Slovenija

Slovenija načrtuje izdajo evroobveznic

Ljubljana, 15. 02. 2000 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenija je včeraj bankama Deutsche Bank in BNP Paribas Group podelila mandat za izdajo denominirane evroobveznice Republike Slovenije v višini 350 milijonov evrov. Namen izdaje je razširiti trg investitorjev ter ugotoviti položaj naše države na evropskih trgih, je na današnji novinarski konferenci ministrstva za finance povedal državni sekretar Valter Reščič. Slovenijo bodo potencialnim vlagateljem predvidoma predstavili v začetku marca.

Izdajo desetletne obveznice, denominirane v evrih, pa finančno ministrstvo še letos načrtuje tudi na domačem trgu. Po Reščičevih besedah bo zanimiva predvsem za institucionalne investitorje, predvsem zavarovalnice. Pri določanju donosa pa se bodo ravnali po donosih, ki jih bo dosegala obveznica na mednarodnem trgu.

Ministrstvo za finance letos načrtuje redne mesečne izdaje trimesečnih in šestmesečnih zakladnih menic, namerava pa izdati tudi enoletne zakladne zapise. Med načrti za izdajo dolgoročnih vrednostnih papirjev pa je Reščič izpostavil odločitev, da vrednost izdaj ni nižja od 38 milijard tolarjev. Obseg posamezne izdaje se bo gibal okrog šestih milijard tolarjev. Med dolgoročnimi vrednostnimi papirji je poleg desetletne obvezice napovedal še izdajo triletne in petletne obveznice. Slednji bosta imeli variabilno obrestno mero, medtem ko bo desetletna denominirana v evrih s fiksno obrestno mero.

Letos bodo sicer v izplačilo zapadle tri obveznice - julija obveznice devete izdaje v višini 25 milijard tolarjev, nato pa še 15. izdaje oktobra in druge decembra. Lani je bilo opaziti spremembo strukture imetnikov obveznic, tako da je sedaj tretjina obveznic v lasti bančnega sektorja, tretjina v lasti institucionalnih investitorjev, tretjina pa v lasti večjih podjetij.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni