Slovenija

'Ne smemo samo zamahniti z roko, češ da gre za provokacijo'

Rim/Ljubljana, 07. 06. 2019 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na predlog o spremembi zaščitnega zakona, ki jih predlaga italijanski poslanec desnosredinske stranke Naprej Italija, sta se odzvala tudi predsenika krovnih organizacij Slovencev v Italiji. "Zaščita manjšin v Italiji temelji na principu avtohtonosti, ne pa na principu številčnosti neke manjšine," poudarja Dobrila.

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj predlog italijanskega poslanca Roberta Novellija za spremembo zaščitnega zakona vidita predvsem kot provokacijo. Bandelj je ob tem izpostavil pomen dialoga.

Ne gre za edino provokacijo glede teženj po slovenskem ozemlju v zadnjih dneh. Spomnimo, da je pisarna za mednarodno komunikacijo kabineta madžarskega premiera Orbana na Twitterju objavila zemljevid velike Madžarske. Danes so se odzvali premier Šarec in slovenski poslanci. 

Odzvali so se tudi na provokacijo italijanskega poslanca. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da gre tako v Italiji kot kot na Madžarskem za nevaren način razmišljanja skrajno desnih strank, zato v Sloveniji ne smemo samo zamahniti z roko, češ da gre za provokacijo. 

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je bil ob tem kritičen do zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je že večkrat v tem mandatu pokazal, da ni kos hitrim in odločnim reakcijam. 

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa meni, da pri teh potezah ne gre več samo za provokacijo, temveč "za sistem, za načrt, morda ustrahovanje".

Italijanski poslanec Novelli je ta teden v poslanski zbornici vložil predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji. Ključna novost bi bila izvedba izrednega popisa prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci te dežele anonimno povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Na osnovi zbranih podatkov bi določili območje, na katerem se izvaja zakon.

Dobrila: Zaščita manjšin temelji na principu avtohtonosti

Pri Novellijevem predlogu, ki med drugim predvideva popis prebivalstva v Furlaniji-Julijski krajini (FJK), gre po besedah Dobrile predvsem za draženje oziroma razburjanje javnega mnenja, saj za popis ni nobene pravne osnove. "Zaščita manjšin v Italiji temelji na principu avtohtonosti, ne pa na principu številčnosti neke manjšine," je poudarila za STA.

Zanimivo bi sicer bilo prešteti manjšino, saj bi verjetno ugotovili, da je od zadnjega štetja prebivalstva leta 1921 izginilo veliko Slovencev, je dodala predsednica SKGZ. Pred skoraj stotimi leti je bilo v FJK nekaj več kot 271.000 Slovencev, kar je predstavljajo 28 odstotkov prebivalcev dežele. Po uradni oceni italijanskih oblasti pa je danes tam samo še med 60.000 do 65.000 Slovencev, je še povedala.

Če se je število zares znižalo na približno eno petino, se je treba po mnenju Dobrile vprašati, "kaj se je v tem stoletju zgodilo, da se je naše narodno telo tako skrčilo", tudi na mednarodnih forumih. Sama razloge za to vidi predvsem v fizičnem in drugih vrstah zatiranja, razseljevanju, pritiski, raznarodovanju in asimilaciji vse do današnjih dni. Predvsem v Beneški Sloveniji se fašizem ni zaključil leta 1945, ampak je trajal tja do leta 2000. In to ima posledice, je poudarila.

'Gre za provokacijo'

Tudi predsednik SSO Bandelj je za STA ocenil, da gre pri Novellijevem predlogu za provokacijo, o kateri je razmišljal že pred časom. Gre namreč za poslanca desnosredinske stranke Naprej Italija, ki je izgubila podporo. To Bandelj vidi predvsem v luči morebitnih predčasnih volitev v Italiji, ki bi jih lahko sklicali zaradi sporov v italijanski populistični vladi.

