Slovenija

Kako zaščititi otroke, ki so žrtve nasilnih dejanj? Po vzoru Skandinavcev s hišo za otroke

Ljubljana, 07. 06. 2018 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
3

V Sloveniji je letno od 600 do 1200 primerov, v katerih so žrtve nasilnih ali spolnih kaznivih dejanj otroci. Predvidoma naslednje leto naj bi po vzoru Islandije in skandinavskih držav tudi pri nas dobili Hišo za otroke - gre za poseben prostor, v katerem bi otrokom zagotovili celovito obravnavo, ki bi jim pomagala na poti do ozdravitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hiša za otroke: za boljšo oskrbo zlorabljenih otrok
    02:20
    Iz 24UR: Hiša za otroke: za boljšo oskrbo zlorabljenih otrok
  • Iz SVETA: Kaj se dogaja za slovenskimi zaprtimi vrati?
    02:35
    Iz SVETA: Kaj se dogaja za slovenskimi zaprtimi vrati?
Otroci, ki so žrtve nasilnih in spolnih dejanj, bodo kmalu dobili posebno hišo, s katero bi jim zagotovili celostno obravnavo.
Otroci, ki so žrtve nasilnih in spolnih dejanj, bodo kmalu dobili posebno hišo, s katero bi jim zagotovili celostno obravnavo. FOTO: Thinkstock

V Sloveniji bo prva Hiša za otroke po predvidevanjih začela delovati v drugi polovici leta 2019. Otroke, ki so žrtve kaznivih dejanj, bodo lahko strokovnjaki zaslišali v varnem okolju, zaslišanja pa v nadaljevanju postopka ne bo treba ponavljati, so danes napovedali na ministrstvu za pravosodje. 

Država bo z vzpostavitvijo hiše po zagotovilih ministrstva poskrbela za celostno obravnavo otrok, ki kljub izvedenim postopkom ne bodo znova travmatizirani, ampak jim bo obravnava v hiši pomagala na poti do ozdravitve.

Projekt Barnahus, s katerim so začeli na Islandiji, nadaljevali v Skandinaviji in v določeni obliki na Hrvaškem, predvideva, da otrok dobi vso psihosocialno podporo in zdravstveno pomoč v varnem okolju, je na novinarski konferenci povedal minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Goran Klemenčič.

Do realizacije projekta s pomočjo evropskih sredstev

Projekt naj bi po Klemenčičevih besedah v celoti zaživel prihodnje leto, saj so začetna evropska sredstva že dobili, delovati pa je začela tudi medresorska delovna skupina. Projekt, ki se mu je pridružilo tudi več županov, naj bi se nadaljeval ob podpori Norveškega finančnega mehanizma. "Od leta 2019 naj bi bilo za otroke, ki so žrtve kaznivih dejanj, bolje poskrbljeno," je zagotovil.

Če pa podpore Norveškega finančnega mehanizma ne bo, potreben znesek, gre za približno 1,7 milijona evrov vredno investicijo, ne bi smel biti ovira za slovenski državni proračun, je napovedal minister. 

Odvetniki, ki jih dobijo otroci, premalo usposobljeni

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je spomnila na institut pooblaščenca oškodovanega, kar pomeni, da otrok dobi tudi odvetnika. A po njenih besedah se je pokazalo, da ti odvetniki še niso dovolj dobro usposobljeni. Odvetniška zbornica Slovenije si zdaj po njenih besedah prizadeva, da bi odvetniki dobili specializacijo s tega področja.

Spomnila je tudi na eno od varuhovih priporočil iz poročila za lansko leto. V njej vlada predlaga, da čim prej pripravi predlog zakona, ki bo uredil status, upravljanje in delovanje hiše za otroke ter opredelil načine za usklajeno sodelovanje različnih služb in organov pri obravnavi otroka, ki je žrtev kaznivega dejanja. Izrazila je željo, da bi bilo kaznivih dejanj čim manj, tista, ki se zgodijo, pa da bi bila odkrita čim prej.

Kaj sploh je hiša za otroke?

Hiša za otroke po islandskem modelu Barnahus je prostor, kjer je zagotovljena celovita obravnava otrok, žrtev kaznivih dejanj, denimo žrtev spolne zlorabe, nasilja v družini in surovega ravnanja. V njem zagotovijo zdravstveno oskrbo in pregled ter opravijo forenzični intervju, ki se posname ali neposredno prenaša v razpravno dvorano na sodišču. Otrok dobi tudi psihološko podporo in podporo socialnih služb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
07. 06. 2018 20.33
-1
Otroci so že od samega rojstva zlorabljeni od sistema, potem še od ne srčnih ljudi, itd.... bolano.
magnusen
07. 06. 2018 17.41
+12
V vsem vesolju ni podlejšega dejanja kot kakršnokoli izživljanje nad otroci. Vsak korak v smeri preprečitve / omilitve teh idiotskih dejanj je potrebno podpreti !
1975b
07. 06. 2018 17.37
+8
Čist vsak, ki se dotakne otroka na bilo kakršen koli način, takega je potrebno po hitrem postopku na električni stol..