Slovenija

Slovenec za kulturo potroši povprečno 216 evrov na leto

Ljubljana, 08. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
238

Prešernov dan se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa 29 let. Ob kulturnem prazniku smo se vprašali, v kolikšni meri nas kultura pritegne, kakšen odnos gojimo do nje, glede na to, da se radi hvalimo, da smo kulturni narod. Kaj govorijo številke in kaj kulturniki?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kulturni praznik
    02:38
    Iz 24UR: Kulturni praznik
  • Iz 24UR: Recital Prešernove poezije
    02:24
    Iz 24UR: Recital Prešernove poezije
Področje kulture v ožjem smislu se v statističnih analizah določa na podlagi dejavnosti, ki sodijo po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 v naslednje skupine dejavnosti: založništvo, dejavnosti v zvezi s filmi, video- in zvočnimi zapisi, radijska in televizijska dejavnost, kulturne in razvedrilne dejavnosti in dejavnost knjižnic, arhivov, muzejev. Surs

Dva od merljivih vidikov kulturne dejavnosti sta, koliko smo Slovenci pripravljeni zapraviti za kulturne užitke in koliko država namenja za kulturo. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je država leta 2018 v kulturo – za delovanje knjižnic, muzejev, galerij, gledališč, za koncertno, odrsko in filmsko produkcijo, za umetniške prireditve, spomenike in spominske hiše, kulturna praznovanja, subvencije umetnikom, storitve radia, televizije in založništva – vložila nekaj več kot 432 milijonov evrov, kar je bilo manj kot en odstotek BDP. Za lažjo predstavo, to je 209 evrov na prebivalca, kar je 24 evrov manj kot leta 2010.

Če je država v osmih letih priprla pipo za kulturno branžo, pa smo Slovenci pripravljeni zanjo plačati nekaj več. Vsak prebivalec je namreč v letu 2018 zanjo porabil povprečno 216 evrov, kar je 57 evrov več kot v 2010, je s podatki postregel Surs. A to ni ravno bajna vsota, vsaj če primerjamo s prihodki, ki kapljajo v turistično malho. Lani je povprečen tuji turist poleti potrošil 97 evrov na dan.

Kulturna bera 2018
Kulturna bera 2018 FOTO: SURS

Če pogledamo še drugače. Prispevek kulture, izražen kot delež dodane vrednosti v bruto domačem proizvodu (BDP), je v letih od 2014 do 2018 znašal 1,1 odstotka, v letih od 2010 do 2013 pa 1,2 odstotka. Za primerjavo: prispevek slovenskega kmetijstva k skupnemu BDP v letu 2018 – znašal je 1,4 odstotka – je bil približno 27 odstotkov večji od prispevka kulture, v katerem pa sicer niso upoštevani posredni učinki kulture na gostinstvo, turizem, trgovino, so pojasnili na Sursu.

Zaposleni v kulturi

V Statistični register delovno aktivnega prebivalstva je po zadnjih podatkih konec oktobra 2019 vpisanih 15.125 oseb, ki opravljajo enega od 20 značilnih poklicev v kulturi. Od leta 2014 se je skupno število oseb, uvrščenih v te poklicne skupine, povečalo za nekaj več kot 16 odstotkov. Njihova sestava glede na zaposlitveni status se ni bistveno spremenila: konec oktobra 2019 je bilo 63,5 odstotka teh oseb zaposlenih (v 2014: 65,2 odstotka), 36,5 odstotka pa samozaposlenih (v 2014 34,8 odstotka).

Izdatki za kulturo v evrih in dodana vrednost kulture v BDP v odstotkih v Sloveniji.
Izdatki za kulturo v evrih in dodana vrednost kulture v BDP v odstotkih v Sloveniji. FOTO: SURS

'Kultura bi bila lahko cvetoča gospodarska panoga, če bi več vložili vanjo'

Ker kultura še zdaleč ni zgolj statistika, smo povprašali nekaj kulturnih ustanov, kakšen je njihov pogled na kulturo, ali menijo, da smo ji Slovenci na splošno dovolj naklonjeni oziroma se zanjo zanimamo?

