Slovenija

Slovence v karanteni bodo testirali trikrat, za varovanje objekta bo poskrbljeno

Ljubljana/ Velenje, 27. 03. 2020 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V Sloveniji je pristalo letalo s Slovenci in nekaj Avstrijci iz Madrida. Po posebnem evakuacijskem letu so že v karanteni v velenjskem hotelu. V uporabo vladi ga je ponudil Hisense, lastnik Gorenja. Po začetnem protestu občine Velenje, da o zadevi niso bili obveščeni, so zdaj sporočili, da bodo v celoti prevzeli koordinacijo za zagotavljanje bivalnih pogojev. Objekt bo varovan, vse nastanjene Slovence pa bodo na okužbo testirali trikrat.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evakuacijsko letalo iz Španije prispelo v Slovenijo
    03:50
    Iz 24UR: Evakuacijsko letalo iz Španije prispelo v Slovenijo
  • Iz 24UR: Dermol in Šter o zapletih glede karantene
    04:39
    Iz 24UR: Dermol in Šter o zapletih glede karantene
  • Iz 24UR: Izredni let iz Madrida
    02:17
    Iz 24UR: Izredni let iz Madrida
  • Iz 24UR: Evakuacijski leti Slovencev v domovino
    04:06
    Iz 24UR: Evakuacijski leti Slovencev v domovino
  • Prispeli Slovenci iz Madrida
    00:24
    Prispeli Slovenci iz Madrida
  • Iz 24UR: Potniki iz Španije v hotelu Paka
    01:52
    Iz 24UR: Potniki iz Španije v hotelu Paka
  • Iz 24UR ZVEČER: Karantena v Velenju
    04:28
    Iz 24UR ZVEČER: Karantena v Velenju

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na svojem Twitterju sporočil, da so zgodaj zjutraj prileteli naši  "Španci" in z njimi tudi nekaj Avstrijcev: ''Dobrodošli doma, sedaj pa že v karanteni na oni strani Trojan.''  Na letu je bil tudi Zoran Dragić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Iz skupine Hisense, ki je lastnica Gorenja, je sicer že na poti v Slovenijo 200.000 zaščitnih mask, 2000 kompletov zaščitne medicinske opreme, 2000 zaščitnih oblek in 500 respiratorjev (mask z visoko stopnjo filtracije), so sporočili iz Gorenja. Hisense pa bo naši državi podaril tudi aparat za umetno predihavanje (ventilator). Prav tako je Hisense dal na voljo svoje skladišče v kitajskem Čingdau ter najel še dodatno skladišče, kjer bodo s pomočjo slovenskega veleposlaništva in ministrstev zbirali tudi vse druge donacije iz Kitajske in jih odpremili v Slovenijo.

Iz Španije se je tako vrnilo več kot 40 Slovencev in osem Avstrijcev. Polet je bil izveden ob zelo poostrenih zaščitnih ukrepih. Let je bil zelo zahteven, rizičen. Po prihodu na letališče Jožeta Pučnika so potniki opravili zdravniški pregled in dobili odločbo o 14- dnevni karanteni, ki jo bodo ob zagotavljanju največje stopnje zdravstvene varnosti preživeli v hotelu Paka v Velenju. ''Razumemo veselje svojcev, da so njihovi domači doma, a pričakujemo, da bodo spoštovali to obdobje,'' je izpostavil Jelko Kacin.

Predstavniki vlade so sicer navajali, da naj bi bilo v karanteni 41 slovenskih državljanov. Iz poimenskega seznama civilne zaščite pa je razvidno, da jih je 42, med njimi so trije mladoletni, so za STA pojasnili na civilni zaščiti.

