Slovenija

Slovenija bo odpovedala pogodbo za nakup oklepnikov boxer

Ljubljana, 15. 09. 2022 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Maruša Slana
Komentarji
1003

Po pregledu Revizijskega poročila o smotrnosti nakupa 45 nemških osemkolesnikov boxer je vlada odločila, da bo Slovenija pogodbo za nakup odpovedala. Poročilo naj bi namreč razkrivalo, da posel ni bil izveden najbolj ekonomično, saj bi lahko z izbiro morebitnega cenejšega ponudnika in nadgradnjo obstoječih osemkolesnikov prihranili več sto milijonov evrov. S prekinitvijo pogodbe bo morala sicer Slovenija plačati stroške prekinitve v višini okoli 20 odstotkov vrednosti pogodbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpoved pogodbe
    01:26
    Iz 24UR: Odpoved pogodbe
  • Izjava Marjana Šarca
    05:10
    Izjava Marjana Šarca

 

Minister za obrambo Marjan Šarec je na novinarski konferenci pojasnil, da se je vlada danes seznanila s poročilom o reviziji smotrnosti nakupa osemkolesnikov boxer in sklenila, da se Slovenija umakne iz omenjenega programa. 

Ministrstvo za obrambo bo moralo o prekinitvi pogodbe obvestiti Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in do konca letošnjega leta pripraviti novo rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona. Pri tem mora zasledovati cilj, da se prihrani vsaj 400 milijonov evrov. 

Stroški prekinitve pogodbe znašajo okoli 20 odstotkov vrednosti pogodbe, to je približno 70 milijonov evrov, je dejal Šarec. 

Revizija je bila sicer zaključena v preteklem tednu, najprej so jo preučili na ministrstvu za obrambo, nato pa predstavili vladi. Pogodba, ki je bila podpisana 11. maja letos, vključuje tudi logistični paket, razvojne stroške in stroške vodenja projekta, ne vključuje pa komunikacijske opreme, kar po ocenah pomeni še dodatnih 13,5 milijona evrov brez DDV. 

Po besedah Šarca je treba k skupni vrednosti prišteti še morebitno eskalacijsko klavzulo, ki lahko znaša do 2,8 odstotka letno, pa še nekatere administrativne stroške. 

Marjan Šarec in Luka Mesec
Marjan Šarec in Luka Mesec FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada naj bi alternativo sicer našla že takoj po tem, ko je stekla revizija postopka. Namesto oklepnikov boxer bi lahko izbrala poljske oklepnike KTO rosomak, ki imajo po besedah strokovnjakov enako stopnjo zaščite pred izstrelki in dobre reference iz Afganistana, poleg tega pa so tudi cenejši. 

Nova vlada je revizijo nakupa 45 oklepnikov boxer, ki naj bi Slovenijo stali dobrih 340 milijonov evrov, napovedala, še preden je prevzela oblast. Takratni minister za obrambo v odstopu Matej Tonin je 11. maja podpisal Memorandum o soglasju k programu Boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in poudaril, da "smo s podpisom končno tam, kjer bi morali biti pred 15 leti"

Odhajajočo vlado je pri podpisu memoranduma za to investicijo podprl tudi predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je dejal, da z nakupom ne smemo več odlašati.

Golob po Toninovem podpisu: Normalen in dober gospodar ne bi povzročal gospodarske škode državi

Robert Golob je bil do poteze obrambnega ministra v odhodu kritičen. Kot je dejal: "Normalen in dober gospodar ne bi povzročal gospodarske škode državi." Takrat je tudi napovedal uporabo vseh pravnih sredstev. "Če povemo, da je naše stališče zelo jasno, da ne podpiramo tega nakupa zaradi spremenjenih okoliščin kajti okoliščine so spremenjene v primerjavi z obdobjem, ko je bila ta odločitev o nakupu v preteklosti sprejeta in bomo uporabili vsa pravna sredstva, da ta svoja stališča tudi uveljavimo, potem bi vsak normalen dober gospodar to upošteval in ne bi povzročal gospodarske in ekonomske škode svoji državi," je dejal.

Da je nakup boxerjev neracionalen, je že dalj časa opozarjala tudi Levica. Po podpisu memoranduma je Matej T. Vatovec dejal, da je nakup oklepnikov nelegitimen, ker bi morala vlada opravljati le še tekoče posle. V Levici so tako že maja ocenili, da obstajajo resne pravne podlage za to, da se posel, če bo ta uresničen, razveljavi. V Gibanju Svoboda, SD in Levici so se po Vatovčevih besedah strinjali tudi, da Slovenija vozil boxer ne potrebuje, še zlasti ne v času, ko se državljani srečujejo z visokimi cenami hrane, energentov in goriv. "Ta nakup je v tem hipu neracionalen in nepotreben. Nakopati dodatnih skoraj 400 milijonov evrov državnemu proračunu je samomor z vidika javnih financ," je poudaril maja.

Oklepnik Boxer
Oklepnik Boxer FOTO: Shutterstock

Sporna predvsem cena projekta

Ves čas je bila sporna predvsem cena projekta, ki se je od začetnih pogovorov v času mandata vlade Mira Cerarja leta 2017 podvojila s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov na 412 milijonov za 45 oklepnikov, so opozarjali v strankah Levica, SD, LMŠ in SAB.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Lampret je sicer v razpravah o tem vprašanju vseskozi poudarjal, da je ocenjena vrednost projekta res 412 milijonov evrov, a "za nakup 53 vozil boxer, ustrezno logistično podporo, rezervne dele, vzdrževanje in orodje, integracijo sistemov, testiranje, usposabljanje, dokumentacijo, prevzeme, bojne komplete streliva, simulatorje, soudeležbo pri razvoju in administrativne stroške"

Tonin je nato v začetku maja razlagal, da bo Slovenija za oklepnike z oborožitveno opremo odštela 240 milijonov evrov, preostali del kupnine pa da bo namenjen za rezervne dele, usposabljanja in vzdrževanje boxerjev (40 milijonov evrov) ter plačilo DDV (61,9 milijona evrov). Ob podpisu memoranduma je vlada soglašala s prevzemom obveznosti v breme proračunov za obdobje 2022–2026, ki bi po pogodbi znašale 343,43 milijona evrov z DDV. 

Vrednost pogodbe brez DDV je 281.500.000 evrov in je razdeljena na:

- 45 BKV 8 x 8 (vozila z nameščeno oborožitveno postajo in opremo): 238.778.200 evrov brez DDV;

- osnovni logistični paket (dokumentacija, usposabljanje, paket rezervnih delov, osnovno orodje in testna oprema): 23.474.560 evrov brez DDV;

- razvojne stroške in stroške projektnega managementa: 19.247.240 evrov brez DDV.

Tonin: Gre za izjemno škodljivo odločitev

Tonin je v odzivu ocenil, da "gre za izjemno škodljivo odločitev Golobove vlade, ki nima strokovnih argumentov, ampak samo trmasto politično dokazuje, da nasprotuje odločitvam prejšnje vlade". 

"Revizija ni pokazala napak, kar je bilo jasno od začetka, saj smo delali natančno in strokovno. Sedaj so iz petnih žil potegnili neekonomičnost, tako da so primerjali hruške in slive. Jasno je, da je boxer dražje vozilo, saj gre za najmodernejše vozilo."

Kot je še dodal, je bila odločitev o odpovedi pogodbe očitno sprejeta že pred oblikovanjem vlade, saj da revizija ni pokazala napak. Šarec je v odzivu dejal, da v reviziji niso iskali napak, ampak so ugotavljali smotrnost nakupa. Ugotovili so tudi, da je bila izbrana najdražja možna varianta. 

Že po napovedi revizije je Tonin ocenil, da bi nas odstop od posla stal mednarodnega ugleda. "Pogodba je podpisana tako na slovenski strani kot na strani OCCAR-ja, ki je podpisal tudi pogodbo s proizvajalcem. V poslovnem svetu je vedno praksa, da so, kadar se od pogodbe odstopi, tudi penali. Ta vozila so hrbtenica Slovenske vojske," je bil odločen maja. 

Takrat je sporočil še, da so v Natu potekali pogovori glede tega, kako bodo zvišali obrambne izdatke na dva odstotka BDP in dodal, da se bosta priključili še Finska in Švedska, obrambne izdatke naj bi po njegovih besedah povečevala tudi Nemčija. "V teh okoliščinah bi bil odstop od pogodbe absolutno nerazumljiv in na nek način bi trpela kredibilnost Slovenije," je o nakupu še povedal takratni obrambni minister.

Namesto boxerjev poljski rosomaki?

Kot že omenjeno, bo moralo ministrstvo za obrambo pripraviti novo rešitev. Vlada naj bi alternativo sicer našla že takoj po tem, ko je stekla revizija postopka. Že julija smo poročali, da naj bi šlo za poljske oklepnike KTO rosomak, toda na ministrstvu za obrambo na vprašanja glede domnevnih pogovorov za nakup takrat niso želeli odgovoriti. 

Je pa bil do alternativne izbire kritičen nekdanji minister za obrambo Tonin, ki je dejal, da je poljsko vozilo vrhunec doseglo v prejšnjem desetletju, kar da je tudi razlog za kratkoročno nižjo ceno. Tonin sicer pravi, da bo vojska morala vozilo menjati že na srednji rok. Dejal je še, da so vozila boxer zmogljivejša in nudijo boljšo zaščito, predvsem pa omogočajo integracijo modernih sistemov in daljinsko upravljane bojne postaje.

