Slovenija

Slovenec, ki reklamacije zavrača kot po tekočem traku

Zagreb/Ljubljana, 28. 07. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
294

Bi bili jezni, če bi vam nekdo v uradnem pismu sporočil, da ne znate pravilno nositi čevljev ali da si ne znate pravilno zavezati vezalk? Marsikdo, ki bi želel reklamacijo, dobil pa takšen odgovor, bi bil verjetno precej razburjen. Hrvaški mediji tako poročajo o Slovencu, ki je "nočna mora" za njihove potrošnike. Zadevo smo preverili in ugotovili, da je tekstilni cenilec Jože Urankar dobro poznan tudi Slovencem, tako potrošnikom kot tudi Zvezi potrošnikov Slovenije, zanj pa je že slišal tudi inšpektorat. V stik smo stopili tudi z Vido Cankar, ki je poleg Urankarja edina sodna izvedenka za področje tekstila v državi.

Naši južni sosedi so se razpisali o več primerih, ko so državljani po reklamiranju čevljev pri svojem trgovcu prejeli poročilo slovenskega strokovnjaka za čevlje, češ da so za poškodbo krivi sami, saj da čevljev ne znajo pravilno nositi. Med njimi je tudi Zagrebčanka, ki je januarja v trgovini kupila teniške copate znamke Nike za približno 112 evrov. Pet mesecev kasneje jih je želela reklamirati, saj je na čevljih počilo platno. 

Trgovina je čevlje prevzela in poslala na pregled v Ljubljano. Tam se je dela lotil Slovenec Jože Urankar, ki trgovinam, kot je razvidno z Bizija, nudi strokovno svetovanje in ocenjevanje vrednosti v tekstilni in usnjarsko-krznarski stroki. Urankar je presodil, da poškodba ni bila posledica napake pri izdelavi, pač pa da je šlo za neustrezno uporabo čevljev, pri čemer je naštel premalo zategnjene vezalke, prekomerno obrabo podloge, drgnjenje konic čevljev med hojo, brcanje noge ob nogo in tako naprej. 

Kontaktirali smo tudi Urankarja in ga prosili za komentar glede obtožb. Na telefon se je oglasil, vendar pa je, takoj ko smo povedali, da kličemo iz medijske hiše, rekel: "Brez komentarja," in prekinil. 

"Iskreno povedano, je bilo vse čudno – odgovor je zvenel kot šala, poleg tega pa mi ni bilo jasno, kdaj je sploh uspel pregledati čevlje, ker sem jih reklamirala v četrtek zvečer, odgovor pa je po pošti prispel že v ponedeljek zjutraj," je za Jutranji list pojasnila potrošnica. Urankar naj bi po poročanju Jutranjega lista delal za več trgovin, med drugim naj bi pregledoval izdelke iz trgovin Sport Vision, Mass Shoes, The Athlete's Foot in Intersport.  

Po nekaj klikih na slovenskih blogih smo hitro ugotovili, da imajo z Urankarjem težave tudi slovenski potrošniki. Najdemo lahko na desetine strani zapisov, iz katerih je razvidno, da je Urankar prav takšne odgovore, ki so jih prejemali Hrvati, pošiljal tudi Slovencem. Zapisi segajo vse do leta 2015.

Nekaj prijav prejel tržni inšpektorat, pritožbe tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije

Zadevo smo preverili tudi na tržnem inšpektoratu. Zoper Jožeta Urankarja kot sodnega cenilca sicer niso prejeli nobene pritožbe, so pa prejeli prijave potrošnikov zoper Urankarjev s. p. "Prejeli smo nekaj prijav potrošnikov, v katerih je trgovec predložil izvid in mnenje s strani Strokovno svetovanje in ocenjevanje vrednosti v tekstilni in usnjarsko-krznarski stroki Jože Urankar s. p.," so zapisali in dodali, da s podatki o številu prijav ne razpolagajo.

"V preteklosti smo že prejeli nekaj pritožb glede njegovih mnenj s strani potrošnikov. Se pa zaradi nepoznavanja konkretnih primerov in ker nimamo strokovnega znanja, da bi presojali pravilnost njegovih mnenj, ne moremo opredeliti do izvedenčeve strokovnosti," o Urankarju pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Glede na Zakon o varstvu potrošnikov prodajalec odgovarja za vsako neskladnost blaga, ki obstaja ob dobavi blaga in ki se pokaže v dveh letih od dobave blaga. "Če gre za napako na izdelku ali kakšno drugo neskladje s pogodbo, potem potrošnik lahko vrne izdelek v roku dveh let, a najkasneje dva meseca, odkar je potrošnik ugotovil neskladnost (napako, napačno barvo, številko itd.)," pojasnjujejo na ZPS. Izdelek mora prodajalec brezplačno popraviti ali zamenjati, če je napako opazil v roku 30 dni od nakupa, pa lahko zahteva tudi vračilo plačanega zneska.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Kaj pa se zgodi, če bi potrošnik izdelek rad vrnil, trgovec pa se ne strinja, da je šlo za napako na blagu? 

"Treba je poudariti, da obstaja zakonska domneva, da je neskladnost blaga obstajala že v času dobave, če se pokaže v enem letu od dobave blaga. To pomeni, da je v primeru spora (ali uveljavljanja neskladnosti) znotraj tega roka prodajalec tisti, ki mora dokazovati, da napake ni bilo to pa običajno naredi ravno z izvedenskim mnenjem," razlagajo na ZPS. Ravno iz tega razloga se nekatere trgovine odločijo, da bodo v tem procesu pridobile mnenje sodnega cenilca ali izvedenca ter šele na podlagi mnenja priznale ali zavrnile neskladnost. "Vsekakor pa ne gre za avtomatiziran proces, temveč poslovno odločitev posameznih prodajalcev," poudarjajo na ZPS.

Trgovine: Reklamacije, ki jih obravnava Urankar, so v veliki meri rešene v prid kupca

Pri Intersportu pravijo, da z Urankarjem sodelujejo že vrsto let, a poudarjajo, da z njim sodelujejo zgolj pri reševanju bolj kompleksnih primerov, ki jih na podlagi osnovnega pregleda v prodajalni ni možno enostavno rešiti. V večini primerov gre za obutev. "Večino reklamacij, več kot 80 odstotkov, se reši že na samem prodajnem mestu," so zagotovili. 

Dodajajo, da gre za posebej občutljivo področje in da delajo v prid kupcu. "Vendar pa kadar gre za bolj neobičajne primere, ki odstopajo od večine obravnavanih poškodb/deformacij izdelka, takrat se poslužimo še zunanjega pregleda," razlagajo in dodajajo, da so reklamacije, ki jih obravnava Urankar, v veliki meri rešene v prid kupca, po njihovih besedah je v prid kupca rešenih približno 70 odstotkov teh reklamacij. 

Glede na Zakon o varstvu potrošnikov prodajalec odgovarja za vsako neskladnost blaga, ki obstaja ob dobavi blaga in ki se pokaže v dveh letih od dobave blaga.
Glede na Zakon o varstvu potrošnikov prodajalec odgovarja za vsako neskladnost blaga, ki obstaja ob dobavi blaga in ki se pokaže v dveh letih od dobave blaga. FOTO: Shutterstock

Pri Intersportu pojasnjujejo še, da vsak izdelek predvideva določen način rabe in vzdrževanja. "Na primer tekaški copati za urejene terene se bodo lahko poškodovali, če bo nekdo z njimi aktivno igral badminton ali rokomet, saj nimajo nujno konstrukcije, ki bi prenesla vse lateralne in druge sile pritiska, ki se pojavijo pri nekaterih drugih športih; enako copati za urejene terene niso namenjeni za hojo po skalnatih, kamnitih terenih, saj nimajo podplata za tak teren, pa tudi vrhnja mrežica je bolj občutljiva kot pri trail ali pohodniških čevljih," so pojasnili. Prav zato, kot pravijo, se je treba pri reklamiranih izdelkih posvetiti vsakemu primeru posebej.

Pri reševanju reklamacij si z mnenjem Urankarja pomagajo tudi v trgovini Mass, in sicer ko upravičenosti reklamacije ne znajo oceniti sami. "Njegovo mnenje je strokovno in ni podvrženo subjektivnim vidikom ter za nas zavezujoče," pojasnjujejo in dodajajo, da je njegovo mnenje zanje kredibilno in da njegovi presoji popolnoma zaupajo. "Je namreč strokovnjak na tem področju in v pravilnost njegovih odločitev ne dvomimo," so odločeni. Podobno kot pri Intersportu dodajajo, da je tudi pri njih večina reklamacij rešenih v korist stranke.  

Kaj se zgodi, če trgovina zavrne potrošnikovo prošnjo za reklamacijo?

Na inšpektoratu razlagajo, da mora prodajalec, če je obstoj neskladnosti blaga sporen, o tem potrošnika pisno obvestiti v osmih dneh od prejema jamčevalnega zahtevka potrošnika. Če podjetje neupravičeno zavrne potrošnikovo zahtevo, lahko tržni inšpektorat izda odločbo, s katero podjetju odredi, naj ugodi zahtevi. "Odločba se izda le, če med potrošnikom in podjetjem ni spora o obstoju neskladnosti ali če potrošnik predloži mnenje sodnega izvedenca ali če je neskladnost na drug način nedvomno dokazana," še dodajajo na inšpektoratu. 

Če trgovina zavrne potrošnikovo uveljavljanje neskladnosti s pogodbo in upravičenost zavrnitve dokazuje z mnenjem sodnega izvedenca, potem lahko potrošnik proti prodajalcu sproži le še tožbo in poskuša svoje pravice uveljaviti v sodnem postopku. "Tudi v pravdnem postopku se utemeljenost potrošnikove zahteve (in prodajalčeve zavrnitve) načeloma presoja z izvedenskim mnenjem in ker je v imeniku ministrstva za pravosodje na področju usnjarstva naveden le g. Urankar, se bo sodišče za mnenje verjetno obrnilo nanj," še pravijo na ZPS. 

'Ti ne moreš delati za nekoga in biti neodvisen'

Glede na razvid sodnih cenilcev sicer to področje v Sloveniji pokrivata dve osebi, poleg Urankarja še Vida Cankar. Urankarja pozna, ker sta skupaj opravljala izpit za sodnega cenilca, naziv sta pridobila leta 2004. V stik smo stopili tudi z njo in pojasnila je, da na tem področju ni preveč aktivna. Občasno vzame kakšen primer na sodišču, sicer pa se s tem delom ne ukvarja. 

Povedala je, da je delo sodnega izvedenca oz. cenilca v prvi vrsti namenjeno delu na sodišču, a da lahko delata tudi za zasebne naročnike, kot so trgovine. "Trgovine so klicale tudi mene, ampak jaz se za to nisem odločila," pravi, meni namreč, da moraš biti pri svojem delu neodvisen. "Ti ne moreš delati za nekoga in biti neodvisen. Normalno, da če imaš z nekom sklenjeno pogodbo, da si že postavljen na eno stran, pa ne smeš biti. Moraš nekako objektivno proučiti zadeve," pravi. 

Hkrati pa v tem delu ne vidi računice, saj ni enostavno in vzame kar nekaj časa. Čas, ki ga potrebuje za oceno določenega izdelka, je sicer odvisen od primera do primera. "Lahko se opravi samo natančen vizualni pregled, če pa se opravlja kakšne preizkuse in so potrebne še priprave, pa traja dalj časa," pojasnjuje. Po njenih besedah gre za detektivsko delo. "Tudi v medicini in drugod se dogaja, da lahko dva izvedenca zadeve vidita drugače. Ne moreš za nazaj videti, kaj se je zares dogajalo, preučiš sledi in sklepaš, ampak to ni enostavno delo," je povedala. 

'Nesporno je, da kakovost izdelkov pada'

"Nesporno je, da kakovost izdelkov pada. Ne samo v tekstilu, ampak tudi na drugih področjih," ob tem še opozarja Cankarjeva. "Včasih ni bilo problema. Če si kupil izdelek od Mure in je bila na izdelku kakšna napaka, so jo hitro priznali in zadevo popravili. S to današnjo tehnologijo se pa niti ne ve, od kod je izdelek prišel ali kdo ga je naredil. Trgovine nočejo prevzemati odgovornosti in se na druge načine borijo, da bi dokazale, da ni napaka, čeprav je včasih dejstvo, da pač je napaka. Če ti v enem mesecu poči šiv, to ni normalno, je napaka," je povedala. 

Tovarna s čevlji
Tovarna s čevlji FOTO: Shutterstock

Je pisanje mnenj dobičkonosen posel?

Kadar sodni cenilec delo opravlja v svojstvu sodnega cenilca (to pomeni, kadar se pri svojem delu sklicuje na svoj status sodnega cenilca in pri tem na cenitev odtisne štampiljko sodnega cenilca), mora svojo storitev obračunati skladno z določbami pravilnika, v okviru katerih je določeno tudi plačilo za delo sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in sodnih tolmačev, pojasnjujejo na ministrstvu.

Glede na Pravilnik o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih, izvajalec za pregled ali ogled za vsako začetno uro prejme 51 evrov, vendar skupno največ 408 evrov. Za pisni izvid in mnenje ali cenitev mu pripada 350 evrov. Če je izdelava pisnega izvida in mnenja ali cenitve zelo zahtevna, pa mu pripada več denarja. 525 evrov za zahteven izvid in 582 evrov za izjemno zahteven pisni izvid. 

Plačilo za delo sodnih izvedencev in sodnih cenilcev
Plačilo za delo sodnih izvedencev in sodnih cenilcev FOTO: Pravilnik o sodnih izvedencih sodnih cenilcih in sodnih tolmačih

Razmere na trgu so sicer drugačne, pravi Cankarjeva, saj si ceno lahko vsak postavi sam. Če sodni cenilec ne opravlja dela v svojstvu sodnega cenilca (na primer če na svoje mnenje ne odtisne štampiljke sodnega cenilca, odtisne pa štampiljko svojega podjetja), lahko določi svojo ceno za opravljeno storitev, pravijo tudi na ministrstvu. 

Kljub temu naj bi veljalo, da cena tudi pri zasebnih naročnikih izhaja iz zgoraj omenjenega pravilnika. "Jaz se pod ceno 50 evrov, če bi že šla v to, sploh ne bi pogovarjala," je povedala, a dodala, da je možno, da je cena, če se mnenja napiše hitro, tudi nižja. Podatkov o tem, kakšne cene postavlja Urankar, ni imela, niti tega ni želela komentirati.

Urankar na naša vprašanja glede cene ni želel odgovoriti. Njegove prihodke smo skušali preveriti tudi prek finančnih poročil in portala Gvin, a ker ima normirani s. p., mu finančnih poročil ni treba podajati. 

Zakaj imamo v državi samo dva sodna cenilca na tem področju?

Nekoliko nenavadno se nam je zdelo, da imamo v celotni državi le dva cenilca oz. izvedenca za to področje, oba sta naziv prejela že leta 2004, od takrat pa tega naziva za področje tekstila ni prejel nihče drug, zato smo na ministrstvu preverili, če je število sodnih izvedencev omejeno. "Ne, število sodnih izvedencev za posamezno strokovno področje ali podpodročje sodno-izvedenskega oziroma sodno-cenilskega dela ni omejeno, zato tovrstne omejitve ne obstajajo niti za strokovno podpodročje tekstil - usnjarstvo, podpodročje tekstilna tehnologija," so odgovorili. 

Tudi Cankarjevi se zdi nenavadno, da sta samo dva. "Vendar pa na tem področju res ni veliko dela, razen kar je sporov s trgovinami, drugega dela je zelo malo, ker je industrije in proizvodnje zelo malo," je pojasnila. 

Od leta 2015 ministrstvo razpisuje javne pozive za imenovanje sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in sodnih tolmačev glede na potrebe sodišč. "Ker sodišča v tem času niso izrazila potreb po dodatnem številu sodnih izvedencev na področju Tekstil - Usnjarstvo - Tekstilna tehnologija, posledično področje ni bilo uvrščeno v javne pozive, ki jih je ministrstvo objavilo," še razlagajo na ministrstvu.

Kdo sploh lahko postane sodni cenilec tekstila? 

Posameznik lahko postane sodni cenilec tako, da (uvodoma) poda vlogo za imenovanje za sodnega cenilca, in sicer v roku, ki je določen v javnem pozivu, ki ga ministrstvo dvakrat letno objavi v Uradnem listu RS ter na svoji spletni strani. Nato ministrstvo na podlagi njegove vloge presodi, ali oseba izpolnjuje pogoje za imenovanje za sodnega cenilca.

Pogoji so določeni v Zakonu o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih.

