Slovenija

Šarec: Besed je bilo že preveč, zdaj je čas, da začnemo delati

Ljubljana, 13. 09. 2018 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Novi premier Marjan Šarec je po potrditvi v državnem zboru dejal, da verjame v svojo ministrsko ekipo. "Najlažje je kritizirati, ko pa moraš prevzeti odgovornost na svoje rame, je junakov bolj malo," je dejal. Poudaril je, da ministri vedo, kakšni so problemi in da vedo tudi, da so pred njimi rešitve.

Poslanci so danes potrdili ministrsko ekipo vlade Marjana Šarca. S tem je Slovenija po skoraj pol leta dobila vlado s polnimi pooblastili, ki bo 13. v samostojni Sloveniji.  Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier do zdaj.

"Verjamem, da so ministrice in ministri, ki stojijo tukaj za menoj, vsi vešči svojega dela. Vzeli ga bodo resno, odgovorno. Zavedajo se, kaj to pomeni. Kot vedno povem: najlažje je kritizirati, najlažje je iz zadnje klopi vse vedeti, ko pa moraš prevzeti odgovornost na svoje rame, takrat je junakov bolj malo," je po potrditvi v državnem zboru dejal Šarec. 

Dejal je, da vlade niso želeli sestavljati za vsako ceno in znova zavrnil očitke, da se "grebejo za oblast". "Vlado smo sestavili za to, ker nam je mar za to državo, ker vemo, kakšni so problemi, ker vemo, da so pred nami tudi rešitve," je dejal. 

Premier je dejal tudi, da so v njegovi ministrski ekipi združili izkušnje z zagnanostjo in morda tudi naivnostjo. "Ampak tako je prav, kajti, če bi že danes imeli odgovore na vsa vprašanja, če bi že danes vse jemali rutinsko, potem bi iskali slabe rešitve," meni Šarec. 

Šarec v svojem govoru po potrditvi vlade ni povedal nič pretirano novega, poudaril je nekatere besede, ki jih je povedal že v predstavitvenem nagovoru. "Besed je bilo veliko, besed je bilo mestoma že preveč, zdaj je čas da začnemo delati. In samo delo je tisto, ki bo dalo rezultate," je dejal in dodal, da bodo njegovo vlado državljanke in državljani sodili ravno po rezultatih. 

Marjan Šarec po potrditvi njegove vlade v državnem zboru.
Marjan Šarec po potrditvi njegove vlade v državnem zboru. FOTO: Damjan Žibert

Šarec: Kandidatke in kandidati so pripravljeni biti tarča napadov

Najmlajši premier v zgodovini Slovenije Marjan Šarec je že v predstavitvi ministrskih kandidatov priznal, da so za njimi dolgi in naporni tedni oblikovanja vladne koalicije. Oblikovanje vladne ekipe pa je potekalo v skladu z dogovorom o številu mest, ki jih bo posamezna stranka v novi vladi zasedla. "Seveda so odzivi v javnosti različni. Če predlagaš nekoga, ki je že opravljal funkcijo, so očitki o kontinuiteti, ko predstaviš novo ime, ne potihnejo vprašanja o usposobljenosti," je dodal.

Za izvolitev 16-članske ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Danes pa so pred poslance sedli kandidati, "ki so pripravljeni biti tarča napadov, imeti neprespane noči, se usklajevati, predvsem pa delati za doseganje rezultatov". Po njegovih besedah namreč na koncu šteje samo rezultat. "Če se izrazim športno, nogomet brez doseženega gola ne upraviči pričakovanj. Kandidatke in kandidati so prevzeli nase težko breme, kajti lažje je od strani opazovati in kritizirati, kot pa kaj narediti," je še dejal.

