Slovenija

Ali zaradi izključevanja nevladnikov Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov sredstev?

Ljubljana, 29. 06. 2021 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
452

Sredstva z razpisov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) držav donatoric Norveške, Islandije in Lihtenštajna, ki bi jih lahko pridobili v Sloveniji, so ogrožena. V Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij pravijo, da so razlog zato diskriminatorni pogoji, ki jih je tik pred objavo razpisov "samovoljno vnesla" Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ta naj bi s tem poskušala izključiti sodelovanje nevladnih organizacij. V vladni službi očitke zavračajo in pravijo, da "pogoji za prijavo na javni razpis zagotavljajo prijavo dobrih projektov".

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je tik pred objavo razpisov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) držav donatoric Norveške, Islandije in Lihtenštajna samovoljno vnesla diskriminatorne pogoje, s katerimi izključuje sodelovanje nevladnih organizacij, trdijo v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Gre za sredstva, ki so namenjena blažitvi in prilagajanju podnebnim spremembam ter krepitvi izobraževanja.

Med novimi pogoji je tudi ta, da društva lahko na razpisih sodelujejo le, če imajo najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je za tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino. Prav tako zasebni zavodi lahko na razpisu sodelujejo le, če imajo v zadnjih treh letih ves čas zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in strokovno izobrazbo na 7. ravni Slovenskega ogrodja kvalifikacij s področja delovanja nevladne organizacije. V CNVOS poudarjajo, da gre za pogoje, ki jih je SVRK dodal brez vednosti držav donatoric, potem ko so države donatorice že potrdile besedili razpisov. "V skladu s pogodbo z državami donatoricami v razpisih ne sme biti nobenih pogojev, ki niso bili že prej predvideni in usklajeni z donatoricami," poudarjajo.

"Zaradi te kršitve Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov. Blokada sredstev držav donatoric se ne bi zgodila prvič – sredstva so leta 2014 zaradi izključevanja nevladnih organizacij blokirale Madžarski," opozarjajo. Trine Skymoen, norveška ambasadorka na Madžarskem in v Sloveniji, je pred dnevi povedala, da so nova merila absolutno nesprejemljiva. V CNOVS so prepričani, da vlada s tem želi nevladnim organizacijam preprečiti sodelovanje na javnih razpisih, "medtem ko za podjetja, samostojne podjetnike in javne institucije ni predvidenih nobenih pogojev".

Nevladniki opozarjajo, da bi lahko zaradi blokade ostali brez 34 milijonov evrov donatorskih sredstev.
Nevladniki opozarjajo, da bi lahko zaradi blokade ostali brez 34 milijonov evrov donatorskih sredstev. FOTO: POP TV

SVRK: Slovenija pričakuje, da bodo sredstva učinkovito porabljena z največjo dodano vrednostjo

Na SVRK so potrdili, da sta bili vsebini razpisa in razpisne dokumentacije obravnavani in potrjeni 10. oz. 11. maja. Potrdile so jo razpisna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki SVRK, pristojnih relevantnih ministrstev in programskega partnerja iz Kraljevine Norveške. "Pogoji za nevladne organizacije za prijavo na javni razpis zagotavljajo prijavo dobrih projektov, ki bodo oplemenitili sredstva, ki so na voljo. Iz odgovornosti do donatorjev Slovenija namreč pričakuje, da bodo sredstva učinkovito porabljena z največjo dodano vrednostjo," so zapisali v odzivu.

Kot pravijo, pogoji izhajajo tudi iz dejstva, da je v okviru celotnih razpoložljivih sredstev Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma v tekočem obdobju financiranja del sredstev, gre za tri milijone evrov, namenjene Skladu za civilno družbo, s katerim upravlja CNVOS in ki je namenjen izključno nevladnim organizacijam. "CNVOS je kot upravljavca Sklada za civilno družbo na razpisu izbral Urad za finančne mehanizme iz Bruslja in z njim v letu 2019 podpisal pogodbo. V konzorciju s CNVOS sta tudi Pravni in informacijski center Maribor (Zavod PIP) in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (SRPD Novo mesto). Sredstva Sklada za civilno družbo razpisuje CNVOS skladno s pogoji, dogovorjenimi z Uradom za finančne mehanizme."