Karantena bo v prihodnje sicer obvezna za vse Slovence, ki se bodo vračili iz žarišč, je napovedal. Do zdaj je Slovenija izdala 445 karantenskih odločb. Poudaril je, da je Španija posebej rizično območje, zato se bo prav vse potnike iz Španije odpeljalo v karanteno. Kacin je že včeraj objavil fotografije reševalnega poleta v izvedbi Ministrstva za zunanje zadeve. Na njem je videti zaščiteno posadko letala, saj so bili izpostavljeni nevarnosti covid-19. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je poudaril Andrej Šter, je bil ta let poseben, ker je šlo večinoma za slovenske državljane, ki živijo v Španiji, ki so situacijo vzeli zelo odgovorno, saj se niso želeli vrniti domov, ker so se zavedali, da bi bližnjim skoraj zagotovo prinesli bolezen. Razmere v Španiji so se namreč drastično poslabšale. Ambasada se je tako znašla pred vprašanjem, ali jim predlaga možnost vrnitve v domovino. Vsi so bili seznanjeni s tem, da jih čaka odhod v 14-dnevno karanteno. Kot je dejal, hotel Paka v Velenju zagotavlja dostojno bivanje, strežba pa je prilagojena. Vse potrebščine dobijo tako, da nihče ne pride z njimi v stik. 

Kot je pojasnil, jim bo osebje pred vrata postavilo hrano, pozvonilo in odšlo, tako da ne bodo prišli v stik z nikomer.  Doda je, da osebe v karanteni niso zaklenjene v sobah, z zunanjim svetom pa lahko komunicirajo s sodobnimi komunikacijskimi napravami.

Potnike so torej namestili v izolacijo v velenjski hotel. Slovenski vladi je Hisense namreč v brezplačno uporabo ponudil hotel Paka in vilo Herberstein v Velenju. Nepremičnini ji je skupaj z več vozili ponudil za primer, da bi se razmere v zvezi s širjenjem koronavirusa toliko poslabšale, da bi tovrstno podporo potrebovala npr. za izolacijo pred okužbo ali začasno nastanitev ogroženih. 

Slovence v karanteni bodo testirali trikrat

Danes se je na sedežu občine sestala ekipa predstavnikov občine, regijske in občinske civilne zaščite, zdravstvenega doma, velenjske policije, Gorenja Gostinstva, NIJZ in poklicne gasilske enote Gorenja. Še danes bo osebje tamkajšnjega zdravstvenega doma izvedlo testiranje vseh nastanjenih v hotelu. Testirali jih bodo ponovno čez šest dni in še enkrat čez 14 dni. Celotno koordinacijo za zagotavljanje bivalnih pogojev je prevzela občina. Poskrbeli bodo za varovanje objekta in okolice, v hotelu bo ves čas prisoten receptor. 

Dogovorili so se tudi, da bo hrano za vse obroke pripravljalo Gorenje Gostinstvo, dostavljala pa jo bo občinska civilna zaščita. Vse aktivnosti bodo potekale brez kontaktov, hrana bo v nepovratni embalaži dostavljena do hotela, nato pa bodo predstavniki občinske civilne zaščite z ustrezno zaščitno opremo poskrbeli za dostavo do vrat vsem nastanjenim v hotelu. Prav tako bomo poskrbeli za redno razkuževanje prostorov.

Poveljnik regijske civile zaščite se je danes na sestanku v imenu Civilne zaščite Republike Slovenije občini opravičil, ker lokalne skupnosti niso obvestili o svoji odločitvi, občini in civilni zaščiti pa se je zahvalil za hitro ukrepanje in vso pomoč.

Velenjski občini in njenim občanom je v oddaji 24UR opravičilo, ker jih niso seznanili z vzpostavitvijo karantene, in zahvalo za njihovo razumevanje izrekel tudi vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Velenjski podžupan Peter Dermol pa je opravičilo Štera sprejel. V izjavi za POP TV je dodal, da pri nadomestni rešitvi ne vztrajajo, saj so zagotovili vse potrebne ukrepe, tako varovanje kot tudi zdravstveno oskrbo in prehrano.

Na pomoč bosta velenjski občini priskočila tudi velenjska civilna zaščita in policija.

Dragić: Velenjčani se nimajo ničesar bati, nihče ne bo šel ven

Med nastanjenimi Slovenci je tudi košarkar Zoran Dragić, ki je ocenil, da je 14 dni karantene preveč. Meni, da bi bilo dovolj teden dni, potem bi jih lahko testirali in morebitne pozitivne poslali domov v samoizolacijo. Dejal je, da so jim na brniškem letališču ob prihodu v Slovenijo izmerili temperaturo, na letalu pa so vsi imeli zaščitne maske. "Nihče od nas ni okužen z virusom. Velenjčani se nimajo ničesar bati, ker nihče ne bo šel ven iz tega hotela," je dodal Dragić.