Delovne aktivne osebe v poklicih s področja kulture po izbranih poklicnih skupinah v Sloveniji na dan 31. oktober 2019.
Delovne aktivne osebe v poklicih s področja kulture po izbranih poklicnih skupinah v Sloveniji na dan 31. oktober 2019. FOTO: SURS

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski meni, da imamo Slovenci kulturo radi. To utemeljuje s tem, da imamo nemalo nadarjenih umetnikov, ob tem pa smo kot obiskovalci kulturnih prireditev radovedni. "V marsikateri državi sveta kulturne dogodke obiskujejo predvsem premožne in privilegirane elite. Pri nas vstopnice niso tako zelo drage, da bi si jih lahko privoščila le peščica. Poleg tega imamo že v vrtcih in šolah sistem kulturne vzgoje, ki spodbuja obisk kulturnih prireditev. Ta sistem je skorajda primerljiv s skandinavskim, ki je med najbolj naprednimi na svetu," je prepričana. Ker je, kot pravi, kultura že od rojstva z nami, jo preseneča, da si politika v samostojni Sloveniji zatiska oči, za kako pomembno področje življenja gre. "Kultura bi bila lahko tudi cvetoča gospodarska panoga, če bi več vložili vanjo," je poudarila.

Število obiskovalcev Narodnega muzeja Slovenije narašča. V zadnjih letih v muzej zahajajo tudi z drugimi nameni in pričakujejo več.
Število obiskovalcev Narodnega muzeja Slovenije narašča. V zadnjih letih v muzej zahajajo tudi z drugimi nameni in pričakujejo več. FOTO: Grega Gutman

Tudi v Narodnem muzeju Slovenije (NMS) se strinjajo, da smo Slovenci dovzetni za kulturo, kar med drugim dokazujejo obiskovalci in ljubiteljski raziskovalci kulturne dediščine. Ne mine namreč dan, ko se v muzeju ne bi našel kdo, ki ga ne bi kaj posebej zanimalo. "Veliko je povpraševanj po gradivu, ki ga hranimo, pa tudi po ekspertizah muzejskih strokovnjakov. Z nami pogosto želijo sodelovati različni samostojni ustvarjalci, društva, klubi, ustanove – bodisi bi želeli svojo dejavnost izvajati v muzejskih prostorih bodisi jih zanima sodelovanje pri vsebini," so pojasnili iz NMS in dodali, da muzej še posebej poka po šivih ob dnevih odprtih vrat.

V kranjskem Prešernovem gledališču so bolj kritični. Direktorica Mirjam Drnovšček meni, da kultura vse bolj izgublja svojo mesto enega pomembnih gradnikov družbe. Prepričana je, da ji šolski sistem namenja vse manj časa. "Sama vidim to kot posledico agresivnega kapitalizma, ki si želi predvsem človeka, ki ne razmišlja s svojo glavo, ki ni kritičen, saj mu je tako lažje vsiliti nakupovalni nagon in stremljenje k materialnemu," je njen vidik kulture.

Koncert Bojčevskega in Stefanovskega v Cankarjevem domu. Program v CD sicer obsega več kot dva tisoč dogodkov letno - od klasičnih do modernih.
Koncert Bojčevskega in Stefanovskega v Cankarjevem domu. Program v CD sicer obsega več kot dva tisoč dogodkov letno - od klasičnih do modernih. FOTO: Tina Ramujkić

Trendi v umetnosti

Ne glede na vse pa kultura skozi zgodovino kljub vzponom in padcem ostaja živa. Kot z vsem stvarmi je tudi na tem področju tako, da v določenih obdobjih pritegne oziroma prevlada ena oblika umetnosti ali kulturne dejavnost nad drugo. Zato nas je zanimalo, kakšni so trendi v zadnjih letih.

