Slovenija

Pri nas le 77 fizioterapevtov na 100.000 prebivalcev, pacientov pa vedno več

Ljubljana, 08. 09. 2022 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
27

Fizioterapija je za marsikaterega pacienta edino upanje za okrevanje in vrnitev v normalno življenje, a kaj ko se tudi na fizioterapevtsko obravnavo mora čakati, včasih tudi leto in še dlje. Zato ni čudno, da si mnogi pomagajo s samoplačniško obravnavo, a tudi tu je potrebna previdnost, saj ni vsak terapevt strokovno usposobljen. V Sloveniji je trenutno 1600 fizioterapevtov, potrebovali pa bi jih najmanj dvakrat več, torej 3200.

8. september je svetovni dan fizioterapije, ki po vsem svetu poteka pod skupno temo osteoartroza in fizioterapija. Zakaj fizioterapija v povezavi z osteoartrozo? Zato, ker gre za neozdravljivo bolezen, ki pa jo je s pomočjo fizioterapije moč obvladovati do te mere, da bolniku omogoča opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Osteoartroza je bolezen, zaradi katere po svetu trpi kar 520 milijonov ljudi. Zaskrbljujoč je podatek, da se je v zadnjih 30 letih število bolnikov z osteoartrozo povečalo za kar 48 odstotkov. Osteoartroza lahko prizadene kateri koli gibljivi sklep, najpogosteje pa kolena, kolke in sklepe rok. Zanjo so značilni bolečina, funkcijski problemi, mišična oslabelost, okorelost sklepov in posledično zmanjšana kakovost življenja. 

Fizioterapija edina prava rešitev

Bolezen je mogoče obvladovati s pomočjo fizioterapije in z redno telesno dejavnostjo, ki pripomoreta k zmanjšanju bolečine, izboljšanju telesne funkcije in sposobnosti za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti. Osteoartroza ni ozdravljiva, zato sta pomoč fizioterapevta in ustrezna fizioterapevtska obravnava izrednega pomena. Fizioterapevti bolnikom svetujejo pri sestavi vadbenega programa, jih izobražujejo o lajšanju bolečine in načinih, kako obvladovati artrozo. Bolnike naučijo, kako izboljšati gibljivost v sklepih, da se stanje ne slabša, z boljšo gibljivostjo pa dosežejo zmanjšanje bolečine ter drugih simptomov. 

Osteoartroza lahko prizadene kateri koli gibljivi sklep, najpogosteje pa kolena, kolke in sklepe rok. Gre za bolezen, pri napredovanju katere tkiva v sklepih začnejo propadati, kar se kaže s tanjšanjem hrustanca, preoblikovanjem kosti, kostnimi zatrdlinami in vnetjem sklepov. Za osteoartrozo so značilni bolečina, funkcijski problemi, mišična oslabelost, okorelost sklepov in posledično zmanjšana kakovost življenja.

Za osteoartrozo najpogosteje zbolijo osebe v starostnih skupinah od 65 do 74 let ter od 75 do 84 let. Se pa število bolnikov z osteoartrozo začne zelo povečevati po 50. letu. Vendar strokovnjaki svarijo, da to ni zgolj bolezen starejših, pač pa osteoartroza prizadene tudi do 50 odstotkov otrok in mladostnikov po poškodbi sklepa. Ostali dejavniki tveganja – poleg poškodbe in starosti – so še prekomerna telesna teža, ženski spol in družinska anamneza.

Samo lansko leto je bilo – po podatkih NIJZ – zaradi artroz rehabilitacijsko obravnavanih skupaj 5692 pacientov, najpogostejši diagnozi pa sta koksartroza (obolenje kolka) in gonartroza (obolenje kolena). In kako bolnik pride do fizioterapevtske obravnave? V javni zdravstveni mreži je dostop do obravnave možen prek delovnega naloga za fizioterapijo, ki ga izda splošni ali družinski zdravnik, lahko pa pacienta na obravnavo napoti zdravnik druge specialnosti. 

Fizioterapija je bolnikom z osteoartrozo v veliko pomoč.
Fizioterapija je bolnikom z osteoartrozo v veliko pomoč. FOTO: Ni.Š.

