Slovenija

Slovenci v Banjaluki lastniki več kot 200 slamnatih podjetij

Banjaluka, 14. 05. 2020 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Republika Srbska je očitno priljubljena offshore destinacija za številne slovenske podjetnike. Kar 200 slamnatih podjetij naj bi namreč tam odprli Slovenci, ki prek njih pred davčnim uradom skrivajo na milijone evrov. Njihov glavni pomagač je Rok Snežič, ki je prepričan, da v tem ni nič spornega. Zaradi svoje 'požrtvovalnosti' pa od Dodika pričakuje potni list.

Banjaluka je za mnoge Slovence že nekaj časa priljubljena destinacija, kjer se poceni zabavajo. A očitno so mnogi pretkani poslovneži tam našli tudi svojo davčno oazo. Bosanski portal Capital.ba je namreč razkril, da so v zadnjih dveh letih v prestolnici te manjše entitete Bosne in Hercegovine slovenski državljani odprli več kot dvesto podjetij. A gre za slamnata podjetja, ki nimajo ne telefonske številke ne spletne strani, pravzaprav niti ene same pisarne. Na naslovih, na katerih so prijavljena ta podjetja, ni nobenih oznak, ki bi nakazovale, da se tam opravlja kakršnakoli poslovna dejavnost. 

Banjaluka je davčna oaza za številne slovenske podjetnike
Banjaluka je davčna oaza za številne slovenske podjetnike FOTO: Dreamstime

Na enem naslovu registriranih tudi 20 podjetij

Novinarji portala so se odpravili na teren in preverjali, ali v Republiki Srbski registrirana podjetja dejansko tam obstajajo in poslujejo. Vendar na naslovih, na katerih so prijavljena podjetja, niso našli nobenih znakov, da bi tam bil njihov sedež. 

Samo v banjaluškem naselju Borik, v ulici Relje Krilatice, v poslovnem kompleksu TC Borik je prijavljenih okoli 20 podjetij slovenskih lastnikov, ki se domnevno ukvarjajo z različnimi posli – od najemov vozil do poslovnih in marketinških storitev. V upravi centra TC Borik so novinarjem dejali, da nikoli niso slišali za omenjena podjetja in nikoli niso bili v stiku z njihovimi zastopniki. "Ta imena nam niso znana. Zdi se nam neverjetno, da lahko nekdo registrira podjetje in prijavi tuj naslov. Najbrž bi nekdo ob odprtju podjetja moral preveriti, ali se to dejansko nahaja na tem naslovu," pravijo v upravi TC Borik. 

V Republiki Srbski je zelo enostavno prijaviti lažni naslov pri odpiranju podjetja. Kot so namreč potrdili na Okrožnem sodišču v Banjaluki, nihče ne preverja pristnosti naslova, čeprav je ta podatek obvezen pri registraciji. 

V isti ulici so prijavljeni tudi drugi poslovni subjekti, prav tako v lasti slovenskih državljanov. In prav tako tudi na teh naslovih ni bilo omenjenih podjetij, sosedi pa za njih še nikoli niso slišali. 

Na naslovu Vidovdanska ulica 53 je prijavljenih kar 20 podjetij. A tudi tukaj je zgodba ista: na naslovu ni nikogar, ki bi zastopal omenjena podjetja. S poslovnimi prostori na tem naslovu upravlja trgovsko podjetje Malprex, ki kategorično zavrača poslovanje teh podjetij na lokaciji. "Ta podjetja tukaj ne obstajajo in nikoli niso obstajala," so jasni. 

Podobno je tudi na ulici Krajiških brigada, kjer bi po registru pričakovali živahno poslovno okolje, saj je tam prijavljenih kar 16 poslovnih subjektov. A novinarji niti tam niso našli nikogar, ki bi vsaj kdaj slišal za katero od tam registriranih podjetij. Na desetine slamnatih podjetij je kot svoj sedež navedlo še nekatere druge ulice v Banjaluki, med drugim ulico Brace Potkonjaka, Cara Lazara, Dunavsko, Omladinsko, Šargovačko ...