Cetinski je pojasnila, da smo tako kot po vsem svetu tudi v Sloveniji bolj naklonjeni tradiciji, klasičnim oblikam umetnosti, ki jim dajemo prednost pred sodobno umetnostjo. Meni, da pri klasični umetnosti, predvsem v likovni umetnosti, glasbi in literaturi, vnaprej vemo, da je kriterij časa že opravil svoje in da je v umetnosti preživelo le tisto, kar je v resnici najboljše. "V svetovnih muzejih se v sobanah s starejšo umetnostjo vedno gnetejo množice, ki občudujejo Da Vincija, Rubensa, Rembrandta … prostori z umetninami 20. in 21. stoletja pa so manj obiskani. Kajti sodobna umetnost nas vedno preseneča, ne vemo, kaj lahko pričakujemo. Ljudi, ki so pripravljeni na takšno avanturo, na raziskovanje neznanega, je manj kot tistih, ki stavijo na preverjene konje," razmišlja direktorica Cankarjevega doma.

Aktualna predstava Nede R. Bric v kranjskem Prešernovem gledališču: Dr. Prešeren, ki prikazuje pesnika predvsem skozi oči žensk, ki so mu bile blizu.
Aktualna predstava Nede R. Bric v kranjskem Prešernovem gledališču: Dr. Prešeren, ki prikazuje pesnika predvsem skozi oči žensk, ki so mu bile blizu. FOTO: Nada Žgank, Prešernovo gledališče Kranj

V Narodnem muzeju opažajo, da ljudje radi hodimo v muzeje, toda na obisk muzeja vpliva več dejavnikov: "Privlačna vsebina razstav je gotovo eden izmed njih. Za nove razstave je zanimanje vedno precejšnje. Na odprtjih razstav je število obiskovalcev v našem muzeju redko manjše od 100. Udeležujejo se strokovnih predavanj, vodenih ogledov, pogovorov, glasbenih nastopov, izobraževanj, predstavitev knjig, delavnic za otroke in odrasle, otroci v muzejih preživljajo tudi počitniške dni in praznujejo rojstni dan …"

Drnovščkova ugotavlja, da Slovenci zaenkrat še hodimo v gledališče, a upada število mladih. Ljubitelji gledališča pa vse pogosteje povprašujejo po komercialnih komedijah. "Vse bolj si želijo samo sprostitve, ne pa tudi razmišljanja o času, v katerem živimo," je prepričana. V Prešernovem gledališču zato namenjajo več pozornosti predstavam, ki govorijo o problemih tukaj in zdaj. "Ki odpirajo vprašanja in spodbujajo razmišljanje," je poudarila

Aktualna gledališka predstava 2020 v Cankarjevem domu, za katero direktorica pravi, da je kot čebula, ker ima veliko plasti: "Na površju je celo banalna in pogrošna, hkrati pa zabavna. Bolj prodremo vanjo, bolj se nam razkrije, da se loteva bistvenih vprašanj našega bivanja."
Aktualna gledališka predstava 2020 v Cankarjevem domu, za katero direktorica pravi, da je kot čebula, ker ima veliko plasti: "Na površju je celo banalna in pogrošna, hkrati pa zabavna. Bolj prodremo vanjo, bolj se nam razkrije, da se loteva bistvenih vprašanj našega bivanja." FOTO: Toni Soprano Meneglejte

Kako obiskani so Slovenski hrami kulture?

Cankarjev dom letos praznuje 40 let. Podatke o obisku zbirajo od leta 1982, ko je Cankarjev dom obiskalo 287.053 ljudi. "To je bil čas, ko je bilo graditelje našega centra strah, da so dvorane prevelike in jih bo težko napolniti z občinstvom. Danes vemo, da bi bile lahko še večje. Predvsem Gallusova dvorana, ki je še vedno najlepša in najbolj akustična dvorana v Sloveniji," meni direktorica Cankarjevega doma.

In številke so vsako leto bolj spodbudne. Lani je Cankarjev dom obiskalo 541.970 ljudi, kar je 46.767 več kot leto pred tem in 54.263 več kot leta 2017. Program obsega več kot dva tisoč dogodkov letno, od klasičnih do sodobnih, od zabavnih do poglobljenih, od slovenskih do gostovanj iz tujine. "Pokrivamo prav vsa področja umetnosti," je še izpostavila Cetinski.

