Slovenija

Slovenci v davčnih oazah: med njimi tudi investicijski bančnik Marijan Groff

Ljubljana, 19. 04. 2013 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Brankovič/Eva Kobe/Miha Plementaš/Blaž Zgaga, CPNS.SI
Komentarji
104

24UR, ICIJ in CPNS.si o Slovencih v davčnih oazah: Marijan Groff, eden od pionirjev investicijskega bančništva pri nas, ima podjetja v davčni oazi na Deviških otokih. Groff je bil med drugim prek svojih družb predsednik nadzornih svetov propadlega Mipa in Iskre Avtoelektrika, ki je bila zaradi poskusa menedžerskega prevzema ob sedem milijonov evrov.

Dokumenti Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev, ki smo jih dobili prek Centra za preiskovalno novinarstvo, razkrivajo, da ima podjetja v davčni oazi na Deviških otokih tudi Marijan Groff.

Marijan Groff
Marijan Groff FOTO: POP TV

Groff je danes skupaj s sinom direktor podjetja SDCF Holdings Limited z Deviških otokov. A to ni prvo podjetje iz davčne oaze, ki ga je vodil. Od leta 1995 je upravljal na podoben način registriran sklad tveganega kapitala, ki so ga v Guernseyju ustanovili EBRD, Svetovna banka in štiri večje slovenske banke s podobnim imenom, SDCF, ki je vlagal v slovenska podjetja. "In ti so z dovoljenjem slovenske vlade in banke Slovenije ustanovili ta sedež v Gernesyju," pojasnjuje Groff. Vzrok – slaba pravna varnost v Sloveniji, zagotavlja. A posli so se sklepali pri nas, dobički pa so šli investitorjem in ne podjetju nabiralniku. "Niti denar niti dobički nikoli niso bili na otokih," zatrjuje Groff.

A kmalu po ukinitvi tega sklada leta 2005 je ustanovil s sinom novo podjetje, SDCF Holdings Limited na Deviških otokih, kot razkrivajo dokumenti Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev. Pravi, da prek njega ne posluje in ga je prijavil davčni upravi.

Je pa Groff posloval prek podjetja SFM, registriranega v Ljubljani. Pri poskusu prevzema Iskre Avtoelektrika je za nekdanje vodstvo iskal investitorje, tudi iz davčnih oaz. "Potem smo telovadili nazaj pa naprej, ampak to ni nič spremenilo vsega skupaj," pojasnjuje Marijan Groff. SFM je šel v stečaj, a na Deviških otokih vodi še eno podjetje s podobnim imenom, SFM Holding, ki ga ne skriva pred slovenskimi organi. "Jaz sem to prijavil," zatrjuje Groff. Z njim je imel velike načrte v Libiji, ki pa so propadli skupaj z Gadafijem. In kdo so danes lastniki tega podjetja? "Nekaj časa so bili Američani. Tisti, ki posel prinese, je po mojem lastnik," odgovarja Groff.

Groff ima podjetja v davčni oazi na Deviških otokih.
Groff ima podjetja v davčni oazi na Deviških otokih. FOTO: Thinkstock

Groff: Hotel sem le pomagati

Odločno zavrača možnost, da je na podjetja na Deviških otokih prenesel denar zaradi grozečih odškodninskih tožb pri prevzemanju Iskre Avtoelektrike, zaradi česar mu sodijo na koprskem sodišču.

Groff danes trdi, da je nekdanjemu vodstvu Iskre Avtoelektrike skušal le pomagati, da bi se podjetje ubranilo pred sovražnim prevzemom, danes pa mu sodijo zaradi zlorabe položaja. Tudi Mip ni bleščeča zgodba v njegovem življenjepisu, saj je nekoč paradni konj primorskega gospodarstva končal na kolenih. Se je pa Groff, ki je leta 2008 kandidiral za poslanca na listi stranke Zares, znašel tudi na seznamu članov lažnega panamskega diplomatskega združenja.

Groffu sodijo zaradi zlorabe položaja v podjetju Iskra Avtoelektrika.
Groffu sodijo zaradi zlorabe položaja v podjetju Iskra Avtoelektrika. FOTO: Iskra Avtoelektrika

Tisti, ki so z njim poslovno sodelovali, Marjana Groffa označujejo kot človeka, ki se vedno znajde na pravem mestu oziroma v pravem podjetju ob pravem času in je vedno poln idej, kako denar čim bolje unovčiti in pomnožiti. Kot predsednik nadzornih svetov in delničar v dveh nekdanjih goriških paradnih konjih – Iskri Avtoelektriki in Mipu – je strastno kupoval in prodajal delnice. Nekaj Mipovih je prodal tudi družini Volk, ki je z nakupom precejšnjega deleža prišla v tedaj slovenski ponos mesnopredelovalne industrije, se s podporo nadzornega sveta, ki ga je vodil Groff, povzpela na čelo podjetja in ga – peljala v smrt. "MIP je bil  pojem za cele družine, ki so delale v podjetju. To so posamezniki krivi, da je šel MIP v stečaj, neznanje nadzornih svetov, mešetarjenje z delnicami in podobno," pravi Ljubo Batagelj, nekdanji sindikalni zaupnik.

Poskus menedžerskega odkupa pa je uspelo preživeti Iskri Avtoelektriki, kjer je bil Groff največji posamični lastnik in, kot v MIP, prvi nadzornik. Nova uprava pod vodstvom Edvina Severja si podjetje zdaj spet prizadeva postaviti na noge, z nedavnimi dogodki ne želi imeti opravka, o njih ne govori, še več, da bi nanje pozabila, je podjetje celo preimenovala.

Še pred delovanjem v podjetjih je danes 70-letni magister ekonomije in strasten lovec kariero začel v bančništvu – v NLB in SKB, pa na čelu Agencije za sanacijo bank. Najverjetneje sta se, ko sta hotela kupiti renesančni grad na Slovaškem, pred sedmimi leti nanj prav zato obrnila ljubljanska podjetnika Andrej Plešivčnik in Tahir Ametaj. V imenu svoje SFM si je pri bankah zanju sposodil dva milijona evrov, poroštvo pa je zagotovil cerkveni sklad Zvon Ena, takrat pomemben lastnik Iskre Avtoelektrike, kjer je Groff vodil nadzorni svet. Mladeniča sta Zvonu še danes dolžna denar. "So me fantje okrog prinesli," pravi Groff.

Groff je bil tudi član lažnega diplomatskega združenja iz Paname Societe Core Diplomatic.
Groff je bil tudi član lažnega diplomatskega združenja iz Paname Societe Core Diplomatic. FOTO: POP TV

Pojavil se je tudi kot član lažnega diplomatskega združenja iz Paname Societe Core Diplomatic, ki ga je zasnoval kanadski finančni goljuf Monte Friesner, razkrinkal pa nizozemski raziskovalni novinar Okke Ornstein. "Kar počnejo, je, da se predstavljajo kot diplomati, čeprav to niso," razkriva Ornstein. Izdelajo lične pisemske glave in pišejo prijazna pisma, ki so videti uradna, a v resnici niso, saj gre za goljufijo.

Kot pravi Groff, ga je k članstvu povabil Hrvat Fahrudin Handanovič, ki so ga pozneje zasačili, da se je lažno predstavljal kot panamski konzul pri Evropski uniji. "Handanovilč je enkrat prišel k meni in mi je ponudil, da bi vstopil v ta klub in da bom dobil diplomatski potni list. Pa sem rekel, zakaj pa ne. In ta potni list sem skušal enkrat uporabiti, pa so me zavrnili," pravi Groff.

A tudi brez veljavnega statusa diplomata naj bi ves čas kariere iskal politične botre. Sprva na desnici, predvsem tisti, blizu cerkve, leta 2008 pa pri stranki Zares, na listi katere je kandidiral za poslanca državnega zbora. Neuspešno. Zdaj naj bi imel dobre povezave v krogih blizu Zorana Jankoviča.