Da bi preprečili nadaljevanje postopka spreminjanja zaščitnega zakona, je po njegovih besedah potreben predvsem dialog, tudi s tistimi, ki drugače mislijo. "Z njimi se nismo nikoli pogovarjali, žal pa se je potrebno," je poudaril.

Zadevo bi lahko po njegovih besedah rešili že v sredo v okviru deželne posvetovalne komisije za slovensko jezikovno manjšino. V organu, ki deželni vladi predstavi svoje mnenje o vseh vprašanjih, povezanih s slovensko manjšino, imajo namreč večino predstavniki SKGZ in SSO, je povedal Bandelj.

Spremembe predvidevajo tudi popis prebivalstva.
Spremembe predvidevajo tudi popis prebivalstva. FOTO: Dreamstime

V italijanskem parlamentu bi medtem lahko posredovali prek senatorke slovenskega rodu Tatjane Rojc, je dodal.

Dobrila je sicer izpostavila, da je Novelli eden od 945 članov parlamenta, ki ga sestavljata poslanska zbornica in senat. In je treba pred ukrepanjem videti, ali bo politika sledila temu predlogu. Sama sicer ne verjame, da bo.

Po besedah predsednika SSO gre sicer tudi za bilateralno vprašanje med Italijo in Slovenijo. A je treba dvakrat pomisliti, preden slovenska vlada to komentira. Predvsem pa se mora posvetovati s predstavniki slovenske manjšine v Italiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
08. 06. 2019 11.10
Za ekrat samo risanje kart po tem pa nas prisilijo z nekakšnimi razgovori.Že videno na Balkanu.
kakafonijaprava
08. 06. 2019 09.07
+2
Drugi korak zmanjša poslance na 88 poslancev, samo 1 predstavnik manjšin za 3 manjšine rome madžare, italijane,ki se v enem mandatu menjajo na 16 mesecev!
kakafonijaprava
08. 06. 2019 09.01
+1
Kot prvo na enak načič preštet Talijane v Sloveniji, če jih je manj kot 3000 pa ukinit dvojezičnost!
HellWolf
07. 06. 2019 20.51
+0
Ah, dajte no... saj počasi postajamo provinca Albanije kot Kosovo. Gospodarstvo, kriminal in korupcija na isti ravni. Italija se samo posmehuje.
FAUSTOS1
07. 06. 2019 20.46
+2
fašisti v italiji in madžarski s pomočjo kvizlinske sds segajo po slovenskem ozemlju,kdaj se bodo ovčice prebudile in spoznale ,da jih pastir janez uporablja le za dosego cilja to je slovenijo prodati orbanu,on pa bo podelil janezu mandat ,da bo končno vodil diktaturo v sloveniji po vzorniku orbanu.
setisfekšn
07. 06. 2019 20.45
+6
Se spomnim še italijanov mislim da leta 1986 ko so nekaj opletal je JA takoj dvignila letalstvo in tanke na mejo -so se takoj pomiril!! TTega pa res ne bom pozabil !akcija Ju. armade u nulo!
setisfekšn
07. 06. 2019 20.39
+2
Še kolcal se vam bo po jugoslaviji in njeni močni armadi kjer avstrici ali madžari ali itali niti pomislili niso na take provokacije!!!
CIGU MIGU
07. 06. 2019 19.43
+5
ma kaj obsojamo italijane če pa imamo mi,,viva la pasta in bella vita in barone rosso in v lendavi picerijo bella venezia..kaj bi radi imeli,,,samo vprašam naše patriote
awontuwej
07. 06. 2019 19.11
+11
Smrt fašizmu - svoboda slovenskemu narodu.
CIGU MIGU
07. 06. 2019 19.43
+4
vinogradnik33
07. 06. 2019 18.53
+7