KTO rosomak
KTO rosomak FOTO: U.S. Army

Da imajo poljski osemkolesniki dobre reference iz Afganistana, je takrat dejal nekdanji načelnik generalštaba Dobran Božič. Na Toninove kritike pa se je takrat odzval tudi Klemen Grošelj, nekdanji sekretar na ministrstvu za obrambo. Zapisal je, da imata obe vozili – tako boxer kot rosomak – enako stopnjo zaščite pred izstrelki (do 14,5 milimetra). 

Na nekatere informacije, da naj bi bila nabava boxerjev povezana z donacijami Ukrajini, se je za 24ur.com julija odzval tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. "Želel bi demantirati navedbe v javnosti, da je nabava boxerjev v kakršni koli obliki povezana z donacijami Slovenije Ukrajini," je zatrdil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1003)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tetrapan89
09. 06. 2023 14.30
Račun kar lepo Toninu...
VonFaust
20. 09. 2022 10.50
Predlagam da se slovenski vojski nabavi konje in mule, ter se kaki malo vecji mec, ker se niti za municijo ne bodo pocasi meli v vojski ...
FoXnCa
19. 09. 2022 19.51
-1
Zdaj so vsi krivi samo Matej Tonin ne.!...
Zelenadezela
16. 09. 2022 19.47
+0
In kdo bo plačal teh 70miljonov €??? Glede na to da gre tukaj direktno za politične potice tako ene ko druge vlade BI MORALI PREVZETI ODGOVORNOST VLADA JANEZA JANSE KOT VLADA ROBERTA GOLOBA... in to na takšen način da dobivajo vsi v parlamentu 50% manjše plače vse do izplačila teh 70miljonov... ker za to politično vojno nismo krivi mi vsi navadni državljani ki se tako ali tako že sami z sabo borimo z vse večjimi cenami od hrane do energije vsega možnega in to z minimalnimi plačami... tti polnoritnezi pa plače po 4000...500pe I se to lahko opravljajo se dodatna dela dodatno služijo in imajo še več... torej kaj bo njih ta kriza udarila po žepu??? Koga bo udarila??? Vsi bi morali na ulice spet in poskrbeti da cel da tenar od teh političnih norcev da sami poravnajo vse do zadnjega centa!!!! Ne pa da moramo vsi državljani plačevati za napake prejšnje vlade in se norčije od sedajne vlade!!! Ko bi vsi dobivali vsaj 50% bi začeli veliko bolj razumno in gospodarno delati Z NASIM DENARJEM!!!!
York
16. 09. 2022 16.34
+4
Torej, večji poznavalci obravnavane teme pravijo, da te osemkolesnike Slovenija potrebuje. Nikoli in nikdar NATO ni predlagal ali celo zahteval, da v sklopu izboljšanja oborožitve naših vojakov kupimo osemkolesnike. Vprašanje strokovnjakom, ki jih na teh spletnih straneh ne manjka; zakaj slovenska vojska nujno potrebuje ravno osemkolesnike in ne česa drugega.
VonFaust
20. 09. 2022 10.48
Niti za 8kolesnike ne spravimo denarja skupaj, kako pa ga naj za kaj vecjega kot je kaki Tank ali bojni helikopter... zalostno je to trenutno stanje
El pi5tolero
16. 09. 2022 13.38
+1
Z lopato mecejo dnar skozi okno! Ladja norcev!
Lightgorm
16. 09. 2022 13.35
+4
Čakaj malo 70mil smo zapravili za nič? O.o
Nin?a1229
16. 09. 2022 13.31
+6
Kwa pa je nam 20% od 250miljonov, nč, mal davkoplačevalce stisneš, pa maš prec not.
ochi
16. 09. 2022 13.31
+1
če je strošek prekinitve in nakupa po tisti ekonomični vrednosti v poročilu manjši od nakupne cene pogodbe, potem se splača. v nasprotnem primeru čuza!
User768643
16. 09. 2022 13.48
+2
Kakne kvasis... Da ti bolj plasticno razlozim. Potrebujes televizijo in sklenes pogodbo za nakup TV neke firme, ki stane 1000 EUR. Kasneje tvoja zena pravi, da tega ne boste imeli. Odpoves pogodbo in placas 200 EUR penalov. TV se vedno potrebujes in je nimas. Placal si 200 EUR, da bos lahko TV narocil nekje drugje. To se po tvojem splaca.
Pessi1
16. 09. 2022 15.48
+1