Pogovor o primernem imenu družbe - email
Potrditev začetka ustanovitve družbe - email
Potrdilo o pošiljanju pošiljke iz CTL v IBCF
Potrditev obstoja firme SDCF decembra 2009
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
08. 11. 2015 15.41
Ta grof je pravi grof, kaj ko je teh grofov precej za Balkan ne pa za obubožano SLO, Volk i taka klika ne bodo nikoli obsojeni, ker je janko pisal zakone z navodila za zlorabo. Torej narod znajdi se , kdor se more še je čas za kaj pokrast. Itak se lahko gre k Zoretu k spovedi in ti je vse oproščeno
da?a
21. 04. 2013 23.43
Marjan Groff je maček, ki se vedno ulovi na noge, ne glede od kje skoči. Ko bo znanje, kako se dela mozaik iz kamenčkov, bolj razširjeno, se bo vedelo mnogo več kot se ve danes. Zato bo potrebno prehoditi še nekaj kilometrov.
vicvic
20. 04. 2013 19.58
+4
Tako je to, če si zaveden Slovenec na papirju, pa morda na jeziku. Pričakujemo, da se njih žepi obrnejo, lepo bi bih bilo sneti z vseh pomembnih del v naši ljubi Sloveniji. Pravi delavni ljudje smo doma v dobrem in slabem z računom, ki je okraden, in kruha skoraj lačen.
zemljemerec
20. 04. 2013 17.30
+8
Res sem presenečen, da Slovenija sploh še obstaja,ob tako velikem številu domoljubnih kriminalcev, ki so tako perverzno izropali svojo domovino je res čudež, da še obstajamo.
jure19922
20. 04. 2013 17.18
+3
JANEZ JANŠA IN ZORAN JANKOVIČ STA TUDI MED NJIMI!!!!!!!!!!!!!!!
wolfterier
21. 04. 2013 23.39
+1
Sem mislil da je Golobić nekaj skrival na Nizozemskem...
I G N O R A N T
20. 04. 2013 15.30
+6
Slovenija je prevec socialna drzava.Takim prodajalcem megle je treba narediti konec za vekomaj
MIGLA
20. 04. 2013 19.24
+5
Če bi bila slovenija socialna država ne bi bilo toliko revežev. Najdi drug izraz.
wolfterier
21. 04. 2013 23.41
+2
hillya
20. 04. 2013 15.18
+12
Pa, kaj delamo s tem člankom REKLAMO tem LOPOVOM, kot je recimo zdajle investicijski bančnik Marijan Groff in njemu podobni? V arest in konec. !!!
MIGLA
20. 04. 2013 19.26
+4
Pozabi na to, to so pajdaši, ki so med seboj močno povezani.
Mirko Oven
20. 04. 2013 15.15
+8
Da imamo pravno državo bi ta gospod bil že postavljan pred sodišče. Tako pa imamo kup nesposobnih ljudi na tožilstvu, ki ne ve kaj je njihovo delo. Mirko
u3pm
20. 04. 2013 11.50
+5
---BREZ DVOMA JE KRIV JANŠA!!!!!!!!!!
TRUMPP
20. 04. 2013 14.29
+9
Točno to. Ukrepe, ki jih sprejemamo danes, bi morala sprejeti že Janševa prva vlada. Pahor je bil pa tako ali tako nesposoben za vse.
hillya
20. 04. 2013 15.17
+0
Ti pa res ne veš o čem pišeš. Ne spremljaš redno dogajanj, ali blefiraš?
wolfterier
21. 04. 2013 23.44
Ta vlada nadaljuje s tem,kar je začela Janševa,kurz,a res ne veš...
Mb128
20. 04. 2013 11.42
+18
No, sedaj pa na sceno stopajo pravi playerji. In kaj sedaj, ko se več kot očitno ruši še en slovenski mit?! Mimogrede, človek je sodeloval tudi z RKC. Sodeloval je pravzaprav z vsakim, ki mu je prinesel denar. Ja, eni pravijo da denar ne smrdi. Pa saj se človek na koncu ne piše Grof, pardon Groff zastojn. In kaj bodo sedaj naredili pristojni?! Kaje je Dimnik, bi ga pričakoval na tem seznamu.
prpa24
20. 04. 2013 12.02
