Slovenija

Slovenija je dobra zaveznica

Ljubljana, 29. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O ameriških napovedih morebitne širitve protiterorističnega napada smo se pogovarjali z veleposlanikom ZDA v Sloveniji Johnnyjem Youngom, ki je precej razburjenja povzročil z izjavo, da je reševanje denacionalizacijskih postopkov eden od pogojev za naše članstvo v Natu.

V Slovenijo ste prispeli v zelo težkem času za ZDA. Tu ste že dober mesec. Kaj lahko rečete o odnosu Slovencev do mednarodnega terorizma?

Ameriški veleposlanik Johnny Young
Ameriški veleposlanik Johnny Young FOTO:

Po mojem mnenju sta odnos in trud, kako se spopasti s to težavo, vzorna in izredna. Kot se spominjam, so države takoj po tragediji začele obsojati, kar se je zgodilo. Takrat sem bil na Bližnjem vzhodu in bral telegrafska obvestila. Opazil sem, da je bila Slovenija med prvimi, ki so obsodile dogodek in izrazile podporo ZDA in trudu vsega sveta, s katerim rešujemo to težavo. Podporo ste spremenili v dejanja. S Slovenijo smo zelo veliko sodelovali na obveščevalnem področju in strožjem nadzoru denarnih transakcij. Slovenska vlada nam je ponudila pomoč tudi na drugih področjih, tako da nimamo nikakršnih pripomb. Slovenija se je ponudila, da bo delovala kot navidezna zaveznica v tem dogajanju in je to tudi storila.

Kako dolgo bo po vašem mnenju trajala vojna v Afganistanu?

Želim si, da bi lahko napovedal prihodnost in vam povedal, kdaj bo konec. Toda tega ne morem. Lahko pa povem, da bo bitka očitno dolga. Smo v začetnih fazah te bitke, s katero naj bi raztrgali mrežo Al Kaida in njene vojaške akcije v Afganistanu. Ko bomo uresničili to, se bo pojavila težava z vlado, ki bo zares delovala v Afganistanu. Tu je še vprašanje človekoljubne pomoči, težav z begunci in podobno. Potem moramo iti naprej od Afganistana in pogledati, kaj naj storimo še drugod.

Zagrozili ste, da boste napadli vsako državo, ki bi dajala zavetje teroristom. Zdi pa se, da vaši zavezniki pri tem niso tako enotni, kot glede vojne v Afganistanu. Ali je možno, da bi se vojna razširila iz Afganistana na sosednje države ali celo na ves svet?

Menim, da je dejstvo, kdaj bomo naslednjič vojaško posredovali odvisno od dokazov, ki jih bomo dobili v naslednjih mesecih ali tednih. Po posvetovanju z zavezniki se bomo zagotovo, tako kot glede tega, kar počnemo sedaj, uskladili, kaj naj storimo takrat. Ne bi še rad določil kakšne države in rekel da, to je ta, ki jo bomo naslednjo vojaško napadli. Vse je odvisno od dokazov.

Še pred prihodom v Slovenijo je vaša izjava o denacionalizaciji in Natu pri nas povzročila veliko nezadovoljstva. Ali menite, da Slovenija res ni pripravljena na vstop v Nato?

Ena mojih prednostnih nalog tu je sodelovati s slovensko vlado in državi pomagati, da bo kar najbolje pripravljena na vstop v Nato, ko bo za to nastopil čas. In to bom še naprej počel. Slovenija izvrstno napreduje v približevanju Natu in bo še naprej izpolnjevala zahteve Zveze. Ko bo napočil čas, sem prepričan, da bo dobila ugoden odziv. Ne morem povedati, ali jo bodo med kandidatke izbrali, o tem odločajo članice Nata. Odločitve, katere države, naj vstopijo v Zvezo, pa še ni.

Kakšno pa je vaše mnenje, bo Slovenija kmalu vstopila v Nato?

Na to ne morem odgovoriti. Lahko pa povem, da ji zelo dobro kaže, je izvrstna kandidatka in še naprej bomo sodelovali z njo, da bi bila kar najbolje pripravljena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3