Slovenija

'Slovenija dobila zelo nepomemben resor, Hrvaška veliko bolje unovčila svoje karte'

Ljubljana, 10. 09. 2019 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
500

V koalicijskih LMŠ in SD ocenjujejo, da je resor za krizno upravljanje, ki je dodeljen komisarskemu kandidatu iz Slovenije Janezu Lenarčiču, pomemben in ambiciozen. Iz drugih strank pa je slišati tudi kritike. Za DeSUS je to nepomemben resor, tudi po mnenju SMC ni v "top paketu". To pripisujejo tudi pomanjkanju politične teže kandidata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lenarčiču krizno upravljanje
    03:10
    Iz 24UR: Lenarčiču krizno upravljanje
  • Iz 24UR: Kako pomemben je resor?
    02:39
    Iz 24UR: Kako pomemben je resor?
  • Iz SVETA: Je resor kriznega upravljanja Lenarčiču pisan na kožo?
    02:28
    Iz SVETA: Je resor kriznega upravljanja Lenarčiču pisan na kožo?

Potem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danes v Bruslju predstavila porazdelitev resorjev komisarskim kandidatom, zdaj že dežujejo odzivi na njen izbor. Kot že rečeno, je Sloveniji oziroma slovenskemu kandidatu za komisarja Janezu Lenarčiču namenila resor za krizno upravljanje. Podrobnosti o tem, kaj pričakuje od Lenarčiča, pa je pojasnila tudi v posebnem pismu. 

Nova evropska komisarka je slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje.
Nova evropska komisarka je slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje. FOTO: Damjan Žibert

Premier Marjan Šarec je danes ob robu uradnega obiska v Moskvi za slovenske novinarje povedal, da gre za dober resor, ki razpolaga s precej velikim proračunom.

"Tukaj gre za neke vrste krizni menedžment, pod to se šteje tudi humanitarna pomoč, civilna zaščita, se pravi pomoč ljudem v nesreči, ob krizah. Slovenija je znana po tem, da ima dober sistem zaščite in reševanja, je znana po tem, da v krizah, ki zadenejo prebivalstvo, zelo dobro reagira, od nas se učijo tudi drugi. Verjamem, da bo slovenski komisar na tem področju lahko veliko pripomogel," je dejal Šarec.

Predsednik slovenske vlade ob tem ni želel komentirati razdelitve drugih resorjev v komisiji, predvsem dejstva, da je Hrvaška dobila podpredsedniško mesto, Madžarska pa resor širitve.

"Odločitev o sestavi komisije je suverena odločitev predsednice komisije, nima smisla, da bi to komentiral," je še dejal Šarec in izrazil prepričanje, da je von der Leynova razdelila resorje, "kot je ocenila, da je prav, kot je menila, da je optimalno".

"Naša naloga je, da naš komisar naredi optimalno delo in naredi vse v skladu s pričakovanji, drugih resorjev in držav pa ne bi komentiral," je še ponovil. 

Premier Parec v Moskvi ni želel komentirati razdelitve drugih resorjev v komisiji.
Premier Parec v Moskvi ni želel komentirati razdelitve drugih resorjev v komisiji. FOTO: POP TV

Po mnenju Erjavca gre za pomemben resor

Po besedah obrambnega ministra Karla Erjavca gre za resor, ki v okviru EU skrbi za hiter in učinkovit odziv na raznovrstne krize, kot so v prvi vrsti naravne in druge nesreče, ki so spričo globalnega segrevanja vse bolj pogoste in ogrožajoče. Poleg tega skrbi tudi za odzive na teroristične in kibernetske grožnje, ki postajajo vse bolj pereč evropski in tudi globalni varnostni problem.

Po Erjavčevih ocenah je Slovenija na tem področju naredila velik korak naprej, imamo zelo razvito prostovoljno gasilstvo in druge zaščitno-reševalne službe, ki so del tega sistema. "V te sestave je vključenih veliko državljanov in državljank Slovenije. Bodoči komisar Lenarčič bo imel v slovenskih izkušnjah zagotovo dobro zaslombo," je prepričan minister.

Da je to pomemben resor, po njegovem mnenju kaže tudi proračun, s katerim razpolaga. Iz njega se črpajo sredstva za pomoč državam, ki jih prizadenejo takšne ali drugačne naravne in druge nesreče, terorizem in kibernetski napadi. Naloga komisarja bo po Erjavčevih navedbah učinkovito upravljanje s temi sredstvi ob naravnih in drugih nesrečah v okviru EU in tudi drugje po svetu.

