Slovenija

Slovenija – družba normaliziranega nasilja nad ženskami?

Ljubljana, 30. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
159

Slovenska družba ima z odzivanjem na problematiko nasilja nad ženskami nemalo težav. Te izhajajo iz legitimiranja seksizma kot upravičenega pogleda na delovanje sveta, v katerem je vloga žensk jasna, nespremenljiva in v primerjavi z vlogo moškega tudi precej manj pomembna.

Naša družba le s težavo spremlja objave statistik o pogostosti izvajanja nasilja nad ženskami in percepiranju različnih tipov nasilja – sprenevedanje in ignoriranje nasilja v številkah je seveda logična posledica takega početja v praksah našega življenja, a družbeno konstruiranje nasilja kot zasebne zadeve, v katero se ne smemo vtikati – saj da je storilec že imel svoje razloge, žrtev pa si je to najbrž že zaslužila – moramo razumeti kot aktivno dejanje vzdrževanja neenakega položaja žensk in prispevanje k ohranjanju njihovega življenja v strahu in trpljenju.

Slovenski sinovi kot povzročitelji nasilja

Ana Pavlič, doktorska študentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.
Ana Pavlič, doktorska študentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. FOTO:

Posebej zaskrbljujoče je, da smo v zadnjem času v javnosti priča ugrabitvi predvsem spolnega nasilja (nad ženskami in deklicami) kot političnega vprašanja, s katerim si želi en del politične elite pridobiti politične točke in simpatije svojih podpornikov. Namreč pod pretvezo skrbi za naše ženske in dekleta se zavzemajo za restriktivno migrantsko politiko, v svoji nameri pa gredo (iz čistega domoljubja, kakopak) celo tako daleč, da ustanavljajo paravojaške skupine, ki bodo s potencialnimi nasilneži do naših žensk in deklet obračunale že kar na meji. Resnica je seveda drugačna. Nasilja nad ženskami v napredno Evropo in v Slovenijo niso prinesli ne migranti in ne še prej priseljenci iz nekdanje skupne države, niti ga ne izvajajo zgolj neuspešni in brezposelni prejemniki socialne pomoči, ki so pri nas v pretežni meri odgovorni za vsak neuspeh naše družbe.

Podatke o storilcih kaznivih dejanj nasilja so leta 2011 analizirali na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer so v sklopu raziskave poimenovane Pojavnost nasilja in odziv na nasilje v zasebni sferi in v partnerskih odnosih ugotovili dve pomembni stvari: (1) da je v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti več kot vsaka druga ženska (56,6 %) doživela vsaj eno izmed oblik nasilja (psihično nasilje v 49,3 %; fizično nasilje v 23 %; premoženjsko nasilje v 14,1 %; omejevanje gibanja v 13,9 % ter spolno nasilje v 6,5 %) in (2) da so povzročitelji nasilja v največji meri srednje oziroma dobro izobraženi (takih je 90,8 %) sinovi slovenskega naroda, ki imajo službo (brezposelnih je zgolj 1,4 %) in se za svoje grehe ob nedeljah spokorijo evropskemu bogu (izmed vseh, ki so verni, je katoličanov namreč kar 90,3 %). Zanimivo je, da omenjena raziskava na laž postavlja tudi v medijih pogosto spodbujano olajševalno okoliščino povzročanja nasilja – zlorabo alkohola, saj alkohol redno uživa petina povzročiteljev, ostali bolj redko, 16,7 % pa celo nikoli.

Naša družba le s težavo spremlja objave statistik o pogostosti izvajanja nasilja nad ženskami in o percepiranju različnih tipov nasilja.
Naša družba le s težavo spremlja objave statistik o pogostosti izvajanja nasilja nad ženskami in o percepiranju različnih tipov nasilja. FOTO: Dreamstime