Novo vlado po njegovih besedah čaka veliko dela na vseh področjih, zlasti pa na prioritetnih. Med temi je področje zdravstva, kjer morajo nujno skrajšati čakalne vrste in pri tem uporabiti vsa sredstva, ki so na razpolago. To so po njegovih besedah težke naloge, ki čakajo novo ekipo. "Pričakujem, da bo delovanje ministrstva in vseh zdravstvenih ustanov v Sloveniji potekalo usklajeno, saj bo v nasprotnem primeru nemogoče doseči kakršen koli rezultat," je poudaril Šarec.

Napovedal je, da bodo veliko poudarka namenili odpravljanju administrativnih ovir, ki onemogočajo učinkovito delovanje sistema. "Preveč je neživljenjskih predpisov, ki so sami sebi namen in ne odražajo vsakodnevnega dogajanja v praksi," je dodal.

Poslanca LMŠ Rudija Medveda, ki bo prevzel funkcijo ministra za javno upravo, bo v poslanskih vrstah nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič.
Poslanca LMŠ Rudija Medveda, ki bo prevzel funkcijo ministra za javno upravo, bo v poslanskih vrstah nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič. FOTO: POP TV

'Vlada ne bo uničila podjetniške pobude'

Po Šarčevih besedah se je v zadnjih dneh, ko vlade niti še ni bilo, govorilo o davkih in gospodarstvu v smislu, da bo ta vlada uničila podjetniško pobudo in ustvarila Venezuelo. "Nikoli in nikdar," je poudaril. Opozoril, da so največ škode za gospodarstvo naredili prevzemi velikih in nekoč uspešnih podjetij, ki so se financirali z izčrpavanjem teh istih podjetij. "Danes pa nam tisti, ki so imeli takšne in drugačne vloge, pametujejo, kako bomo vse zavozili, še preden smo začeli delati," je še dejal.

Kot je še poudaril, ceni gospodarstvo, a ni želel preveč posegati v javne debate v teh dneh, ker so brezplodne in samo ustvarjajo nemir. "Treba se bo sestati, tudi če bo nekaterim še tako težko, in si kulturno izmenjati mnenja ter operativno najti rešitve, ki so dobre za ljudi," je navedel. Izpostavil je, da morata javni sektor in gospodarstvo delati z roko v roki, "ne pa drug drugega zmerjati in gledati z nezaupanjem".

Spregovoril je tudi o obrambno-varnostnem sistemu in ustavni ureditvi. "Priča smo različnim oblikam hujskanja in postrojem, ki ne sodijo v demokratično ureditev," je dejal Šarec in dodal, da paravojaške strukture niso pravi odgovor na vprašanja varnosti in obrambe države.

'Čas je, da začnemo delati'

Predsednik vlade od novoizvoljenih ministric in ministrov pričakuje sodelovanje, zlasti pa ga pričakuje od njihovih uradnikov. "Elaborati, študije, presoje in vse ostale zadeve so lepe črke na papirju, a če ne bo dinamike, ne bo nič. Verjamem pa, da bo, saj sem tako zagotovilo dobil od vseh kandidatk in kandidatov," je še dejal.

Z današnjo potrditvijo ministrske ekipe bo po njegovih besedah zaključen dolg in na trenutke zapleten proces oblikovanja 13. slovenske vlade. "Veliko je bilo povedanega v zadnjih tednih in mesecih, z vseh strani, pokopavali so nas že pred rojstvom. Dokazali smo, da govoriti znamo, tudi veliko, če je treba, zdaj je čas, da začnemo delati," je sklenil Šarec.

Vladno koalicijo bodo sestavljale stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki v DZ skupaj štejejo 43 poslancev.
Vladno koalicijo bodo sestavljale stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki v DZ skupaj štejejo 43 poslancev. FOTO: POP TV

Vladno koalicijo sestavljajo stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki v DZ skupaj štejejo 43 poslancev. Koalicija pa je sklenila tudi dogovor z Levico, ki pa ni vstopila v koalicijo.