Nic spornega penale placas ti in ne vsi tvoji sosedje tudi tukaj naj se pobere podpisniku ki je podpisal tako pogodbo
Nin?a1229
16. 09. 2022 13.30
-2
Čestitke na uspehu.
Krneki 00
16. 09. 2022 13.31
+3
če je zate uspeh 70 miljonov podarit... jej jej ..pejt kuhat rajš
Leviizgubljeni
16. 09. 2022 13.29
+8
Zakaj se mi zdi, da Šarec ni iskren, obnaša se, kot da mu je žal za dober nakup! Mogoče ni biser, ampak vedet mora sam, da proizvodnje tako dobrih oklepnikov za to ceno ne bo več vsaj do leta 2030 in tudi ko pridejo na trg, mi denarja zanje ne bomo več imeli. 30 let stare poljske škrat robe pa bo brezveze kupit. In zaradi draginje bo cena za škart robo nazadnje ista kot za odlične nemške.
franz1988
16. 09. 2022 13.23
+6
Marjan Šarec in Luka Mesec, alfa in omega slo politike.
HumanNOTsheep
16. 09. 2022 13.21
+5
in kdo bo odgovarjal za ta denar ? kdo ga bo vrnil ?
MladInPerspektiven
16. 09. 2022 17.23
+1
Krneki 00
16. 09. 2022 13.20
-6
Janša je to nalašč naredil na koncu...ampak to ne opravičuje ego levih da z našim denarjem razmečujejo tako... določeni partizančki wanabe pa branijo to vlado brezpogojno....dobr so vas naučil ovčke golobove
Malive
16. 09. 2022 13.00
+10
mah to men smrdi na korupcijo
kekec9999
16. 09. 2022 12.45
+8
Ja pa še to, šlamparija v naslovu članka. Pogodbe nebo odpovedala Slovenija, temveč aktualna vlada(golobnjak).
JanezNovakJohn
16. 09. 2022 12.44
-7
Samo vprašam, kakšno vojsko ima Islandija?
Vselepo
16. 09. 2022 12.47
+4
Samo vprašam koliko prebivalcev ima Islandija - 350 000. Nehajte zagovarjat te popolnoma zblojene vlade, so slabši od prejšnjih vseh.
Krneki 00
16. 09. 2022 13.17
+1
probajo opravičit bedarije kolikor le znajo..heh
Vselepo
16. 09. 2022 12.43
+4
Tu zagovarjate Šarca, pa vemo kako je bilo pod njegovo vlado, 0000, sedaj bo pa naredil minus, ta vlada daje samo lenuhom, delavcem in upokojencem pa 0000, naj bi se tudi dogovorili za teh 70 milijonov da bo pola pola po balkansko, pola Nemcem v podjetju, pola pa naši uspešni vladi v žep.
JanezNovakJohn
16. 09. 2022 12.43
+2
Bravo! Ogromen štab obrambnega ministrstva v katerem ne vejo kdo je kdo. Imajo pa sindikat. (da dol padeš)Vse to je potrebno razpustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek. Le to civilno zaščito, lahko imenujemo SLOVENSKA VOJSKA. Natu predlagajmo da bi imeli le ižinirske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. Obenem mora Slovenija odprodati zarjavele RADARJE iz skladišč, Rolande, Falkon, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Role 2, Puške fm 2000, Kuger, Pilatuse je potrebno predelati v Letala za obrambo pred točo in podporo gasilcem….. IN SVET BO MNOGO LEPŠI, SLOVENSKI VOJAKI BODO IMELI BISTVENO VIŠJE PLAČE IN MI BUTALCI BOGATEJŠI.!
User768643
16. 09. 2022 14.39
-2
Ti pa ne locis hrusk od jabolk, a ne? Raje se drzi polaganja ploscic.
Jožajoža
16. 09. 2022 12.30
+0
znesek penalov pa izterjat od tunina. saj je javna tajna, da so letele provizije. še od patrij jih država ni izterjala, pa še ni prepozno.
Vselepo
16. 09. 2022 12.37
+1
Jozajoza kaj ti živiš na marsu, kateri malo razume zdajšnjo politiko točno ve zakaj se gre, pa lahko Golob govori kar hoče v svoj prid kao da so najboljši, lastna hvala cena mala, tako se hvalijo le bedaki. Enaka zgodba kot pri Putinu, kateri hoče veliko Rusijo.
JanezNovakJohn
16. 09. 2022 12.48
-2
Vojna v Ukrajini je biznis velikih. Tak in podoben biznis je potrebno ustaviti, vendar ne z orožjem, ker bi to vodilo v nov, še večji, biznis.
Krneki 00
16. 09. 2022 13.18
-1
Janez z marsa si padu...svet se že dolgo ne vrti več tako kot ti opisuješ
User768643
16. 09. 2022 14.41
-2
Janez. Krepko si zasel s poti, ce mislis, da tako svet funkcionira.