Eden od zakonskih pogojev je denimo pogoj izobrazbe, in sicer mora imeti oseba predbolonjsko univerzitetno izobrazbo ali končan bolonjski magistrski študijski program. Izjemoma je lahko sicer za sodnega izvedenca (ali sodnega cenilca oziroma sodnega tolmača) imenovana tudi oseba z nižjo stopnjo izobrazbe, če zaradi neobstoja ustrezne stopnje študijskega programa v Sloveniji ni mogoče izpolniti zahtevanega pogoja izobrazbe.

V kolikor torej oseba izpolnjuje pogoje za imenovanje, ga minister, pristojen za pravosodje, napoti na opravljanje posebnega preizkusa strokovnosti, ki je sestavljen iz pisnega in ustnega dela in ga lahko posameznik opravlja največ trikrat. "Jaz sem tri, štiri leta čakala samo prijavljena, potem pa je izobraževanje in izpit," je pojasnila Cankarjeva.

Preizkus zajema preverjanje znanja z ustreznega strokovnega področja in podpodročja oziroma jezika ter praktičnih sposobnosti in izkušenj. Vključuje tudi poznavanje predpisov, teorije in strokovne prakse z določenega strokovnega področja in podpodročja oziroma jezika ter preverjanje pravnega znanja.

Pisni del preizkusa za sodnega izvedenca ali sodnega cenilca zajema pisno nalogo s strokovnega področja in podpodročja. Naloga je zasnovana v obliki reševanja strokovnega problema s študijem primera na podlagi predloženega gradiva ter z izdelavo osnutka izvida in mnenja oziroma cenitve s strokovnega področja in podpodročja, za katero se opravlja preizkus.

Ustni del preizkusa je sestavljen iz zagovora pisne naloge in preverjanja znanja z ustreznega strokovnega področja in podpodročja ter praktičnih sposobnosti in izkušenj, poznavanja smernic za izdelavo izvedenskih mnenj oziroma cenitev ter iz preverjanja pravnega znanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
20. 12. 2023 10.29
Ne čudite se nad slabo kvaliteto, če kupujete ceneno plastiko v Deichmanu in njim podobnim. Plačaj, pa bo tudi kvalitetno.
Anonymus
30. 07. 2023 10.02
-3
Podkupljena duša, kaj pa drugo.
Uporabnik1874818
29. 07. 2023 09.14
-3
Začuda, moje superge iz Hofra, držijo že vrsto let... aja, ni to renomiran Nike. 😂 Ljudje ste si sami krivi, da plačate za izdelek, ki je vreden 20-30€, čez 100€... 🤷‍♂️
Uporabnik1921539
29. 07. 2023 08.39
-3
take nebuloze o nepravilni uporabi pisat..pac se ni naletel na nikogar z dobrim odvetnikom,ker racuna na to,da ljudje ne bodo najeli odvetnika za nor teniske za 100 Eur.Ali so prilozena navidila za uporabo?Niso.Konec.V USA bi se drugace pogovarjaliSpomnite se opekline s pogano perutnickoTole mora zveza za varstvo potrosnikov takoj zazstavit,ker je le sluzenje debarja
donski
28. 07. 2023 21.48
-2
Jaz sem tudi v drugo se ne, v tretjo pa reklamiral ..in jih vprasam: a pise na supergah da se z njimi samo po oblakih lahko hodi..al v cem je fora? Ce kupim superge pricakujem, da jih bom vsaj eno sezono nosil, ne pa da dvoje kupim samo za poletni cas. Ja smo v turbo potrosnji in kvaliteta je slaba, jo pa tudi placamo, njihov problem, ce se reklamira, ker ne morejo stati za kvaliteto, ki se pricakuje za ceno
sinaya
29. 07. 2023 08.41
-2
Seveda ne ,ker želijo prodat za visoko ceno slabo kvaliteto ,odgovornost za to pa želijo pripisat potrošniku ,da je ni pravilno uporabljal .Teh trgovin se je pač bolje izognit v izogib nevšečnostim.Berem včeraj na forumu,ko je ena izmed upravičenk želela uveljavit reklamacijo ,obutev katero je imela 2krat obuto ,odplat se odlepil reklamacija zavrnjena iz strani prodajalca z žegnom Urankarja .Poiskala drugo mnenje ,obrnila se na proizvajalca ,ki je odgovoril v njeno korist ,so pa jo odpravili v trgovini kjer je kupila izdelek kljub vsem ostalim mnenjem ,ki jih je pridobila po uradni poti.To je čista korupcija
Groucho Marx
28. 07. 2023 21.44
+2
Kako sam sebe blamira ta joža jožasti. Premalo zategnjene vezalke, omg... 😅🤣😅 Za denar se pač naredi vse.
Ne boste verjeli
28. 07. 2023 21.29
+2
Še en dokaz, da šport škoduje. Zdravju, denarju, davkoplačevalcem (helikopterski prevozi raznoraznih ekstremistov in opankarjev...). Lepo se mirno rekreirajte, pa čeprav v poceni obutvi. Je pa tudi res pomembno, kako ravnaš z obutvijo. Imam preko 40 let star par nizkih čevljev iz govejega usnja (slovenska "delovnovarstvena delavnica". Sem jih prvih 20 let nosil nonstop poleti, pozimi, v dežju in snegu, pa pri 36 stopinjah, sedaj pa so (popackani od vsemogočih barv, lakov in beltopov) samo še za delat. Z njimi sem zgradil hišo. Je pa res, da sem zaradi obrabe moral dvakrat dati nove podplate. Štrapacne. Pri šuštarju, kakršnih več ni veliko. Imam tudi en par klasičnih črnih čevljev, star čez 20 let. Še vedno nepremočljivi. Ker pa niso več lepi na pogled, jih imam samo za v res slabo vreme. Slovenski. Zadniih 15 let kupijem poceni obutev v low budget štacunah. Čisto ok, vse drži leta in leta, pa nosim vsak dan.
viking76
28. 07. 2023 20.28
+3
Urankar je presodil, da poškodba ni bila posledica napake pri izdelavi, pač pa da je šlo za neustrezno uporabo čevljev, pri čemer je naštel premalo zategnjene vezalke, prekomerno obrabo podloge, drgnjenje konic čevljev med hojo, brcanje noge ob nogo in tako naprej. Hm, pa so trgovci to vse razložili in pokazali kako je pravilna uporaba? So pri čevljih navodila za uporabo? Res pa je, da se jaz ne bi blamiral s čevlji, ki sem jih nosil 5 mesecev. Bi reklamiral največ v 14 dneh. Po tem času, grem kupiti druge, od drugega proizvajalca in je.
sinaya
28. 07. 2023 20.24
+4
Dragi Slovenci ,sprijaznite se,da si polovica vad ne zna pravilno zavezat obutve,da ne znate pravilno hodit ,da imamo zgleda vsi derformirane spodnje okončine in smo po mnjenju G.Urankarja vsi ti invalidi :) škoda,ker te trgovine s katerimi omenjeni tudi sodeluje ne premorejo strokovnjaka,ki bi nas kar tam ob nakupu naučil pravilno zavezovat obutev,nas učil pravilno hodit in nam pregledal stopala :)
Darko32
28. 07. 2023 19.48
+3