Manjšina v Italiji je nastala po drugi svetovni vojni , ko so zavezniki Italiji podarili za kapitulacijo del ozemlja z SLOVENSKO GOVOREČIM ŽIVLJEM in potegnili mejo , ki je še sedaj v veljavi in tako smo izgubili Gorico , Rezijo in Trst , Slovenska manjšina v Avstriji je nastala s plebiscitom 1918 in Avstrija si je prilastila ozemlje od Pliberka , Celovca , do Gospe svete , Roža , Podjune ,.., matična država skrbi za te manjšine z bilateralnimi sporazumi , ki pa jih negirajo prav radikalne sile v teh državah !
razocarani
07. 06. 2019 17.26
+9
a kanzek se pa po teh sosedskih odnosih kar strinja ,,no od kosovarja tako nimaš kaj pričakovati ,,me pa boli ko se tudi njegovi slovenčki strinjajo z temi napadi na slovenstvo ,,in vsi vi se imate za neke klene slovenc e,,a vsa je janez kosovski res tako zdresiral da skačete že ob njegovem pogledu ,,dokaze pa dobim takoj ko to vi preberete ,,ha ha ha dobra je kumrovska sola ,,a ne janzek no vsj nekdo da ima nadzor nad delom cudne populacije države ,,pa vsaj slovenca bi si izbrali za vodjo ,,
razocarani
07. 06. 2019 19.08
+4
kako sem zadel koliko vas je ubogih na duhu izdajalci slovenstva in dežele ,,a vs ni sram ,,,??? le kaj vam je da tako sovražite lastno domovino in poreklo ,,
aristotel
07. 06. 2019 17.14
+4
To ni samo provokacija to je načrtno počasi korak za korakom kdo pravi da smo mi avtomatski nasledniki bivše SFRJ kaj pa to v praksi pomeni...nič dobrega po mojem se bo nadaljevalo in stopnjevalo pritiski z Italijanske in Madžarske strani čakam pa še napad z ene strani smo osamljeni mali skregani z vsemi tudi s tistimi ki bi morebiti stopili na našo stran notranje politično razklani da ne uporabim kakšno drugo hujšo besedo. Zunanje politično tavamo in si mislimo da je ozemlje ki ga sedaj imamo za vedno naše ??? EU dokler je še tako politično sestavljena bo še nekako šlo,če prevzamejo desne stranke primat zna razpasti in potem se bodo za nas (pa ne samo za nas) začeli veliki problemi. NATO in takšna EU sta edini garant za ozemlje Slovenije ki ga sedaj poznamo garant tega je bila prej bivša država YU sedaj pa je EU,če razpade je vse realno mogoče pred 1918 je bila Slovenija majhna, 1 in 2,svetovna vojna sta nam dala ozemlje ki ga imamo sedaj,dajmo se malo spomniti ogromno stvari je v zraku in pod vprašajem...meja med Slovenijo in Italijo,Trianonska pogodba,Rapalska meja ,Londonski sporazum/1954,Osimski sporazum,Videmski sporazum.za nas je NATO in še posebej EU,življenjskega pomena...brez EU smo lahko in bomo spet veliko manjši kot sedaj ne zavedajo se nekateri kdo nam je dejansko to ozemlje priboril in zakaj! Zunanja politika tava brez izdelane strategije,Erjavca je vleklo na eno stran Cerarja na drugo...NORO enkrat podpiramo ene drugič druge po vetru a mislimo da to drugi ne vedo nobeden nam ne bo pomagal sami se bomo morali gor postaviti a kako ko politika vleče vsaka na svojo interesno stran ne oziraje se na posledice ki so tu in samo stopnjevalo se bo. Dejansko smo srednjeročno na poti razkosanja ne vidim alternative temu,nekateri pa še navijajo za to noro,zgodovina je učiteljica a za koga zgodovinarje in generacijo ki odhaja. Naj si ne mislijo mlajše generacije da se bo nekdo bojeval za nas ne sami se bomo morali pa če je to komu všeč ali ne!
setisfekšn
07. 06. 2019 20.51
+1
Desničarji če pridejo na oblast bi v pprimeru da stvar zagusti takoj potalal ozemlje slovenije sosedom najprej pa njihov oproda oz. obratno - cerkev!
FAUSTOS1
07. 06. 2019 16.06
+8
SDS, pa vsem tem napadom na slovenijo ploska oni samo želijo na čelo države in zato jim je vsaki napad na slovenijo v prid,janša ,ki je tako sam pravi osebni kolega z orbanom ni rekel ničesar ko je orban pokazal zemljevid velike ogrske kjer je večji del slovenije del velike madžarske-sds pravi sovražnik slovenije je naš zaveznik.
razocarani
07. 06. 2019 19.12
+6
vidiš koliko jih je samo na tem portalu pa da so po drugi vojni pospravili vse izdajalce ,,zeloooo nedosledni so bili ,,enkrat izdajalec za vedno izdajalec nihče pa teh bednikov ne mara ,,zato pa so jih angleži vrnili v jugo ,,in ti izdajalci se tako oprijemajo nekega zahoda,,le zakaj so vse tiste izdajalce vrnili ko so dobro vedeli kako bodo končali ,,,tega izdajalčki se danes nočejo vedeti ,,boščki
disorderliness
07. 06. 2019 16.04
+0
Ravno obratno. Jest mislim, da je treba razne Orbane enostavno ignorirati. Zaradi zapostavljenosti si bodo do kosti zglodali lastne riti.
g-star
07. 06. 2019 16.03
+3
Žalostno, če bi bil članek o Hrvaški, bi bilo tu 150 žaljivih komentarjev, vsaj. Bravo družba, lepo so nam mediji spral možgane, vse drugo sprejmete vso migrantsko ne sna go, ampak ko je vest o enem hrvatu, se pa vsujete kot ošpice! Bravo res!
JApajaDAja
07. 06. 2019 15.36
+9
ne bo dolgo, ko bodo srbi, kosovarji ..zahtevali status manjšine v slo !
samuray1
07. 06. 2019 16.00
+5
Mslo si se uštel,Kozovarji ali čiptarji že pripravljajo zahtevek o ststusu naroda.
natolcevanjenapolno
07. 06. 2019 16.00
-2
samuray1
07. 06. 2019 16.04
-2
BUONcaffee
07. 06. 2019 15.01
+8
Glede zaščite manjšine v Italiji bi to morala naslediti Slovenija po razpadu SFRJ. Ne vem kaj so naši politiki delali 27 let??? A meja je avtomatično dedovana??? A imamo kak dokument???? V bistvu se je vse dogajalo okoli piranskega zaliva, drugo pa kot da ne obstaja.
ivan.z Doba
07. 06. 2019 16.17
+5
Slovenija je pravni naslednik SFRJ in veljajo vsi meddržavni sporazumi, ki jih je podpisala SFRJ.
BUONcaffee
07. 06. 2019 17.14
-2
Ni pravni naslednik. PRAVNI NASLEDNIK BI BILA, ČE BI VSE SPORAZUME DEDOVALA. Češka in Slovaška sta to z sosedami urejali 10 let. Zagotovo nista to počeli za kratek čas.
Transformerji
07. 06. 2019 14.47
+4
Osebno ne vidim s temi manjšinami nobenih problemov. Če živiš v Italiji ali Avstriji ali kje drugje preko mej z drugo narodnostjo, se odloči, kje hočeš živeti. Mislim, da je čas, da se nehamo pogovarjati in pregovarjati o manjšinah na tej ali oni strani meje. Samo poglejte, kako se ljudje preseljujejo kot migranti ali bodoči socialno podpiranci, ki komaj čakajo, da bi živeli čim udobneje in dobili državljanstvo. Državljanstvo ima vsak na tej ali oni strani, še enkrat, naj se odločijo, kam spadajo. Tako bi državne blagajne razbremenili nesmiselnih finančnih obveznosti
disorderliness
07. 06. 2019 16.02
-4
Absolutno. Zato, kateri je pameten gre drugam. Tu pa ostajajo policaji in bedaki iz socialno-sončne uprave.