Potočnik: Resor ima ključno vlogo pri oblikovanju boljšega sveta

Prvi evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik je v odzivu na razdelitev resorjev ocenil, da resor za krizno upravljanje morda ni ravno tisti, ki ga je Lenarčič omenjal med želenimi, ima pa ključno vlogo pri oblikovanju boljšega sveta.

Evropska unija je največji humanitarni igralec na svetu, je poudaril Potočnik. Humanitarni fond za letošnje leto so na primer v Bruslju po podatkih Evropske komisije zastavili pri 1,6 milijarde evrov, kar je desetkrat več kot leta 2015.

Lenarčič bo odgovoren tudi za koordiniranje odzivov na naravne nesreče, kar bo zaradi podnebne krize čedalje pomembnejše, je še prepričan Potočnik. "Vsi resorji so pomembni, zato tudi obstajajo in v vsakem je mogoče pustiti pomemben oseben pečat," je še ocenil Potočnik, ki je bil v prvem komisarskem mandatu pristojen za znanost in raziskave, v drugem pa za okolje.

Violeta Bulc, ki je v sedanji komisiji pristojna za promet, pa je v odzivu zapisala, da je von der Leynova predstavila "odlično ekipo in aktualne ključne prednostne naloge z enakopravnim zastopanjem žensk in moških". Ekipi je zaželela veliko uspehov v novem mandatu.

Bulčeva je sicer prek Twitterja čestitala Lenarčiču in mu zaželela srečo na poti do končnega imenovanja na položaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brgleza skrbi, da bo za demokracijo 'odgovorna' Hrvatica

Na izbor von der Leynove so se odzvali tudi slovenski evropski poslanci. "Odločitev pozdravljam, saj je upravljanje s krizami in humanitarno pomočjo dobra izbira, saj ima Lenačič kot preizkušen diplomat nedvomno vse potrebne izkušnje in znanje. Sloveniji posredno odpira priložnosti, da okrepi svojo vlogo na mednarodnem parketu," je na Twitterju zapisala evropska poslanka iz SD Tanja Fajon.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodala je, da je zelo zadovoljna tudi z odločitvijo, da je najpomembnejši projekt EU nov zeleni dogovor zaupan Timmermansu.

"Skrbi me, da je hrvaška kandidatka dobila resor za demokracijo, glede na to, da vsi kazalniki mednarodnih agencij kažejo, da se stopnja demokratičnosti na Hrvaškem v zadnjih 10 letih slabša," pa je opozoril evropski poslanec Milan Brglez.

Iz stranke SD so sicer sporočili, da pozdravljajo odločitev, da Lenarčič dobi resor kriznega upravljanja. "Globalne spremembe na tem področju so izjemen izziv," so zapisali in dodali, da lahko Slovenija s tem resorjem krepi svoj ugled in proaktivni pristop za boljšo odzivnost in učinkovito pomoč v primeru nesreč in kriznih žarišč v Evropi in po svetu.

"Z zanimanjem bomo spremljali, katere bodo pristojnosti in naloge komisarja za krizno upravljanje. Glede na to, da gre za nov resor, lahko samo ugibamo. Očitno pa ni med najpomembnejšimi, saj ga je von der Leynova omenila med zadnjimi, brez vsebinskih pojasnil," pa je zapisala evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc.

Tomčeva je poudarila, da bo z zanimanjem spremljala, katere bodo pristojnosti in naloge komisarja za krizno upravljanje.
Tomčeva je poudarila, da bo z zanimanjem spremljala, katere bodo pristojnosti in naloge komisarja za krizno upravljanje. FOTO: Damjan Žibert

Tudi evropski poslanec Milan Zver iz vrst SDS se je odzval na Twitterju ter zapisal, da "z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni – ne predstavlja dodane vrednosti". Glavno vprašanje po njegovem pa je, ali bo nova predsednica Evropske komisije zagotovila, da bo ta komisija, bolj kot prejšnja, pri svojem delu upoštevala demokratično voljo volivcev. 

Franc Bogovič iz SLS je Lenarčiču čestital za nominacijo in mu zaželel uspešno delo. Po njegovem gre za zahteven in odgovoren resor. "V Evropi poznamo več vrst kriz, od migrantske do okoljske. Zaradi neprizanesljivega okolja se pogosteje srečujemo s požari, poplavami in potresi, zato mu zagotovo ne bo zmanjkalo dela na tem področju," je ocenil.