Sam opažam pri obutvi sleparstvo erste klase. NAmreč kdor je obutev kupoval pred mnogimi leti, kjer so bile znane trgovine Športa dobro ve kaj govorim. Obutev je bila izredno trpežna. Sedaj pa iste znamke in proizvajalci v Slvoeniji prodajajo in ko dobro pogledaš obutev vidiš, da ta obutev ni vredna polovico zneska koliko je cena. Tako znane znamke prodajajo obutev, katera se ti razpade po nekaj mesecih in posledično se ščitijo preko takšnih tipov, da prirkivajo krš. Zato sem se po tem, k osem imel cca 1 mesec staro obutev, katera se mi je razpadla in sem moral domov bos, ker se je obutev razapdla odločil da nikoli več ne kupim od teh proizvajalcev. Sedaj kupujem od znane slovenske znamke obutev in po tistem se mi ni še zgodilo, da bi se razpadla. Isto obutev preiskusil v nošenju na + 42 stopinj celi dan. Res je bilo vroče v obutvi, vendar podpralti so zdržali navedeno temepraturo in se sploh niso deformirali. Zato pravim, da preiskus na lastni obuitvi je pokazal, da vsak krš tudi če je svetovna znamka ne smeš več kupiti.
SDS_je_poden
28. 07. 2023 19.20
+9
Če tale "strokovnjak" trdi, da so se čevlji nosili narobe, potem se lahko toži proizvajalca, ker ni priložil navodil o pravilnem nošenju obuvala. Če nas potiskajo v smer neumne ZDA, potem se dajmo pa tožit za vsako oslarijo.
Banion
28. 07. 2023 19.19
+7
nepravilno obut čevelj, premalo ali preveč zavezan in še kaj vse to kaže na zlobo in ne argument. Vsak hodi malo drugače, nismo šolane manekenke in tudi mal švedramo a to ne more biti razlog da se ti odlepi podplat. Pred leti sem kupil poceni superge, dvakrat sem jih obul za sprehod in lih potem uporabljal poleti za koelsarjenje, platneni in zračni. Tudi kolesarim po upokojensko enkrat do dvakrat na teden tja do 20 km. No in letos ugotovim da je podplat odlepljen, saj je reklamacija že davno potekla a prepričan sem da so bili slabo narejeni in ne grdo nošeni. Včasih so obutev delali čevljarji, danes jo dela nekvalificirana delova sila tam kjer je ceneje, za to je še kitajska predraga. pri znamenitih znamkah plačaš ime in ni nobenega jamstva da si kupil nekaj boljšega
Mali medo
28. 07. 2023 17.21
-4
Eni skoz v supergah ,še v hribe v njih.Pol pa jok.Včasih je treba kaj novega kupit.
Srečko
28. 07. 2023 16.56
+7
po petih mesecih reklamacija? 🤣🤣🤣🤣
kameltrajbar
28. 07. 2023 16.56
+5
piše, da dobrih 70% reklamacij reši v korist kupca.... ne razumem kaj paničarite...?
DKR
28. 07. 2023 19.32
-2
Kekec, ne komentiraj, če ne razumeš. Torej je 30 % potrošnikov oškodovanih.
Mukec
28. 07. 2023 16.33
+6
Nauk zgodbe: kupite par čevljev za tenis, par za hojo, par za tek, par za nogomet, par za... 🤣
biserx
28. 07. 2023 16.02
+12
Tudi jaz sem imel z njim izkušnjo, vidim, da so odgovori ostalim identični. Kupil pohodne copate pred leti cirka 150€. Nošeni 2x malo okrog hiše pa to, da jih "razhodiš". Odstopil podplat. In mi začne gospod, nepravilna uporabo, premočno zavezen copat. Sem poskusil še s kakim dodatnim mailom in klicom ampak brez uspeha. 150€ v smeti po 14 dneh.
Mukec
28. 07. 2023 16.33
-6
biserx
28. 07. 2023 18.17
+5
Pohodni čevelj? Na obutvi ne šparam res ne :D
Darko32
28. 07. 2023 19.37
+3
biserx Tudi sam sem kupil lahko pohodno obutev za ceno cca 150€ in moram reči, da sem imel iste rpobleme kot ti. Podplati so se enostavno razpadli v koščke. Namreč Podprati pred več kot 20 leti so bil idelani iz bolj kvalitetnih materialov in se tudi po dalšji uporabi niso razpadli v koščke. Sedaj pase dogaja, da superce, čevlji, in vsa obutev se razpade predvsem pa podplati. ZAto je dobro se psovetovati z proizvajalcem, kateri celo obutev višjega cenovnega razreda nalijejo nove podplate in je obutev spet kot nova. Zato bi bilo dobro, da se odpre ta tema, kjer razni cenilci v bistvu delajo samo za denar in kdor jim več plača tako pa tudi napišejo mnenje. To sem že sam večkrat videl na lastne oči. Ko pa isto osebo postaviš pred dejstvo pa pravi, da se takoj umika. Zato tem izvedencem jaz preveč ne verjamem, ker so navadni prevaranti in goljufi v svojo korist.
SlepiSlovenc
28. 07. 2023 15.50
-6
On je profesor. Hvala mu.
Mukec
28. 07. 2023 16.34
+2
Darko32
28. 07. 2023 19.40
+0
Mukec Prijatu kar si rekel je žal resnica. Izvedenci so največkrat zato, da kdor jim več plača tako pa tudi napišejo mnenje. Ko jih dobiš na prevari pa se poskušajo umakniti in seveda zraven mešajo meglo.
Mali medo
28. 07. 2023 15.24
+17
Važno da se valja v denarju. Samo na Nizozemskem ims posestvo za 2 milijona eurov.
Emtisunce
28. 07. 2023 15.17
+17
40% vsega na prodajnih policah danes je navaden krš in je uporaben le za met v smeti.