Slovenija

Slovenija dobila prvo žensko z generalskim činom

Ljubljana, 23. 11. 2018 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je dobila prvo generalko. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je namreč ob dnevu Rudolfa Maistra s posebnimi vojaškimi častmi povišal brigadirko Alenko Ermenc. Namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske Ermenčeva je tako postala prva Slovenka z generalskim činom.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v Predsedniški palači priredil posebno slovesnost ob povišanju namestnice načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirke Alenke Ermenc v čin generalmajorke Slovenske vojske. Za odločitev o povišanju brigadirke Ermenc v generalski čin se je odločil predsednik republike kot vrhovni poveljnik obrambnih sil, Vlada Republike Slovenije pa je na predlog ministra za obrambo podala soglasje k predsednikovemu predlogu za povišanje.

Ob dnevu Rudolfa Maistra je predsednik republike vročil tudi državno odlikovanje red za zasluge, ki sta ga prejela Zveza društev general Maister in Milan Lovrenčič za zasluge pri ohranjanju spomina na generala Maistra.

Slovesnosti sta potekali ob državnem prazniku, ko Urad predsednika Republike Slovenije tradicionalno pripravi dan odprtih vrat. Obiskovalci so imeli priložnost spremljati svečanost ob povišanju in vročitev odlikovanja, nato pa so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike. Predsednik Pahor in Tanja Pečar sta obiskovalce sprejela v predsednikovi pisarni in sproščeno odgovarjala na njihova vprašanja.

Ermenčeva postala prva ženska z generalskim činom v Sloveniji

Alenka Ermenc je diplomirala na Fakulteti za družbene vede, leta 1991 pa se je pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. V Slovenski vojski je zaposlena 27 let.

Alenka Ermenc je bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo.
Alenka Ermenc je bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. FOTO: Miro Majcen

Leta 2008 je končala šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je končala leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.
Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba. FOTO: Miro Majcen

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

Ermenčeva je prejemnica številnih priznanj ministrstva za obrambo (Mors), SV, Natove medalje za sodelovanje na mirovnih operacijah in reda za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči. Med priznanji Morsa in SV je dobitnica bronaste medalje generala Maistra z meči, srebrne in zlate medalje generala Maistra, bronaste, srebrne in zlate medalje SV in medalje v službi miru.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou