Slovenija

Slovenija ob dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine

Ljubljana, 25. 06. 2021 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsedniku republike Borutu Pahorju so med drugim čestitko poslali voditelji Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške, Japonske, Belgije in Švedske, so sporočili iz Pahorjevega urada. Na družbenih omrežjih so Sloveniji čestitale tudi institucije EU, kip Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu de Janeiru pa so obarvali v barve slovenske zastave.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ob 30-letnici samostojnosti predsedniku republike in prijateljskemu slovenskemu narodu namenil najlepše čestitke v imenu Italijanske republike in v lastnem imenu. Zapisal je, da državi bogatijo pogosti stiki na ravni civilne družbe in obeh avtohtonih manjšin v obeh državah. Izrazil je trdno prepričanje, da je pot, ki sta jo s predsednikom Pahorjem začrtala ob obisku v Trstu in Bazovici julija lani, odprla nove perspektive v vse večjem enotnem nastopanju, kar velja poglobiti. Ob tem je Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU, so navedli v Pahorjevem uradu.

Tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v čestitki Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU. Ob tem je izpostavil, da je razvoj odličnih dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo v zadnjih tridesetih letih pomembno pripomogel k blaginji in napredku ter k boljšemu razumevanju med državljani obeh držav. Poudaril je, da Avstrija zelo ceni tesno sodelovanje s Slovenijo tako na področju sosedske politike kot v okviru Evropske unije.

Slovenija ob dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine.
Slovenija ob dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine. FOTO: Dreamstime

Hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je slovenskemu narodu ob prazniku zaželel napredek in blagostanje. "Naši državi povezujejo mnoge vezi, od zgodovinskih korenin do evropskih vrednot - pred tridesetimi leti smo se podali na isto pot k neodvisnosti in evro-atlantski družini, kar še dodatno krepi vezi med državama," je zapisal.

Blaginjo in napredek je Slovencem zaželel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v čestitki izrazil zadovoljstvo nad rusko-slovenskimi odnosi, ki temeljijo na dobrih tradicijah prijateljstva, kulturne in duhovne bližine. Izrazil je prepričanje, da bi interesom obeh narodov ustrezal nadaljnji razvoj konstruktivnega dvostranskega sodelovanja na različnih področjih.

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier pa je zapisal, da je 25. junij 1991, ko je prvi demokratično izvoljeni slovenski parlament razglasil neodvisnost države, pomenil tudi nov začetek odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo. Danes je sodelovanje naših držav na gospodarskem, političnem in kulturnem področju tesnejše kot kdaj koli prej, z izzivi našega časa pa se soočamo skupaj in solidarno, je poudaril po navedbah Pahorjevega urada.

Predsednica Slovaške Zuzana Čaputova je v čestitki zapisala, da prijateljski odnosi med Slovaško in Slovenijo temeljijo na skupnih vrednotah in partnerstvu v EU in Severnoatlantskem zavezništvu ter da verjame, da bomo še naprej gradili in krepili tesno sodelovanje. Češki predsednik Miloš Zeman pa je izrazil zadovoljstvo, da se medsebojni odnosi med Češko in Slovenijo dobro razvijajo tako dvostransko kot večstransko.

Pahor je ob državnem prazniku prejel tudi čestitke številnih drugih tujih voditeljev. Že sredi preteklega tedna mu je čestital ameriški predsednik Joe Biden, čestitko pa so mu doslej poslali še japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Philippe, švedski kralj Karl XVI. Gustav, španski kralj Felipe VI., irski predsednik Michael D. Higgins, finski predsednik Sauli Niinistö, predsednik Švice Guy Parmelin, predsednik Romunije Klaus Iohannis, predsednik Bolgarije Rumen Radev, predsednik Alžirije Abdelmadjid Tebboune, predsednik Peruja Francisco Sagasti in drugi.

Vse dobro Sloveniji zaželeli tudi v institucijah EU in evroposlanci iz Slovenije

Vse dobro ob 30. obletnici osamosvojitve so Sloveniji zaželele tudi osrednje institucije EU in njeni predstavniki. Čestitali so ji tudi evropski poslanci iz Slovenije. V Bruslju pa je danes v novo slovensko narodno nošo oblečen znameniti deček, ki lula, Manneken Pis. Slovensko veleposlaništvo v Belgiji je v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in izdelovalko Andrejo Stržinar priskrbelo novo gorenjsko nošo zanj, so navedli na veleposlaništvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vsem slovenskim prijateljem čestitamo ob dnevu državnosti! Želimo vam lep dan," je v voščilu na Twitterju v slovenščini zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bo drevi nagovoril tudi zbrane na slovesnosti ob dnevu državnosti in prevzemu predsedovanja Svetu EU v Ljubljani.