Podjetniki preko podjetja v BiH opravljajo plačni promet za posle, ki jih opravljajo v Sloveniji
Podjetniki preko podjetja v BiH opravljajo plačni promet za posle, ki jih opravljajo v Sloveniji FOTO: Dreamstime

Čeprav upravniki poslovnih prostorov niso nikoli niti slišali za vsa ta podjetja, pa so očitno slovenski podjetniki svoja fiktivna podjetja tam uspeli registrirati s pomočjo obstoječih najemnikov ali lastnikov prostorov. Knjigovodje, ki v imenu slovenskih državljanov vodijo njihove posle v Republiki Srbski, naj bi med odpiranjem podjetij navajali kar naslove svojih pisarn ter jim tako pomagali pri odpiranju podjetij. 

Knjigovodja, s katerim so govorili novinarji in ki je želel ostati anonimen, je potrdil, da je v naselju Obilićevo registriral sedem podjetji. Vendar je na tem naslovu – za razliko od ostalih – postavljena tabla z imeni poslovnih subjektov. "Glede na to, da vodimo njihove poslovne knjige, smo pristali na to, da se prijavijo na našem naslovu. Vse v zvezi z njihovim ustanavljanjem in poslovanjem je v skladu z zakonodajo. Oni poslujejo zgledno in pokrivajo svoje obveznosti," je bil kratek. 

Izogibanje davkov glavni motiv za odpiranje podjetja v Republiki Srbski

Čeprav bi iz števila podjetij s slovenskimi lastniki lahko sklepali, da so naši podjetniki odkrili izjemne poslovne priložnosti v Republiki Srbski, pa je eden temeljnih motivov za ustanavljanje teh podjetij, kot piše Capital.ba, razlika v obdavčitvi med Republiko Srbsko in Slovenijo. Ta podjetja naj bi namreč svoje posle opravljala v Sloveniji, njihov plačilni promet pa naj bi potekal prek računov podjetij, odprtih v Republiki Srbski. 

Davek na dobiček v Republiki Srbski je 10-odstoten, podjetja pa so obdavčena le enkrat. V Sloveniji pa je davek na dobiček 20-odstoten, dividende pa so dodatno obdavčene s 27 odstotki. Torej če neko podjetje preko svojega slamnatega podjetja v Banjaluki ustvari milijon evrov dobička, plača le 10 odstotkov davka. S preostalim denarjem pa lahko razpolaga brez dodatnih obdavčitev. Če v Sloveniji podjetje ustvari milijon evrov dobička, mora najprej plačati 20-odstotni davek na dobiček. Ko pa želi dvigniti dividende od preostalih 800.000 evrov, pa država od tega vzame še 27,5 odstotka davka. Podjetniku od ustvarjenega milijona evrov v BiH ostane 900.000 evrov, v Sloveniji pa po plačanih davkih le pol tega denarja. 

Nekatera podjetja so odprli zato, da so na njihovo ime kupili avtomobil, ki ga nato lastnik vozi po Sloveniji in preostali Evropi. Če želi denimo nekdo v Nemčiji kupiti avtomobil, ki stane 100.000 evrov, ga uvozi v BiH, pri tem pa plača le 17 odstotkov davka na dodano vrednost. Če bi isti avtomobil želel uvoziti v Slovenijo, pa bi moral plačati davek na luksuzna vozila (8–16 odstotkov) in dodatnih 22 odstotkov za davek na dodano vrednost. Kar pomeni, da morajo plačati davek v višini od 30 do 40 odstotkov cene vozila. 

Glavni akter: Rok Snežič

Portal Capital.ba je med svojim preiskovalnim delom prišel tudi do osebe, ki naj bi stala za večino teh poslov. Gre za Roka Snežiča, ki ga je slovenska javnost spoznala med afero s spornim posojilom stranki SDS, ki ga je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đuđić.

Mariborčan je bil zaradi svojih sumljivih poslov pod drobnogledom kriminalistov tako v BiH kot v Sloveniji. V pogovoru z novinarji portala se je predstavil kot doktor davčnega prava in prijatelj Janeza Janše. Potrdil je, da je preko svojih podjetij posredoval v številnih primerih, ko so slovenski državljani želeli preko Banjaluke ohraniti svoj denar. Prepričan je, da v tem, kar počne, ni nič spornega, da ne gre za davčno utajo, pač pa za "optimizacijo davkov" in da je vse v skladu z zakonodajo. 

Rok Snežič se je pojavljal v aferi s spornim posojilom Janšini stranki SDS
Rok Snežič se je pojavljal v aferi s spornim posojilom Janšini stranki SDS FOTO: POP TV

Za slovenske podjetnike je BiH davčni raj

Snežič je za portal ocenil, da je Bosna in Hercegovina za Slovence najbližja "offshore" destinacija v Evropi, česar se njegove stranke dobro zavedajo. Priznava, da Slovenci podjetij v Republiki Srbski ne odpirajo zato, ker bi imeli interes na bosanskem tržišču, pač pa je njihov glavni cilj, da ohranijo svoj denar. 

"Jaz bi raje odpiral podjetja v Sloveniji namesto v BiH, vendar ne morem lagati ljudem, da je to dobro, saj so davki previsoki. Sprašujem vas: zakaj bi neko slovensko podjetje plačalo 50 odstotkov davkov, če mu lahko preko podjetja iz BiH v žepu ostane 90 odstotkov dobička," se sprašuje Snežič.

Snežič pravi, da so v tej zgodbi vsi zmagovalci, zato od Republike Srbske in Milorada Dodika pričakuje potni list zaradi vsega, kar počne. Pravi namreč, da Republika Srbska poleg davka na dobiček prejema prihodke tudi od lastnikov podjetij, ki zaradi poslovnih obveznosti pogosto prihajajo v Banjaluko, kjer zapravljajo denar za hrano in namestitev. "To so podjetja, ki ustvarjajo od 200.000 do 300.000 evrov dobička, kar pomeni, da Republika Srbska od ene stranke na leto prejme najmanj 20.000 do 30.000 evrov. BiH bi se mi morala zahvaliti. Če ne bi bilo mene, bi ta denar odšel na Kajmanske otoke," pravi Snežič. 

