Slovenija

Slovenci ne znamo izkoristiti zelenega bogastva

Ljubljana, 08. 11. 2011 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Magdič
Komentarji
17

Rusi in Arabci imajo nafto, Južna Afrika diamante, Slovenci pa imamo les. Več kot polovico naše države pokrivajo gozdovi, a tega ne znamo izkoristiti. Pustili smo, da je lesna industrija, ki je še pred leti zaposlovala skoraj 40 tisoč ljudi, propadla.

Rusi in Arabci imajo nafto, Južna Afrika diamante, Slovenci pa imamo les. Več kot polovico naše države pokrivajo gozdovi, a tega ne znamo izkoristiti. Pustili smo, da je lesna industrija, ki je še pred leti zaposlovala skoraj 40 tisoč ljudi, propadla.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
09. 11. 2011 15.27
+1
narava je bla skoz tek narihtana da je drevje padlo strohnelo in dalo hrano drugim kameratim ne pa ven čez raufnke--me zanima kolk generacij drevja to sploh prenese
gruber74
09. 11. 2011 13.31
O gledanju gozdov-se posebej nasih zarascenih in propadlih se zal neda zivet:-(
M_teorija
09. 11. 2011 09.04
~prehlad08.11.2011, 21:202 KO POGLEDAŠ NAŠE GOZDOVE TE ZADENE KAP.SAMO POGLEJTE GOZDNA GOSPODARSTVA KAJ DELAJO Z GOZDOVI POVRHU TEGA PA ŠE DIVJAD NAREDI SVOJE .RES KATASTROFA.~ ??????!!!!!!! Slovenski gozdovi so bili do osamosvojitvi sama svetovna špica, kako se naj bi z gozgovi gospodarilo. Po osamosvojitvi, pa ker so bili veliko večji vplivi politike, predvsem pa lastnikov gozdov, se je stnje res nekoliko poslabšalo, ker so nekoliko gozdarji podlegli kapitalističnemu pristopu, vendar še vedno med bolj okoljskimi rešitvami, kot pa ostala Evropa. Izjkema so le Švicarji in Avstrijci. GG niso praviloma naredile nobene škode, razen morda izjem. Izjeme pa itak potrjujejo pravilo. Škode po divjadi v gozdu, pa so minimalne. Škode, ki nastajajo izven gozda, pa niso krivi gozdarji, še manj GG-ji, ampak ekspanzija živinoreje v gozdni prostor. Preštevilčnost, morebitna zveri in divjadi, pa je predvsem, posledica, da razni zeleni preprčujejo višino odstrela. Omembe vredne škode zaradi medveda, pa so predvsem, na podlagi EU zapovedi, da seukinejo mrhovišča. Posledično medvedi niso več vezani, na določen kraj, ampak so prisiljeni iskati hrano drugje. Vrnitev mrhovišč, bi marsikaj rešila!
M_teorija
09. 11. 2011 08.51
Upamo lahko le, da bodo pri "Planskih sečnjah" vprašali tiste, ki so skrbeli do sedaj, da imamo takšno zeleno bogastvo, gozdarje! Le oni vedo, do katere meje je še dovoljeno izvajati posege, da ne porušimo dinamičnih ravnovesij! Lahko le upamo, da bodo naši vnuki ponosni na našo lepo in neokrnjeno naravo. Upamo lahko le, da bo veljalo načelo, da naravenismo podedovali od svojih prednikov, ampak smo si jih sposodili od naših vnukov!
martinkrpan1
09. 11. 2011 05.16
lesno industrijo so taktično uničl austrijci pa vatikan da bo za njih več ostal ko bomo kredite vračeval--se zna naredit da bomo čez dvajst let ko kras
gruber74
09. 11. 2011 00.39
Avstrijci so to dobr nardili.Veliko posekal in seveda zelo dobro zivijo od turizma.Nimajo morja ,ampak od turizma poberejo dosti vec dnarja kot Hrvaska.Naj nam bo Avstrija za vzgled.
orangensaft
08. 11. 2011 22.06
slovenci marsikaj ne znamo. ker smo drug drugemu raj efauš ko pa da bi lene riti zmigali.
Hrvat2
08. 11. 2011 22.06
"Več kot polovico naše države pokrivajo gozdovi" Skoda,da je to ena mikro drzavica manjsa od katerekoli regije v drugih drzavah! Torej lesa res ni veliko.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
08. 11. 2011 21.41
IN PRAV JE TAKO DA NE PORUSIMO DREVES KI NAM DAJEJO KISIK IN ZIVLJENJE.ZELO PRAV JE DA TEGA NE ZNAMO ISKORISTITI POGLEJTE SI EVROPO VSE SO POSEKALI SAMA RAVNINA BREZ DREVJA IN ZARADI TEGA TORNADI. LE KAJ NAM BO DENAR CE OSTANEMO BREZ DREVES SE DOBRO DA SO V LASTI CERKVE DRUGACE BI SI ZE ENI POLNILI ZEPE MI PA OD TEGA NEBI IMELI NIC SKRATKA SE VEC BOLEZNI.LEP POZDRAV
