše sredstvo za prosto gibanje po Evropi med pandemijo, so se slovenski anketiranci v evropskem povprečju strinjali najmanj (48 odstotkov), najbolj pa so se z njo strinjali portugalski,  malteški in italijanski anketiranci – več kot 75 odstotkov. 

Drugačne prioritete

Na vprašanje, katere teme bi moral Evropski parlament obravnavati kot svoje politične prioritete, je največ anketirancev v EU navedlo ukrepe proti podnebnim spremembam. Izpostavili pa so še boj proti revščini in socialni izključenosti, podporo gospodarstvu in ustvarjanje novih delovnih mest ter boj proti terorizmu. 

Zanimivo so precej zadaj migracije in azil – šele na četrtem mestu. 

So pa madžarski in poljski državljani vprašanje "demokracija in pravna država", ki je v EU v povprečju na osmem mestu, uvrstili med najpomembnejše prioritete Parlamenta.

Eurobarometer: podatki za Slovenijo
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01xxy
11. 09. 2021 12.21
-1
Samo na Poljskem in v Mađarski je prava vladavina prava. Naj se gredo razni Švedi solit.
plotter123
11. 09. 2021 11.34
+4
Vladavina prava ? V sloveniji ?? Od 13.03.2020 tu vladajo TELEBANI
inet
11. 09. 2021 10.07
-3
Brez smiselni podatki v podpori spreminjanja podkasta posameznika. Osnovna priprava ovčereje. 🙂
Pepe Bolcev
11. 09. 2021 10.00
+6
Jansisticni osIi so tudi za izstop iz EU? 😂🤣😂 butalckoti. Preselite se na madzarsko in tam glasujte
User768643
11. 09. 2021 09.51
-4
V EU slediš vladavini prava dokler si poslušen državam, ki si jemljejo pravico vladati EU.
zibertmi
11. 09. 2021 08.23
+6
to bi bilo najbolj pravično.naša vlada nas bo zadolžila za 100 let.ravno včeraj na državnem svetu,smo zadolženi za več kot 100 % kot bi po vseh naših pravilih lahko bili.za naslednaj leta je država ali finančno ministrstvo predvidela ogromne odhodke za vojsko,zdravstvo in še in še.da je bilo bolje razumeti,narejeno je tako kot bi se neko gospodinjsko dogovorilo,da bo v 10 letih porabilo 10 milijonov sredstev,plače,se pravi prihodkov ima pa na mesec 1000 eu.kdaj bodo prišli na zeleno vejo.že sedaj plačujemo miljardo obresi za kredite,če se to sprejme bo menda,po besedah poslancev v državnem svetu to naneslo za isto obdobje do 3 miljarde
zibertmi
11. 09. 2021 09.00
+6
kaj vam ni jasno sveče.a bi vi.če bi lahko,pa vam banka ne pusti,tudi potrošili desetkrat več kot imate plače.janez lahko in to na osebnem računu, ker ga nihče ne preverja.državljani pa ,če imamo evro premalo ne dobiš kredita.za navadne smrtnike je meja za najem kredit 779 eu ,ki mora ostat na računu po poplačanem obroku za morebitni obrok.koliko je še navidezni minimalec.to je janševa švica
User768643
11. 09. 2021 09.48
-7
A si to trobil levakom, ko so svojim prijateljem preko slovenskih bank podeljevali nepokrite kredite, ki jih še sedaj mi plačujemo? V času COVID ni države, ki se ne bi zadolžila. Ampak tokrat smo se zaradi države in državljanov. Kaj vam levakom ni jasno?
zibertmi
11. 09. 2021 09.51
+6
daj zbudi se.kdo je bil na oblasti med 04/08 ,tvoj janša ki je ustvaril bančno lukjnjo za katero je prišel račun leta 2012 za 5 milijard in bankrot države,vrne mi naj z zujfom odvestih vsaj 8% usklajevan,posuje se naj s pepelom zaradi podpisa pogodbe v letu 08 za teš 6
zibertmi
11. 09. 2021 09.52
+4
tebi ni nič jasno .a veš kaj si imel za zajtrk.preberi še enkrat janezov plonk list kaj imaš danes za počet,komu replicirat,da ne boš sam sebi
zibertmi
11. 09. 2021 09.54
+4
a je janez ,komunist ,ki je desni po vaše,že vrnil titovo štipendijo,ki jo je prejemal v kumrovcu.ker je leta 193 ,ko je še zadnjič popeljal mlade komuniste v avnojsko jajce pisal diplomsko nalogo v katero je napisal tudi teorijo zaradi katere je bil izključen iz partije mogoče šole sploh ni končal
ksenak2
10. 09. 2021 21.49
-1
Naj EU za božjo voljo to udejani in naj zamudi s plačilom Sloveniji vsaj za tolk mesecev, kot bo še JJ v vladi! Ta nima lajtnge za dnar in nam bo vse pokuril v 1 mesecu za svoje igračke !!!
primorec2
10. 09. 2021 21.28
+5
Dokler ne bosta potrjena delegirana EU tožilca, do takrat nič sredstev. Ta vlada je skorumpirana do podna. Ko arestant vodi vlado ne moreš drugega niti pričakovati.