"SVRK laže in zavaja"

V CNVOS medtem vztrajajo, da iz uredbe donatorjev izhaja, da morajo biti vsi posebni pogoji za sodelovanje na razpisu določeni v pogodbi, ki pa da jih je SVRK spremenil enostransko in s tem pogodbo kršil. "SVRK v svojem odgovoru laže in zavaja," so zapisali v odzivu. "Razpise v imenu donatorjev pregleduje in potrjuje Urad za finančne mehanizme (FMO), ki preverja, ali so razpisi v skladu s pogodbo. FMO je med potrjevanjem pregledal dve različici razpisa, SVRK pa je po drugem pregledu dodal diskriminatorne pogoje, s katerimi FMO ni bil seznanjen."

V Centru tudi izpostavljajo, da programski partner, ki ga SVRK omenja, nikakor ni povezan z donatorji. "Projektni partnerji so se dogovorili za spremembe, ki jih financer ni odobril. Trditev SVRK, da nevladnim organizacijam omejujejo sodelovanje zaradi 'učinkovite porabe sredstev z največjo dodano vrednostjo' je skrajno neprimerna, neumestna, predvsem pa odkrito diskriminatorna." Kot so zapisali, "SVRK očitno meni, da lahko prav vsako podjetje – podjetja se lahko na razpis namreč prijavijo brez vsakršnih dodatnih pogojev – na razpis prijavi boljši projekt kot nevladne organizacije." Temeljno vodilo vsakega javnega razpisa pa je med prijavljenimi izbrati najboljše, dodajajo in se ob tem sprašujejo, kako bo izločanje nevladnih organizacij prispevalo h kakovosti, ki jo zagovarjajo v vladni službi?