Marjan Štimec
08. 11. 2011 21.27
Niti v sanjah ni v gozdu naredilo katastrofe gozdno gospodarstvo ampak tisti, ki so dopustili nekontrolirane posege v gozdove brez vsake stroke. Gozd ni njiva ampak zapleten ekosistem, ki ga je treba znati upravljati, ne moreš dopustiti v gozdu proste roke vsakomur, saj se je treba zavedati, da je po napakah v strokovnem smislu sledijo 100 letne kazni.Ne more priti v naš gozd avstrijski trgove in si izbrati katera drevesa bo kupil, ne glede na stanje gozda in strokovno zagotavljanje TRAJNOSTI, ki je glavna naloga gospodarjenja z gozdovi.
prehlad
08. 11. 2011 21.20
KO POGLEDAŠ NAŠE GOZDOVE TE ZADENE KAP.SAMO POGLEJTE GOZDNA GOSPODARSTVA KAJ DELAJO Z GOZDOVI POVRHU TEGA PA ŠE DIVJAD NAREDI SVOJE .RES KATASTROFA.
.mdC.
08. 11. 2011 20.47
manjka koriščenje in razvijanje visoke tehnologije v lesarstvu in mizarstvu.. posekat hlod in ga pelat v Italijo bi naučili še opico
LomilkaSrc
08. 11. 2011 20.46
citat: Pustili smo, da je lesna industrija, ki je še pred leti zaposlovala skoraj 40 tisoč ljudi, propadla. kdo je pustil? navadni ljudje? država je dopustila da se je vse sprivatiziralo in uničilo vso lesno - predelovalno industrijo. zdaj pa imamo vzhodno napol spackano pohištvo z formaldehidom. ni kaj, čestitam tajkunom, ker so nas spravili do vratu v dre*k
LovecNaKomuniste
08. 11. 2011 20.29
"Rusi in Arabci imajo nafto, Južna Afrika diamante, Slovenci pa imamo les." So izračunali, da, če bi se cela Slovenija naenkrat začela gret na drva, bi vse naše gozdne površine posekali v cca. 2 zimah (golosek)... Slovensko bogastvo je strateška pozicija države in naša prometna prehodnost. Zato bi morali poleg avtocest, ki so že narejene, naredit neko zmogljivo železniško infrastrukturo, ter preko Kopra šibat Kitajsko robo v celo Evropo.... Ne pa gozd. Sej je fajn, da je narava pa to, sam neko bogastvo pa to ni.
HellWolf
08. 11. 2011 20.23
da človeku slabo pride... izvažamo kvaliteten les dobesedno navadno surovino brez kakršnekoli dodane vrednosti medtem ko nam doma firme cepajo ena za drugo. Narobe svet.. izvažamo poceni surovino uvažamo pa drage proizvode iz tujine katere bi lahko izdelali sami v domačih firmah. Od tega bi služil vsaj domač narod.
LovecNaKomuniste
08. 11. 2011 20.23
Gozd se splača edin, če ga podeduješ... Naložba v gozd, se ti povrne v 75 do 100 letih, to se pravi, da ga kupiš za svoje otroke ali vnuke. Povprečna hektarska donosnost gozda na leto je 4 kubike lesa. Za ogrevanje večje hiše na zimo potrebuješ cca. 20 kubikov lesa, torej 5 hektarov gozda. Povprečna cena kvadratnega metra gozda je 0,60 €, torej za 5 hektarov 30000 € potem najmanj 8000 € za 20 let star traktor na 4X4 pogon (ki se seveda non stop kvari in je tu potrebno še strojniško znanje, če nočeš plačevat drage mehanike), nato pa je tu še urejanje cest (vlake) v gozdu, za katere moraš najet ljudi s posebno opremo, pa kupovanje dobrih motork za žaganje lesa in vitlov za traktor, za katere zabiješ še dodatnih 2000 €... Če imaš gozd daleč od svojega doma, pride tu še prevoz, ki je cca. 200€... Če hočeš kaj imeti od tako majhne površine gozda (5 hektarov), kaj dobička, ali vsaj zastonj kurjavo moraš delati v gozdu sam. Delo je težavno, če pa logarje najameš, je pa praktično isto, kot da bi drva kupil... Potem je tu še težavno kurjenje drv in njihovo cepljenje pozimi... Z ta denar (40000€) se ti nikakor ne splača kupit gozda. Za to to ni bogastvo. Raje daš za 10000€ izkopat vrtino za toplotno črpalko, električna poraba je majhna (3-4 kW), pa še nobenega matranja nikoli več. Za to vsi propadajo.
mc_burek@email.si
08. 11. 2011 20.17
še prehitr bomo vse sesekal, tko k so nardil benečani s krasom