Resor po njegovi oceni ponuja priložnost, da bo Evropa varnejša in se bodo ljudje počutili varne, za Slovenijo pa je to tudi velika priložnost, da ponudi izkušnje, ki jih ima s sistemom zaščite in reševanja in so zelo uspešne. "Slovensko gasilstvo, na primer, je lahko zgled Evropi za organizacijo sistema zaščite in reševanja. Verjamem, da bo gospod Lenarčič pri svojem delu to tudi uporabil in izkoristil ter Slovenijo še bolj uveljavil v evropskem prostoru," je poudaril Bogovič.

Irena Joveva in Klemen Grošelj iz LMŠ sta v skupni izjavi resor, dodeljen Lenarčiču, ocenila kot dobro izbiro. EU je prva na svetu, ko gre za humanitarno pomoč in reševanje kriznih situacij, zato je po njunem dodelitev tega resorja ne le velika odgovornost, ampak tudi veliko priznanje, tako za komisarskega kandidata kot za samo Slovenijo.

To področje pridobiva tako na pomenu kot na veljavi, sta med drugim poudarila. Gre za področje s pomembno humanitarno, a tudi zunanjepolitično dimenzijo, s čimer bo posredno tudi Slovenija aktivno prispevala k enemu od najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev EU: ambiciji okrepiti vlogo Unije v svetu in hkrati še bolj izpostavljati temeljni vrednoti EU, kot sta solidarnost in človečnost, sta poudarila Joveva in Grošelj.

Kar se tiče celostne ocene prihodnje komisije, pa je po njunem treba počakati še na zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. "Želiva pa na tem mestu poudariti, da meniva, da tudi v tem primeru velja, da (lahko) človek naredi funkcijo, in ne funkcija človeka."

Priložnost, ki jo je von der Leynova "ponudila Sloveniji s komisarskim mestom za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, je izjemna in hkrati tudi zelo odgovorna", je prepričana Ljudmila Novak (EPP/NSi), ki od Lenarčiča pričakuje, da bo Slovenijo v komisiji zastopal z jasno vizijo in visoko stopnjo integritete, saj ima njegov resor predviden proračun v višini milijarde evrov. 

Izrazila je tudi upanje, da Lenarčič ne bo pozabil na priložnosti, ki se bodo v okviru njegovega dela ponudile za dobrobit in razvoj Slovenije. Ob pregledu seznama komisarjev pa Novakova ni najbolj zadovoljna s kandidati, ki se jim očita sum koruptivnosti, saj to že vnaprej "slabi moč komisarja in zmanjšuje njegovo avtoriteto ter integriteto oziroma ugled celotne komisije".

'Hrvaška je veliko bolje unovčila svoje karte' 

Na razgrnitev resorjev s strani nove evropske komisarke so se odzvali tudi nekateri slovenski poslanci. 

Poslanka LMŠ Jerca Korče resor, dodeljen Sloveniji, ocenjuje kot izjemno ambiciozen. Je nov resor in Lenarčič bo lahko postavil temelje, kako bomo v prihodnje na tem področju ravnali. "Danes, ko se soočamo s podnebnimi spremembami, migrantsko krizo, je težko reči, da to ni dober resor," je prepričana poslanka, ki ne vidi razloga za nezadovoljstvo.

Je pa po njenem mnenju v domeni kandidata in vse slovenske politike, da delujejo usklajeno in resor izkoristijo maksimalno. Prepričana je, da se bo Lenarčič znal gibati na evropskem parketu, lobirati in tudi na tem resorju postaviti nove temelje. Glede resorjev, ki so jih dobile sosednje države, tudi Hrvaška, pa Korčetova ugotavlja, da v Sloveniji v preteklosti nismo znali dovolj stopiti skupaj, da bi "zlobirali tudi za kakšno višje mesto". A verjame, da se bo v prihodnje to spremenilo.

Po mnenju nekaterih poslancev je Hrvaška veliko bolje unovčila svoje karte in bo lahko močneje vplivala na prihodnji razvoj EU.
Po mnenju nekaterih poslancev je Hrvaška veliko bolje unovčila svoje karte in bo lahko močneje vplivala na prihodnji razvoj EU. FOTO: AP

Poslanec SMC Gregor Perič meni, da je področje, ki ga je dobila Slovenija, z zunanjepolitičnega vidika pomembno za EU, saj se ukvarja z vprašanjem stabilnosti tudi zunaj EU, kjer pa imamo tudi številne varnostne izzive. A ugotavlja, da je z vidika prihodnosti EU to resor, ki ni v "top paketu". V SMC obžalujejo, da nismo dobili nobenega podpredsedniškega mesta v komisiji, ob čemer je Perič spomnil na boljši izplen sosednjih držav: "Tudi Hrvaška je veliko bolje unovčila svoje karte ter bo lahko veliko lažje in močneje vplivala na prihodnji razvoj evropskih politik in EU".