Krivda, sram in stigma medijskega poročanja o nasilju

Že omenjeno večinsko medijsko poročanje o navadno najbolj tragičnih izkazih nasilja, ki se končajo s smrtjo, je k našemu popačenemu dojemanju (pojavnosti) nasilja nad ženskami poglavitno prispevalo. Zaradi velike vloge, ki jo mediji pri obravnavanju tovrstne problematike imajo, ne zgolj zaradi njihove moči razlaganja realnosti, bi morali v teh primerih slediti v prvi vrsti njihovi družbeni odgovornosti in šele nato tržni naravnanosti (potreba po senzacionalizmu – udarni naslovi in neprimerne fotografije, ki privabljajo klike). Kakšno okolje pa soustvarjamo, če prebiramo in poslušamo o ljubosumnih izpadih pijanih moških, ki zgolj utrjujejo stereotipne predstave o storilcih nasilja, pri čemer nasilje postavljajo med zaprte stene zasebnosti, namesto da bi ob upoštevanju poglavitnega načela spoštovanja žrtev in njihove integritete, ob poročanju nasilje tudi postavljali v širši družben kontekst z refleksijo delovanja sistema in državnih organov?

Iskanje individualnih vzrokov za poskuse pojasnjevanja nasilja, kot so alkoholizem, vzkipljiv temperament, slaba volja, depresija, težavno otroštvo in odnosi v primarni družini, na te načine ne zgolj povečuje njegove družbene sprejemljivosti, temveč prelaga odgovornost za nasilje na ženske, ki bi morale pred izbiro partnerja bolje premisliti. Če je naša družba do pojavnosti nasilja tako nesenzibilna, da krivdo zanj pripiše kar žrtvam, ker te neuspešno razvijajo in uporabljajo strategije, s katerimi bi svoje 'težavne' partnerje umirjale, kimale in ustvarjale razmere, v katerih se fizično nasilje na primer ne bi zgodilo, nas bi moralo biti predvsem sram! Nas potem lahko čudi to, da žrtve, če sploh kdaj, spregovorijo v povprečju šele po sedmih letih od izvajanja nasilja in da vse nevladne organizacije opozarjajo, da je realna številka družinskega nasilja in nasilja nad ženskami v Sloveniji mnogo mnogo višja od uradno prijavljenega nasilja (leta 2018 je policija beležila denimo 1368 prijav kaznivega dejanja družinskega nasilja, leta 2017 1273 primerov, leta 2016 1346 primerov in leta 2015 1283 primerov)? 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Naša dolžnost je, da zahtevamo in zgradimo družbo z ničelno toleranco do nasilja. Družbo, ki se bo zavedala, da ne obstaja nobeno zgodovinsko dejstvo ali okoliščina, na podlagi katere bi bilo v katerikoli situaciji primerno in dovoljeno nasprotni spol poniževati, trpinčiti in se nad njim izživljati. Vsako takšno dejanje bi morali kot družba nemudoma obsoditi ter sistemsko učinkovito preganjati. Ne tako, da se sprašujemo, če kaj drugega kot ja pomeni ja, in da dovoljujemo, da obtoženci spolnega nadlegovanja še vedno opravljajo svoje službe in tam prihajajo v stik s potencialnimi novimi žrtvami – in kako se ob vsem tem počutijo tiste žrtve, ki so temu vsemu navkljub nadlegovanje prijavile, zgodilo pa se ni nič? Vsi se moramo izobraziti – od strokovnega osebja, ki z žrtvami prihaja v stik in jih prepogosto sekundarno viktimizira ali pa jim neustrezno pomaga, da je slednjim žal, da so iz nasilja sploh poskušale iziti. In mi, ki smo vsi člani in članice naše družbe, pa če si o njej mislimo dobro ali slabo, če volimo tako ali drugače, vsi soustvarjamo družbeno-politično klimo, ki nas obdaja, in dajemo priložnosti temu, da se nasilje nad ženskami najprej minimalizira in nato še normalizira. Mi smo tisti, ki se, kadar nasilje opazimo, odločimo – ali bomo zaščitili žrtev in obsodili povzročitelja, ali pa se bomo obrnili stran in s tem legitimirali nasilneža?