Andrea Backović Juričan z NIJZ in predsednica Sekcije fizioterapevtov za krepitev zdravja pri ZFS je opozorila, da obolelost z artrozo za mnoge pomeni tudi daljšo odsotnost z delovnega mesta, kar predstavlja za državo velik strošek. Precej zahtevni in dragi so tudi kirurški posegi. Po podatkih njihovega registra iz leta 2021 je lani kar 3872 zaposlenih zaključilo zdravljenje osteoartroze, seštevek vseh bolniških dni pa se je ustavil pri okoli pol milijona koledarskih dneh. Lansko leto je povprečno trajanje ene odsotnosti z dela zaradi artroz trajalo kar 118 dni, kar je skoraj štiri mesece.

Predolge čakalne dobe rak rana fizioterapevtske obravnave

Tudi bolniki z artrozami se soočajo s problemom predolgih čakalnih dob na fizioterapijo, saj se – glede na podatke s seznama čakalnih dob – na fizioterapijo s stopnjo zelo hitro čaka od 2 do 197 dni, s stopnjo hitro od 14 do 286 dni, če ste naročeni redno, pa od 8 do 360 dni, torej skoraj eno leto. Podpredsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije (ZFS) in vodja fizioterapevtov na URI Soča, Janez Špoljar, je opozoril, da so čakalne dobe zelo dolge in da sami izvajalci nimajo vpliva ne na napotitve, kot tudi ne na samo čakalno dobo. Ta je v mestih praviloma daljša, medtem ko so manjše težave z dostopnostjo fizioterapevtov na podeželju. 

Svetovni dan fizioterapije so Tine Kovačič, Andrea Backović Juričan in Janez Špoljar izkoristili tudi za to, da opozorijo na problem pomanjkanja in izčrpavanja fizioterapevtov. Kot opozarjajo, upajo, da bo tokratna vlada imela za fizioterapevte in ureditev področja več posluha.
Svetovni dan fizioterapije so Tine Kovačič, Andrea Backović Juričan in Janez Špoljar izkoristili tudi za to, da opozorijo na problem pomanjkanja in izčrpavanja fizioterapevtov. Kot opozarjajo, upajo, da bo tokratna vlada imela za fizioterapevte in ureditev področja več posluha. FOTO: URI Soča

Premalo fizioterapevtov, ti preobremenjeni in slabo plačani

Tine Kovačič, predsednik ZFS, pa je izpostavil, da si že vrsto let prizadevajo rešiti predvsem izzive pomanjkanja fizioterapevtov na vseh ravneh delovanja, a ni posluha za njihova opozorila. Kot pravi, bi bilo treba v javnem zdravstvu zagotoviti kadrovske normative za izvajanje kakovostne obravnave, primerljive z evropskimi zdravstvenimi ustanovami. Špoljar je pojasnil, da je bil dokument normativov za vse tri ravni izdelan že pred štirimi leti, prav toliko let že potekajo pogajanja s pristojnim ministrstvom, a posluha ni. Kot primer neustreznega normativa in njihovega novega predloga je Kovačič navedel fizioterapevtsko obravnavo v domovih za starejše, kjer predlagajo normativ 30 oskrbovancev na enega fizioterapevta, ne pa, da se dogaja, da en fizioterapevt skrbi za 150 in več oskrbovancev. 

"Z napotnico za fizioterapijo redno boste pri posameznih izvajalcih čakali tudi do 430 dni, kar je absolutno nesprejemljivo!" Tine Kovačič, predsednik SFZ

Kovačič opozarja, da čakalnih dob s stališča stroke ni mogoče krajšati z izčrpavanjem obstoječega kadra, saj je fizioterapevtov enostavno premalo. Vse skupaj je podkrepil tudi s številkami. Slovenija je po podatkih Eurostata na repu evropskih držav. Imamo 74 fizioterapevtov na 100.000 prebivalcev, medtem ko jih imajo ostale razvite države tudi trikrat več. V Nemčiji je 234 fizioterapevtov na 100.000 prebivalcev, v Luksemburgu 200, na Norveškem 250, v Belgiji 209. Drugi problem pa je neenakomerna razporeditev fizioterapevtskih timov po državi. "Z današnjih 1600 fizioterapevtov v javnem zdravstvenem sistemu si želimo povečati število na vsaj 3200, s čimer bi med drugim skrajšali čakalne dobe. Število timov po vsej državi je treba nujno povečati, poskrbeti za enakomerno razporeditev po vsej državi, zato smo pristojnim predlagali sprejem novih normativov, ki jih je pripravila delovna skupina ZFS," navaja Kovačič, ki kot edino pravo pot vidi širitev programa znotraj normativov, ki so za leto 2023 že vsebina splošnega dogovora. "Če pa je ministrstvo za zdravje v letu 2022 za skrajševanje čakalnih dob pripravljeno dodatno financirati fizioterapevtske storitve, pa predlagamo razpis novih programov, morda za določen čas in s transparentno kadrovsko pokritostjo. Vsekakor pa ne smemo dodatno obremenjevati obstoječega kadra, ki je že tako preobremenjen. Delamo z ljudmi, ne delamo v tovarni za tekočim trakom," je bil jasen Kovačič in dodal, da so fizioterapevti po svetu zelo cenjeni in dobro plačani, zato v združenju močno podpirajo dvig plač slovenskim fizioterapevtom in odpravo plačnih nesorazmerij. 