Perič razloge vidi tudi v politični neizkušenosti Lenarčiča, na kar so opozarjali že v postopku izbire kandidata. "Dodeljeni resor odgovarja bolj diplomatskim izkušnjam, manj pa političnim," je ugotavljal. Po njegovih ocenah bi zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar, ki se ga je omenjalo kot možnega komisarskega kandidata, dobil veliko pomembnejši resor. "Slovenija bi lahko naredila daljši korak, kot ga je," je še dodal Perič.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je še bolj kritičen in meni, da je Slovenija dobila zelo nepomemben resor. V izjavi je spomnil, da je imela Slovenija nekoč odlično priložnost glede prevzema pomembnega komisarskega resorja, ki "smo jo izgubili, ker se nismo poenotili". Jurša priznava, da je to pot upal na resor za širitev.

Sosednje države so se po njegovih ocenah očitno dobro izpogajale, je pa res, da so bistveno večje in imajo močnejši vpliv. Na vprašanje, ali je šlo tudi za stvar slabega lobiranja, je odgovoril z besedami, da je treba to vprašanje postaviti tistim, ki so odgovorni za to, da lobirajo. Sicer pa Jurša ugotavlja, da je Lenarčič "neke vrste dober kandidat, manjka pa mu politična teža". "Nekdo, ki je bil predsednik vlade ali večkrat minister, bi lahko bolje odtehtal," je prepričan.

V SAB pa so v pisnem odzivu izpostavili, da je sodelovati pri reševanju življenj in pomagati ljudem v stiski zaradi naravnih nesreč ali konfliktov pomembno in zelo odgovorno delo. "Države članice EU in tudi širše so izpostavljene številnim potencialnim grožnjam, ki so pogosto čezmejne narave. To zahteva usklajen multilateralen odziv tako znotraj kot zunaj Unije, za katerega pa mislimo, da ima slovenski kandidat dovolj diplomatskih izkušenj in kompetenc," so navedli v SAB.

Kritike tudi iz vrst opozicije 

Poslanec NSi Jožef Horvat je dejal, da čeprav dodeljeni resor ni eden takšnih, ki bi lahko pomembno vplival na razvoj Evropske unije, je pa to poslanstvo. EU je največja donatorka humanitarne pomoči na svetu, je spomnil. "Približno štiri evre prispeva vsak Evropejec v humanitarno pomoč," je dodal. 

Da so sosednje države dobile pomembnejše resorje, se lahko po oceni Horvata delno očita tudi vladi, saj "je naša specifična teža v institucijah Evropske unije, razen v Evropskem parlamentu, zelo nizka, skoraj nič". Ob tem je izrazil obžalovanje, da je von der Leynova obiskala sosednje države, a izpustila Ljubljano.

Bolj kritičen je bil vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Po njegovi oceni so diplomacije sosednjih držav bolje opravile delo. "Ni nepomemben resor, zagotovo pa ni razvojni resor, resor, v katerem bi lahko Slovenija odločala ali vplivala na politiko Evropske komisije ali Evropske unije. Gre za resor z relativno administrativnimi pristojnostmi," je dejal v odzivu.

Po oceni Vatovca to ni resor, v katerem bi lahko Slovenija odigrala neko vlogo pri na primer preprečevanju ali zmanjševanju okoljskih kriz, ampak gre zgolj za gašenje kriz. "Ima zelo malo manevrskega prostora," je dodal.

Kritični so tudi pri SNS. "Neresna država, neresen resor," je dejal vodja SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Za zdaj Slovenija iz svojih komisarskih pozicij ni nikoli nič naredila. Vprašanje, kaj sploh bo na tem resorju, verjetno bo cela vrsta pogajanj in pogovorov, a velikih koristi za Slovenijo verjetno ne bo, je dodal.  

