Slovenija

Slovenija zdrsnila na indeksu zaznave korupcije: 'Padec zbuja skrb'

Ljubljana, 25. 01. 2022 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je na Indeksu zaznave korupcije Transparency International - Corruption Perception Index (CPI 2021) dosegla 41. mesto z oceno 57. Slovenija je tako izgubila tri točke in se je še dodatno oddaljila od povprečja EU in OECD. Mednarodni inštitut za demokracijo in volilno pomoč (IDEA) je v zadnjem poročilu posebej izpostavil zdrs demokracije v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Šumi: Integriteta je še vedno razumljena kot nadstandard
    05:58
    Iz 24UR ZVEČER: Šumi: Integriteta je še vedno razumljena kot nadstandard
  • Zaradi korupcije izgubljamo vsi
    04:00
    Zaradi korupcije izgubljamo vsi
  • Iz 24UR: Slovenija nazaduje
    03:39
    Iz 24UR: Slovenija nazaduje

V Transparency International (TI) Slovenia poudarjajo, da je potiskanje preprečevanja korupcije na obrobje političnega parketa privedlo do stanja, ki ga odraža rezultat. Ta razgalja večletno pomanjkanje temeljitejših reform in nekatere slabe prakse v zadnjih letih, so zapisali v sporočilu za javnost. 

"Po večletni stagnaciji je ob ponavljajočih aferah, pritiskih na medije, civilno družbo in neodvisne institucije je žal pričakovano prišlo do padca, ki zbuja skrb. V supervolilnem letu potrebujemo jasne zaveze političnih akterjev, da bodo padec nemudoma zaustavili in obrnili trend," je povedal dr. Samo Bardutzky, začasni predsednik TI Slovenia. 

Eden izmed prvih preizkusov bo zakonska zaščita žvižgačev, kjer je bil predlog zakona javno predstavljen decembra, a ima, kot so zapisali številne pomanjkljivosti: "V TI Slovenia pričakujemo bolj vključujoč strokovni dialog za izboljšanje predloga in zavezo političnih akterjev, da se bodo zavzemali za sprejem celostne zaščite žvižgačev, zato je ta del zahtev iniciative Glas ljudstva."

 

 OcenaSprememba oceneUvrstitev na lestviciSprememba uvrstitve
     
202157- 3 ↓41.- 6 ↓
202060035./
201960035.+ 1 ↑
201860- 1 ↓36.- 2 ↓
201761034.- 3 ↓
201661+ 1 ↑31.+ 3 ↑
201560+ 2 ↑34.+ 6 ↑
201458+ 1 ↑40.+ 3 ↑
201357- 4 43.- 6 ↓
201261-37.-

 

Na vrhu in dnu ni večjih sprememb 

Kar dve tretjini vseh držav na indeksu sta ocenjeni z oceno, nižjo od 50, povprečna ocena je 43. Ob Sloveniji je še 26 drugih držav letos beležilo najnižjo oceno od leta 2012.  Najvišje na Indeksu zaznave korupcije za leto 2021 med 180 državami so Nova Zelandija, Finska in Danska (vse z oceno 88), ki si delijo prvo mesto, sledijo pa Singapur, Švedska in Norveška (ocena 85). Vse te države zaznamujejo stabilna vladavina prava, močne neodvisne nadzorne institucije in široko družbeno soglasje glede neprimernosti zlorabe javnih funkcij in sredstev v zasebne namene, so zapisali v TI Slovenija. 

Dosledno z rezultati preteklih let so se najnižje vnovič uvrstile šibke, nestabilne države, kjer so do nedavnega oziroma kjer še vedno potekajo oboroženi konflikti: Južni Sudan (ocena 11), Somalija (ocena 13), Sirija (ocena 13), Venezuela (ocena 14) in Jemen (ocena 16). Od CPI 2012 do CPI 2021 so največji napredek v svetovnem merilu dosegli Sejšeli (+18), Armenija (+15) in Italija (+ 14).  Najbolj so v enakem obdobju nazadovale Sveta Lucija (15), Sirija (13) in Ciper (13), ugotavljajo v TI Slovenija. 

Korupcija
Korupcija FOTO: Shutterstock

Madžarska ostaja najslabše ocenjena sosednja država (ocena 43, 73. mesto), od leta 2012 je izgubila že 12 točk. Nekoliko bolje od Madžarske sta uvrščeni sosednji Hrvaška (ocena 47 točk, 63. mesto) in Italija (ocena 56, 42. mesto). Opazno boljšo uvrstitev od vseh sosednjih in naše države je dosegla Avstrija (ocena 74 točk, 13. mesto). Povprečna ocena držav članic Evropske unije je 64 točk. 

