Slovenija

Slovenija po hudem potresu na Hrvaško poslala pomoč

Ljubljana, 22. 03. 2020 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./ M.V./ STA
Komentarji
688

Močan potres, ki je imel epicenter blizu Zagreba, so čutili prebivalci cele Slovenije. "Česa takšnega še nismo doživeli," pripovedujejo. V krški nuklearki so opravili preventivni pregled sistemov in opreme ter ugotovili, da potres poškodb ni povzročil. Minister za obrambo Matej Tonin je povedal, da Slovenija na Hrvaško pošilja tovornjak s pomočjo. V paketu so zimski šotori, spalne vreče, grelci in postelje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pomoč za Hrvaško
    00:56
    Iz 24UR: Pomoč za Hrvaško
  • Iz 24UR: Tla so se tresla tudi v Sloveniji
    02:47
    Iz 24UR: Tla so se tresla tudi v Sloveniji
  • Iz 24UR: Izpoved Slovenk v Zagrebu
    02:50
    Iz 24UR: Izpoved Slovenk v Zagrebu
  • Iz 24UR: Razpoke na stebrih mostu
    01:43
    Iz 24UR: Razpoke na stebrih mostu
  • Iz 24UR: V Sloveniji brez škode
    00:55
    Iz 24UR: V Sloveniji brez škode
  • Iz 24UR: Čutilo se ga je 400 km daleč
    01:33
    Iz 24UR: Čutilo se ga je 400 km daleč
  • Iz 24UR: Potres v NEK-u ni povzročil škode
    00:55
    Iz 24UR: Potres v NEK-u ni povzročil škode
  • Iz 24UR: Potres zbudil Slovenijo
    02:07
    Iz 24UR: Potres zbudil Slovenijo
  • Iz 24UR: Potres v času epidemije
    01:28
    Iz 24UR: Potres v času epidemije
  • Iz 24UR ZVEČER: Poškodovanih je 600 stavb
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Poškodovanih je 600 stavb
  • Iz 24UR ZVEČER: Roko Žarnič o potresni varnosti Slovenije
    07:47
    Iz 24UR ZVEČER: Roko Žarnič o potresni varnosti Slovenije
  • Iz 24UR ZVEČER: Martina Gorjup o dogajanju v Zagrebu
    01:21
    Iz 24UR ZVEČER: Martina Gorjup o dogajanju v Zagrebu
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenija brez večje škode
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenija brez večje škode

Potres z magnitudo 5,3, ki je davi stresel Zagreb, so čutili prebivalci celotne Slovenije. Na nas se je obrnilo veliko bralcev, ki so nam opisali svoje izkušnje.

"Spali smo še, ko se je postelja zibala sem ter tja, slišalo se je pokanje lesa ostrešja," je opisal Samo. "Tresle so se stvari v hiši, predvsem manjše, ki niso fiksirane, kot so nočne omarice, klubska mizica itd., skratka čuden občutek," je rekel Sašo, ki živi na območju občine Šentilj. "Škode na srečo ni povzročilo," je še dodal.

"Živim v Mostju pri Lendavi. Tu smo začutili kar hud potres. Cela hiša se stresla," je sporočil Davor. "Česa takšnega še nismo doživeli! Vrglo nas je iz postelje, premikale so se luči in vse stvari okoli nas," je povedal Milan s Ptuja.

Emina je sporočila, da je tudi njo ob 6.25 na Bregu pri Polzeli zbudil potres, ki je bil zelo močen in je trajal kar nekaj sekund. "Do zdaj še nismo doživeli takšnega," je zapisala tudi ona.

Potresu z magnitudo 5,3, ki je davi stresel Zagreb, sta po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) sledila še dva, prvi z magnitudo 5,0, drugi pa s 3,7.
Potresu z magnitudo 5,3, ki je davi stresel Zagreb, sta po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) sledila še dva, prvi z magnitudo 5,0, drugi pa s 3,7. FOTO: EMSC

Slovenija na Hrvaško poslala pomoč

Takoj po hudem potresu je Slovenija Hrvaški priskočila na pomoč. Kot je potrdil minister za obrambo Matej Tonin, smo v Zagreb poslali tovornjak s paketom pomoči v vrednosti 107.000 evrov, in sicer v obliki zimskih šotorov, 60 postelj, 60 spalnih vreč in 20 grelcev. 