Iz poslanske skupine SDS so sporočili, da danes komisarskega resorja ne bodo komentirali, ampak se bodo nanj odzvali v sredo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
12. 09. 2019 18.51
+2
SDS_je_poden
11. 09. 2019 10.48
+4
No ja, smo dobili, kar smo dobili. Ne vem, a je hrvaška diplomacija tako dobra, ali je pa slovenska tako zanič. Do sedaj so nas Hrvatje še vedno peljali žejne čez vodo, med tem, ko smo se mi opirali na neka pravna dejstva, ki ostalim v Evropi pomenijo le toliko, kolikor koristi imajo od njih.
srebrnibreg
11. 09. 2019 16.49
+3
Ni vse zlato kar se sveti. Hrvaška je dejansko dobila kosti.
brabusednet
11. 09. 2019 10.35
+1
Še Britanci po izstopu iz EU bodo imeli večjo veljavo,kot mi,ki bomo še člani.S tem resorjem ni mogoče nič dobrega naredit za Slovenijo.Edino,če jo doleti naravna nesreča.Pa še takrat se deli po zakonih.Smo v bivši vladi EU imeli Bulčevo na pomembnem resorju pa ni nič naredila za državo.Še dobro,da vsaka članica mora dobit resor.V nasprotnem bi mi tako ostali brez.Smo,kot nebodiga treba v EU toliko,da smo zraven.
elrocco77
11. 09. 2019 10.15
+2
Kateri resor dobiš je dokaj nevažno, ker samovolje tukaj itak ni. LAhko se tile referenti šopirijo kot se hočejo, ampak vsako pomembno odločitev potem potrdi Nemško cesarstvo in frau Merkel. Tko da tle nas neki bašejo kako smo tam pomembni, realno je pa naš vpliv v EU (pa tudi Rvatski če hočete), primerljiv z vplivom pasjega prdca na globalno segrevanje.
Karantanija
11. 09. 2019 09.46
+9
Noben resor ni nepomemben, posebno ta ne, kjer resnično gre za dobro ljudi. Vprašanje pa je, kako se bo kdo izkazal. Kaj ti pomaga "dober" resor, če ne bo nič narejenega?!
poneumljanje
11. 09. 2019 09.32
+5
Dobro jutro, danes pa je celodnevna sektaška vojska 100 nicnih zgodaj na pohodu !
korintos23
11. 09. 2019 09.40
+6
poneumljanje
11. 09. 2019 10.11
+2
Ja zdaj laja pod članek o obisku Rusije !
DEEP
11. 09. 2019 09.31
-3
Ker niste poslušali predsednico, ženski kandidat, vi pa baš kontra , ker nas nebo bojo jebaall! Zdej vidite da so HRVATI civiliziran narod in tak ih E. gleda!!A balkan ostaja bu l ka n.
Castrum
11. 09. 2019 09.27
+2
Dejstvo je samo eno - medtem ko so drugi poslali izkušene politike, smo mi poslali birokrata. In če pošlješ na politično funkcijo kandidata ki je birokrat, potem pa ja ne moreš pričakovati pomembnega resorja.....
veronqa
11. 09. 2019 09.35
+4
Ah ta pa je bosa. Tri ali celo štiri države so poslale kandidate, ki so bili sodno preganjani. Naš kandidat daje za sedaj občutek. Zagotovo pa bo vsaj tako dober kot Violeta, ki tudi če bi jo ne bilo!
korintos23
11. 09. 2019 09.41
+1
Ena je v preizkovalnem zaporu en mesec presedela sedaj bo pa komisarka.
korintos23
11. 09. 2019 09.43
+3
Mi imamo restante v svojem parlamentu, v Bruslju jih bodo pa tudi imeli. Kaka modna muha?
vinogradnik33
11. 09. 2019 09.20
+3
Avtor članka že v naslovu kaže , da je politični razsodnik desnice , ki krivdo za nek neuspeh pripisuje Lenarčiču kot politično nemočnemu kandidatu , zato je dobil resor kriznega menagementa , kar je za večino dober izplen . Primerjava z drugimi državami je pa čisto neumestna !
ivanveliki
11. 09. 2019 09.11
+2
Brglez naj sodi stopnjo "demokracije" v Sloveniji.Hrvaško naj pusti pri miru.
Karantanija
11. 09. 2019 09.48
+8
Res je, kar naprej se merimo s Hrvaško, dajmo se raje s Francijo, ali pa z nobenim. Samo pošteno in dobro je potrebno oddelati na svojem področju, vse naj bi bilo za dobro vseh Evropejcev. Ne da se meriti, kaj je pomembno, ker je vse!