Posebej zaskrbljujoče je, da smo v zadnjem času v javnosti priča ugrabitvi predvsem spolnega nasilja (nad ženskami in deklicami) kot političnega vprašanja.
Posebej zaskrbljujoče je, da smo v zadnjem času v javnosti priča ugrabitvi predvsem spolnega nasilja (nad ženskami in deklicami) kot političnega vprašanja. FOTO: POP TV

Normalizirano nasilje, radikalizirane feministke

Kulturno pripisane spolne vloge so ženskam skozi zgodovino naložile skrb za dom in družino. Iz ideje, da gre pri tem za nalogo, ki je vsem ženskam inherentna in s katero smo se na ta svet rodile, se danes, ko večina žensk ob obilici tega neplačanega dela, opravlja še druge oblike plačanega dela, na ženske zgrinjajo ogromni pritiski. Njihova domnevno naravna vloga jim nalaga odgovornost za srečo in uspešnost v njihovih partnerskih in družinskih odnosih – njihove ravno tako pripisane značilnosti umirjenosti, srčnosti in spravljivosti pa naj bi težile k ustvarjanju harmoničnih odnosov, v katerih so najprej zadovoljni vsi ostali, šele nazadnje pa tudi ženske same. Od njihove sposobnosti potrpeti, zdržati in molčati naj bi bila odvisna družinska sreča? Po drugi strani so prakse normaliziranja nasilja, ki ga moški izvajajo, takšne gotovo tudi zaradi bremen pritiska njihove spolno pogojene socializacije, v kateri so bili naučeni, da so moški močni, neustrašni, odločni junaki, za katere se kakršnakoli oblika čustvovanja (razen izkaza agresije, ki za nekatere celo potrjuje visoko testosteronsko prisotnost) ne spodobi.

Zaradi vsega tega je danes nekaj povsem običajnega, če moški kdaj preprosto mora umiriti žensko, ki si dovoli ali govori preveč in če, po drugi strani, tudi naši politiki v rabi preprostih metafor, s katerimi ljudstvu približujejo politiko, o ženskah govorijo predvsem kot o gospodinjah, ki morajo paziti na prepih, kadar se v kuhinji pečejo krofi in podobno. Normaliziranje seksizma in nasilja se izvede tudi v poskuse radikaliziranje vseh, ki se proti takim izvajanjem (nad)moči izpostavijo in te tudi obsodijo. V maniri skrajnega absurda so potem oklicani za radikalne ravno feministi in feministke, ki bodo uničili prihodnost našega naroda, tako kot naj bi uničili in uničile svoje lastne partnerske odnose in družine, katerim pripadajo. Samo zato, ker so odločeni, da obstajajo minimalni demokratični standardi, od katerih ne smemo odstopati v nobeni situaciji? In zato, ker ne verujejo v to, da je nasilje mogoče opravičevati? Zakaj že je feminizem tako radikalen, da bi se ga morali bati?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laycan
01. 12. 2019 16.56
+6
Ne vem zakaj, se to gleda kot enostranska zadeva, in je vedno ženska žrtev, in moški ti bad guy.
Kollerik
01. 12. 2019 16.31
+2
Veliko žensk trpinči in terorizira svoje moške s svojim popolnim nadzorom in komando. Iz njih so si naredile poslušne kužke. Probajte še ugotoviti, koliko žensk tepe njihov jezik.
tomos apn7
01. 12. 2019 15.03
+2
pranje možganov na nacionalnem nivoju
Frane Šajn
01. 12. 2019 14.57
+1
Vsem ženskam, ki jih trpinčijo tile strahopetci samo pokonci verejemite , da jim bo odklenkalo. To je najnižje strahopetstvo med ljudmi! Dno dna človeka!
Timy15
01. 12. 2019 14.52
+8
Nobeden pri zdravi pameti ne bo zagovarjal kakršnega koli nasilja v družini in naredi vse,da temu izogne.Dobro pa vemo,kako nekatere ženske,ki doma doživljajo nasilje,zagovarjajo svoje moške in dale bi roko v ogenj za njega,samo da bi verjeli,kako je vredu.
Kopriva60918022
30. 11. 2019 18.43
+14
40% partnerskega nasilja predstavlja nasilje nad moškimi. Kje ste feministi(aka seksisti)?
DobriSkrat
01. 12. 2019 17.34
-1
Ko bo čez 50% se bo pa plošča obrnila....
KungFuPanda
30. 11. 2019 18.28
+20
Problem vidim v tem, da je družbeno sprejemljivo, če ženska moškega brcne v jaj.ca. In še smešno je. To je hinavsko. In v tem primeru je moški v situaciji, kjer ne more zmagati. Lahko jo udari nazaj in potem bo nasilnež, če pa se umakne, je pa reva. Mislim, da nasilje iz nobene strani, moške ali ženske, ni sprejemljivo. Pa vendar se zadeva poudarjaj samo enostransko.
Supervillain
30. 11. 2019 18.20
+5
Še kdo normalen sploh samo nasilje,faušerija,nevoščljivost,norost,pijanci,drogeraši itd. hahahaha??.Lp
DobriSkrat
01. 12. 2019 17.33
Škrat na kvadrat
30. 11. 2019 16.07
+5
V naši družini smo rabili 40 let, da smo se sploh začeli odkrito pogovarjati. Posledica vsega, sistema, vzgoje starih staršev, mojih staršev, nas. Ni bilo zaupanja. In vsaj zame je največji uspeh danes, ker se lahko odkrito pogovarjamo o vsem, brez zamer, in sproti rešujemo probleme, male in velike.
Sokril
30. 11. 2019 15.47
+16
Veliko je tudi psihičnega nasilja žensk nad moškimi. Prav tako se povečuje tudi delež fizičnega nasilja nad moškimi. O tem pa nič. Od radikalne feministke iz FDV-ja kakšnega širšega razmišljanja nekako ni mogoče pričakovati.
Hej Slovani
30. 11. 2019 16.05
+12
Bravo! To, da te ženska vsak dan zaj__va, se drži za stvar, ki se je zgodila pred pol leta, prikrajšuje za seks, hkrati pa pričakuje, da jo boš nosil po rokah, to pa ni psihično nasilje????
Kopriva60918022
30. 11. 2019 18.47
+0
kakšna je sploh razlika med feminizmom in seksizmom? oba poudarjata večvrednost enega izmed spolov. Razlika je le v tem da se seksizem zatira, feminizem pa promovira, svašta. noben -izem še ni prinesel "enakosti"
DobriSkrat
30. 11. 2019 13.26
-11
haha samo tisti komentirajo, ki ne morjo zadovoljit ženske in tuki opravičujejo nasilje, ki ga izvajajo ali zagovarjajo... Plut pa trobec pa neizpolnjen ideal...
Domendo
30. 11. 2019 13.51
-1
Pazi, da ti ženska ali pa moški ne pobegne h komu ki, bi jo znal malo bolje zadovoljit, med tem, ko ti samo bereš in nič ne razmišljaš. Sigurno boš jo nagradil.
Malinha
30. 11. 2019 14.08
-2
Demendo, pazi, da ti tvoj Eros ne pobegne od "zastarel fašistično komunistični šolski sistem", v katerem tako skrbno bereš in razmišljaš s tvojim "da se je ženska pripeljala do vseh pravic ji je moški zgradil cesto" k še večji kogitalni onaniji mizoginstva, patriarhizma, šovinizma. Paranoja je namreč kar posrečena stvar.
Domendo
30. 11. 2019 18.57
-1
Hočeš povedati, da je za tebe šovinizem, ko moški ženskam prinesejo zajtrk v posteljo, skuhajo kosilo za otroke, ker je ženska preveč utrujena, previjajo otroke, ker se jim to zdi zabavno v nasprotju od nekaterih žensk, ki jim je to v breme. Pripravijo večerjo, ko se ženska pripelje iz službe po cesti, ki so jo zgradili moški. Tudi taki obstajajo. Obstajajo pa tudi taki, ki delajo v tujini medtem, ko je ženska doma in ona skrbi za vse in se nič ne pritožuje, ker ve kakšna je njena vloga v družini in se je sama tako odločila. Mizoginstvo pa lahko pripišeš feministkam, za katere jaz uporabljam besedo prezir.
Malinha
30. 11. 2019 21.17
+0
Ne, lastni šovinizem si razkril spodaj. Zapišeš: "Spoštoštovanje je na prvem mestu." Da to tvoje (so)spoštovanje v sebi ne zadržuje problematičnosti, jo razrešiš tako: "Ko ženska ali moški prvič začne kazat znake, da je v družini ali partnerstvu nekaj več je potrebno samo povedati tam so vrata pa lahko greš." Če bi ti sama tako rekla, me zanima, če bi spokal in odšel. Tvoji ostali razmisleki so še bolj topoumni.
Kollerik
01. 12. 2019 16.33
+0
DobriSkrat
01. 12. 2019 17.35
Noro kako ljudje zdravjo svoje komplekse skozi anonimno komentiranje.
User1538643
30. 11. 2019 12.16
-11
Ničelna toleranca je le fraza, za katero se krije fašizem.
1k2m4im
30. 11. 2019 12.08
+8
Razumem stališče novinarke in pohvalno se mi zdi to, da razmišlja, kako rešiti problem nasilja v družbi. Bi pa rada samo opozorila na dve posledici, ki bi jih prinesla ničelna toleranca. Če bi se striktno lotili ničelne tolerance, bomo potrebovali večje zapore, ker bi na podlagi te raziskave moglo iti 56% moške populacije v zapor, da ne bi bili več ogrožajoči za okolico. Druga posledica bi bila ta, da bi moškim odvzeli pravico, da pozdravijo svoje rane iz otroštva, ker bi se jih obravnavalo kot bitja, ki ne smejo imeti svojih ran. Pa bom navedla en primer, da bo lažje razumljivo. Tako, kot so nam ženskam v otroštvu pustile posledice besede in dejanja kot so naprimer, da smo nevredne, ker smo ženske in da smo primerne samo za šporhet, tako pustijo posledice v moških tudi besede kot so naprimer, da so moški napaka narave in so v družbi nevredni samo zato, ker so moški. Vsak/a posameznik/ca ki pred svojimi otroki diskriminira drug spol na tak ali drugačen način, s svojo miselnostjo priliva olje na ogenj nasilja. Soodgovornost , kakšno družbo bomo ustvarili, po moje temelji na tem, kakšno ničelno toleranco do nasilja ima vsak posameznik/ica v sebi. V kolikor lahko človek sam pri sebi poskrbi, da z ničemer ne spodbuja nasilja do drugih, potem ima pravico to zahtevati tudi od drugih. V kolikor pa spozna, da ima tudi sam v sebi vzgibe besednega ali fizičnega nasilja, potem bi bilo pa dobrodošlo, da ob pometanju pred pragom drugih, istočasno pomete še pred svojim. To bi bil po moje lahko en od načinov, kako zmanjšati nasilje in povečati empatijo do nasprotnega spola. Bi pa ob tem omenila še en vidik, ki trči v to, da bi se lahko striktno izvajala ta metoda in to je demokracija. Če imamo demokracijo, potem je ustavna pravica vsake posameznika/ce do njegovega /njenega mnenja. Potemtakem bi bilo potrebno tudi razmisliti, kakšen družbeni sistem naj bi imeli, da bi to lahko v praksi tudi izvrševali. Zato je moje mnenje takšno, da nas čaka še veliko dela, če bomo hoteli najti rešitev, ki bi učinkovito zmanjševala nasilje in hkrati spoštovala ustavno pravico do svobode govora. Ne bo lahko, vendar upam, da nam bo enkrat vendarle uspelo. Upanje mi daje to, da nas je evolucija pripeljala do te točke, da smo se začeli zavedati o temu problemu in upam, da bomo napredovali tudi v tem, da bi našli učinkovito rešitev, kako odpraviti nasilje v naši družbi. Hvala vsem, ki ste mi prisluhnili in hvala novinarki, ker nam je omogočila razpravljanje o tej tematiki. Lp