Tudi v Narodnem muzeju opažajo, da število obiskovalcev nenehno narašča. Pred 10 leti so našteli 32.118 obiskovalcev, lani pa 53.979. "Obisk muzeja se sicer po posameznih letih nekoliko razlikuje, toda zelo jasno je razvidno, da se zanimanje za muzejske vsebine vztrajno povečuje," so pojasnili.

Tudi v Prešernovem gledališču se zanimanje za predstave ne zmanjšuje. Direktorica predvideva, da je to zaradi kakovostnih predstav. "Skozi leta smo pritegnili in obdržali obiskovalce, ki jih pritegnejo družbeno kritične predstave. Nas pa skrbi prihodnost iz razlogov, ki sem jih že navedla: vse večje povpraševanje po komercialnih komedijah."

Aktualna občasna razstava v Narodnem muzeju Slovenije Ko zapoje kovina.
Aktualna občasna razstava v Narodnem muzeju Slovenije Ko zapoje kovina. FOTO: Nejc Pavlič

Zakaj je pomembno, da se kulturno udejstvujemo in kulturo negujemo?

Direktorica Cankarjevega doma meni, da kultura daje možnost, da spoznamo, kdo smo – tako posamezniki kot skupnost. "Saj naše življenje ni drugega kot iskanje odgovorov na ključna vprašanja o ljubezni, življenju in smrti. Kultura nam je pri tem najboljša sopotnica," razmišlja sogovornica.

V Narodnem muzeju na kulturo v kakršni koli obliki gledajo kot na nekaj, kar v nas zgane drugačno, nekaj, kar nas naredi človeka. "Prav kultura je tista, ki nas v vsakodnevnem vrvežu povabi, da se za hip ustavimo in ozremo vase, da ji dovolimo, da nas požlahti na svoj način. Zato nikdar ne sme postati del prestiža, ki bi si ga le stežka privoščili – dostopna mora biti vsem," verjamejo v NMS.