Koronavirus pasica nova

​​​​​​​

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (452)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
01. 07. 2021 08.05
+1
Največja nevladna organizacija, Cerkev, je izdatno financirana z našim davkoplačevalskim denarjem in je tako očitno postala največja vladna organizacija, pa bi se s smotrno uporabo svojega velikega premoženja, brez težav sama financirala. Verjetno je dogovor vlade in Cerkve tak, da del tega denarja Cerkev prenese nazaj na koalicijske stranke, predvsem na SDS, s katerim potem financirajo razne destruktivne programe za razgradnjo države. Če sem iskren, sam Cerkve za normalno življenje sploh ne potrebujem. To je parazitski sistem, ki se že stoletja vedno prisesa na aktualno oblast, s katero potem živi v simbiozi. Organizem (davkoplačevalci), ki podpira ta skupek parazitov, pa počasi in nezadržno peša in propada. 40% revnih v naši državi, je resen pokazatelj, da v naši državi marsikaj ne deluje, tako kot bi bilo treba, denar se meče dobesedno skozi okno.
semtvojavest
30. 06. 2021 09.02
-1
teh milijonov za "sprejem in integriranje" doktorjev fizike ne rabimo. Da sofinanciramo unicenje lastne druzbe in kulture je direkt bolano. ...se pa lahko vprasamo komu je obstoj tovrstnih nevladnikov v najvecjem interesu - verjetno v prvi vrsti njim samim, globalnim marxistom, tistim ki sirijo doloceno vero, plus vsem tistim ki bi zaradi frustracij zeleli videti unicenje zahodne civilizacije. Ne hvala, ne rabimo teh milijonov!
Uporabnik1884804
29. 06. 2021 21.52
+2
Teh nevladnikov je ko kobilic v Afriki, pa dvomim, da rabimo sploh koga podpirat. Kdor čuti poslanstvo, naj to dela za svoje veselje in svoj denar. Za ostale nujne zadeve mora pa poskrbet država, zato jo imamo. Nevladništvo je samo drugo ime za paratiziranje skupnega denarja !
LAPD
29. 06. 2021 19.11
+4
Ena bolj aktivnih nevladnih organizacij, ki je ne bom imenoval redno sodeluje in podpira prihod ilegalcev v Slovenijo, tako, da jim celo podrobno razložijo kako in kje morajo priti ilegalno čez mejo, nato jim pa celo odvetnike priskrbijo, ki so plačani verjetno iz njihovega žepa če verjameš v pravljice.
ssbobo
29. 06. 2021 17.03
+3
Hahaha...... ni čudno da taisti nevladniki tako kolesarijo...... ko pa vidijo da bodo lačni pa bosi težko preživeli...... delat z rokami itak ne znajo.... tako da šihta zanje ni........ reveži po kafanah sestankujejo ter sesajo........ k materam naj gredo ..... pa še te so jih poterale .......buahaha
jankomat
29. 06. 2021 16.48
+7
nevladnikom dajati denar,ko pa sploh ne vemo kaj delavo---važno da so prisesani na proračun. Potem pa še stavkat!! in kolesarit proti državi. veliko nevladnih org.je bleferskih .Nevladne organizacije a niso one tud ble neki zbiralci donacij,potem pa je denar izginil
Rok Spegel Cestnik
29. 06. 2021 16.19
-1
Tako so tudi navodila da sredstev ne dobimo če do 15 septembra ne zapremo spet države. Najbolše bi blo zavrnat vse skupi in pustiti nam lastno pot in našo voljo.
dreko123
29. 06. 2021 16.15
+7
saj soros in ostala gam... po večini sponzorira "nevladnike" pa tud zahod nasplošno, da uničujejo suverne države in jih spreminjajo v liberalne multikulti greznice
Gabiula
29. 06. 2021 15.43
+0
Nevladne organizacije imate za Poden od podna zavladnike ki pa podmuklo potikajo razne packarije so pa svetniki.
User768643
29. 06. 2021 15.34
+9
Če vse nevladnike odklopijo, bomo prišparali veliko več kot 34 mio.
jutri bolje bo
29. 06. 2021 14.53
+1
Sigurno ne grozi blokada.
BETONSKI
29. 06. 2021 14.51
+3
VSEM NEVLADNIKOM KI MEŠAJO BLATNO VODO ODVZET VSA SREDSTVA IN VRAČILO ZA 10 LET NAZAJ ,KI MEŠAJO MEGLO IN NIČ NE NAREDIJO ZA LJUDI .
poneumljanje
29. 06. 2021 15.20
-1
BETONSKI
29. 06. 2021 15.29
+2
MENI NI OČITNO JE NEVLADNIKOM,MENI JE SUPER HVALA.
BETONSKI
29. 06. 2021 15.29
+2
MENI NI OČITNO JE NEVLADNIKOM,MENI JE SUPER HVALA.
papi1
29. 06. 2021 15.48
-1
Tebi je pa res čedalje huje, tale marela se ti non stop prikazuje. Bo treba kmalu k zdravniku?
MucaNeGrize
29. 06. 2021 14.42
+4