veronqa
11. 09. 2019 09.08
-3
Kakšne novinarske neumnosti in klamfanje. Slovenija je majhna, nepomembna država in ne bo nikoli imela velikih resorjev. Tudi Hrvaška jih ne bo imela, tisto podpredsedniško mesto pa je kar nekaj. Hrvate pa imajo raje v Evropi, ker so enotni, mi pa stalno peremo svoje umazano perilo v Evropi. In to se bo nadaljevalo vse dokler bo narod tako razdeljen. Vemo pa vsi kdo stoji za tem!
korintos23
11. 09. 2019 09.10
+4
Pravi podpredsednik je samo eden, ostalo je kič.
Castrum
11. 09. 2019 09.06
+2
Pohvala vsekakor Der Leynovi, saj je uvedla nov resor - Resor za zaščito Evropskega načina življenja. EU se seveda zaveda pomena tradicije v Evropi. Bravo!
korintos23
11. 09. 2019 09.08
+5
O tem bo Erdogan odločal, nekaj se pogovarja o odprtju taborišč z begunci.
Covid 19
11. 09. 2019 09.04
+4
Naslovi novic poskušajo pritegniti čimveč bralcev,to zgleda v slo.naredimo tako,da vmešamo hrvate kot začimbo..realno gledano,kaj tako strašno pomembnega so vnovčili hrvati??Demokracija je najbolj glupi resor s katerega hrvati ne morejo potegniti dobesedno nič,pa ne samo hrvati,ki o demokraciji nimajo pojma,temveč tudi vsi ostali..Kaj lahko doprinesejo tako pomembnega??Hrvati lahko učijo evropo samo političnega klientelizma in sovražnega lobiranja.
flamengo
11. 09. 2019 09.01
-5
Slovenija dobila preveč, glede na to, da vladajoči levi sanjajo sfrj kot najbolj trapasto obliko države vseh časov namesto, da bi Sloveniji utrdili ugled v EU in ostalem razvitem svetu. Zato pozdravljam odločitev EU, da Sloveniji nameni nepomemben resor.
korintos23
11. 09. 2019 09.02
+7
Vi Hrvati ste pa dobili pomembnega, zeloooo! hahaha
maske-so-padle
11. 09. 2019 09.01
-5
ali kdo morda ve koliko bi stalo, če bi Slovenija hotela zapustiti EU in ali je glede cene te izpisnice pred referendumom o vstopu v EU, to kdo omenil volilcem ?
korintos23
11. 09. 2019 09.06
+1
Da gremo vun iz EZ in se združimo s Hrvati demokrati?
DEEP
11. 09. 2019 09.23
-4
Maska- kak pravijo -idite što pre ,ker ste nepomembni!!
AlternativeFacts
11. 09. 2019 08.53
+6
Vsi ki tako kratkovidno udrihajo po državi, bi iz higieničnega razloga, vrnili mandat......
luzarf@arcor.de
11. 09. 2019 08.48
-5
Mar ste pričakovali kaj drugega? naš Serpentinšek je bil proti izvolitvi U.von der Laien, ko je rekla Ursula da si želi Moškega in Žensko je bil naš odgovor da nam nebo nihče poveljeval koga in koliko jih bomo izbrali in poslali v Bruselj? sedaj pa tako stokanje da smo dobili nič pomemben Resor? Hrvatje pa enega najbolśega,pravilno.
korintos23
11. 09. 2019 09.07
+1
Hrvati si tudi najboljše zaslužijo, saj ste pa najboljši a ne?
flamengo
11. 09. 2019 08.45
+1
Slovenija dobila preveč glede na to, da daleč preveč časa vladajoča levica, pri tem mislim na marksistično levico in kaviar levico, ki sanja brozovo pot in socializem. Tega Slovenci v samostojni Sloveniji nismo želeli in to tudi nima mesta v EU.
poneumljanje
11. 09. 2019 09.36
-1
Pojdi jim to na Trstenjakovo povedat, tam je smetana bivših komunistov !
janez Kovač 1
11. 09. 2019 08.43
+1
Smo pač mala nepomembna državica z nesposobnimi politiki,ki so dobili to kat si po mnenju Bruslja zaslužimo.zdaj pa se pritožujejo,nad lastno nesposobnostjo.
luzarf@arcor.de
11. 09. 2019 08.42
+0
Kakšen vik in krik? kar ste posijali to pa žanjete.
korintos23
11. 09. 2019 09.07
+0