Direktorica Prešernovega gledališča razmišlja podobno, da s kulturo ohranjamo človečnost. "Oblikujemo drugačne vrednote od tistih, ki nam jih vsiljuje neoliberalizem, razvijamo kritičen pogled na svet in z njo razvijamo svojo ustvarjalnost in odprtost," je njen pogled, zakaj jo moramo ohranjati.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
09. 02. 2020 16.32
+3
Če nas = 2 milijona x 216 evrov dobite 432.000.000 evrov in potem rabite se kulturni evro, za financiranje strank. Kultura pa slaba. Igralci so politiki, slikarji svercajo orozje, slovenska pop glasba vse slabsa, za en film je angaziranih 200 ljudi,... Se najbolji je Duro... ampak je bosanc, slovenska kultura beri jezik pa izginja...
Domendo
09. 02. 2020 16.39
+2
Ti kulturniki ki so pri koritu so isti banditi ko tisti ki so stalno pripravljeni. Zdaj pa še seštej z vsemi ministrstvi in vladnimi in nevladnimi orgniacijami in dobiš številke, da ti bo slabo. Narejeno pa nič in tudi na te prireditve hodi malo ljudi. Tako kot ma vse športne prireditve. Sami sebi so namen in po tv jih tudi malo ljudi gleda.
proofreader
09. 02. 2020 16.47
+1
Pa še 178 milijonov vzamejo otrokom in zdravstvu.
anakondabox
09. 02. 2020 15.09
+2
Mene, bolj kot sama kultura, skrbi slovenski jezik. Učni načrt je, po izjavah v medijih, katastrofalen. V imenu kapitala tudi večina knjig ni lektoriranih, dvojino komajda slišiš, pa še to bolj na radiu kot na tv. Vse več je tujih, potujčenih izrazov, mladi v polovici jezika uporabljajo angleške besede (pa ne radi globalizacije kot se rado poudarja) pač pa radi imperializma in genocida nad slovenskim jezikom. Najprej se narodu odvzame jezik, ki je temelj njegove samo biti, postopoma, da niti ne opazijo, pa se zvrstijo še ostali koraki. Sčasoma bomo slovenščino branili na barikadah ako se bomo sploh zavedali, da ta ne obstaja več. #english
nekodnas
09. 02. 2020 16.46
bojim se da nebo nikogar za na barikade, kajti vsi so naši.
Domendo
09. 02. 2020 13.58
+2
Kaj pravi Violeta Tomič. So davki plačani, da jo volivci brcnejo ven iz parlamenta nazaj v gledališče pa naj tam na odru kriči za minimalca.
antilevi?ar
09. 02. 2020 13.51
+3
Dokler narod ima prazen želodec in dokler se njegova domovina lepše ukvarja s tujcem,.ni časa za kulturo.
flojdi
09. 02. 2020 17.01
.so pa v taboriščih , menda peli , slikali , ..tko da putrčkova (Maslowova ) lojtra Potreb glih ne Drži za VSE
Mirjiam90
09. 02. 2020 12.32
+6
Pri nas je kultura prvo NE Slovenska ( Veso in Fata ) to je Bosanski humor, njihova kultura, njihov pedigre, pod točko dva pa eno samo nasilno usrano jamranje za denar, če ima kaj Janša prav je treba kulturno ministrstvo leglo nekulture ukinit takoj. Ti na ministrstvu si delajo norca iz Slovencev in ponižujejo kulturo in narod na vsakem koraku.
tv1206802
09. 02. 2020 12.39
+3
So ljudje, ki na področju kulture delajo dobro, ampak če bi enkrat realno razkrili vse stroške, ki so povezane z kulturo potem je to katastrofa. Denar z ministerstva odteka bolj kot bi si kdo mislil. Moje mnenje je, da se kultura začne tam kjer živiš in tu kjer jaz živim imamo vaški kulturni ( večnamenski ) dom , kjer lokalne sekcije izvajajo v popoldanskih časih določene kulturne aktivnosti. Žal mi je da morajo iz svojega žepa pobirati za plačevanje elektrike in ogrevanja.
tv1206802
09. 02. 2020 12.31
+7
A mi lahko nekdo pove zakaj potrebuje vsak malce večji kraj direktorico knjižnice in da je to sila odgovorno delo potrebno plačati cca 2500€ bruto??? So v moji familiji kulturniki pa me jezi k vidim za kaj vse naša država daje denar. Je bilo lepo k smo odšli v Pariz na državne stroške in si ogledovali določene zadeve .. žena je seveda imela 2 predavanji in še nekaj zadevic samo, če mene kdo vpraša smo imeli super počitnice 5 dni v Parizu all-inclusive pa še plačano je dobila. Če dam na tehtnico to in kakšno čakalno dobo v zdravstvu pa mislim da ne rabim povedat kaj si mislim!
aviktora
09. 02. 2020 12.57
+6
V našem kraju je knjižnica, seveda z direktorico. V njej pa toliko zaposlenih, da ne vem od kod se jemljejo.
proofreader