Premier Janez Janša je že zjutraj sicer sporočil, da po prvih poročilih v Sloveniji ni resnejših posledic potresa in da v Nek vse poteka normalno. Govoril je s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sporočil, da je v daljšem telefonskem pogovoru hrvaškemu predsedniku Zoranu Milanoviću izrazil sočutje in izrekel solidarnost Slovenije.

Zunanji minister Anže Logar je po telefonu govoril s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom ter mu prav tako ponudil pomoč Slovenije. "Z vami smo," je napisal na Twitterju.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da z zaskrbljenostjo spremlja vesti iz sosednje Hrvaške, kjer ima mnogo prijateljev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na Twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja Hrvaškem in da so v stiku z oblastmi. "Pripravljeni smo pomagati," je zagotovil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poškodb v krški elektrarni ni, še naprej deluje nemoteno

Iz Uprave RS za jedrsko varnost so sporočili, da so ob 6.24 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zaznali potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba (Hrvaška), 115 km vzhodno od Ljubljane. Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4,4. "Potres so zaznali tudi merilni instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško. Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo. Po dosedanjih podatkih ni bilo vplivov na okolje. Uprava RS za jedrsko varnost spremlja dogajanje in bo javnost obveščala o izsledkih pregleda in nadaljnjih ukrepih," so zapisali.

Nek so zaradi naravne nesreče do zdaj le enkrat zaustavili, in sicer konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so elektrarno zaradi potresa preventivno zaustavili.

Tiskovna predstavnica Neka Ida Novak Jerele je povedala, da imajo v nuklearki za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč pripravljene različne in natančne protokole. Skladno s temi so ravnali tudi danes, tehnično osebje Neka pa je preverilo elektrarniške sisteme in komponente. Ko so dobili potrditev, da potres ni vplival na delovanje Neka, pa je elektrarna lahko brez posebnosti nadaljevala obratovanje.

Ministrstvo za infrastrukturo pa je na Twitterju zapisalo, da so strokovnjaki v Neku opravili analize skladno s protokoli, potrebe po zaustavitvi elektrarne pa ni bilo. "V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne," so poudarili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Avstrije znova pozivi k zaprtju Nek

Po potresu so se v Avstriji spet okrepili pozivi k zaprtju Nek. "Tokrat se je morda res vse dobro izšlo, ampak kaj pa naslednjič?" se sprašuje koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ). Poudaril je, da prehod na alternativne vire energije srednje- in dolgoročno gledano nima alternativ.

Namestnik štajerskega deželnega glavarja Anton Lang (SPÖ) in njegova strankarska kolegica Ursula Lackner sta opozorila, da je bil Nek grajen za 40 let delovanja, zato ga bo treba v vsakem primeru zapreti do leta 2023.

Po mnenju štajerske političarke iz vrst Zelenih Sandre Krautwaschl je današnji potres še en dokaz, kako nevaren je lahko Nek. "Potres bi moral biti opozorilni znak za Slovenijo, da je čas za zaustavitev in zaprtje krške jedrske elektrarne," pa je dodal poslanec FPÖ Walter Rauch.

Vsi so se obenem strinjali, da je treba opustiti načrte o gradnji drugega bloka Neka. Odločnejše nasprotovanje Neku je bilo pri severnih sosedih nazadnje zaznati prav avgusta lani, ko je tedanji premier Marjan Šarec dejal, da je treba vse napore usmeriti v izgradnjo drugega bloka.

Poročil o škodi pri nas ni, težave so bile na mejnih prehodih

Jutranji potres so sicer najbolj čutili na območju občine Brežice oz. v okolici Dobove. Kot je povedal brežiški župan Ivan Molan, informacij o morebitni škodi na Brežiškem še niso zbrali, za zdaj pa predvideva, da potres poleg preplaha občanov drugih posledic ne bo pustil. Morda bo treba kje nadomestiti kakšen odpadli strešnik, je dejal.

Krški župan Miran Stanko pa je dejal, da je bilo potres mogoče čutiti tudi v Krškem, o povzročeni škodi pa niso dobili poročil. Predvideva tudi, da opaznih posledic ne bo.

Potres so močno čutili tudi v občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Kot je povedala kozjanska županja Milena Krajnc, za zdaj nima podatka, da bi povzročil kakršnokoli škodo, odpravlja pa se na ogled terena.

Podčetrški župan Peter Misja je pojasnil, da je že bil na terenu in da na prvi pogled potres ni povzročil nobene škode na objektih.

Tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah Sergeja Javornik pa je dejala, da so prejeli številne klice vznemirjenih občanov, vendar doslej nihče ni prijavil nobene škode.

So pa bili zaradi tehničnih težav, ki so posledice potresa, na hrvaški strani dlje časa zaprti nekateri mejni prehodi, in sicer Obrežje, Rigonce in Slovenska vas proti Hrvaški. Vsi so znova odprti, poroča Prometno-informacijski center.

Škoda je nastala na dvoetažnem mostu v Mariboru.
Škoda je nastala na dvoetažnem mostu v Mariboru. FOTO: POP TV

Seizmolog ob potresu svetuje, naj ljudje upoštevajo pravila zaradi koronavirusa

Agencija RS za okolje je sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zaznali potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane. Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4,4. Ocenili so, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla 5. stopnje po evropski potresni lestvici.

Seizmolog iz Arsovega urada za seizmologijo Mladen Živčić je povedal, da so potres najbolj čutili v krajih bližje Zagrebu, kot sta Brežice in Bizeljsko. "Za zdaj nismo dobili poročil o kakršnikoli škodi. Glede na to, kakšna je bila moč potresa, škode tudi ne pričakujemo," je pojasnil. Spomnil je, da smo imeli v Sloveniji leta 1998 še močnejši potres od današnjega. Šlo je za potres z magnitudo 5,6, ki je na veliko noč prizadel Posočje.

Živčić je poudaril, naj se ljudje ne zbirajo na odprtem in naj prioritetno upoštevajo zaradi epidemije novega koronavirusa zapovedano razdaljo med ljudmi. Uprava RS za zaščito in reševanje bo po njegovih napovedih posodobila svoje napotke za ravnanje ob potresu v razmerah, ki se nanašajo na koronavirus.