Prva seja vlade že danes

Po izvolitvi so ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se sestali na prvi seji vlade. Ta je, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev. Še pred vladno sejo bo premier Marjan Šarec prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja. Ta se je v torek za sodelovanje posebej zahvalil vsem zaposlenim v državni upravi in celotnemu javnemu sektorju.

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo potekale v petek. Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. Po štirje ministri prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja.
Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. FOTO: Miro Majcen

V vladi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo Židana

Med ministrskimi kandidati sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, še štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladah delovali kot državni sekretarji. Med kandidati so štiri ženske, pet kandidatov pa ima v aktualnem sklicu DZ funkcijo poslanca.

V vladi bodo sodelovali tudi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki je bil že izvoljen za predsednika DZ.

Peterica strank se je s koalicijsko pogodbo med drugim zavezala, da bo spoštovala načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat izpostavili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.

Iz poslanskih klopi bo odšlo pet aktualnih poslancev

S potrditvijo ministrske ekipe premierja Marjana Šarca je iz poslanskih klopi odšlo pet aktualnih poslancev, ki bodo zasedli ministrske funkcije. V poslanskih vrstah LMŠ, SMC in SAB jih bodo nasledili nadomestni poslanci.

V Šarčevi vladni ekipi 16 ministrov 

Danes izvoljeno vladno ekipo premierja Šarca sestavlja 16 ministrov. Po štirje prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS. Kdo so novi ministri: 

- Ministrstvo za notranje zadeve: Boštjan Poklukar (LMŠ)

- Ministrstvo za zunanje zadeve: Miro Cerar (SMC)

- Ministrstvo za obrambo: Karl Erjavec (DeSUS)

- Ministrstvo za finance: Andrej Bertoncelj (LMŠ)

- Ministrstvo za pravosodje: Andreja Katič (SD)

- Ministrstvo za zdravje: Samo Fakin (LMŠ)

- Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Ksenija Klampfer (SMC)

- Ministrstvo za javno upravo: Rudi Medved (LMŠ)

- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Jernej Pikalo (SD)

- Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)

- Ministrstvo za okolje in prostor: Jure Leben (SMC)

- Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek (SAB)

- Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)

- Ministrstvo za kulturo: Dejan Prešiček (SD)

- Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Marko Bandelli (SAB)