Spoštovanje temeljnih pravic je pogoj za boj proti korupciji

Transparency International ob objavi letošnjih rezultatov poudarja pomen spoštovanja temeljnih človekovih pravic za učinkovit boj proti korupciji. Ob pomanjkanju napredka v večini držav ter zgodovinsko najnižjih ocenah pri 27 državah, je mogoče opaziti krčenje temeljnih pravic in nazadovanje demokratičnih standardov. Napadi in umori borcev za človekove pravice, vohunjenje za novinarji in civilno družbo ter ukinjanje neodvisnih medijev so trendi, ki omogočajo korupcijo. 

"Tudi v Sloveniji so se med epidemijo sprejemale odločitve, ki so zelo široko posegale v temeljne človekove pravice, ki so pomembne za nadzor nad oblastjo," je povedal dr. Samo Bardutzky. Krčenje demokratičnih standardov so zaznali tudi za to specializirani indeksi. Mednarodni inštitut za demokracijo in volilno pomoč (IDEA) je v zadnjem poročilu posebej izpostavil zdrs demokracije v Sloveniji.

V letošnjem poročilu Transparency International med priporočili izpostavlja pomembnost ohranjanja pravic, ki so potrebne za vzpostavljanje odgovornosti vodilnih v državah, pomen krepitve neodvisnih nadzornih institucij, nujnost spopadanja z mednarodno korupcijo in transparentnost porabe javnih sredstev. Letošnja analiza je med drugim pokazala, da so države, ki na indeksu dosegajo slabše rezultate, praviloma slabše uvrščene tudi na Civil Liberties Score.

Kaj meri indeks?

Indeks (CPI) ocenjuje in razvršča države glede na zaznavo korupcije v javnem sektorju. Narejen je na podlagi združitve podatkov in analiz svetovno priznanih ustanov, ki skozi oči gospodarstvenikov, analitikov in strokovnjakov ugotavljajo zaznavo korupcije v javnem sektorju. CPI je najširše uporabljen indikator korupcije na svetu. 

Letošnji indeks (CPI 2021) se naslanja na neodvisne vire, kot so neodvisne ustanove na področju upravljanja in analize poslovnega okolja. Uporabljeni podatki so bili zbrani v zadnjih 24 mesecih. Letošnji Indeks uporablja trinajst virov. Država je v indeks vključena le, ko so zanjo dostopni vsaj trije viri. Iz vseh dostopnih virov je izračunana povprečna vrednost, ki je zaokrožena na celo število, so sporočili s TI.

Odziv KPK 

Slabša ocena Slovenije v Indeksu zaznave korupcije Komisije za preprečevanje korupcije ne preseneča, so zapisali v sporočilu za javnost: "Najslabši rezultat po letu 2013 odraža to, na kar na že ves čas opozarjamo: da je razkorak med teorijo in prakso v preprečevanju korupcije prevelik."

Kot poudarjajo, smo tako malo točk smo nazadnje dosegli leta 2013, ko smo se uvrstili na še slabše, 43. mesto. Slovenija je tako zopet v spodnji polovici ocenjenih držav v EU.

Že v Tednu boja proti korupciji ob koncu leta 2021 so pri KPK opozorili, da se v Sloveniji po nekaterih ocenah v koruptivnih dejanjih letno izgubi kar  se v Sloveniji po nekaterih ocenah v koruptivnih dejanjih letno izgubi kar 3,5 milijarde evrov oziroma 7,5 odstotkov slovenskega BDP. Rezultati CPI 2021 kažejo, da tudi gospodarstveniki, analitiki in strokovnjaki zaznavajo, da se v javnem sektorju izgubi veliko denarja. Posledično vsi skupaj izgubljamo na vseh ravneh – na področjih zdravstva, sociale, izobraževanja, pri hitrejšem razvoju države oziroma pri dvigu kakovosti življenja, svarijo v KPK. 

"Supervolilno leto, ki je pred nami, je zato priložnost za vse, ki bodo krojili slovenski politični prostor, da besede prenesejo v dejanja, s svojim delovanjem drugim predstavljajo zgled ter prispevajo h krepitvi integritete, odgovornosti in transparentnosti. To je predpogoj zakonitega, strokovnega in etičnega delovanja javnega sektorja, pa tudi skupnosti na splošno. Le tako lahko gradimo boljšo družbo in približamo razvoj Slovenije državam, ki jih imamo za zgled in so tudi v CPI 2021 pred nami; v Evropi so najboljše Finska, Danska, Švedska in Norveška, med prvo deseterico sveta je tudi Nemčija, pred nami pa je tudi Avstrija, kjer se je lani pokazalo, kaj integriteta v politiki pomeni v praksi. Integriteta mora postati standard tudi pri nas, saj si Slovenija to zasluži," so sklenili v KPK. 