Ena izmed nastanjenih pa je za STA ocenila, da so brez zaščite in normalne oskrbe. Ker pa hotel ni obratoval, jo skrbi tudi morebitna prisotnost legionele. "Nihče nas ni opozoril, da vode ne smemo piti, šele čez dan smo dobili plastenke pitne vode," je še dejala nastanjena.

V velenjskem hotelu je nastanjenih 42 Slovencev, ki so se vrnili iz Španije.
V velenjskem hotelu je nastanjenih 42 Slovencev, ki so se vrnili iz Španije. FOTO: Bobo

Zaskrbljenost občine Velenje, Kacin se je zahvalil lokalnemu prebivalstvu

"Starši in sorodniki, z vašimi je v hotelu Paka vse v redu," je zagotovil Andrej Šter. Karantena je po njegovih besedah nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Občina Velenje je sicer v sporočilu za javnost pred tem izpostavila, da o nastanitvi omenjenih Slovencev v hotelu niso bili obveščeni in izrazili zaskrbljenost nad takšno odločitvijo: ''V nas je to vzbudilo strah, negotovost, pa tudi nepotrebno jezo. Prvič, zaradi tega, ker kot lokalna skupnost s takšno namero nismo bili seznanjeni, niti ne razpolagamo z informacijami, kakšen je zdravstveni status teh ljudi, kako bi/bo bilo poskrbljeno za varnost vseh nas, kako je z gibanjem, prehrano, varovanjem objekta, servisnim osebjem ipd."

Ob tem so.poudarili, da ne želijo diskreditirati ljudi, ki se vračajo v Slovenijo. Upajo, da so vsi zdravi, hkrati pa so izrazili upanje, da se bodo razmere kmalu izboljšale. 

Kot je odzive v Velenju komentiral Šter:  ''V Velenju je to vzbudilo različne odzive. Pred vrati hotela Paka je predstavnik civilne zaščite. Mislimo, da ima več dela s tistimi, ki bi želeli priti v hotel pa ne smejo, kot s tistimi, ki bi skušali prišli iz njega. Starše in sorodnike prosim, prepričajte se, da je z vašimi v hotelu Paka vse vredu. V tem primeru gre za to, da bodo sorodniki  po 14 dneh lahko sprejeli vse potnike iz Madrida in jih posadili za mizo, skupaj pojedli kosilo in se pomenili, kako je bilo v Španiji. Če pa bi se teh 50 oseb razšlo, pa bi morda danes imeli nekaj novih žarišč bolezni v Sloveniji. Vsi skupaj smo dolžni skrbeti za skupno okolje, ki naj ne bo nevarno drugim.'' 

Kacin je na tem mestu dejal: ''Zahvaliti se moram lokalnemu prebivalstvu v Velenju. Ni edino mesto, ki bo imelo na svojem območju karanteno, Slovencev po svetu je še veliko. To je lep primer solidarnosti, ki je ključen v tem težkem času. Zahvaliti se moram družbi Hisense Gorenje. Upam, da bo to v navdih tudi drugim podjetjem, ki morda razpolagajo s podobnimi kapacitetami. Takšne ponudbe bodo zelo olajšale vračanje Slovencev  iz tujine.'' 

Kacin je pozval k donacijam v poseben sklad, ki ga je ob krizi s koronavirusom ustanovila vlada, predvsem tiste, ki so se v domovino vrnili na državne stroške. Poudaril je, da bodo šla zbrana sredstva predvsem za pomoč v zdravstvu in domovom za starejše, vlada pa bo zagotovila, da se bodo vsi prispevki neposredno prelili v konkretno pomoč najbolj potrebnim.

Tudi ponudba kapacitet, v katere bodo lahko namestili Slovence, ki prihajajo iz tujine, je dragocena donacija, ki jo z veseljem sprejemamo, je dejal vladni govorec.

Vračanje iz tujine se nadaljuje

V četrtek zvečer se je na pot podal tudi konvoj osebnih vozil s slovenskimi državljani iz Severne Makedonije. Kot je tvitnilo slovensko veleposlaništvo v Skopju, so na pot pospremili konvoj z 10 slovenskimi osebnimi avtomobili, za nekaj ljudi pa so zagotovili prostor v avtobusu.