BiH ni članica Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OCED), zato ji ni treba izmenjavati bančnih podatkov. "Bosna je na seznamu tretjih držav in na črni listi bančništva, ne posreduje nobenih podatkov državam Evropske unije. Zato imajo ljudje radi BiH, ker je "Panama država". To je zelo dobro za naše stranke, saj ne želijo, da se ve, koliko zaslužijo," je zaključil Snežič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Yokte
23. 05. 2020 17.19
+0
Odprite podjetje v BiH, utaja davkov zagotovljena, z lahkoto boste goljufali FURS in s tem državljane Slovenije.
deathbite
15. 05. 2020 15.13
+3
Kaj ni snežić dober ivanov prijatelj in svetovalec?! Kako nategniti državo.🤔
flojdi
15. 05. 2020 13.53
+1
.mene pa zanima kateri in kdaj so izumili , IN DOVOLILI , taka šmuglanja"" / nepoštenost ni niti malo sposobnost , ampak samo preprosta in žalostna lop ovščina
majmun11223344
15. 05. 2020 13.51
+3
V posmeh vsem, levim desnim. Res v posmeh vsem vam. Aja desnemu zlodeju je lump zrihtal kredit pri bosanski mafiji in imenuje ga prijatelj. V posmeh vsem... Idite se solit vsi skup.
Musa Pusa Tufahije
15. 05. 2020 10.31
+6
Pregovor pravi: srbska posla.
wonn
15. 05. 2020 10.19
+1
saj so pri nas tudi...
YUGO45
15. 05. 2020 09.51
+15
Utaje davkov na legalen način..Vi mu še pomagate v tem z reklamo...Ta mafijaš bi moral sedeti že zdavnaj..Pošteni ki nimajo kaj skrivat pa itak na..be in plača vse davke..Lepo res lepo..bi jim dal jaz legalnoskrivanje denarja..goli otok takoj..mars iz drzave..j..bo vas Dodik in njegova mafijska tvorba..
FamousFancyFukish
15. 05. 2020 10.00
+8
tako je, podpis. Potem bi bili brez 70% poslancev
FamousFancyFukish
15. 05. 2020 09.47
+20
ni to mariborski Snežič, nekoč direktor poravnave odškodnin, frend od barade.... frajer ki se po mariboru kur-c-il z avtomatskim orožjem oz s škorpijonom, najvecji wannabe frajer v casino joker? Ja, to je roki, dandanes pravnik s kupljeno šolo, kriminalec in lopov.
janezek123@gmail.com
15. 05. 2020 09.40
+13
Pa kdo vam piše te članke? D.o.o. je kapitalska družba, ki za obstoj potrebuje samo kapital, družbenika, zastopnika in naslov na katerem se registrira. Tudi v Sloveniji imate kup naslovov na katerih je registriranih po 100 ali več podjetij pa se nihče ne vtika v to. Večinoma so to gradbene družbe za pridobivanje delovnih dovoljenj ljudi iz bivše Juge. Skratka, pri nas se to dela za delovna dovoljenja, tam pa se to dela za nižje davke. Čeprav, komur se da vozit v Bosno mora res nekaj skrivat, ker sicer lahko greš enostavno par km na Hrvaško in imaš že tam 12% davek na dobiček, na Madžarskem pa samo 9%.
dajno
15. 05. 2020 11.32
+2
Samo to je v EU, kjer valjajo vsaj neki zakoni...
lilihip
15. 05. 2020 09.18
+36
saj ste prav tu objavili njegov oglas o tem da bo pomagal odpreti podjetja v Bosni.
Obalakebala
15. 05. 2020 09.31
+17
AlexReal
15. 05. 2020 09.13
+13
Predvsem pa v BIH nimajo tako številčnega javnega aparata in si lahko privoščijo nižje davke!
MojsterSplinter
15. 05. 2020 09.37
+3
Ja prava obljubljena dežela, no! Po njej se je treba zgledovati, ja.
Popotnik
15. 05. 2020 09.12
+24
Počasi vam bo jasno kam populizem "Bogati naj plačajo več!" in "Danes zahtevamo, jutri bomo vzeli!" vodi. Vodi k temu, da davke v Sloveniji plačujejo samo in zgolj še revni in srednji sloj, ki je odvisno zaposlen. Vzrok so previsoki davki. In kdor lahko in se mu da, davčno "pobegne" iz tega raja na sončni strani Alp. Bogati niso davčni rezidenti Republike Slovenije in ne plačujejo davkov (razen DDV in trošarin) v Republiki Sloveniji. Poglejte na seznam 100 najbogatejših Slovencev in poglejte kdo je osebno še davčni rezident in katera njihova podjetja so še davčni rezidenti oz je lastništvo njihovih podjetij davčnih rezidentov v Sloveniji. Torej, davke lahko socialisti nabijete na 100%. To je dabčna stopnja. Davčni izplen pa je davčna stopnja krat davčna osnova. Če je davčna osnova 0, je 100% od nič enako nič. Nič pobranega davka. Zmanjšaj davčno stopnjo na ivo, da bo nižja kot sosednje države, pa bo marsikdo plačeval davke tukaj in tako se bo zvišala davčna osnova in potem lahko z nižjo stopnjo davka pobereš več davkov. Zavist bo pokopala to državo in iz nje (davčno) izgnala vse produktivne ljudi...