Samo?lovek
30. 11. 2019 12.15
+4
Zelo lep komentar. Fer in korekten! To potrebujemo. Ne pa maščevalno, zlagano in radikalizirano družbo, v kateri samo en spol ima pravice, drugi pa samo dolžnosti.
Domendo
30. 11. 2019 12.22
-5
Rešitev sploh ni velik problem. Ko se bo začela verbalno nasilje vmed dvema človekoma bi lahko govoreči maček opozarjal, da naj prenehata z norostmi ne pa, da se vključuje v debato na isti način. Lahko je tudi govoreča gola socialna delavka. Garant se bo partner umiril.
ZAinKONTRA
30. 11. 2019 12.29
-6
Kot ste napisali,se v komentarju ukvarjate s posledicami in ne z vzroki,zato priporočam branje Freuda.
Malinha
30. 11. 2019 13.58
+4
ZAinKONTRA: Ukvarjanje s posledicami je strogo ločeno z ukvarjanjem vzročnosti? Takšnemu zaplotnemu kognitivizmu se bi še zaplotni kognitivisti smejali. Omenjanje 'tvojega' Freuda pa trči ravno nate: "Še ena,ki nima rada očeta,ker ji v otroštvu premalokrat rekel,da je lepa". Ta tvoj 'freudovski' citat meri ravno na popolno nepoznavanje Freuda, saj je Freud teorem Ojdipovega kompleksa gradil ravno na tem, da je oče 'prevečkrat' "rekel hčeri, da je lepa". V branje ti priporočam kakšnega Vodeba, za boljšo 'himen-vodenost'.
1k2m4im
30. 11. 2019 16.33
+1
Domendo...sem prebrala vašo rešitev problema....če je vaš komentar mišljen kot šala, bi rada omenila tudi drugo plat te šale in to je, da tiste/i, ki to doživljajo, tega ne vidijo kot šalo in lahko to vzamejo kot posmeh njihovemu trpljenju....v kolikor pa ste z rešitvijo mislili resno, je moje mnenje, da bi bila ta rešitev bolj kratkotrajna...če pomislim na posledice take rešitve, pridem do zaključka, da bi taka rešitev partnerja odvrnila od njegovih lastnih problemov, v partnerki pa bi povzročila ljubosumje, kar bi po moje njun odnos samo še skrhalo, ne pa izboljšalo...toliko iz moje strani...lp
1k2m4im
30. 11. 2019 16.43
+1
Mislec...hvala...trudim se biti čimbolj objektivna, kar je pa pri tej tematiki roko na srce težko...kdorkoli bo našel rešitev za ta problem, bo naredil res veliko dobrega za ljudi in takemu človeku samo kapo dol...življenje piše različne zgodbe in najti metodo, ki bi bila pravična do vseh ni tako enostavno...zato spoštujem vsako osebo, ki se trudi z to problematiko in ji je predan/a z vsem srcem....lp
1k2m4im
30. 11. 2019 17.02
+2
Zainkontra....nisem prebrala Freuda, sem pa v življenju enkrat obvarovala prijateljico pred nasilnim partnerjem...takrat sem če temu lahko rečem, uporabila ničelno toleranco...čez nekaj let je ta moški naredil samomor...to me spodbudilo v razmišljanje, da ni dovolj samo ničelna toleranca, ker na tak način odpravljamo samo simptome, ne odpravimo pa vzroka, ki se razvije v otroštvu...mogoče bi kombinacija obeh...ničelne tolerance in odpravljanje vzrokov lahko skupaj dosegla več uspeha, če bi prišlo do sodelovanja tistih, ki zagovarjajo ničelno toleranco kot tudi tistih, ki zagovarjajo odpravljanje vzrokov....je pa to samo moje mnenje in s njim ne želim vplivati na nikogar, kajti zavedam se tega, da ima tudi moje lastno mnenje prednosti in pomanjkljivosti. Toliko iz moje strani in lp.
antikomi
30. 11. 2019 12.03
+18
Feministke bi bilo potrebno izločit iz ženskega spola, ker se jim zaradi teh prizadetih feminisk dela krivica, večina žensk je ok in se jih ne sme enačit s temi strašili.
Samo?lovek
30. 11. 2019 12.12
+2
