Slovenija

Slovenija glede preprečevanja korupcije v državni upravi ni storila dovolj

Ljubljana, 05. 10. 2021 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
130

Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope je ocenjevala preprečevanje korupcije in spodbujanje integritete v državni upravi in organih odkrivanja ter pregona. Greco ugotavlja, da je bil glede najvišjih nosilcev izvršilne veje oblasti dosežen zgolj skromen napredek. V poročilu za Slovenijo so zapisali še, da ni zadovoljivo izpolnila ali obravnavala nobenega od petnajstih priporočil iz ocenjevalnega poročila iz petega kroga. Delno izpolnjeno je bilo le eno priporočilo.

Slovenija je tako delno izpolnila le priporočilo, ki se je nanašalo na vzpostavitev učinkovitih notranjih mehanizmov za obveščanje in ozaveščanje o integriteti v državni upravi, vključno z rednim zaupnim svetovanjem in usposabljanjem oseb, ki so jim zaupane najvišje izvršilne funkcije. Poročilo Greca ugotavlja, da je v tej smeri bilo izvedenih več prizadevanj:

- Ministrstvo za javno upravo je organiziralo skupna srečanja z generalnim sekretariatom vlade, kabinetom predsednika vlade in Uradom Vlade Republike Slovenije za zakonodajo v letih 2018 in 2019 ter se posvetovalo s KPK. 

- Ministrstvo za javno upravo je maja 2019 pripravilo dve usposabljanji za funkcionarje (ministre in državne sekretarje) in javne uslužbence, zaposlene v njihovih uradih.

- KPK je aprila 2020 vsem novo imenovanim funkcionarjem zdajšnje vlade zagotovila informativno gradivo v zvezi z integriteto, etiko in ravnanjem.

Medtem Greco ne opaža "nobenih konkretnih ukrepov, ki bi bili namenjeni vzpostavitvi učinkovitega notranjega mehanizma za spodbujanje in ozaveščanje o integriteti v državni upravi".

Slovenija je delno izpolnila le eno priporočilo.
Slovenija je delno izpolnila le eno priporočilo. FOTO: Shutterstock

Slovenski organi oblasti niso uresničili večine priporočil. Greco je priporočil, naj se Komisiji za preprečevanje korupcije zagotovijo ustrezna finančna sredstva in kadri za uspešno izvajanje nalog za osebe, ki so jim zaupane najvišje izvršilne funkcije, "zlasti na področjih prijav premoženjskega stanja, nasprotja interesov, lobiranja in načrtov integritete"

Glede priporočila, da se naj pomanjkljivosti, ugotovljene v Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) v povezavi s postopkom 'sui generis' pred KPK, pravili o omejitvah po koncu zaposlitve, pravili o lobiranju in razširitvi nadzora na družinske člane, če gre za nesorazmerno povečanje premoženja, odpravijo s sprejetjem nove ali spremenjene zakonodaje, organi oblasti niso storili dovolj. "Čeprav je vlada osnutke sprememb Državnemu zboru predložila že julija 2019, ti v Državnem zboru še vedno niso bili obravnavani."

Greco je prav tako priporočil, naj se izdela načrt integritete za državno upravo, ki bo krovni dokument za načrte, ki že obstajajo na posameznih ministrstvih. Slovenski organi oblasti so na tej točki poudarili, da načrt za integritete za vlado ni izvedljiv, saj vlada ni državni organ, ki bi moral v skladu z določbami ZIntPK oblikovati poseben načrt integritete, kakor morajo to storiti posamezna ministrstva, ki že imajo načrte integritete.

Slovenija ni sprejela nobenih pomembnih ukrepov glede lobistov in lobiranja

V petem priporočilu je Greco zapisal, naj se zagotovi, da se vsi stiki oseb, ki so jim zaupane najvišje izvršilne funkcije z lobiji in drugimi tretjimi osebami, ki si prizadevajo za vplivanje na odločanje vlade, ustrezno prijavijo, vključno s stiki zakonitih zastopnikov ter izvoljenih predstavnikov podjetij in interesnih skupin. Skupina držav proti korupciji je ugotovila, da pristojni informacije o napredku v zvezi z registracijo lobistov niso bile poslane - ob obisku na terenu je bil registriran 1 lobist , čeprav je bilo tedaj v Sloveniji dejansko 100–300 dejavnih lobistov. Prav tako organi oblasti niso poročali o nobenih pomembnih ukrepih za povečanje ozaveščenosti o pravilih lobiranja med najvišjimi nosilci izvršilne veje oblasti. 