Vesel dan državnosti je na Twitterju Sloveniji zaželela tudi Evropska komisija, ki je ob tem spomnila, da se je naša država EU pridružila leta 2004 v okviru največje širitve unije doslej.

Komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič pa je vsem državljanom zaželel "lepo praznovanje dneva državnosti in odločno pot naprej, v skladu z vrednotami in načeli, ki smo jih kot temeljno vodilo naše države skupaj dogovorili pred 30 leti".

Sloveniji je na Facebooku čestitalo tudi predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji. "Demokracija in suverenost nista za vselej zagotovljeni, za njuno trdnost in vitalnost se moramo vsi aktivno zavzemati iz dneva v dan," so zapisali.

V nekaterih državah pa so v barve slovenske zastave ob slovenskem državnem prazniku obarvali svoje znamenitosti. Med drugim sta v slovenskih barvah zasijala kip Kristusa Odrešenika na gori Corcovado v brazilskem Riu de Janeiru in fontana v grški prestolnici Atene, sta objavili slovenski veleposlaništvi v Braziliji in Grčiji.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
26. 06. 2021 09.38
+2
Številka držav,ki so"VLJUDNOSTNO"preko sekretarjev poslale PAHORJU čestitko ne doseže niti četrt EU.7 (SEDEM)JIH JE NAPISANO!!!OSTALI VEDO KAKŠNE JANŠA TWITA!Charles M.ČESTITA PRIJATELJEM.JANŠA TO NI.MI SMO,LJUDSTVO,A ŽAL PAHOR ŠE TEGA NI "IZLUŠČIL"IZ ČESTITKE!
slim386
25. 06. 2021 21.46
-2
Baje da je ishtivan protestiral ker kip v riu ni poimenovan kot janez odrešenik. Prav tako naj bi arhitekta Heitor da Silva Costo obtožil da je bil plačan od kučana ter da je udbaš in komunist 🤣🤣
VAREN
25. 06. 2021 21.25
+1
Kdo že je po letu 1945 bežal v Argentino? Danes že po slovenskih cerkvenih zvonikih izobešajo zastavo. Le komu pripadajo ti?
bojer
25. 06. 2021 21.14
+5
Kip Kristusa Odrešenika ovili v SLO zastavo, to je mogoče dobro za nas.
Antoniozmaj
25. 06. 2021 20.52
+3
vsak, ki se bo udeležil te fašistično pacientove proslave je izdajalec naroda in volivke ter volivci, ZAPOMNIMO SI JIH!
puspan
25. 06. 2021 20.56
+2
Antonio, v tebi ne vidim drugega, kot poskus reinkarnacije tov. Borisa Kidriča.
bojer
25. 06. 2021 21.11
+0
Puspan, naj bo raje reinkernacija Staneta Kavčiča, verjetno bi nam prišel bolj prav.
1k2m4im
25. 06. 2021 19.58
+6
Lepa gesta s strani vseh, ki so čestitali. Gre sicer za majhno pozornost, a vseeno tako, ki človeku ogreje srce. Lepo je namreč vedeti, da nam nekdo želi dobro. Dodala bi samo še to, da tudi jaz želim vsem lepo praznovanje in da bi se danes, kljub razmeram, na koncu vse skupaj dobro končalo. Osebno si želim, da bi, ne glede na stran, vsi lepo praznovali in s tega praznovanja odnesli domov tudi kakšne lepe spomine, kajti država smo vsi ljudje, ne glede na to, da smo si v nekaterih pogledih drugačni. Srečno Slovenija in upam, da bo ob 40.letnici situacija drugačna. Lep pozdrav iz moje strani ter imejte se lepo : ).
Walter Pravicek
26. 06. 2021 09.45
+2