Ministrstvo za pravosodje: gre za percepcijski indeks

Ministrstvo za pravosodje je v sporočilu za javnost zapisalo, da gre za percepcijski indeks, ki kaže na dojemanje stanja na področju preprečevanja korupcije pri posameznikih, ki so odgovarjali na vprašanja, ne pa nujno tudi za objektivno stanje na tem področju: "Ministrstvo za pravosodje si stalno prizadeva aktivno delovati na področju preprečevanja korupcije, s tega vidika na primer intenzivno sodelujemo pri prenovi Resolucije o preprečevanju korupcije, ki poteka pod vodstvom KPK."

Poleg tega ministrstvo intenzivno usklajuje nov Zakon o zaščiti prijaviteljev (t.i. zakon o žvižgačih), s katerim bodo prijavitelji, ki za kršitve predpisov izvedo v svojem delovnem okolju bolje zaščiteni pred povračilnimi ukrepi, so zapisali: "Menimo, da bo zakon spodbudil dobroverno prijavo kršitev v javnem in zasebnem sektorju z namenom izboljšanja poslovanja in odprave kršitev, kar bo posledično spodbudilo tudi boljše delovanje nadzornih organov, s tem pa tudi vzbudilo večje zaupanje posameznikov v delovanje sistema. Ker si želimo k usklajevanju predloga zakona pritegniti čim širšo strokovno javnost, bomo v mesecu februarju organizirali vrsto usklajevalnih sestankov."