Seizmologinja Martina Čarman pa je v oddaji 24UR pojasnila, kakšne bi bile posledice, če bi tako močan potres, kot ga je danes doživel Zagreb, prizadel Ljubljano. Po ocenah stroke bi bilo v slovenski prestolnici 5000 stavb povsem ali začasno neuporabnih, okoli 55.000 Ljubljančanov pa bi ostalo brez strehe nad glavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (688)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simeoni
23. 03. 2020 14.33
+1
Ali Tonin še kar šoferja išče ?
Transformerji
23. 03. 2020 12.32
+2
Lepo, da so jim poslali pomoč - vendar tistega, kar smo jim poslali , prav gotovo ne potrebujejo, saj je samo 55 stanovalcev ostalo brez strehe nad glavo. Verjetno bo služila drugemu namenu.....
Uporabnik1909854
23. 03. 2020 11.16
+3
Ne morem verjeti, ko berem sovražne komentarje, ki pa jih moderator mirno dopušča.... Sama podpiram pomoč, bodimo LJUDJE z veliko začetnico! Vprašanje - ali obstaja kakšen TRR, kamor bi poslali pomoč ali pa naslov? Za solidarnost!
SenecaLucius
23. 03. 2020 11.15
-3
Nehvaležni Hrvatje. Prebivalce, ki so ostali brez svojih domov so naselili v tople študentske domove namesto v šotore, ki smo jim jih mi poslali! Je ta Tonin lahko še bolj neumen?
Ježek JEBE POP SMRADE
23. 03. 2020 10.55
-2
Še ribiške položnice jim pošlte zraven …
Eurojackpot
23. 03. 2020 10.44
+5
Kdor hitro da, dvakrat da.
kritika1
23. 03. 2020 09.46
+18
Zelo lepo, med seboj si moramo pomagati, jutri lahko nas doleti nesreča in veseli bomo vsakršne pomoči.
Inya's
23. 03. 2020 09.40
+9
Bravo Tonin! Zelo pohvalno! Moram reč, da sem bil-a zelo pozitivno presenečen-a!
Mererrek
23. 03. 2020 09.37
-8
Namestnik štajerskega deželnega glavarja Anton Lang (SPÖ) in njegova strankarska kolegica Ursula Lackner sta opozorila, da je bil Nek grajen za 40 let delovanja, zato ga bo treba v vsakem primeru zapreti do leta 2023...to pa skrivajo spodaj ne v naslovu
Smalcat
23. 03. 2020 11.08
+4
Eiflov stolp so pa zgradili za par mesecev (za čas trajanja EXPO v Parizu), pa tudi še vedno stoji...
aple2014
23. 03. 2020 09.18
-13
Nasi so pa res.... nimam besed pa kako pomoc za 107jurjev pa zdaj ste si besteki drgac pa nemorte resit nic..... Naj se sami znajdejo nevem zakaj Mora vedno slovenija med prvimi pomagat pol se vam pa to vraca tako da ste v sporu glede vsega.
You cant handle the truth
23. 03. 2020 11.53
+3
Nekaj je pomoč ljudjem, drugo pa je politika.
podalpski
23. 03. 2020 09.18
+25
pomagat je treba saj nikoli ne vemo gdaj sami potrebujemo pomoč...držite se Hrvati vsi dobronamerni Slovenci smo z vami
majmun11223344
23. 03. 2020 09.12
-11
Le kaj je Janez sedaj spet smuglal v kamjonih, jaoooo...
Rožle2X
23. 03. 2020 10.33
+4
Tebe je hotu še not zapakerat .. no te bo naslednjo rundo ..
majmun11223344
23. 03. 2020 09.10
-12
Oh Janez, ti si čisto mimo, res...
cix1
23. 03. 2020 08.42
-17
Kaj jim kej tok lezete v rit.
DavorPraprotnik
23. 03. 2020 08.34
-21
Glede nato kako se obnašajo jim jaz nebi nič poslal dol...
hothead
23. 03. 2020 08.39
+15
A si za zajtrek strup za podgane pojedel ????????????
hothead
23. 03. 2020 08.41
+8
optimist11
23. 03. 2020 08.08
+17
Nikjer ne vidim kakšnega članka o pomoči Kitajske Srbiji. Kaj naši politiki nimajo kakšnega prijatelja po svetu da nam doniral respiratorje, maske...Poglejte članek na Insajder. Izgleda da v tujini cenijo samo g. Čeferina.
kritika1
23. 03. 2020 09.47
+1
Ne bereš dovolj sicer pa, če nimaš nič pozitivnega spij kozarec ali dva, bo bolje.
united
23. 03. 2020 08.05
+9
garganer
23. 03. 2020 08.03
+0
Mislim,da bi morali kot prvo vprašat kaj sploh rabijo? Pošiljanje šotorov se mi zdi zaenkrat nesmiselno saj se je poškodovalo nekaj stavb in verjetno bi ljudje potrebovali kaj drugega.
gasper111
23. 03. 2020 11.41
+2
...preberi malo njihove portale. Točno to kar smo jim poslali potrebujejo.
arapayma
23. 03. 2020 08.01
+9
Kulleraba...tisti dvoetažni most nima nobene veze z potresom, takšen je že kar nekaj let, razpoke in krušenje betona pa so psledice rjavenja armature, kar je posledica že prej nastalih razpok in zatekanje vode...vsak dan se vozim po njem in tega ne moreš spregledat, še v hujšem stanju pa je most v Malečnik...
Estoril
22. 03. 2020 21.59
+17
Na Hrvaškem so prijetno presenečeni in hvaležni (Index Slovenija šalje...)
optimist11
23. 03. 2020 08.11
+20
Ljudem je potrebno pomagati. Upam samo, da bo imel Počivalšek prijatelje na hrvaškem tudi ko bo govora o bolj perečih temah.