KAKŠNO PRAZNOVANJE Z OBLJUBAMI,KI JIH NE IZPOLNJUJEJO!LE FARJI -OD PERIC,NUN.NOSEČIH,ŽE MAMIC ALI CIVILNO V SLUŽBI RKC,KAPLANOV,ŽUPNIKOV IN ŠE VIŠJE,SO LAHKO Z DENARNIMI NAGRADAMI PO 700 EVROF NETO MESEČNO ,TER PLAČANIMI PRISPEVKI ZADOVOLJNI.IMAJO ZA PLENICE,OBLAČILA IN DRUGE IZDATKE ZA SVOJO DECO,LJUBICE ALI LJUBČKE.PO OKUSO IN IZBIRI.KOT CIVILNA ZDRUŽBA.ŽUPNIKI SO LE ŠE,ČE TO NJIHOVO POČETJE ANALIZIRAMO,HONORARCI,KO"DARUJEJO"MAŠO,A POBIRA NEKDO ZA"GOSPODA"PO CERKVI DENAR,HEJ!DAROVANJE SE NE PLAČUJE!
1k2m4im
26. 06. 2021 11.23
+1
Pred ene 15.leti sem bila zaposlena v računovodskem servisu...takratna šefica je dobila priliko, da vodi knjige za župnišče v našem kraju...ko se je poglobila v zakonodajo, jo je vse skupaj minilo : )...stvari kot so najemnine in podobno so bile na koncu obdavčene, spet drugo so bili prostovoljni prispevki, pa ni se točno vedelo, kako je z denarjem za vzdrževanje cerkva...skratka, en šmoren vse skupaj : )....sicer ne vem, kako je sedaj to urejeno, ker nisem več v računovodskih vodah, ampak v primeru, da so bili za katerokoli stvar obdavčeni, potem so tudi oni vplačevali v državno blagajno in so zato potem nekako tudi oni upravičeni do nekega nadomestila....če pa niso vplačevali, potem pa je situacija drugačna in to ni nekako fer do tistih, ki nimajo zastonj strehe nad glavo ali pa zastonj hrane...več pa o tem ne morem napisati, ker je to vse, kar mi je znano okrog te tematike...hvala za komentar in lep pozdrav.
Reality check
25. 06. 2021 19.23
-3
Janšisti so toliko zavedeni da še zdaj ne vedo da so tudi oni ostali za ograjo
Balki30
25. 06. 2021 19.12
-3
Janša.....sef eu.....drugi del....pa.to
Aviator247
25. 06. 2021 19.10
+0
Švicarji so tud kaj čestitali?
malaraja
25. 06. 2021 19.01
-6
V vrsto za JJ strumno! Do bridkega konca. Uničil je SDS, desnico, države pa ne bo. Premalo vas je! 😅
malaraja
25. 06. 2021 19.00
-5
Umirite se koprive, Jj je sebi in vam skopaj jamo, kar lepo naprej za njim!
guruguru
25. 06. 2021 18.15
+8
To cestitanje in smejckanje je del ustaljenega mednarodnega protokola! Briga njih kdo predseduje...
najseve
25. 06. 2021 18.14
+11
Lepo. Pričakovali bi, da bi bila ta novica danes med najpomembnejšimi.
plavimil
25. 06. 2021 18.04
+5
Lepo, tujci nam čestitajo, dmoči levičarski izdajalci, katerim ni bila intimna opcija osamosvojitev, pa bojkotirajo, to vse pove o komunistih, če niso oni, ni nihče,kajne?
tadej991
25. 06. 2021 17.57
+8
Bolfenk2
25. 06. 2021 17.51
+3
Tujci nam čestitajo, nekateri izdajalski slovenski politiki pa bojkotirajo proslavo.
jutri bolje bo
25. 06. 2021 17.14
+9
To, da nam tujina cestita, ne verjamem. Neprestano poslušam na nacionalki in pop, kako smo že izolirani, da smo fašisti, nacisti, da ni demokracije... o kateri državi sedaj vi to. A res nam čestitajo ali ste se zmotili v zapisu. No mogoče pa čestitajo sosedom... a je to možno.
Tomaž Rudolf 1
25. 06. 2021 18.07
+3
lordG
25. 06. 2021 17.11
+4
Zaradi te vlade smo spostovani in enakovreden parner doma in po svetu.
Uporabnik1515261
26. 06. 2021 17.45
Lektor Jure T.
25. 06. 2021 17.00
+8
Ocitajo vladi za slabe odnose z ostalimi drzavami..a vse ddzave so zraven cestitke poudarli tudi izjemno dobre odnose😀..
Samsung Android
25. 06. 2021 16.58
+1
Za Slovenijo, naj vlada zapusti svoje mesto! Se enkrat za Slovenijo!