janezek123@gmail.com
15. 05. 2020 09.42
+4
gnoj222
15. 05. 2020 08.44
+3
Kaj se znajdejo. Ce delajo za bosance in jim placujejo davek naj se odselijo v bosno in se ne vracajo.
brabusednet
15. 05. 2020 08.41
+17
Tako do tega pride,če 27 letna levičarska vladavina ni sposobna doma ustvarit neke normalne pogoje gospodarstva.Če samo pomislim,kakšne bedaste zakone so ti levičarji pisali.Zase,da so lahko kradli po zakonu.Gospodarstvo in kmetijstvo pa stiskali za vrat in ga dušili.No novinarji pa tu malo raziščite,kdo je to.Pa pošteno ne samo desničarje tudi vaše pretresite.
Darko32
15. 05. 2020 09.11
+14
Oboji so sedali in še delajo. Poglej malo okrog sebe. Kradejo levi in desni in valijo krivdo en na drugega. Nihče od levih in desnih pa noče vzpostaviti zdrave ekonomije. Javna uprava je preštevilna in je preveč postopačev. Davke je potrebno znižati in postaviti na neko razumno mero. Če nekdo dela in zasluži denar z svojim delom je pravilno, da plača nek davek in ne, da plačuje samo zato ker je bil priden in je veliko zaslužil pa se ga še kaznuje, z večjo obdavčitvijo. Večjo obdavčitev podspirajo samo lenuhi in postopači. Ljudje pa se nočejo kregati in iščejo obvode in potem dobimo razne slike takšne ali drugačne.
JaZ_samo povem
15. 05. 2020 08.34
+14
In kaj zdaj če se znajdejo ? edino pravilno, če je država preveč požrešna
jouža
15. 05. 2020 09.09
+14
Oni se znajdejo, ker ne plačujejo davka. Njihove zdravstvene storitve, ki jih koristijo v Sloveniji, šolanje njihovih mulcev, ki jih šolajo v Sloveniji,... in ostale javne storitve pa jim plačujemo vsi ostali. Tudi ti. Če si glede na razmišljanje sploh polnoleten...
nutijan
15. 05. 2020 08.31
+9
kaj mislite ,kdo ima tam te stvari....
vokindos
15. 05. 2020 08.23
-4
Ja spet je kriv JJ
bohinj je zakon
15. 05. 2020 08.39
+13
wonn
15. 05. 2020 10.22
+0
mislim,da je zdaj za vse kriv Šarec...in prejšna vlada...
lumpimonster
15. 05. 2020 08.15
-1
Pac se znajdejo,hvalabogu ze tko ti država cse uzame.....
lumpimonster
15. 05. 2020 08.19
+22
Vse....od vase place tut 45% država dobi vi pa 55% pol pa,se 22%- davka pa se skriti davki.....na koncu 80%-90% davka že leta govorim sam k ste vsi slepii sužnji(večinoma) na žalost,nočem žalit sam je to resnica
lumpimonster
15. 05. 2020 08.20
+22
Pol pa 500€ penzije pa se to gre vse v dom za ostarele (pa se to ni dovolj) ker si že tok znucan d nemors vec ...delu sm ze v 3domovih za ostatele...prevec sm vidu
OrodniK
14. 05. 2020 21.59
+51
Poglejte, vsak procent obdavčitve dobička je zame bullahit. Najprej moraš za zagonpodjetja vložit svoj kapitajl, se trudiš da zrihtaš posel, odgovoren si za zaposlene (no so tudi neodgovorni lastniki, a pustimo to), nosiš ves riziko posla, državi plačaš za vse zaposlene prispevke (med najvišjimi v EU), državi odvedeš 22% DDV, in potem, PAZI, ČE KAJ OSTANE ,dobiček, ti ga država mazne še 20%, pa vse kar s tem dobičkom kupiš spet plačaš 22% ddv. Noro. Računajte kolk gre za državo!!!
brabusednet
15. 05. 2020 08.44
+2
Se strinjam,kdo vlada državi večino časa.Tisti,katere tako kujete v zvezde in si jih želite znova in znova.Norci pač nasedejo še posebej tisti opranih možganov.
lilihip
15. 05. 2020 09.19
+9
podjetništvo v slovenistanu se NE izplača
Deznik2
14. 05. 2020 21.51
+1
Baje, da se suka po Banja Luki 29mio..😂 🚴 🥪 🚴 🏁