dante
10. 09. 2021 21.28
+6
Če bi blokirali sredstva, bi se JJ in Orban že zdavnaj združila proti EU
Rudolf Maister
10. 09. 2021 21.22
-1
Tanja prosim blokiraj sredstva,Sloveniji, Poljski , Madžarski in pa seveda DANSKI. Bo šlo.
User768643
11. 09. 2021 09.49
-2
Tanja lahko vse blokira, samo da migrantska pot v Slovenijo ostaja odprta.
zibertmi
11. 09. 2021 10.23
+3
krek se ,po poročanju raznih portalov,dogovarja s fajonovo,kako naprej,verjetno si pripravlja teren.vlada bo slej ko prej kaput.služba je pa služba,tudi desusova skupina se pomika proti izstopnim vratom parlamenta,mogoče bodo zadnje dni janezu zagrenili delavnik,potem jih tako v taki sestavi in stranki ne bo več v parlament.edino ob kakem odprtju vrat.
cakra
11. 09. 2021 12.17
+0
Maister.. Strici niz ozadja čakajo z odprtimi kufri da bi Tanja to naredila
zurbrigen
10. 09. 2021 18.58
-4
Poimensko hočem te 4 od petih Euvropejcev ki meni da je vladavina prava bla bla bla. Grem stavit da če kjerkoli v EU vprašaš 100 folka kaj to je, jih bo peščica morda niti ne 5 od 100, znalo povedati kaj to JE. Ostalim se HEBE za komplet EU, gledajo samo kako bodo sami preživeli in ohranili standard kot so ga vajeni, vse ostalo je postranska stvar za Evropejce.
pravakritika
10. 09. 2021 19.39
+2
zurbrigen, če si ti butl, potem ni nujno da so butli tudi vsi ostali!
dron
10. 09. 2021 21.52
-2
marker1
10. 09. 2021 18.05
-8
Kar pri nas predlaga desnica, je levica vedno proti. Zato pa je precepljenost v naši državi zelo nizka. Vsi KUL-ovci so proti cepljenju. SD je celo izdala plakat, kjer oglašuje šole brez mask. Na levi je cel kup strokovnjakov, ki vse vedo o cepivu in možnih posledicah. Kljub temu, da je tri četrtine Evropejcev cepljenih, levičarji to gladko prezrejo. Levici ni mar za zdravje ljudi, važno ji je le, da je proti ukrepom desne vlade. Zato ni treba nobene Tarče, da to ugotoviš. Najbolj žalostno pa je, da mediji podpirajo levico in ne vlade in s tem podpirajo širitev okužb. Če bi bili v državi cepljeni preko 70%, bi prejeli dodatna sredstva iz Evrope. Zaradi levičarjev, njenih medijev in anticepilcev teh sredstev ne bo. Presenečen pa sem, da je Štrukelj s šolniki obrnil ploščo, kar je pohvalno.
dron
10. 09. 2021 21.44
+0
lepo si opisal ,da se z hunto SĐS v EU sploh nihče več ne pogovarja. Sredstva bodo prišla, samo hunta SĐS ne bo imela prste zraven.Dobro bi bilo,da se malo pozanimaš koliko procentna je precepljenost je pri belčkih.Šele potem daj svoj strokovni komentar. brez zavajanja.
komarec
10. 09. 2021 16.29
+4
Hrvaška tudi ne spoštuje vladavino prava, glede arbitraže. Torej nič penezi.
kapljač1
10. 09. 2021 16.17
+4
Točno tako. V nasprotnem EU doji kačo na svojih prsih .
prašek
10. 09. 2021 15.57
+4
patogeni bolnik ........ Jaz sem imel v mislih SEKTAŠKO vlado RS !!!!
brezveze13
10. 09. 2021 15.20
-5
to so sigurno v prvi vrsti vprašali fajonko ki ima toliko zoper slovenijo in njeno vladavino
JOCR1255
10. 09. 2021 16.46
+3
Vprašanje je bilo za vlado in je bil ponovno šum... se vedno jim šumi.... ne bo dolgo sumelo... razen nekaterim racmanom
mmickica
10. 09. 2021 15.15
+0
Vedno bolj imam obcutek, da bo Urska sprozila domine razpada EU. Vse drugo jo bolj zanima in seveda njene zveste privrzence, kot to, kar je za Evropo najpomembneje, gospodarska rast, vojaska neodvisnost od Americanov in preprecitev masovnega vstopa migrantov, torej islamizacija Evrope. Ona vidi problem v notranjih zadevah drzav z legitimno izvoljenimi vladami!?
Kronanateg
10. 09. 2021 14.31
+0
Vse mi je jasno……
prašek
10. 09. 2021 14.24
+5
MI si ne zaslužimo niti 1 € iz EU !!!!!
patogen
10. 09. 2021 15.28
-5
komarec
10. 09. 2021 16.30
+3
Najmanj eden ja za gotovo med temi, bil je rdeč kot galtrož.
JOCR1255
10. 09. 2021 16.49
+1
zelo star kavkaški ov?ar
10. 09. 2021 14.22
-2
Kako zlagan članek, so EU vrednote uvoz islama? To so vrednote parih birokratov, so LGTB vrednote in vsiljevanje LGTB politične agende tudi primarne EU vrednote? Teh birokratov in uničevalske EU politike ima večina ljudi vrh glave.
JOCR1255
10. 09. 2021 16.50
+1