09. 02. 2020 16.48
+2
Nekje morajo zaposliti tiste, ki so zgrešili fakulteto.
resslovenka
09. 02. 2020 11.44
+5
Me res zanima, kaj bi rekla o tej temi danes Cankar in Prešeren. Kakšno sočno, verjetno. 😎
CestniKolesar370Wattov
09. 02. 2020 11.29
+14
Prešeren, največji slovenski umetnik vseh časov, je pesmi pisal za hobi. Niti slučajno mu ni prišlo na pamet, da bi okrog težil, naj mu država ta njegov hobi plačuje z nadpovprečno mesečno plačo, niti slučajno. Če te trg ne nagrajuje, se boš pač moral z umetnostjo ukvarjati v svojem prostem času. Za hrano na mizi pa boš pač moral po 8 ur na dan oddelati nekakšno delo, kjer te nagrajuje trg. Večina Slovencev tako počne, tako da sem več kot prepričan, da ti bo uspelo.
einemeister
09. 02. 2020 12.25
+7
+++++++++++++++Pri nas so tem "hobistom" lepo dali status svobodnih umetnikov, kjer mesečno za hobi potegnejo krepko čez 2k€, stem da so za svojo prodajo neobdavčeni, praktično društvo.
Mirjiam90
09. 02. 2020 10.29
+12
Za obstoj Slovenske kulture, moramo nujno takoj ukiniti ministrstvo za kulturo, odkar ga imamo nimamo več Slovenske kulture.
Rotter
09. 02. 2020 10.11
+10
Osebno bi si želel oklestiti porabo davkloplačevalskega denarja za kulturo in ga nameniti za kaj drugega. Več ali manj sami priskledniki, katerih dogodki nimajo nikakršnega realnega obiska, ki bi upravičil porabljena sredstva. Ostane naj državni medij in vzdrževanje dediščine, ostalo pa čau. Kultura je v tako veliki meri proizvod individualne domišlije, da vsakršno financiranje s strani države enostavno nima smisla.
SDS Kopriva
09. 02. 2020 10.10
+11
Naši glavni kulturniki ala Djuro, Jonas, Bizovičar in podobni služijo mastne denarje tako da ni vse tako črno.
bodi
09. 02. 2020 09.57
+3
hehe mene več košta ta kultura saj vsak vikend mal kulturo izobražujem v domači gostilni
brabusednet
09. 02. 2020 09.06
+9
Prešern je mnogo napisal in verjetno malo honorarja kasiral.Danes pa se kultura samo še za denar dobi in ustvarja.Med našimi kulturniki jih je mnogo nekolturnih.Samo na Kobala se spomnite in Hrvata Mesiča ter njegov plagijat.Pa Jankovička z svojim izražanjem ni glih kulturna pa še mnogi.Taki škodujejo kulturi in odvrača narod.
KavčStrokovnjak
09. 02. 2020 09.44
+0
Pa se ti zavedaš kako majhen procent kulturnikov je redno zaposlenih? Velika večina slovenskih kulturnikov dela za drobiž ali pa zastonj.
antilevi?ar
09. 02. 2020 13.45
+2
Kako za drobiž, če se za to namenja 0,5MRD?
Kopriva60918022
09. 02. 2020 09.05
+0
kako prepoznaš SDS volilca ? na kulturni pranik se hvali kako za kulturo ne zapravi niti centa. vse zaradi njihovih 30 let starih ideoloških bojev in nacionalizma..državotvorno kot vedno, ni kaj
brabusednet
09. 02. 2020 08.50
+6
Če se to pomnoži z 2 miljona prebivalcev in še denar iz proračuna ni tako mala številka.Mnogi toliko nimajo za dopust ali preživetje.
fofnudl
09. 02. 2020 07.43
+4
ja drago kulturo imamo, prava kultura nastja v ljubiteljskem srcu avtorja, ne nekoga, ki ga plačujemo, da bi bil kulturen ali se ukvarjal s kulturo. Pol pa dobimo, kolko dnarja, toliko muzike. Grem k mesarju in zahtevam 20 dag kulture za 10 evrov.
fofnudl
09. 02. 2020 07.37
+11
RTV prispevek ste pozabili omeniti!
masni
08. 02. 2020 20.54
+1
Tako kot se norčujejo uvoženi srbijanci,Slapšek,Makarovička,Magnifiko iz Slovenske kulture naši levičarji idi..joti pa temu ploskajo na proslavah ,bi ukinil ves denar za kulturo.
Kopriva60918022
09. 02. 2020 09.06
-1
čeprav ste v SDSu drugačnega mnenja ti lahko zagotovim, da gasilske veselice in pijančevanje niso kultura !
Uporabnik981904
08. 02. 2020 20.20
+7
Vsak bi pocel tisto kar hoce. Komur to ne gre pocne tisto kar mora - vecina. Da preživi. Ni ravno kulturno zmerjat vse naokoli da so nekulturni ce bi pa ni ne jajc ne znanja in je treba tako kot večina. Vsako leto iste lajne ...
nikhrast
08. 02. 2020 20.01
-2
Kot pravijo, "culture" je nekaj kar se goji v petrijevki. Vidim pa da se v Sloveniji kultura smatra kot nekaj posebnega, samo kultura je tudi to ko nekdo sedi na pločniku, brenka na kitaro in fehta za denar.