Šter je še napovedal, da bo v soboto iz Madrida priletelo še eno letalo z novo skupino med 40 in 45 Slovenci, ki bodo po prihodu prav tako napoteni v karanteno. Na letalu bo tudi nekaj državljanov drugih držav, ki bodo morali takoj oditi iz Slovenije. 

Na MZZ napovedujejo tudi možnost evakuacijskega leta iz finske prestolnice Helsinki. Načrtujejo ga v naslednjem tednu, v obdobju med ponedeljkom in sredo, v primeru velikega interesa pa obstaja tudi možnost postanka v še kateri od nordijskih držav. 

Veleposlaništvo v Brasilii pa medtem ureja vse potrebno za vračanje zainteresiranih slovenskih državljanov iz Ekvadorja v Srednji Ameriki. Možni bodo trije leti, in sicer danes iz Quita preko Guayaquila v Frankfurt, v soboto in ponedeljek pa iz Quita preko Guayaquila v Madrid. Gre za posebne lete, vozovnice je možno rezervirati samo preko veleposlaništev, so opozorili.

Dopoldne je zunanje ministrstvo na Twitterju tudi objavilo, da so davi zgodaj zjutraj na avtobus do Slovenije pospremili 11 slovenskih državljanov, ki so z letalom iz Washingtona prispeli v Bratislavo.

Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še danes možen direktni let iz Pariza v Zagreb. Od sobote bo mogoče v Zagreb priti le še posredno preko Amsterdama, Londona, Bruslja ali Frankfurta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (604)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
28. 03. 2020 12.25
+7
Pa kaj se bunijo, to je super, nadzorovana karantena! To bi morali uvesti ze zdavnaj, ko so pripeljali potnike iz Turcije in Kanarskih, ne pa da so jih kar spustili domov.
Ultra bass
28. 03. 2020 11.47
+10
Namesto, da bi izkazali hvaležnost, da so lahko končno doma in, da so naše prizadevne službe za to poskrbele oni se že takoj zaradi nekaterih povsem minornih neusklajenosti glede na stresne krizne razmere pritožujejo in iščejo dlake v jajcu, Velejski SD komunajzli pa takitak bolj so jim pri srcu tuja parazitska migrantarija kor lastni državljani. Sicer pa to je bilo vedno tako podli komunajzli pač ne morejo iz svoje kože .Sramota.
Ultra bass
28. 03. 2020 11.58
+3
V Španiji, ki jo je pandemija koronavirusne bolezni 19 hudo prizadela, bo pri prevozu trupel žrtev covida-19 pomagala vojska, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Vojska bo pri tem sodelovala ves čas izrednih razmer, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za podoben ukrep kot Španija se je pred časom odločila tudi Italija, ki jo je pandemija najhuje prizadela. Tako v Španiji kako pa pri nas ? Seveda spet SD komunjzli mečejo vladi polena pod noge, zakaj lahko samo ugibamo verjetno spet zaradi nekih svojih sebičnih podlih in pritlehnih namenov kot je to že pri njih v navadi drugače bi podprli predlog za aktivacijo 37.a člena za večja pooblastila vojski za pomoč policiji pri varovanju meje.
iga_biba
27. 03. 2020 21.05
-5
uradni govorec vlade Jelko Kacin, je zapisal zjutraj,da so slovenski državljani, ki so prileteli iz Madrida, "že v karanteni na oni strani Trojan". Se že ve v katerem plačnem razredu je govorec vlade, ki o delu vlade govori v 1. osebi? Koalicijskim ministrom pa je veliki vodja vzel pooblastila.
mmickica
28. 03. 2020 12.27
+7
Kje je to "na oni strani Trojan"? Ne vem, ce je zate ista stran Trojan "ona stran", kot zame?!
farobasso
27. 03. 2020 20.57
+11
Za koga bo varovanje? Zato da karantenci ven ne hodijo ali zato da jih domačini ne napadejo?
hotchilipoper
28. 03. 2020 10.44
+4
riss
27. 03. 2020 18.13
+17
Rdeče Velenje bi zavrnilo naše ljudi, kot, da so sami krivi, če so v karanteni. Migrante muslimane bi pa sprejeli!? Saleški lobij in vse kar je slabega povezano z njim. Predvsem TEŠ, kjer kljub katastrofalni investiciji, lahko vsak delavec 2 leti pred penzijo gre na čakanje in dobi še visoko odpravnino ca 25.000€. Sedaj lahko veste zakaj tardeči tam harajo. Glede namestitve v karanteno popolnoma nedolžnih ljudi, pa so pokazali nečloveški obraz. Sebičneži!
Rob123
27. 03. 2020 19.47
-4
Ja kar vse dajo v karanteno da se tam v skupini kaj nalezes top strokovanjaki. Delam v tujini sam in mislim da bi bila slaba ideja vrniti se v slovenijo me zaprejo v kak propadel hotel da tam kaj staknem.super
periot22
27. 03. 2020 20.51
+20
Naj bodo veseli da so sploh lahko prišli domov!!!!!!!!!
iga_biba
27. 03. 2020 21.06
+0
ni problem v prihodu problem je v odnosu vlade. si videl kaj je zapisal Kacin na TW?
patriot91
27. 03. 2020 17.35
+12
Zanima me koga vozimo v našo državo?so naši državljani?ja,,,so se izselili?živijo in delajo v drugih državah,plačujejo davke v tujih državah?naši,ki delajo v Avstriji so pri nas dodatno zavarovani potrošijo ves denar,ki ga zaslužijo v Avstriji in z tem plačujejo davke na koncu jim še država odmeri dohodnino od plače.Oni bi morali biti priviligirani ne tisti ki so tam nekje Bogu iza leđa
behindyou
27. 03. 2020 17.21
-3
Edina normalna občina vedno pripravlje a pokazati solidarnost. Bravo VELENJE.
JApajaDAja
27. 03. 2020 17.30
+4
preberi si na noritv dermolov (sd) protest! nove, slo karantence naj dajo na morje...visoke temperature in visoka vlaga koroni ne pašejo najbolj!
primorec2
27. 03. 2020 17.13
+12
V čem je razlika, če je karantena v središču ali obrobju mesta? Bistvo so tisti, ki imajo stik z ljudmi v karanteni. Vnaprej obvestiti, kam namestiti karanteno? Saj se lahko pojavijo skupine, ki to lahko preprečijo s fizično zaporo. Glede na to, koliko smo socialni, lahko vidimo, kako je z gradnjami domov za starejše. Vsi se jih otepajo, pa niso ne kužne in kravala ne delajo. Nekateri bi najrajši, da se karantene izvedejo v partizanskih bolnicah Franja, Kočevski Rog...itn, dokler ne pridejo sami na vrsto, potem halo o neustreznosti.