Greco je priporočil še, naj se v okviru državne uprave oblikujejo organizacijska strategija in prakse za izboljšanje obvladovanja nasprotja interesov, vključno z odzivnimi svetovalnimi mehanizmi ter mehanizmi spremljanja in skladnosti.

Slovenija ni sprejela nobenih pomembnih ukrepov glede lobistov in lobiranja.
Slovenija ni sprejela nobenih pomembnih ukrepov glede lobistov in lobiranja. FOTO: Shutterstock

Domači organi oblasti pa glede priporočila, naj se v okviru državne uprave oblikujejo organizacijska strategija in prakse za izboljšanje obvladovanja nasprotja interesov, vključno z odzivnimi svetovalnimi mehanizmi ter mehanizmi spremljanja in skladnosti, niso poročali o posebnih ukrepih ali razvoju. 

"GRECO obžaluje, da za uresničevanje tega priporočila niso bili sprejeti nobeni ukrepi, medtem ko je po mnenju KPK nasprotje interesov velika težava na javnem področju."

Premoženjsko stanje ministrov in državnih sekretarjev?

Prav tako ni bilo izpolnjeno priporočilo, da se naj obravnava možnost razširitve obsega prijav premoženjskega stanja, da bodo vključene tudi informacije o zakonskih partnerjih ter vzdrževanih družinskih članih ministrov in državnih sekretarjev (pri tem se razume, da ni nujno, da take informacije postanejo javne). Ministrstvo za pravosodje je 13. maja 2019 ugotovilo, da takšna razširitev ni potrebna, ker je sedanji sistem prijav premoženjskega stanja zadosten. Na KPK pa so pojasnili, da se je dotična zadeva obravnavala na koncu sestanku med njimi in Ministrstvom za pravosodje maja 2019, toda o njej zaradi kratkega roka obvestila in odsotnosti ustreznih zainteresiranih strani ni bilo mogoče razpravljati. Greco ugotavlja, da zapisnik s sestanka 13. maja ne izkazuje, da je bila obravnava sploh opravljena. 

Organi glede priporočila pravočasne objave prijav premoženjskega stanja ministrov in državnih sekretarjev so storili le to, da načrtujejo nekatere zakonodajne spremembe za večjo preglednost prijav premoženjskega stanja, toda ne obravnavajo čas objav teh prijav. Prav tako KPK ne navaja nobenih ukrepov, ki bi zagotavljali vsebinsko preverjanje prijav premoženjskega stanja. 

Prav tako slovenski državni organi niso bili dosledni pri izpolnjevanju priporočila glede objav informacij o izidih postopkov v primerih kršitve, ki jih ureja Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije glede oseb, ki so jim zaupane najvišje izvršilne funkcije. 

Korupcija v Policiji

Greco ugotavlja, da organi niso posredovali nobenih informacij v zvezi z ukrepi, naj se okrepijo orodja za javno poročanje o integriteti in ukrepih za preprečevanje korupcije v policiji. "V zvezi z ocenjevalnim mehanizmom ni bilo napredka pri krepitvi orodij javnega poročanja o integriteti."

Greco je priporočil tudi, naj se okrepijo obstoječi mehanizmi za napredovanja in razrešitve v Policiji, da se zagotovi njihova pravičnost, zaslužnost ter preglednost, vključno z opustitvijo prakse, da nadzornik o tem odloča sam. "Posebno pozornost je treba nameniti zaposlovanju in vključevanju žensk na vseh ravneh policijske strukture." Pri slednjem je Greco ugotovil, da je bilo sprejetih nekaj ukrepov za spodbujanje poklica policistke. Med drugim so sicer organi oblasti naredili neko podlago za napredek na teh področjih, vendar pa so šele na začetku in oprijemljivi učinki še niso vidni, "vključno s pregledom napredovanj in razrešitev, o katerih odloča samo en nadzornik"

Prav tako v Policiji ni bila uvedena nova organizacijska strategija za izboljšanje obvladovanja interesov. Greco je priporočil, naj se takšne strategije in prakse za izboljšanje obvladovanja nasprotja interesov v Policiji, vključno z odzivnimi svetovalnimi mehanizmi ter mehanizmi spremljanja in skladnosti.