Opozorila pred raznimi šarlatani. Preverite licenco

Kovačič je opozoril tudi na številne sporne prakse na področju samoplačniških obravnav, saj so zaradi predolgih čakalnih dob mnogi pacienti prisiljeni plačevati fizioterapijo iz svojega žepa. Namreč, za samoplačniško obravnavo praktično nikjer ni čakalne dobe, posameznik pa se nanjo naroči neposredno pri fizioterapevtu, pri čemer je nujno, da preverite, ali je fizioterapevt vpisan v register izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti pri ministrstvu za zdravje, s čimer mu je bila podeljena licenca za opravljanje fizioterapevtske dejavnosti, opozarja Špoljar. Kovačič dodaja: "Skrbi me vedno pogostejša neupravičena uporaba naziva fizioterapevt in oglaševanje fizioterapevtskih postopkov s strani oseb, ki za to niso pooblaščene, so nekompetentne. To predstavlja kaznivo dejanje. Ko posamezniki iščejo fizioterapijo, morajo dobiti jasno zagotovilo, da jih bo obravnaval strokovno usposobljen fizioterapevt." Zato si v združenju prizadevajo za pridobitev javnih pooblastil in uvedbo licenc ter strokovnih nadzorov, da bo tako kot drugod v Evropi in svetu poskrbljeno za kakovostno in varno fizioterapevtsko obravnavo vseh pacientov v javnem in zasebnem zdravstvu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
08. 09. 2022 21.45
-3
Sm zasledil v tisku, da je premalo avtomehanikov, vodovodarjev, šlosarjev, smetarjev, krovcev.........A državo to kaj skrbi??????????
Jožajoža
08. 09. 2022 19.36
+2
janšistični sindrom bo pa težko ozdravit.dve leti so janšisti neusmiljeno terorizirali narod.težka bo.
Julijann
08. 09. 2022 19.07
-2
Ko oseba rabi fizioterapije, čaka nekje 110 dni. Drži tudi to, da so jih precej oklestili. Nekoč 10 terapij, kasneje le 8 in tudi tistega kar je najbolj pomagalo, ni več, ročne masaže, ker so snovalci zdravstvenih pravic predvideli, da masaže si pa lahko kupi vsak delavec.
periot22
08. 09. 2022 17.40
+2
Fizoterapija v Zdraviliščih pred leti in zdaj je postala nič od nič vsaj ste veliko stvari dobesedno vzeli!
gongash
08. 09. 2022 17.40
+3
Na fizioterapiji vsako leto najhujša omejitev za vpisa in par deset mest. S takim načinom jih ne boste nikoli toliko dobili.
whattheuck
08. 09. 2022 17.29
+2
Zavod za zdr. zavarovanje in vsaka vlada hočeta, da gremo v samoplačniške ambulante. Da se nam krade denar od zavarovanja.
Uporabnik1527561
08. 09. 2022 17.06
+0
Preverite in napisite clanek se o delovnih terapevtih
SenecaLucius
08. 09. 2022 16.47
+3
Zelo omejen vpis za študij fizioterapije in praktično neomejen na FDV, Filozofsko in podobne študije za bodoče proračunske parazite…
najseve
08. 09. 2022 16.35
+4
Če po operativnem posegu čakaš na fizioterapijo več mesecev, delov telesa nikoli ne moreš več zadovoljivo razgibati. Država bi se morala zavedati, kako pomemben je ta poklic.
Annis
08. 09. 2022 16.08
+10
