Slovenija

Slovenija mora Cimperšku plačati 15.600 evrov odškodnine

Strasbourg, 30. 06. 2020 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropsko sodišče za človekove pravice je v danes objavljeni sodbi v primeru slovenskega državljana, ki mu je bilo zavrnjeno imenovanje za sodnega izvedenca, soglasno ugotovilo kršitev pravice do svobodnega izražanja in poštenega sojenja.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu FOTO: Shutterstock

Slovenija mora v skladu z razsodbo Jerneju Cimperšku plačati 15.600 evrov odškodnine in kriti tudi nekaj več kot 2800 evrov stroškov, so sporočili iz Strasbourga.

Sodba zadeva primer Cimperška, ki se je leta 2013 prijavil za naziv sodnega izvedenca. Opravil je izpit in čakal na predvideno prisego leta 2014, ko je minister za pravosodje Senko Pličanič njegovo prijavo zavrnil, češ da nima ustreznih osebnostnih lastnosti za sodnega izvedenca. 

Na to naj bi kazali njegovi komentarji v blogu in zapisi v spletni pošti preostalim kandidatom glede dela ministrstva in zamud pri prisegi, ki naj bi bili žaljivi in nezdružljivi z delom sodnega izvedenca.

Sodišče zaprosil, naj zasliši priče

Cimperšek je to odločitev izpodbijal na sodiščih, češ da je šlo za kršenje svobode govora. Menil je tudi, da ocena njegovih osebnostnih lastnosti ne sme biti omejena na spletno pošto in blog in zaprosil sodišče, naj zasliši priče, ki bi pričale o njegovem značaju in dejstvu, da njegov blog berejo le njegovi prijatelji.

Upravno sodišče je leta 2015 njegovo trditev zavrnilo in potrdilo ministrovo ugotovitev, da nima ustreznih osebnostnih lastnosti. Obenem je zavrnilo Cimperškovo prošnjo za ustno obravnavo, saj naj morebitna nova dejstva in dokazi ne bi bili pomembni za odločitev.

Kasneje je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo revizijo, leta 2016 pa ustavno sodišče njegove ustavne pritožbe ni sprejelo v obravnavo.

Pritožniku bila kršena pravica do poštenega sojenja

Sodišče v Strasbourgu je sedaj ugotovilo, da je bila pritožniku zaradi zavrnitve ustne obravnave kršena pravica do poštenega sojenja. Upravno sodišče naj med drugim ne bi navedlo jasnih razlogov, s katerimi bi upravičilo vztrajanje pri zakonskem določilu, ki omogoča zavrnitev ustne obravnave.

Navajanje komentarjev v blogu in spletni pošti kot neposrednega razloga za zavrnitev njegove prijave za sodnega izvedenca pa predstavlja tudi neutemeljen poseg v njegovo svobodo izražanja, je še odločilo sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
30. 06. 2020 15.34
+4
Levi plenilci so zaustavljeni, veliki projekti v igri, old boysi lačni našega denarja in treba zrušiti to vlado čimprej. Skoraj nobenega epiloga ni bilo po divjem lastninjenju, krajah, bančnih luknjah, pranju denarja. Preiskave sploh niso vprašljive, saj bi se morale že zdavnaj izvajati. Komunistična partija, udbo mafija, globoka država, vsaka posebej ali vse v enem je udarila z vsemi sredstvi. Sedaj gre za res, cilj je padec vlade in JJ. Nisem pristaš največje vladajoče stranke, ocenjujem pa dejanje vsako posebej in se opredeljujem. Gre samo za to, da se problemi res rešujejo in ta vlada je delala. Če so bile nepravilnosti jih je treba odkriti in storilce kaznovati. Očitno so neki dokazi, če se zapirajo ljudje, ki so na visokih položajih. Pri nas in po izkušnjah je tudi možno, da bodo določene pozaprli, nekateri že odstopajo, vlada mogoče pade, na koncu pa ne bo epiloga vsega skupaj. Cilj pa bo dosežen, mediji zaenkrat še niso bili dovolj, da bi to dosegli, zato so nastopili organi, ki se v preteklosti niso ravno izkazali z dokazi in tožilci niso hoteli ali mogli obsoditi resničnih kriminalcev, ki jih pri nas kar mrgoli, predvsem iz leve politične opcije. Ne piše se nam ravno dobro, če pride na oblast izključno levica. Realnemu sektorju, to je gospodarstvu bo še trša predla.
ina5785
30. 06. 2020 14.47
+6
Mislim, da NE sme biti v NOBENI državi sodišča, ki NE bi dovolilo človeku da se pritoži! Da sodišča SAMOVOLJNO zavržejo neko listino in da PRITOŽNIK niti NIMA ŠANSE POVEDATI svoje stališče, je pa zares DESPOTSKO!!! No SLO, sedaj pa plačajte neumnost SODIŠČ!!!!
BepaJoseph
30. 06. 2020 14.43
+6
Senko -pripravi dinarčke!...Ali pa nesposobna pod političnim vplivom delujoča sodnica.... Na koncu bom jaz iz državnega denarja plačala enako,kot ona dva,ki sta zadevo zašuštrala...
Transformerji
30. 06. 2020 14.11
+4
Kaj naj pa napišem? Naj še enkrat poudarim, da imamo od politike odvisen pravosodni sistem? Tisti petkovi naj se raje pobrigajo za take, temeljne pravice Ustave, kjer piše, da smo pravična država z neodvisnim pravosodnim sistemom. Veste, tam se začne ves drek, ki ga izpira politika. Dokaz: Jankovićeva družina je dodobra umazana, pa jim nihče nič ne more... Kot da je potomec kraljevine SHS, Slovenija pa deluje v tem stilu.