Prav tako v policiji ni bila uvedena nova organizacijska strategija za izboljšanje obvladovanja interesov.
Prav tako v policiji ni bila uvedena nova organizacijska strategija za izboljšanje obvladovanja interesov. FOTO: Shutterstock

Tudi v točki, da se naj se jasno opredelijo obveznosti poročanja o dopolnilni dejavnosti policistov, ki je dovolj robustna za reševanje posameznih tveganj in ugleda organizacije, naj se zagotavlja evidentiranje vseh pooblastil za dodatno dejavnost, ni bilo napredka. Zakonodajni osnutek je v zvezi s tem še na začetku priprave. 

Oprijemljivi rezultati niso bili doseženi niti pri uresničevanju priporočila, da se naj vzpostavi pomembni mehanizem za preprečevanje in obvladovanje nasprotij interesov po tem, ko policisti zapustijo policijsko organizacijo. Je pa Greco seznanjen z načrti organov, da se bodo v zvezi s tem ravnali po dobrih praksah drugih. Pri slednjem priporočilu, da se naj uporabi sistemsko načelo, po katerem morata biti pri policijskih postopkih navzoča dva policista, kadar je to mogoče ter krepitev zaščite žvižgačev in zagotovitev, da so vsi uslužbenci dobro obveščeni o poteh, ki so na voljo za prijavo kršitve na delovnem mestu. 

Slovenski organi oblasti so poročali, da so bili sprejeti nekateri ukrepi za zmanjšanje tveganja kršitev. Greco z žalostjo ugotavlja, da je bilo sicer zelo malega storjenega za učinkovito reševanje težav. "Večina sprejetih ukrepov je bila omejena na zmanjšanje nepravilnosti pri delu policije ob pobiranju glob za prometne prekrške, namesto da bi izboljšali dejansko poročanje o nepravilnostih v Policiji na splošno." Kaže tudi, da dejansko niso bili sprejeti nobeni ukrepi za okrepitev zaščite prijaviteljev nepravilnosti (žvižgačev), medtem ko se zdi, da se nekateri ukrepi uresničujejo v zakonodajnih osnutkih o načinih poročanja o nepravilnostih na delovnem mestu.

Glede na navedeno je Greco ugotovil, da je potreben znaten napredek. Pozvali so vodjo slovenske delegacije, da do 30. aprila 2022 predloži drugo poročilo o stanju, ki bo vsebovalo dodatne informacije o ukrepih, sprejetih za izpolnjevanje priporočil. 

Tudi TI opozarja na pomanjkljivosti pri boju proti korupciji

Iz Transparency International (TI) Slovenia so sporočili, da niso presenečeni nad ugotovitvami Greca. 

"Že dalj časa opozarjamo, da je napredek na področju boja proti korupciji neznaten. Ob obsežnejših reformah normativnega dela pogrešamo povečanje obsega preventivnih aktivnosti, ki bi vključevale krepitev nadzornih institucij in civilne družbe s tega področja. Nasprotno ugotavljamo, da je v tem delu trend negativen, saj z napadi na novinarje, nevladne organizacije in medijske hiše, sposobnost družbe za boj proti korupciji upada," je dejal dr. Samo Bardutzky, začasni predsednik TI Slovenia. 

Zapisali so še, da Greco zaznava zelo skromen interes najvišjih nosilcev izvršilne veje oblasti za tovrstne teme, poročilo opozarja tudi na sporno kadrovanje v policiji. "Pomanjkljivosti pri boju proti korupciji ne zaznavajo le tuji strokovnjaki. To zaznavajo tudi državljani, kar se kaže v visokem nezaupanju v javne institucije in njihove predstavnike," je še dodal Bardutzky. 

To kaže tudi raziskava Svetovni barometer korupcije, ki ko je TI objavil junija letos. V TI Slovenia pričakujejo, da bo poročilo spodbudilo odločevalce k večji zavzetosti za sistemske reforme in opazno povečanje aktivnosti na področju boja proti korupciji. 

KPK pričakuje aktivnejše izpolnjevanje priporočil Greca

V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ob ugotovitvah Greca, da Slovenija ni zadovoljivo izpolnila priporočil s področja preprečevanja korupcije, pričakujejo, da bodo pristojni aktivneje pristopili k izvedbi priporočil. So pa spomnili, da so bile od sprejema poročila že uveljavljene nekatere zakonske spremembe, ki so prinesle določen napredek.

V KPK so pojasnili, da jih je bilo med 15 priporočili devet povezanih z najvišjimi nosilci izvršilne veje oblasti ter šest z organi odkrivanja in pregona. Priporočila, ki zadevajo najvišje nosilce izvršilne oblasti, zahtevajo vzpostavitev temeljnih elementov za zagotavljanje visokih standardov etičnega vedenja najvišjih nosilcev izvršilne veje oblasti.

