Slovenija

Zakaj smo Slovenci odlična tarča za spletne tatove?

Ljubljana, 21. 03. 2019 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot 650 strokovnjakov, državnikov in bančnikov se je v Laškem zbralo na konferenci Risk, katere tema so kibernetski napadi na infrastrukturo, vdori v banke in kraje v podjetjih. Ne le, da Slovenija na to ni imuna, je celo odlična tarča.

Potem ko je policija identificirala moškega, ki je januarja iz obešenih jaken v čakalnici Onkološkega inštituta ukradel pet denarnic, se pojavlja vprašanje, ali se Slovenci res še vedno ne znamo zavarovati. Oškodovanci so v denarnicah namreč imeli shranjene tudi PIN kode bančnih kartic, tako da je osumljenec lahko neovirano dvigoval denar iz bankomatov.

A še večjo grožnjo danes predstavlja kraja podatkov preko spleta – od kartic do osebnih informacij, gesel in fotografij, pa tudi vdori v profile na družbenih omrežij že dolgo niso nič novega.

Cyber varnost
Cyber varnost FOTO: Dreamstime

Danes se je pri nas zgodilo, pravkar poteka ali se bo zgodilo najmanj šest napadov na državljana, institucijo, morda celo državo. Glede na zadnje poročilo Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost se je leta 2017 zgodilo 2300 varnostnih incidentov, medtem ko so jih pred desetletjem zaznali 325. Kraja podatkov v podjetjih ostane neopažena celo po 200 dni, zato jih v amsterdamskem obrambnem centru svojim strankam simulirajo v tako imenovani vojni sobi. "Vse naše stranke napadajo. Ali druge države, spletni kriminalci, celo iz lastnih vrst. Zato imaš občutek, kot da si v vojni v nekaterih primerih," je povedal Mo Cashmann, šef Cyber defence demo centra pri McAfee v Amsterdamu.

Statistika
Statistika FOTO: POP TV

Med več kot 650 strokovnjaki, ki sodelujejo na konferenci Risk, so tudi tisti, ki svetujejo vladam od Evrope do Azije in ZDA. In kdo je najbolj ranljiv v Sloveniji? Študija družbe Kaspersky Lab pravi, da so to mala podjetja. Kar eno izmed treh zaupa IT varnost namreč zaposlenim brez ustreznega znanja. "V Sloveniji je še vedno prisotno prepričanje, da lahko podjetja shajajo s preprostim antivirusnim programom in z eno požarno pregrado, čemur že dolgo ni več tako. Saj vidimo, kaj se dogaja. Recimo izolska bolnišnica," je povedal Renato Uhl, direktor REAL Security d.o.o. in organizator Risk 2019.

Kot vemo, je izolska bolnišnica zanikala uhajanje podatkov, a težava je bila njihova dostopnost, je razkril slovenski portal Slo-Tech. Vse to se dogaja, od podatkov na pladnju do vdorov – pred dvema letoma izsiljevalski virus WannaCry in napadi ter ohromitve nekaterih bank in hranilnic v Sloveniji.

Cyber varnost
Cyber varnost FOTO: Shutterstock

"V popolnosti nobena država na to ni pripravljena," pojasnjuje Kaja Prislan s Fakultete za varnostne vede. "Zagotovo je pri nas sistem kritične infrastrukture prioriteta pri zaščiti in na tem področju se veliko dela."

Rešitev je veliko. Na primer software, ki namesto vas in/ali organizacije upravlja z gesli in dostopnostjo do kritičnih podatkov. "Čudi me, da moram priti vse iz Afrike v Slovenijo, do Vzhodne Evrope, da predstavim ta koncept," pojasnjuje Aidan Keates iz podjetja BeyondTrust.