- Urad vlade za Slovence v zamejstvu: Peter Jožef Česnik (SAB)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevzdrzni
14. 09. 2018 12.53
+4
Hahaha res je rojen za komika... Že fris ima smešen za popenit a ko se odpre usta pa bi se človek pos..l od smeha
Barjan?ek2
14. 09. 2018 08.39
+4
No pa začnite delati. Upam da v korist vseh Slovencev.
26277
13. 09. 2018 22.56
+0
Demok....se zapira. Ali ima še kdo, kaj dodati?
kaktusar1
13. 09. 2018 22.59
-3
da ste zgzbe in zgube boste ostali dikler vam bo vladal jansha
kaktusar1
13. 09. 2018 22.59
+0
Nevzdrzni
14. 09. 2018 12.54
+4
Se oglaša največja zguba tovariš kaktus
kapljač1
13. 09. 2018 22.51
+3
Vsa reakcija v državi kaže na to, da bi Šarčeva vlada lahko bila prevč uspešna, pa jo je treba čimprej "eliminirat". Tako kot sem dejal. Vso početje ima zgolj en namen in ta je, njen neuspeh. Izgleda kot da Slovenija ne bi smela nikoli "Zadihat in zaživet".
kaktusar1
13. 09. 2018 22.58
+1
sam sds ma šamane in pa honorarce, ki vse vedo..najbolj pa to, da kar ni desni je za njih vse šlabo, nesposobno, neodgovorno....pozabljajo, pa vsa slaba, neodgovorna dela njiihovega nesposobnega liderja, ki je na koncu pri svoji nesposobnosti obupu in hotel v slovenijo poklicati trojko, ki bi nam potem vladala.....
KavčStrokovnjak
14. 09. 2018 07.19
+0
Saj je Janša odkrito obljubil da bo Šarčeva nočna mora in da ga bo zaradi Janše še bolela glava. Torej SĐS ni državotvoren ampak misli obstruirat delovanje vlade na vsakem koraku.
felix58
14. 09. 2018 08.55
+0
A ni sramota, na volitvah dobiš zmago, pol pa zaradi tvoje nesposobnosti, ker te pač nihče več biološko ne more, ne moreš sestaviti vlade
Nevzdrzni
14. 09. 2018 12.56
+1
Kaktusar če verjameš al ne privoščim vladi da jim uspe ampak ni mi jasno kako so v vladi ne izvoljeni frisi
kaktusar1
13. 09. 2018 22.38
+2
desnim papagajem, ji mislijo, da so se naučili kokodakat, v zadnjem času pa kolektivno menjat nicke, še vedno ni jasno, da so absolutni zmagovalci volitev (za njih je volilo celo 200 000 slovenceljev), dejansko so pa absolutni poraženci volitev, ker njihov nesposobni lider ni znal sestavit vlade...mamo, želim jim srečo in da utišajo celo sds srenjo in njihove šamane..mogoče so pa ti iz venezuele...logerju in ostalim sds pomladku pa..... dejete se mal zamislit, ne samo ugajat janshi, ampak se ga znebte...na naslednjih volitvah brez janshe boste absolutni zmagovalci v obeh kategorijah, dokler bo pa jansha v igri, pa na žalost samo jok in tolažba........
26277
13. 09. 2018 22.29
+0
Ste zabeležili arhivarji...srebrni, upiljen....?
piljan
13. 09. 2018 22.34
+0
Dobro,se ti vidi,da si upiljen,ni prav lepo,da se hvališ s tem.
26277
13. 09. 2018 22.41
+0
piljan
13. 09. 2018 22.43
+0
A ,da si ti upiljen?Ne bo držalo,meni je vseeno ,če si.
kaminos
13. 09. 2018 22.29
+3
A je kdo gledal Samo bedaki in konji.Oni so bili geniji za te naše kvizkote.
felix58
14. 09. 2018 08.58
+0
To pa res, poglej si samo onega snoči na dnevniku, kak ga je ona lepa ženska, torej taka, ki je sekta sđs itak ne premore zabila, da ni mel revež več kaj rečt....ni pričakoval, da so lepi ljudje tudi pametni
mackintosh
14. 09. 2018 19.33
+3
misliš pritlehne SĐS komedijante v parlamentu?
26277
13. 09. 2018 22.25
-2
Kam ste se skrili...razni upiljeni?
srebrnibreg
13. 09. 2018 22.21
+3
Janšisti zaman vam je jokanje in stokanje. Zaman vam je bilo norenje na tem portalu pod stoterimi nicki, zaman laganje, manipuliranje, zavajanje in ponarejanje. Sprijaznite se, da ste ničle in prebrani v svojih svinjarijah. To pa je razlog, da vas ljudje ne maramo.