Za oceno zaznave korupcije v javnem sektorju v Sloveniji je bilo za CPI 2021 uporabljenih 10 mednarodnih virov. To so Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Index (53), Bertelsmann Foundation Transformation Index (61), Economist Intelligence Unit Country Ratings (55), Freedom House Nations in Transit Ratings (71), Global Insight Country Risk Ratings (59), IMD World Competitiveness Yearbook (48), PRS International Country Risk Guide (56), World Economic Forum EOS (51), World Justice Project Rule of Law Index (59), Varieties of Democracy Project (54).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (580)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirusX
28. 01. 2022 14.16
To ni samo zazanavna korupcija, ta korupcija ima imena in priimke zadaj, PA SE NIČ NE UKRENE.
bovin
26. 01. 2022 09.41
+0
Transparency International ustanovni član Drago KOS a ni to dovolj zgovorna informacija Kos zrežira popkanalizacija producira, ko na tem portalu vse vedo ne bi bilo slabo , če bi napisali imena članov te institucije iz Slovenije bi bilo zanimivo ker marsikdo misli , da je to najmanj Nobelov institut.
Lolo Ruru
26. 01. 2022 08.00
+0
dali ste povišico zdravniku, da se strinja s tabo glede organa za cepljenje, Korupcija! nikoli ne bomo pozabili, kaj ste storili in tudi ne bomo nikoli pozabili, kaj so storili zdravniki.
piu
25. 01. 2022 21.20
+0
statisti in birokrati sestavljajo neumne lestvice, ki nimajo nobenega pomena......
mali.mato
26. 01. 2022 09.15
+1
Te lestvice ustvarjajo nevladne organizacije. Ustanovitelj naše podružnice pa je bil nihče drug kot Drago Kos.
Defragment
25. 01. 2022 21.13
-5
Prej bi rekel, da trenutno sploh ni več korupcije, kot je bilo v predjansha eri. Sedaj samo več stvari priplava na dan, ko si konkurenti gledajo bolj v karte. Bolj kot je borba za oblast umazana, bolj so slečeni njihovi borci.
kemija007
25. 01. 2022 20.46
+3
Daj daj janez janša vse to placuje da se prikaze zdaj v taki luci, lopovi
bojer
25. 01. 2022 20.38
+3
Joj, kakšna slavospevna uvrstitev. Verjetno so se zmotili.
jank
25. 01. 2022 20.33
+2
To je verjetno zopet zarota, najbrž Kitajske KP. Da bi to lahko res?
sinhron
25. 01. 2022 20.04
+5
Slovenija zdrsnila na indeksu zaznave korupcije , se kdo temu čudi , saj to Janševo vlado sestavljajo in ji svetujejo sami koruptivneži in kriminalci !
provni
25. 01. 2022 19.59
+6
Koliko zadev zastara Jajotu in njegovi druščini, če bi obveljala njihova novela o skrajšanju kazenskih postopkov ?
provni
25. 01. 2022 19.51
+5
Mene pa skrbi, koliko škode še, bo naredila ta Vlada princa teme do volitev.
tojeto65
25. 01. 2022 19.41
-2
Samo poglejte, koliko Kosovarjev imamo po celi Sloveniji. Vsi ti delavci prišli sem s pomočjo korupcije. Leta nazaj si komaj videl koga, če že, so prišli sami, brez družine. Potem pa ta država dovolila združitev družine in naenkrat tu cele družine, njihovi šefi z dobrimi vezami po UE pa jih prijavljajo kot za šalo. Potem pa sledijo socialni transferji, vse položnice nesejo kar na Urad za socialno delo in Rdeči križ , ki vse to plača. To vse pa je naš denar, denar Slovencev. Za slovenske otroke in matere ni denarje, ga je pa za Kosovarje, njihove žene in otroke. Slovenke, Bosanke in Srbkinje delajo, Albanke pa ne, živijo na naš račun, z našim denarjem pa si zidajo na Kosovu in Severni Makedoniji hiše in se nam samo smejijo. Vse korupcija.
JOCR1255
25. 01. 2022 19.55
+2
Še doktrat pristinski ima. Res dober sljadoljedar.
jank
25. 01. 2022 20.28
+4
Misliš z deformiranimi Grimsovimi možgani in potem pišeš nekaj, kar ni povsem blizu resnice.
JOCR1255
25. 01. 2022 19.40
+6
Malce več desnih sem pricakoval. Ce druvega ne, da so"presenečeni " nad takimi podatki. V ozadju je ziher Kucan, pa komunisti, pa norih24....
dule07
25. 01. 2022 19.27
+7
Mi desni smo proti janševi korupciji.
Kollerik
25. 01. 2022 19.37
+6
nostalgik
25. 01. 2022 19.13
+6
KORUPTIVNEŽ JANEZ JANŠA , KAJ BOŠ TVITNIL NA EVROPSKO OCENO KORUPCIJE V TVOJI VLADAVINI ?
srebrnibreg
25. 01. 2022 19.40
+8
ssbobo
25. 01. 2022 19.07
-4
Poslednji boj paradržavljanskih lobijev...... nastavljeno sodstvo ter partijski miličniki z udbaškimi tožilstvom na čelu procesije klientelizma in korupcije....... očitno zadajajo poslednji udarec slowenceljnem.....
tojeto65
25. 01. 2022 19.01
+3
Kaj lahko pričakuješ od države, kjer vlada korupcija od najnižjega do najvišjega sloja prebivalstva, ki jim je vse to samo po sebi umevno in smo tisti, pošteni, črne ovce in odrinjeni od vsega in nam sodna, občinska in druga oblast jemlje vse legitimne pravice in to tako, da skorumpirane sodnice, sodni izvedenci in odvetniki vsi povezani med seboj in te uničijo na sodišču kljub vsem dokazom in zakonom.
ssbobo
25. 01. 2022 19.09
-3
Ponosni partijci oz sedaj njihovo potomstvo hara preko NVOjev pa raznoraznih inštitutov na polno..... izzid vidi že cela EU........ samo STA nič ne obvešča ker živimo v diktaturi neobveščanja
jank
25. 01. 2022 20.31
+1
vicente
25. 01. 2022 18.54
+4
mi smo edina drzava na svetu kjer hodi gospodarski minister popoldan z svojim avtomobilom po provizije ni tega niti v afriki
ssbobo
25. 01. 2022 19.11
-3
To misliš županove 20%.... pa odpis 29.ooo.ooo...... pa poznanstvo z kućanom
srebrnibreg
25. 01. 2022 18.34
+8
Kjer kriminalci vladajo je kriminal doma. To je jasno.
ssbobo
25. 01. 2022 19.11
+0
Že od 45ega naprej ..... od 91ega PA NA POLNO
pepikrlinca
25. 01. 2022 18.17
-1
Ha in to poročilo je napisal 8.marec? In kdo bo temu verjel?
Kollerik
25. 01. 2022 18.35
+6
Za vas je edina merodajna noratv, zato niti ni čudno, da drsimo v družbo Bangladeša, Zambije, Tunguzije, Kazahstana....