In preden se začudimo še ostali, kako nekdo lahko pušča PIN kodo ob kartici v denarnici, si najprej odgovorimo na vprašanje, ali za vse spletne banke, profile, omrežja in telefone uporabljamo različna gesla. Če jih ne, smo na istem kot pet denarnic v jaknah čakalnice Onkološkega inštituta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
21. 03. 2019 16.27
-2
Preveč splošen naslov.
Entip?ek
21. 03. 2019 16.21
v sloveniji bi bilo potrebno pod nujno sprejet par zakonov..prvi..nič več kastlc firm, drugič.....ko varaš, ko ne plačaš obveznosti in tretjič, ko ne izplačuješ svojih obveznosti do delavcev in proizvajalcev, te ni več na vidiku podjetništva, so ti vse te stvari do smrti onemogočene....spletne prevare...to je pa res problem, s kateri se še ukvarjajo in upam, da ga bodo čim prej rešili...vsak vdor, vsaka kraja pa čim strožje sankionirana...
AufbiksMB
21. 03. 2019 14.54
-2
Raje pisite o zakonih, ki jih ta trenutek sprejemajo v EU in bodo omejili svobodo interneta, ter sirjenje znanja! Se vidi, cista cenzura or artiktlu 13 in 11. Vpisite v google "article 13 petition stop cenzorship".
elrocco77
21. 03. 2019 14.50
+2
Slovenci so pogosto tarče spletnih prevarantov, ker so otroci tovrstno nepismeni zaradi glupega šolskega sistema.
kontraježek
21. 03. 2019 12.52
+7
Zato, ker smo sirote in hočemo na vse načine priti do denarja. Če bi bila država manj požrešna, bi nam ostalo več denarja in posledično več zadovoljnih.
štrekeljc
21. 03. 2019 13.48
+3
A zdaj je pa država kriva za tvojo pogoltnost?
Transformerji
21. 03. 2019 12.24
+5
Zakaj smo Slovenci tarča za spletne tatove? Zato, ker imamo glede na število prebivalstva, največ mafijskih, korupcijskih ljudi. Banke so zakon!
martinov
21. 03. 2019 12.21
+0
Slovenci smo med prvimi na svetu po darovanju denarja za vsemogoče akcije, darovanju organov in sarkastičnih nasmehov, ko gre komu dobro ! Vse ostale nacije nas imajo na prvem mestu, ker za malo pomilovanja so prosilci pomoči potrebni ! Za veliko € se slovenske ženske ponujajo "ubogim", predvsem iz Afrike ! Le kakšen je razglog ? Enkraz so videle črnca v kakšnem porno filmu in mislijo, da bo to to !!
Darko32
21. 03. 2019 12.18
-6
To je zato, ker določeni ponudniki intrnet storitev ne vlagajo v zaščite omrežja in posledično tudi ima vpliv preprodaja podatkov, kar vidimo, da recimo iz neke eksotične države dobivaš sporočila na naslov, kateri je recimo pri nekem ponudniku intrnet storitev. Ko pa se pogovarjaš z ljudmi pa vidiš, da navadno dobivajo vsi pri istem ponudniku. Glede Antivirusnih programov pa je cilj vsem, da čimveč prodajo zato morajo spuščati nove viruse v promet. Pri izdaji WINDOWS 311 in dos 6.22 je bil že protivirusni vgrajen v operacijski sistem. Sedaj se je spet začelo v operacijske nameščati in tukaj je zmeda še večja, ker en drugega motijo in potem dobimo blokado celotnega računalnika. Zato pa smo tam kot smo. Če bi podprirali domača podjetja na tem področju bi bilo manj problemov. Če pa nam drugi krojijo varnsost pa je odgovor na tej konferenci.
oježeš
21. 03. 2019 11.46
+5
Mene zanima le, koliko spletnih tatov se je udeležilo te konference. Pač, treba si je nabrati izkušnje in vsaka taka konferenca ponudi takim tipom nove možnosti.
titomeni
21. 03. 2019 11.01
+8
Ravno danes ponoci so mi skusali oz so mi (ne vem) probali vdreti v gmail iz vietnama. Spremenil bom geslo na suckitvietnam
AnthonyfJoshua
21. 03. 2019 10.53
+14
Zato, ker smo glupi.
hotchilipoper
21. 03. 2019 10.34
+6
Panika je, ker niso pripravljeni na to
SheepLover
21. 03. 2019 10.25
+5
Kaj pa sploh deluje v tej državi drugo kot ovčarski nacionalizem
wolfterier
21. 03. 2019 10.15
+21
Trije razlogi: Naivnost,neumnost,POHLEP !!!
felix59 drugič
21. 03. 2019 10.01
+10
Tale tema , vdori v banke in kraje v podjetjih jim je zelo dobro znana , tako , da si bodo imeli kar dosti za povedat.
oježeš
21. 03. 2019 11.51
+4
In kaj v podjetjih naredijo, da bi svoje uslužbence poslali na kakšno usposabljanje, da bi dobili saj v vpogled postopkov glede varovanja pred kibernetsko krajo. Je ceneje, da so ljudje nepoučeni, kot pa, da se znebijo par deset tisoč EUR?