banda janšistična bi vzela denar nevladnim organizacijam , kot so društvo društvo distrofikov ali društvo paraplegikov ...zvezi multiple skleroze ...itd....da pa je cerkveni zavod tisti ki največ posesa iz naslova nevladnih organizacij jih pa ne moti ...in poleg še krulijo , da je treba vse nevladne organizacije ukiniti ...torej tudi gasilce ...
BETONSKI
29. 06. 2021 14.50
+2
Malinha
29. 06. 2021 14.55
-4
jutri bolje bo
29. 06. 2021 14.56
+1
To pa ne bo drzalo. Denar se bo vzel samo tistim, ki mešajo meglo in blato. Kaj je pri tem narobe. In seveda šel bo tistim, ki so denarja bolj potrebni v tem trenutku. Laj je s tem narobe. Gasilci, vsi, ki jih naštevate, bodo še naprej prejemniki sredstev.
papi1
29. 06. 2021 15.50
-1
Prišlek,a si se končno le oglasil? Težko je takole brez dela postopati cele dneve, sploh pa sedaj, ko se bo pipica zaprla.
MucaNeGrize
29. 06. 2021 14.33
+2
erar ....črpanje iz naslova nevladnih organizacij....rekorder / in naslednji po vrstnem redu ...RKC ZAVOD SV. STANISLAVA -- 66.441.937,09 EUR .......RDEČI KRIŽ SLOVENIJE - ZVEZA ZDRUŽENJ - 65.445.836,70...... WALDORFSKA ŠOLA LJUBLJANA - 52.959.936,42 EUR........ZVEZA SONČEK SO. - 51.616.847,08 EUR........ZDRUŽENJE SAZAS k.o. - 40.327.383,23 EUR .......RKC ZAVOD ANTONA MARTINA SLOMŠKA -- 37.040.013,56 EUR....itd ...pa so podatki že zastareli in danes precej višji....itd
MucaNeGrize
29. 06. 2021 14.34
+4
rekorder črpanja iz naslova nevladnih organizacij je torej rkc ...in jih je do desetega mesta kar nekaj ..
papi1
29. 06. 2021 15.52
+0
Ha,ha,ha sama si zato, da so še naprej rekorderji, če te prav razumem.
INAZ
29. 06. 2021 14.17
+7
Uf kako cvilijo ko se pipice zapirajo.
ivan res grozni
29. 06. 2021 14.29
-4
Umetniška društva po vaseh, gasilci, reševalci, čista voda, zrak, itd. Slovenija je v EU med državami z najmanj sredstvi za nevladnike.
MucaNeGrize
29. 06. 2021 14.35
+2
katere to pipce ...in komu ? župnikom in rkc ki posegajo največ tudi iz naslova nevladnih organizacij...???!
Bonsa
29. 06. 2021 14.50
+0
Daj naredi kak požirek nafte in povej če se ti zdi, da rabimo nevladnike, ki bodo bdeli nad okolju nevarnimi gradnjami, izkopavanji itd.
papi1
29. 06. 2021 15.55
+0
Društvu za mešanje megle in podobnim. Poglej seznam nevladnih organizacij z Metelkove, pa ti bo ratalo slabo, kaj vse sesa državna sredstva.
User71754
29. 06. 2021 14.15
+5
Odvzem sredstev grozi NVO. Ta fundacija financira NVO.
cool1
29. 06. 2021 14.04
-5
Janša se pošteno igra z našimi živci , kako dolgo ga bomo še prenašali, da nam dela škodo in sramoto ?!?!
DKR
29. 06. 2021 14.37
+5
Malinha
29. 06. 2021 14.48
+4
DKR-ćići, ti si pa, kar je razvidno, portalski ekspert vulgarnosti. Pravi junaček.
papi1
29. 06. 2021 15.57
+0
User300173
29. 06. 2021 14.01
+1
Za sodelovanje na razpisu pogoj 7. stopnja izobrazbe? Za odprtja podjetja neregularne dejavnosti (poslovno svetovanje, računovodske storitve, organiziranje dogodkov, prevajanje, programiranje...itn) ni pogoj izobrazba, zato jih lahko opravlja vsakdo, ne da bi moral izpolnjevati kakšen pogoj za odprtje podjetja. Tukaj je nekaj skregano. Za odprtje podjetja d.o.o. ni pogoj izobrazba in lahko sodeluje na razpisu. To pa ne velja za nevladne organizacije? Pogoji, katere je postavila vlada so diskriminatorni že na prvi pogled in ne vzdržijo pravne presoje. Izobrazba ni garant za uspešno porabo sredstev. Tu je očitno, da hoče vlada izločiti nevladne organizacije samo na podlagi pravnega statusa in ne namena porabe sredstev. Kako razumeti, da podjetje ne glede na izobrazbo nosilca dejavnosti lahko sodeluje, nevladne org. pa imajo pogoje, kateri so skrajno neživljenski in nazadnje skregani z zdravo pametjo.
AntiMarksist
29. 06. 2021 14.14
+10
Tisti s 7. Stopnjo so sli skozi "izobrazevalni sistem" ala FDV ali FF..
Klemencek
29. 06. 2021 13.57
-8
Pol bo koncno najvecja nevladna organizacija v sloveniji ostala brez denarja saj ze 2000 let ima isti program ki ni ravno moderen
plavimil
29. 06. 2021 13.57
+11
Če se greš nevladnika, ne pričakuj, da te bo država financirala, potem nisi nevladnik amapk cuzialist države, vse NVO ukiniti, RAZEN GASILCEV.
Zaphod
29. 06. 2021 14.17
+1