Slovenija

Ukinja se letalski promet, Slovenci po svetu sprašujejo: Kako domov?

Ljubljana, 17. 03. 2020 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z. / STA / D.L.
Komentarji
292

"Zakaj ste pa rinili tja?" je vprašanje, ki ga Slovenci, ki so obtičali v tujini, v teh dneh pogosto slišijo. "Česa takega nismo pričakovali," odgovarjajo in obupani iščejo načine in poti za vrnitev v Slovenijo. Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško. Dva Slovenca sta dobila sedež na letalu, ki ga je Avstrija poslala po svoje državljane v Maroko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Andrej Šter o možnostih vrnitve v domovino
    02:00
    Iz 24UR: Andrej Šter o možnostih vrnitve v domovino
  • Iz 24UR: Izredni let v Moskvo
    03:26
    Iz 24UR: Izredni let v Moskvo

"21-letna hči Mateja se je v Atlanti komaj vkrcala na letalo proti domu. Zamenjala je štiri ali pet letal, ne vem več. Potuje od včeraj zjutraj, non stop smo na vezi, pomaga nam znanec na delu v Dubaju … Ta trenutek je v Amsterdamu in leti za Zagreb… Na meji jo v strahu čaka njen oče. Prišel je mail, da lahko gre po njo in takoj nazaj, ampak ne vem, ali so o tem seznanjeni hrvaški organi na meji … Dovolj mi je vsega, tri dni ne spimo in smo na robu s potrpljenjem ..." To je pripoved Mojce Švonja, katere hčerka Mateja je obtičala v tujini. 

Jure Tomelj je z dekletom na Filipinih. Z otoka Palawan sta najprej uspela priti do okolice Manile, ki je v karanteni, od tam pa v Manilo, od koder zdaj letita proti Dohi. A tam ju že čakajo nove težave.

"Nismo pričakovali, da se bo zgodilo kaj takega, ko smo načrtovali potovanje oz. ko smo se odpravljali na pot," priznava Kristjan Husič, ki je obtičal v Katmanduju.

MZZ: Nihče ne more napovedati, kaj bo danes ali jutri 

Mateja, Kristjan in Jure niso edini, še veliko Slovencev je v tujini, ki ne vedo, kako in kdaj se bodo lahko vrnili domov. "Izven Evropske unije jih je kakšnih 200, v Evropski uniji pa štejemo samo lokacije, kje so. Poslužujemo se vseh možnih načinov, kako jih spraviti domov, predvsem tistih, ki ljudi ne spravijo v dodatne zagate na poti," je za 24UR povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Kot uspešno izpeljano akcijo je izpostavil vrnitev 22 Slovencev z letalom, ki ga je po svoje državljane poslala Rusija. Pristalo je danes dopoldne, ko je bila prepoved potniškega letalskega prometa že v veljavi, nekaj po 14. uri pa je vzletelo z večinoma ruskimi turisti, študenti in poslovneži, ki so še včeraj verjeli, da so ostali ujeti v Sloveniji. "Ta ruska menjava Slovencev za ruske državljane je dober model, ki se ga lahko poslužijo tudi druge države. Danes je že govora o tem na evropskem svet," je dejal Šter.  

Vseh 22 Slovencev z omenjenega leta so ob prihodu so vse zdravstveno pregledali in jih poslali na 14-dnevno samoizolacija, je potrdil zdravstveni minister Tomaž Gantar. S povsem enako dobrodošlico so po njegovih besedah pričakali tudi 120 slovenskih turistov, ki so se včeraj tik pred zdajci vrnili iz Turčije.

Zunanje ministrstvo je vse slovenske državljane, ki jim je zaradi omejevalnih ukrepov za zajezitev koronavirusa onemogočena vrnitev, pozvalo, naj se registrirajo na posebnem obrazcu in spremljajo objave ministrstva na Twitterju na @MZZRS. Zagotovili so tudi, da se članice EU v okviru konzularnega kriznega upravljanja dogovarjajo za rešitev nastalih problemov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstrija v Maroko po svoje državljane poslala letalo; na krovu tudi Slovenca

Sreča se je, podobno kot 22-erici, ki je priletela iz Moskve, nasmehnila tudi dvema Slovencema v Maroku. Dobila sta sedež na posebnem letalu, ki ga je po svoje državljane poslala Avstrija. Letalo naj bi na Dunaju pristalo predvideno okoli 21. ure.

Na krovu je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA okoli 200 ljudi, ki so morali pred tem opraviti zdravstveni pregled. Ob vrnitvi jim svetujejo domačo karanteno.

V Maroku je po zaprtju mej sicer obtičalo več Slovencev. Na MZZ si v sodelovanju z evropskimi partnerji prizadevajo, da bi se tudi oni čim prej vrnili domov. 

EU namerava zaradi pandemije novega koronavirusa za 30 dni zapreti svoje zunanje meje. Številne države sedaj skušajo v domovino vrniti svoje državljane, ki so obtičali v tujini.

Šter o Slovencih v Južni Ameriki: Kdor ni odšel, naj ostane tam

Madrid ni mesto, kjer bi bilo priporočljivo ostati, kajti tam je situacija skoraj takšna kot v Italiji. Razglašena je, če še ni, pa bo v kratkem, karantena. Andrej Šter

Šter je slovenske državljane, ki so še v tujini, pozval, naj spremljajo obvestila, zaradi predvidene zapore letalskega prometa pa na MZZ svetujejo, da raje ostanejo tam, kjer bodo varni vsaj naslednjih 14 dni, naj se ne odpravljajo na pot in se podajajo morda v še večjo nevarnost. Še posebej je opozoril, da ne bi ostali ujeti na kakšnem letališču, kjer je nevarnost širjenja okužb s koronavirusom visoka. "Če so tam, kjer so, dokaj v redu, potem je bolje, da se ne odpravijo na pot," je povedal že v včerajšnji oddaji 24UR nasvet pa velja tudi danes.

Predvsem to velja za potnike iz Južne Amerike, pa tudi iz drugih koncev sveta. Leti običajno potekajo preko Madrida, ki pa postaja vse bolj nevarno mesto za širjenje okužb in bo zanj verjetno zelo kmalu razglašena karantena, je opozoril Šter. Vse, ki so v Španiji, je pozval, naj se čim prej umaknejo. Opozoril je, da je ustavljen tudi morski promet in pot po morju torej ni mogoča.

Kako bo s potniki, ki bodo npr. iz Kanade sicer prišli v Evropo, a ne tudi v Slovenijo, je po njegovih besedah težko napovedovati. Morda je v tem trenutku bolje, da ostanejo v Kanadi, je dodal.

Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško 

Letalski promet v Evropi bo po njegovih besedah kmalu prekinjen. A kar bo takrat "letelo", bo tudi pristalo, je zagotovil in svetoval vsem, naj spremljajo obvestila letalskih prevoznikov glede poletov, ki jih bodo še izvajali. Med zadnjimi letališči, ki so še odprta, je zagrebško, in kdor bo dopotoval tja, bo skoraj zagotovo lahko prišel tudi v Slovenijo, je še povedal. Slovenski državljan, ki bo prišel na mejo s Slovenijo, bo lahko vstopil, je zagotovil.

Na dunajskem letališču, ki številnim Slovencem pomeni okno v svet, so opolnoči prepovedali pristanek letal iz Francijem Švice in Španije, že prej pa je omejitev veljala za direktne lete iz Kitajske, Južne Koreje, Irana in, seveda, Italije.

Avstrijska letalska družba Austrian Airlines pa v sredo ponoči začasno ukinja vse svoje lete. Nasvet MZZ se glasi: o konkretnem letu se pozanimajte pri letalski družbi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šter je ob tem zavrnil kritike, da je slovenska vlada dala zelo kratek čas ljudem, da si organizirajo povratek. Zunanje ministrstvo je že konec februarja pozvalo vse državljane, naj ne potujejo v tujino, razen če to ni nujno, tiste, ki so že v tujini, pa je pozvalo, naj se čim prej vrnejo, je poudaril.

Kot nujno pot v tujino je izpostavil recimo zdravljenje ali pa pogreb svojca, nikakor pa ne turističnega potovanja. Ob tem je bil znova kritičen do ponudnikov turističnih potovanj, ki da so v ospredje postavljali poslovne interese in ne zdravje svojih potnikov.

Pasica posebne oddaje PRAVA
Ostanite doma
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mlutherking
18. 03. 2020 14.20
+0
Dunajsko letališće še veliko letal pristaja, tako da ni panike. Brnik je tako ali tako bolj malo letališče.
IS58
18. 03. 2020 13.02
+1
Če je kdo ostal na Caribih ok, so pa tudi na Cubi. Tam pa ne bi ostal niti narisan.
wolfterier
18. 03. 2020 09.48
+2
V Srbiji policijska ura.Gostilne so ble polne do ranih jutranjih ur,pa to !
brusilec
18. 03. 2020 08.45
+8
no, je bila vsaj plaža prazna kajne .. najbrž sta dajala fotke na FB, instagram .. kk je fajn brez turistov .. no, brez zamere, ampak v takšnem času ne greš na takšen izlet. Tam kjer obtičiš se pač znajdeš .. jst nebi zdle po petih letališih skakal
Goveja župa
18. 03. 2020 08.39
+5
Je blo fajn k so ble karte cnej? Zdej pa nazaj ne morjo k ne poslusajo
Pikanajlonca
18. 03. 2020 08.16
+9
Ko so odšli niso nikogar vprašali kako naj odidejo, nekateri nit poslušali niso nasvetov naj ne gredo, kako naj pridejo kakor vedo in znajo ?
wolfterier
18. 03. 2020 09.32
+4
Vsem turistom na Karibih in podobnih destinacijah želim Doooooolg dopust.Pa iz hotela v kakšno kolibo,pa ribice lovit in rakce nabirat,če bo denarja zmanjkalo.
SKRIPT
17. 03. 2020 21.12
+25
Imamo prevec skrbi z virusom, da nimamo casa se ukvarjati z drugorazrednimi zemami, vsi so polnoletni, zato ne uzibsjo moje empatije
VAREN
17. 03. 2020 21.10
+20
Ladje še vozijo. Kolesa obstajajo, noge imate pa vsi.
hotchilipoper
18. 03. 2020 08.47
+3
Nikdar več
17. 03. 2020 21.05
-19
Od znancev sin je v Lizboni.. Študentska izmenjava ali nekaj podobnega. Mučijo se, da ga spravijo domov že 5.dan...
SKRIPT
17. 03. 2020 21.10
+13
VAREN
17. 03. 2020 21.11
+23
V tem času bi že skoraj peš prišel domov. Drugače pa naj vpraša kakega migranta, mu bo z lahkoto svetoval.
Groucho Marx
17. 03. 2020 21.33
-6
Kakšni pacienti so to, ki ti dajejo minuse. Mogoče študentom tam organizirajo začasno oz. podaljšano bivanje, kar bi bilo mogoče še najbolj varno. Ni pa prijetno...
Yokte
17. 03. 2020 21.34
+9
Neodgovorni starši pa razvajen in trmast mulc. Saj virus ni od danes.
Pikanajlonca
18. 03. 2020 08.17
+4
Ko je bil čas bi prišel, sedaj pa naj kar tam bo, če je bil prej bo tudi sedaj '
Božji hram
17. 03. 2020 21.03
+11
Matrax
17. 03. 2020 20.59
+53
Cel teden se je vedelo kaj bo in so tud opozarjali. Zdaj pa frajerji jokajo kako domov.
dovcar1981
17. 03. 2020 20.46
+35
Dosti so imeli časa naj ostanejo ker so
zakkram
17. 03. 2020 20.40
+22
Samo v vednost, poznam prijatelje ki so obstali v Bosni,sta kanadska državljana,jim je vlada nakazala 5000 dolarjev pomoči,da nekako preživijo tam v Bosni,to bo za kr nekaj časa,
Matrax
17. 03. 2020 21.00
+28
Za ta dnar sta lahko v bosni do julija s tem, da ju pedenaju spredi in zadi.
Yokte
17. 03. 2020 21.35
+3
nazaj v realnost
17. 03. 2020 20.36
+56
Ukinja se letalski promet, Slovenci po svetu sprašujejo: Kako domov? Kar ostani tam, kjer si, pa je zadeva rešena. Kaj pa rineš, kamor ti ni treba, zdaj te naj pa država rešuje po možnosti brez stroškov, ki bi te udarili po žepu... pa še golaž in polento in odškodnino za duševne stistke...
Raz779
17. 03. 2020 20.31
+65
Takšni ko so leteli na dopuste kljub opozorilom, bi morali biti kaznovani z globo 30000€, tako kot na Kitajskem.
Justiceiscoming81
17. 03. 2020 21.02
+16
periot22
17. 03. 2020 20.21
+20
Pa naj bodo še kakšen let na potovanjih!
muci007
17. 03. 2020 20.20
+45
Zakaj bi hodili domov na vrat na nos ravno zdaj, v času epidemije? Podaljšajte dopust in uživajte še 2 ali več tednov. Delodajalec bo razumel.
nazaj v realnost
17. 03. 2020 20.37
+8
brezcasni
17. 03. 2020 19.36
+42
imamo službena potovanja kjer odgovarja in išče rešitve delodajalec in oseba ki potuje ter potovanja kot dopust,sprostitev,vandranje in za to vrsto potovanj je odgovoren vsak posameznik.Vsi ki so šli na pot recimo v februarju ali celo marcu so vedeli kaj se dogaja ampak so vsi upali da bo bolje in izkoristili plačane karte poletov,sedaj pa je kriza z vrnitvijo domov.Včasih se splača bit bolj previden in se vrnit mal prej ter doplačat za spremembo leta ,a pravi čas ne potem ko je splošna panika in se rajska potepanja lahko končajo tako kot se ne bi smela....
Mister iks
17. 03. 2020 19.31
+6
A v Lenti se da priti?
radar
17. 03. 2020 19.28
+43
Pomagati deloma na stroške države z obveznim finančnim deležem budal, kateri niso nikjer zasledili, da obstaja korona virus... Butale!