+6
Kje vidiš kakšen seznam? Seznam, ki ga je ICIJ in CPNS.si "pridobila" (??), bo verjetno vedno skrivnost (novinar ne izdaja svojega vira). Bo sredstvo za obrambo pred politiko? Bo vir objav, ko se bo iskalo grešne kozle (zaslužke novinarjev), da bo šla karavana davčnih utajevalcev mirno dalje? Tudi sam bi rad videl seznam. Zakaj ga ne objavijo kakor je Wikileaks objavil vse depeše,..
andisej
20. 04. 2013 11.38
+4
vsi v Sloveniji se moramo zavzemat za pošteno delo .
andisej
20. 04. 2013 11.37
+17
pO HITREM POSTOPKU PRED SODNIKE , taki in podobni so uničili slovensko gospodarstvo . Dokler ne bomo počistili s tako golaznjo ne bomo prišli iz te gospodarske krize države . Tudi evropa nas bo potem drugače gledala , saj bodo gospodje finančnih ustanov videli da se trudimo za ureditev gospodarstva .
roko511
20. 04. 2013 11.31
-5
Od vseh teh še najbolj je pošten Borut ,Predlagam ga za nagrado.
Male?ka
20. 04. 2013 12.28
+13
Edina poštena v Borutovi pisarni je njegova ribica.
roko511
20. 04. 2013 11.28
+11
Tole so pogrebniki Slovenije
roko511
20. 04. 2013 11.27
+18
Od vseh teh še najbolj pošten je sintalov varnostnik
TRUMPP
20. 04. 2013 10.19
+8
Rešitev za Slovenijo je trojka. Treba je narediti red. Mi ga ne znamo.
kawboy
20. 04. 2013 10.49
+12
Ne, da ga ne znamo, preprosto nočejo, ker je še toliko parazitov priklopljeno na državni denar in imajo določene privilegije ter koristi, na škodo ostalih seveda, ki moramo predragi, preveliki in neučinkoviti državni aparat plačevati.
TRUMPP
20. 04. 2013 11.43
+10
hillya
20. 04. 2013 15.25
+2
tao3
20. 04. 2013 10.11
+13
Je reku, malo smo telovadili levo, desno, nič posebnega ...
TRUMPP
20. 04. 2013 10.18
+6
Terezinka
20. 04. 2013 09.51
+7
Jasno pokazano, da lopovi ne pomišljajo veliko, ko menjajo plašč. Bil je pri zmagovalcih in je lastninil najprej z desnimi in cerkvijo, potem se je premikal k Zaresu, sedaj bi šel k Jankoviču. Je pa nesporno lopov bseh barv, je mavrična sv..ja
tao3
20. 04. 2013 10.10
+4
Hitro pozabijo desnaki 10 zapovedi ;) Levi pa hitro pozabijo čut za sočloveka ... PES s krvavimi očmi voha samo denar!
Terezinka
20. 04. 2013 10.21
+2
tao3, ta ni desen, ta ni nič. Desnim podpornikom pa ga sedaj barvajo v rdeče in skrivajo njegovo umazano preteklost. To morajo podporniki desnice spregledati, da so lopovi in tajkuni mavrični. Tudi politiki, ki od njih dobijo denar niso nobeni domoljubi, so hlapci v službi kapitala. Glede na njihovo "stopnjo" korupcije pa postanejo poleg še sami neke vrste tajkuni. Tako so si naši politiki v zadnjem času kar opomogli
Buena Vita
21. 04. 2013 18.49
+1
pokažite mi enega desnega,samo enegakateremu je janšadovolil krasti
Vance
20. 04. 2013 09.32
+12
Počasi pride vse ven,tudi tisto,kar je proti volji politike.Verjamem,da je g.Groff hotel pomagati,toda pomagal je v smeri kriminala,da so nekateri izbranci in on z njimi na hitro obogateli,mnogi pa so zaradi tega zgubili službe in bili potisnjeni v brezizhoden položaj.
Buena Vita
20. 04. 2013 08.58
+5
hočemo trojko,narko-kartel v zapor,
gozdar1
20. 04. 2013 10.01
+6
Da bodo spet nastradali mali ljudje, upokojenci, ...