Pravo žensko pravi moški ljubi brezmejno. Težava je v tem, ker srečna in ženstvena ženska ne dobi medijskega prostora, ker je le-ta namenjen zagrenjenim, na očeta jeznim in maščevalnim sodobnim radikalkam, ki jih noben moški noče, pa to kipi v pisanju neumnosti kolosalnih razsežnosti. Medijski prostor je prežet z ljudmi, ki so tako ali drugače del nekakšnega ekscesa. V medijih dobi mesto bodisi istospolno usmerjena bodisi radikalizirana oseba. Če je ženska DOBRA in moški DOBER je to nekaj najlepšega., če je eden od njiju slab, je pa pekel iz katerege je pa na srečo možno oditi. Zelo malo je žensk, ki so deležne agresije povsem brez sprožilca. Težava je v tem, da moški ne zna spopad voditi z manipulacijo in je zatekanje k nasillju izhod v sili. Če bi moški bili tako manipulativni kot ženske, nasilja ne bi bilo. Zato moškim svetujem - ne z udarcem, temveč s premišljeno igro vrnite nazaj. Skrbite zase, ne dovolite si, da ob ženski propadete, ne vežite lastne sreče na partnerko. ČLOVEK mora sprva biti s seboj srečen, šele pozneje se gre lahko razmerja. Ne zredite se, ne zapustite aktivnosti, ki vas veselijo IN NIKOLI, res NIKOLI ne udarite ženske, tudi, če je totalna koklja, ker je to enako, kot bi ji dali orožje v roke.
jmis
30. 11. 2019 11.55
+14
Hehe, totalno uničenje ženskih gnilob v komentarjih... #čudovito
Slovenski borec
30. 11. 2019 11.48
+9
se spomnim dveh nastopov nekega poslanca v evropskem parlamentu... v prvem nastopu je za zenske oznacil za sibkejse,bolj ranljive, manj sposobne,zato m h je v primere nasilja pptrebno zascitit in celotna dvorana mu je ploskala v drugem nastopu pa je uporabil enake besede,vendar je bila tema da bi zenske morale zasluziti manj kot moski, odziv si lahko predstavljate moj point je,da je zenskam vseeno za kaj se jih oznaci, vazna jim je le njihova korist...
Samo?lovek
30. 11. 2019 11.43
+28
Kako novinarja ni sram tako pretiravati z naslovom? Nehajte poglabljati težav družbe za voljo branosti. Resinca je ravno nasprotna. Nasilje nad ženskami, tudi tistimi, ki se vedejo kot popolnoma zmešane, nikoli ni bilo bolj obsojano, kot danes. Začnite pisati dejstva in prenehajte s tem napadom na moško populacijo. Dober moški je povsem enako dober, kot dobra ženska in obratno. Za ravnovesje napišite tudi kakšen članek o čustveni manipulaciji in kako lahko vedenjski vzorci slabe ženske pahnejo moškega v alkoholizem in samomor.
jmis
30. 11. 2019 11.47
+7
Samo?lovek
30. 11. 2019 11.52
+18
Povrh se počne ravno nasprotno, kot piše v članku. Vlgoa moškega se želi izničiti. Vedno se piše o "močnih ženskah", o tem kako "prej odrastete", potem je tukaj mit o vaši multiopravilnosti, ki je javna laž. Sram vas je lahko kako sodelujete pri uničevanju vloge obeh spolov. Kakšna enakopravnost? To je ta nekakšna agresivna feministična neumnost, ki si jo lahko v sodobnem svetu dopuščate, ker smo vam moški zgradili svet, pa zdaj klobasate neumnosti in večno igrate žrtev. Nehajte varati, nehajte nositi tujih otrok domov, nehajte stopati v razmerja zaradi denarja, nehajte manipulirati, nehajte izsiljevati, pa tudi agresije ne bo na drugi strani s strani moškega, ki ne zna hladno odreagirati. Da, nasilje je narobe, a tudi jaz, kot moški, če pridem v lokal in skačem po glavi močnejšemu tipu, verjetno dobim po kepi. A zdaj so pa moški krivi, da si vi ne znate izbrati normalnega partnerja, ko pa si ga, ga spravljate v norost z jahanjem soseda? Nalijte si kozarec resnice enkrat in priznajte, da se ženske vedete kot kolosalne kok*je. Moški, ki se odzivamo/jo z agresijo smo pa šibki v smislu, da vam ne rečemo: "Zgini ven in ostani tam!" ali pa zginemo sami. Ta ženska manipulacija presega meje zdravega razuma. Kakšno odobravanje nasilja neki? Svet ste spremenile v eno veliko vagino, streže se samo še vašim muham in razvadam. Moški je žrtev v sodobnem svetu, ne ženska. In to ni nikakršna enakost. Potem si pa še laži zmišljujete, kako ste manj plačane ipd. Enak rezultat je povsem enako plačan. Ampak za svet sodobne ženske je značilno, da s polresnico uveljavalja neskončen seznam pravic, med katerim se ne najde NITI ENA SAMA DOLŽNOST. Kdaj bo kakšen članek na temo težavnih lastnosti žensk? A je kakšen na vašem portalu?