Kljub številnim dobrim praksam na tem področju, ki jih pri posameznih organih in organizacijah znotraj javnega sektorja, napredka pri izpolnitvi teh priporočil (skoraj) ni bilo, so spomnili v KPK. "Ta napredek je toliko bolj potreben v trenutnih razmerah, ko zaradi boja s pandemijo covida-19 zaznavamo vedno nova in nova korupcijska tveganja, povezana z izrednimi ukrepi, ki jih vlada sprejema, in ko je zaupanje javnosti v doseganje etičnih standardov najvišjih nosilcev centralne izvršilne veje oblasti nizko," so zapisali.

Po drugi strani pa so v KPK opozorili, da je Greco poročilo o izpolnjevanju priporočil sprejel že oktobra lani, zato je treba dodatno osvetliti aktualno stanje na področju preprečevanja korupcije v Sloveniji.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gardon Game
07. 10. 2021 14.51
"Slovenija ni sprejela nobenih pomembnih ukrepov glede lobistov in lobiranja" a bejž
GlasResnice
06. 10. 2021 09.18
+1
Težko se je politikom boriti proti korupciji. To pomeni, da bi šli proti tistim, ki jih financirajo?? Oziroma, bi se morali cepiti...proti pohlepu. Pa ja de...
GlasResnice
06. 10. 2021 09.18
-1
VP87
05. 10. 2021 18.57
+1
Ni storila dovolj ???? Z jajotom jo je pomnožila ×5 sploh za SDS majstre..
ivan z Doba
05. 10. 2021 17.52
+4
Kako da ne?! ivan in počivalšek sta narefila vse kar je v njuni moči, da se stopnja korupcije poveča. tonin se trudi, je pa še zelen.
ivan z Doba
05. 10. 2021 17.53
+2
Obraz korupcije? Obsojen, plešast osebek.
jodr
05. 10. 2021 17.46
-2
Pol levakov zmetati na cesto in bo problem rešen.
Bigbadjohn
05. 10. 2021 16.56
+1
Vrana sami sebi oči ne izkljuje, nje...
revolucijakorupcijafasizem
05. 10. 2021 15.42
+0
24ur dajte malo matematike za SLO državljane v več kot 20 letih je evropska unija dala Sloveniji koliko denarja?in kje ala ministri ki so ga pokradli Gantarja Vizjaka in podobne sploh več ne omenjate
Rookoko
05. 10. 2021 15.14
+5
Prebereš korupcija in se ti nariše Janez.
User768643
05. 10. 2021 13.26
+5
Boj proti korupciji? 😂😂 Levi, desni, vsem diši korupcija.
spomenko vadunec
05. 10. 2021 13.38
+3
😂😂😂😂😂😂😂😂👍👍👍👍👍👍👍👍
sinhron
05. 10. 2021 13.26
+7
Ta Janševa vlada ni naredila nič za odpravo ali zmanjšanje korupcije v Sloveniji , ker je vlada sama najbolj koruptivna , zato tolerira koruptivna dejanja po vseh državnih aparatih !
zajebant2
05. 10. 2021 12.23
-1
Levaki največja korupcija do 13.5.2019 vaše vladanje
Trgo_mk3
05. 10. 2021 12.27
+4
Leva vlada je pustila plus na proračunu, trenutna desna vlada je iz nekaj sto milijonskega plusa leve vlade, ustvarila nekaj milijardni minus. Preberi še enkrat, počasi.
User768643
05. 10. 2021 13.30
-1
Mandelbrot. Ko je nastopila kriza je leva vlada stisnila rep med noge. Desna je res ustvarila minus. Zdaj pa naštej države EU, ki so v tem času ustvarile plus oziroma se niso zadolževale? Ne bom čakal na tvoj odgovor. Je bilo retorično vprašanje. Zgolj v razmislek zaplankanim in nerazgledanim nepoznavalcem kot si ti.
spomenko vadunec
05. 10. 2021 13.37
+1
Kradli so in kradli bodo...taka je vasa mentaliteta...balkanska👍👍👍👍👍👍
JOCR1255
05. 10. 2021 15.16
-1
spomenko vadunec
05. 10. 2021 12.23
+8