Jaz imam koncano fizioterapijo in da delam za 1100€ lahko samo sanjate. 3 leta nisem spal učil se kot nor in potem delam za 1100€? Ne res, v hoferu so plače 1500€ pa ne žalim noben poklic ampak sem sanjal o svojem poklicu in moje sanje je ubila placa fizioterapevta,,,V Avstiji kjer imajo 5x manj znanja njihovi fth imajo place od 1800-2200€, Nemčija čez 3000€ Švica od 6500 naprej, pa kdo vam bo delal za 1100? Sramota da je tak plemenit poklic tako malo cenjen verjemite šolanje za FTH ni niti malo enostavno!!
najseve
08. 09. 2022 16.32
+7
Ne gre samo za šolanje, ampak tudi za fizično težavno delo - razgibavanje slabo pokretnih pacientov na ortopediji, npr.
Lola21
10. 09. 2022 11.22
+1
Se popolnoma strinjam! Sramotno je za kakšno plačo delamo fizioterapevti v tej Sloveniji. Ni vse v denarju , ampak lepo vas prosim. Nekdo gre delat preko meje pa dobi navadni delavec skoraj ali pa 2000 € tukaj pa bolj si šolan slabše si plačan. Sramota. Leta in leta se govori o tem a ničesar ne naredijo, samo pošiljajo kaj moramo delati , da bi pa kaj izboljšali plačni sistem pa ne. Kot drugo pa same točke tukaj in tam. Prenasičeno vsega v javni upravi in fizioterapiji. Samo še delaj delaj delaj. Vsako leto več. Kakovost obravnave pa? Nikakršna. Ne iz strani fizioterapevta , ker je preobremenjen ne za pacienta. Zato pa podpiram tiste , ki gredo na svoje. Tam se vsaj v celoti lahko človeku posvetiš, ker v tem sistemu se žal ne moreš.
Ici
08. 09. 2022 15.10
+2
Fizioterapevtske obravnave NI POTREBNO ČAKATI, če greš na obravnavo samoplačniško. Ampak redko koga v Sloveniji kaj tako boli, da bi to plačal.
periot22
08. 09. 2022 17.44
+2
Ici kaj misliš da imajo delavci denar za samoplačniške terapije pri minimalni placi? Preden pišeš bolane se raje ugrizni v jezik!
whattheuck
08. 09. 2022 14.53
+4
Enako tudi pri psihoterapiji.
Roxy79
08. 09. 2022 14.50
+6
Bil samoplačniško pri enmu fizioterapevtu...2x..... me je spravil na noge.. in sem mu izredno hvaležen.....
Delavec_Slo
08. 09. 2022 14.47
+0
Važno da imamo 1000 agencij, ki sami ne vedo kaj delajo in 53000 lenuhov na socialni!
planinec123
08. 09. 2022 14.28
+1
Samoplacniska ura na domu je 30 evrov. Pa nihce tu ne ukrepa. Ko imas nad 80, pa pozabi na javno fizioterapijo.
komarec
08. 09. 2022 14.24
-7
Fizioterapija slabo pomaga ali pa sploh ne pomaga, se pa dobro kasira.
wsharky
08. 09. 2022 14.12
+11
ce se pises Pahor si na prednostni listi, ce se pises jansa pa prides na vrsto v trenutku, ce se pises 'novak' bos pa cakal 3 leta
Krneki 00
08. 09. 2022 14.08
+6
..če maš denar so ti vsi danes na voljo
komarec
08. 09. 2022 14.26
-1
Dokler je bil denar so bili vsi ti razumniki okoli Shumacherja, kaj so naredili za te strahotne vsote?
AntiFarseloncek
08. 09. 2022 14.06
+3
jih je dosti privat brez koncesij.
mertseger
08. 09. 2022 13.52
+7
Napotnico za fizioterapijo bi moral dobiti ob napotnici za operativni poseg. Ker sedaj jo dobiš po posegu. In potem čakaš 3 mesece na fizioteapijo (seveda si jo vmes sam zelo drago plačaš ker druge monžnosti ni). Po treh mesecih pa prideš na tisto ki jo dobiš z napotnico in ti reče. Ja gospa kaj sploh delate tukaj sedaj nima nobenega smisla več, kar ste naredili v prvih 2 tednih je bilo to. Ja je_bi_ga saj nisem jaz datuma določala ampak vi.