komarec
13. 09. 2018 22.18
+3
Danes je začela delovati nova vlada. Kako so pokvarjeni člani opozicijskih strank je sedaj videti. Na vsak način bi bili oni radi na oblasti. Skregani z demokracijo in bontonom. Vlada še delati ni začela oni pa že sodijo. Pametnjakoviči imeli so priložnost na volitvah, imeli so priložnost sestaviti vlado, nič od tega in sedaj pametni. Tu se vidi sovraštvo do nasprotnikov.
26277
13. 09. 2018 22.04
-1
Piljan....si na vezi?
piljan
13. 09. 2018 22.09
+3
Sem ti pametnjakovič,strokovnjak za IQ,ti je popustil šok?
26277
13. 09. 2018 22.17
+1
Glej, brez veze....nikoli ne boš dosegel mojega nivoja, pri pisanju so me prekinili....hiša, družina, dva otrok pri 30..brez Jugo in Jazbi...kreditov....delam že 30 let, kuham, perem, zidam, instalacije....a ti dam št. ? Mona...oprosti, ma si res..itak bo brisanje.
26277
13. 09. 2018 22.19
-1
Tebi manjka....2 leti prevzgoje minimalno. Lp
piljan
13. 09. 2018 22.30
+1
Priden svečkar,samo si pa daleč od strokovnjaka za katerega se imaš.Zakaj se imate svečkarji vedno za pametnejše ,kot ste v resnici?Sanjate.
26277
13. 09. 2018 22.35
+3
piljan
13. 09. 2018 22.41
+0
No svečkar,jaz pa dva otroka in hišo že pri 28,tudi zidal,instalacije poklic ,ni pufkov,niti bogatih staršev,samo pridne roke.Vso delovno dobo v gospodarstvu,nikoli podpiral komunistov,posebno prefarbanih ne.Boš preveril svečkar?
26277
13. 09. 2018 22.42
+1
26277
13. 09. 2018 22.55
+1
AmerikanischeFreund
13. 09. 2018 22.03
-2
verjetno se bo še žena v kratkem ločila od tega kamniškega klovna...
srebrnibreg
13. 09. 2018 22.18
+1
Kaj bo pa od onega naredila kateri je veliki zmagovalec volitev in ni mogel sestaviti vlado?
bad-grandpa
13. 09. 2018 22.02
+4
naj imajo vlado, ne morem pa mimo tega da sta erjavec in bratuskova ministra saj sta dobila jasen znak volivcev da ju nocejo nikjer blizu vrha slovenije
komarec
13. 09. 2018 22.18
+0
To ti praviš, nekateri na njih prisegajo.
širimresnico
13. 09. 2018 22.00
+3
začnimo delati je dejal marjan cerar....in so dvignili davke, povečali plače javnemu sektorju in zaposlili novih 10.000 v JU...
srebrnibreg
13. 09. 2018 22.18
+2
Napiši kateri člen zakona ta dvig določa. Hvala.
tron3
13. 09. 2018 21.59
+3
Bi rad vidl, ta novo jahto, ki jo je plaču 2.Tir, poceni bi reku Sir Oliver, sam milijon 800 tisoč, Azimut je pač prva liga je tak ta srečn lastnik???
Fejknjus
13. 09. 2018 21.58
+4
Da vsaj nebi dal največjih parazitov za ministre...
Fejknjus
13. 09. 2018 21.59
+3
AmerikanischeFreund
13. 09. 2018 21.58
+1
pa sej to ni več normalno, kakšni norci nam bojo vodil državo...
srebrnibreg
13. 09. 2018 22.19
+0
Enostavno manjši od tistih kateri je sploh sestaviti niso zmogli kljub baje veliki zmagi na volitvah.
Fejknjus
13. 09. 2018 21.58
+1
Dobesedno se norčujejo iz nas, samo poglejte kake Šarec govori. Kdo pa je njegov režiser pa tak vemo...
Absolutist 1
13. 09. 2018 21.56
+0
Podpis nečitljiv,pod njim je podpis Kućana.!
26277
13. 09. 2018 21.55
+4
Šarec je za hece....po 3 mescih bo začel delat, ma ne me j......IQ ...temp. Pir..zaliva. Go....se ...
piljan
13. 09. 2018 21.57
+2
Ko že toliko veš o IQ,bi lahko tudi povedal s čim se preživljaš?
26277
13. 09. 2018 21.58
+2
26277
13. 09. 2018 22.00
-2
500 metrov nižje od Triglava, kot Šarec.
piljan
13. 09. 2018 22.05
-2
Svečkar,si sposoben jasnega odgovora?Bo šlo,ali je šok prevelik?Potem počakaj par dni,bom razumel.