Vam napisem eno zgodbo Zivim v nemciji. Latinsko leto me prosi brat za crno nekoga medicinskega izdelka. V slo. Ga placuje proracun 8.7 eura. Kot lajik sem obrnil par telefonov in v 24 urah sem dobil ceno za kakovostnejsi izdelek made in germani😂 2.8 eura . In dem so rekel daj probaj z razpisi...zacnem z zbiranjem info😂😂😂😂😂😂 . Imam el. Kable srednje in visoke napetosti do 200 000kw...eles je krovna potentielle regionalen in tako naprej. Kable imam vse iz nemcije tovarne Lapp najvecjega proizvajalca na svetu. Cene 20% nizje kot jih placujejo sedaj...mislite da sem liga nasel....eles ne pove kdo vzdrzuje Infrastruktur kdo izvaja dela...resaziram naprej...najdem izvajalce...ko jih poklicem me odpikajo kot da sem kuzen. govorimo o 100 mio. Letno. 20% manj pa si racunajte. Tako v zdravstvu..vem za proizvajalca kemoterapij...poznam jih. Poklicem na onkoloski institut odgovorna naj bi bila ga.Robnik...ta me podpira...gern na centralna baza zdravil pogledat cene in poklicem...pripravljen dem placat licenco...cene zdravil so 120 do 210 % visje kot jih dobim jaz in ne generikov temvec original zdravil. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 na centralna bazi dobim strokovnjaka za Sogovornika...magistra...ta me zoper odpika... Placila 90 dni....to nikjer na svetu ne obstaja....placilo je 14 dni.. Tako da sem prisel do zakljucka da imate v slo vse povsod zaprt kroge mafije. Ce to porazdelim na branze in teh je veliko....dem prisel do zakljucka da ste vecji kot cosa Nostra ali d angreta Ce rabis mafijo ti ni treba v italijo....ta je doma v sloveniji😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Trgo_mk3
05. 10. 2021 12.39
+2
Tudi v živilskih trgovinah imaš takšne. Npr. Hofer: 10 žemelj za 69c. Tuš: 3 žemlje za 81c.
spomenko vadunec
05. 10. 2021 12.47
+2
Mandelbrot ....ti si zrcalna slika slovenije😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 zapenjas za 12 centov kjer gre pa za 100 mio Euro pa ne vidis....s kom te hranijo?????🤔🤔🤔🤔😪😪😪😪
JOCR1255
05. 10. 2021 15.23
Po neumnem zapravljajo denar pri iskanju "stricev iz ozadja", podkupovanju.... saj so ves cas zraven. Menjajo se le takrat ko gredo skupaj na golf, jadranje, dimnike... Pravi lizuni tile "poliMafi".
blazter
05. 10. 2021 12.20
+2
Slovenec007
05. 10. 2021 12.18
-1
sandi79
05. 10. 2021 12.12
+2
Nisem presenečena.
hanss
05. 10. 2021 11.53
+5
Nič še bolj se je razpasla.
Potouceni kramoh
05. 10. 2021 12.01
+4
son?ek11
05. 10. 2021 11.52
+2
Janez je na oblasti že 12. leto (4+2+2) in če štejemo se prvo peterletovo vlado je to 16 let in v tem času so naredili s Slovenijo to, kar imamo sedaj!!! Revščina!! In tudi d ni od demokracije
Castrum
05. 10. 2021 11.58
-1
zajebant2
05. 10. 2021 12.24
+1
25 let leve vladavine je korupcijo naredilo
son?ek11
05. 10. 2021 12.34
+2
son?ek11
05. 10. 2021 12.37
+0
Točno izgleda da smo imeli desno vlado 25 kwt in ne 12, toliko škode so naredili!!!! Ni čudno da je meni izgledalo več, kot je dejansko bilo!!!! Škode je ogromno
Rookoko
05. 10. 2021 15.21
+1
Vsi so komunisti...dokler delijo narod na leve in desne so zmegovalci. Pred kamerami sovražniki, privat prijatelji.
1kala
05. 10. 2021 11.50
+6
Kako da ni storila dovolj, povozila je vse in omogočila da se še bolj razbohoti in uspelo je.
Antoniozmaj
05. 10. 2021 11.48
+7
ta pacientova vlada je drek od dreka
Antoniozmaj
05. 10. 2021 11.50
+2
kako bodo lahko ti politiki, ki so v pacientovi vladi, hodili po svetu? Pljunem jim v fris, ko jih srečam in ko jim preneha varovanje! Vsakič, ko jih srečam!
kranjski janezz
05. 10. 2021 11.48
+8
sama korupcija v vseh porah gospodarstva..na žalost