Mario_SLO
27. 03. 2020 17.07
+11
Taglavni na občini Velenje, lahko vas je sram, če sploh imate obaz!!
periot22
27. 03. 2020 16.58
+14
A Ljubljana jih pa noče! V parlament bi jih lahko dali zdaj ko je prazen!
MeaParvitas
27. 03. 2020 20.13
+5
Na infekcijski kliniki ne ležijo samo Ljubljančani, mimogrede...
wolfterier
27. 03. 2020 15.54
+13
Kontić je pa hotel Dragića poslat kam drugam.Leva solidarnost,a ne.
Profi fajader
27. 03. 2020 15.48
+5
Zanimivo je da je posnetek zaslona kjer so letala, posnet iz zaslona mobilnika, ki je na hrvaškem omrežju?
simeoni
27. 03. 2020 15.48
+22
Vsi so vedeli, da korona razsaja po svetu,a nekateri še kar naprej zganjajo turizem in uživajo. Torej, so odpotovali že, ko je virus že močno razsajal po svetu. Več jim je za užitek kot za lastno varnost. Kje je odgovornost teh ljudi ?
zurc
27. 03. 2020 15.48
+9
ne vem v čem je problem ,to so ljudje ki bodo14 dni v sigurni izolaciji,ločeni od drugih ljudi in pod kontrolo ,ne pa drugi ki se veselo požvigate na vsa prvila in če ste slučajno okuženi bolezen širite naprej ,ne da bi vedeli,kdo je zdaj tu bolj nevaren(ni čudnega da je vsak dan tolikšen na novo odkritih z tem virusom
periot22
27. 03. 2020 16.51
+4
Problem je da ti neodgovorni dopustniki nosijo virus v Slovenijo!!!
Lev07
27. 03. 2020 17.22
+0
Saj ni rečeno da je sploh kdo od njih okužen! Mogoče si pa ti?
kahelc
27. 03. 2020 15.42
+8
Seveda so domacini ogorceni, drzijo se doma da se to cimprej spuca, vi jim jih pa iz spanije vozite. Letalo in 14 dni oskrbe placamo pa mi vsi
piko2263
27. 03. 2020 15.41
+20
izjave nekdanje direktorice NIJZ Nine Pirnat od dne 24.2.2020 do 8.3.2020 : 24.2.2020 : “Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne.” 28.2.2020: “Ljudje, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdravi, so lahko normalno vključeni v delovni kolektiv in ne potrebujejo domača samoizolacije.” 2.3. 2020: “Mogoče je seveda, da je virus med nami, vendar tudi če je, so očitno znaki tako blagi, da ne povzroča težav.” 5. 3. 2020: “Poudariti moram, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci zelo majhna, podobno velja za sopotnike na letalu.” 8.3. 2020: “V Sloveniji še zdaleč nimamo epidemije koronavirusa in upamo, da jo bomo preprečili.”
piko2263
27. 03. 2020 15.41
+1
Bolje, da bi vlada sodelovala po tem načinu.... kekci
wolfterier
27. 03. 2020 15.55
+6
Ja,tko ji je Šarec naročil.Ker ni imel zaščitne opreme.
periot22
27. 03. 2020 16.56
+2
A zdaj je pa Šarec kriv če se kar potujete in ignorirate opozorila pa niste normalni! Samo kazen vec 1000 EU vas bi streznila!!!!!!! Ampak ne ker imamo vlado ki vas na naš račun vozi nazaj!!!!!!!
riss
27. 03. 2020 18.20
+1
Piko2263: Pirnatova bi bila po svojih besedah idealna za Šarčevo vlado. Najbolj usklajen duo. Če bo bo, če pa ne bo pa ne bo! Bomo videli!
mlutherking
27. 03. 2020 15.33
+24
Jaz sem v tujini in na srečo ni nobenega obolelega naokoli. Sem v samoizolaciji že kar nekaj časa in dokler se stvari vsaj malo ne uredijo se ne premikam nikamor.
kahelc
27. 03. 2020 15.42
+16
piko2263
27. 03. 2020 15.57
-3
Kje pa si v tujini? v BIH??? Kosovo? Velenje :))))
mlutherking
27. 03. 2020 16.11
+11
Indija, bil sem službeno. Tu so ukinili ves promet za 21 dni. Dostava hrane na dom. Ceste so prazne. Komaj kdo gre v trgovino. Sedaj je čas, da se ne hodi naokoli. Boljše, da počakamo in potem, ko bo poletje lahko uživamo. Ljudje pa zganajo traparije, potem pa bo se zavleklo. Tu je že vroče samo kaj čmo, čakamo na boljše dni. Strokovnjaki se trudijo, tako da bo kmalu boljše.
Uporabnik1836414
27. 03. 2020 15.29
+21
Migranti pa veselo v skupinah..
VAREN
27. 03. 2020 15.39
+6
Ja tud ti so migranti. Se selijo kakor jim v tistem trenutku najbolj odgovarja.
RamzesII
27. 03. 2020 15.19
-3
Koliko je to veliko in od kod so? To bi sedaj že morali vedeti.
periot22
27. 03. 2020 15.06
+21
Zakaj pa vsi ti ki tako radi potujejo ne ostanejo še par mesecev tam kjer so bili bili!!!!!!!!!!!!!
RamzesII
27. 03. 2020 15.20
+8
Ni tako enostavno, lahko zmanjka denarja, lahko kaj drugega pride vmes, ni vse tako črno belo.
kahelc
27. 03. 2020 15.44
+5
Zelo enostavno je, ce si zaprl meje potem to spostuj
wolfterier
27. 03. 2020 15.57
+0
Iz hotela v kočo,pa ribce lovit in polžke nabirat,pa bo.