natolcevanjenapolno
30. 11. 2019 11.30
+26
vsepovsod kjer sem delal od žensk ni bilo nič in napredovale so samo prek tamale, tako da...
DobriSkrat
30. 11. 2019 15.56
+1
pop greznica
30. 11. 2019 11.18
+22
Zakaj se nikoli ne govori o čustvenem in psihičnem nasilju žensk nad moškimi?
tomi.passion@gmail.com
30. 11. 2019 11.32
+22
Ker se ne sme, ker je to cilj sistema. Diskriminirati moške, uničiti moške in preko žensk, katere se da manipulirati, voditi družbo.
tomi.passion@gmail.com
30. 11. 2019 11.15
+18
Joj, joj, joj. En navaden feminacističen pamflet, feministične propagande, kjer kar mrgoli sistemske propagande, ki uči ženske sovražiti moške, moške pa uči, da so manj vredni, da so pretepači, lopovi, posiljevalci, izkoriščevalci. Največja ironija pa je, da ta isti članek, sam sebe demantira in to celo s številkami. Poglejmo. Najprej avtorica (kako predvidljivo, da je ravno iz FDV-ja, legla radikalnega feminizma) navaja šokantne podatke, da je vsaka 2 ali 3 ženska že bila pretepena, posiljena, zlorabljena itd. itd. Na koncu pa navaja uradne podatke (vir. policija oz. MNZ), da je letno v povprečju med 1300 in 1600 prijav nasilja nad žensakmi. Gre za prijave in ne dejansko ugotovljene primere, saj ista statistika, če si ogledate na spletu, jasno pove, da se v 24% primerov izkaže, da je šlo za lažno prijavo. Ampak, dobro. Recimo, da so vsi primeri se res zgodili in vzemimo skrajnega, 1600 prijav letno. Seveda je to preveč in je nesprejemljivo. A feministke načrtno tukaj naredijo piko in načrtno statistiko napihujejo in z njo manipulirajo. Torej, v Sloveniji imamo preko 1 milijona žensk. 1600 žensk predstavlja zgolj 0,16% populacije. Ergo, 99,84% žensk ni doživelo nasilja in če bi tak trend spremljali kar 100 let, bi v 100 letih prišli "le" na 16%. Torej še vedno daaaaaleč stran od 54% kot rade poudarjajo feministke. In ker to vedo, uporabljajo umotvor, češ, veš koliko nasilja je neprijavljenega?! Ne vem in tudi nobena feministka ne ve, če sploh je, saj ni prijavljen, torej ne moremo govoriti da je, če tega ne vemo. Feministke se bodo morale naučiti naslednje, da večina žrtev družinskega nasilja so morda ženske, a večina žensk ni žrtev. Večina storilcev je moških, a večina moških tega nikoli ni in ne bo storila. To je prava in korektna retorika. Seveda pa ima vse svoj namen. Globalni sistem ne skriva več, da želi uničiti družbo kot jo poznamo in zvpostaviti družbo z novo svetovno ureditvijo, katero bo mogoče manipulirati, ustrahovati in popolnoma nadzorovati. Ženske so idelane, da se z njimi da manipulirat, moški ne. Zato se načrtno izvaja sistemska diskriminacija moških, pod krinko "opogumljanja" žensk. VSe kar je moško, možato, dominacija moških pri čemer koli ali v čemer koli, se stigmatizira in kriminalizira, medtem, ko se spodbuja dominacijo žensk. Gre za preverjeno metodo, ki se je med ali neposredno po vojaških napadih že izvajala. Tako so vse večje okupatorske vojske, skozi zgodovino, vedno načrtno pobile vse močne in za boj pripravljene moške in fante. Sedaj se podobno dela, le da na psihološkem in sistemskem področju. Ni čudno, da 3x več moških naredi samomor in da o tem nihče ne govori, ni čudno, da je med brezdomci kar 84% moških in da o tem nič ne govori, ni čudno, da imamo praktično vsak mesec že vsaj en dan, sedaj imamo pa že tedne in celo mesece, namenjene opogumljanju žensk in prikazu, češ kakšne žrtve so. Zanimivo pa je tudi to, da celo same ženske zdaj jamrajo, da pravih moških ni več in da so samo poženščeni, prestrašeni mamini sinovi, sočasno pa nam sistem razlaga, da nasilja nad ženskami vse več. Potem je to najboljši demantij femnacistični propagandi, družba NUJNO rabi več pravih moških, možatih, manj feminizma, saj so očitno poženščeni in nežni moški vir nasilja.
Domendo
30. 11. 2019 11.26
+0
Odstotek je nižji, ker jih dost dobi po kepi večkrat na leto.
tomi.passion@gmail.com
30. 11. 2019 11.33
+1
Drži, a sem namenoma uporabljal absolutno možno številko, glede na uradne podatke.