Slovenija

Zgodovinske poplave: številni še vedno odrezani od sveta, prihaja nov val

Ljubljana, 04. 08. 2023 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Tina Hacler, Mirko Vorkapić, Anja Kralj, Nikita Leban, Nina Šašek, STA, Maja Pavlin
Komentarji
314

Velik del Slovenije so zajele katastrofalne poplave, interventne ekipe so primarno reševale življenja, a kljub temu so še vedno številni odrezani od sveta. Padavin, ki hranijo poplavni val, pa še ni konec. Sekundarno ciklonsko območje nad severno Italijo namreč zadržuje vremensko fronto nad našimi kraji, poroča portal Meteoinfo Slovenija. Nad severnim Jadranom se prožijo nove močnejše nevihte, ki jih nosi v smeri Slovenije. Vodotoki bodo v prihodnjih urah ponovno začeli močno naraščati. Ostanite doma in spremljajte hidrološke razmere v svoji okolici, upoštevajte navodila in priporočila pristojnih služb.

Več videovsebin
  • Pomoč prišla v Mengeš (Vir: Ksenija Podergajs)
    00:33
    Pomoč prišla v Mengeš (Vir: Ksenija Podergajs)
  • Iz 24UR ZVEČER: V Mengešu izredne razmere
    03:52
    Iz 24UR ZVEČER: V Mengešu izredne razmere
  • Iz 24UR ZVEČER: V Celju še ni konec nevarnosti
    02:23
    Iz 24UR ZVEČER: V Celju še ni konec nevarnosti
  • Iz 24UR ZVEČER: Janez Polajnar in Srečko Šestan o razmerah
    07:14
    Iz 24UR ZVEČER: Janez Polajnar in Srečko Šestan o razmerah
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaradi slabih razmer promet na cestah stoji
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Zaradi slabih razmer promet na cestah stoji
  • Iz 24UR ZVEČER: Poplave uničevale po Sloveniji
    02:44
    Iz 24UR ZVEČER: Poplave uničevale po Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: Županja Črne na Koroškem o katastrofalnih razmerah
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Županja Črne na Koroškem o katastrofalnih razmerah
  • Golob o razmerah v Sloveniji
    04:30
    Golob o razmerah v Sloveniji
  • Iz SVETA: Reševali matere z otroki, starejše
    03:17
    Iz SVETA: Reševali matere z otroki, starejše
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Koroška odrezana od sveta
    02:04
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Koroška odrezana od sveta
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v severnem delu države
    03:06
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v severnem delu države
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Narasle reke na območju Celja
    01:58
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Narasle reke na območju Celja
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v osrednji Sloveniji
    02:08
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Poplave v osrednji Sloveniji
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Razmere na Gorenjskem
    02:37
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Razmere na Gorenjskem
  • Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Razmere na območju Kamnika
    02:19
    Izredna oddaja SLOVENIJA POD VODO: Razmere na območju Kamnika

Močnejše nevihte se pojavljajo nad Jadranom in v notranjosti Hrvaške. Nevihtni oblak sega nad Slovenijo, kjer na srečo padavine nekoliko slabijo in so bolj enakomerne. "Vseeno pa prihaja do nastanka redkih, a močnih strel iz zgornjega dela oblaka v tla," so opozorili na Agenciji RS za okolje.

Kot pravijo meteorologi, vremenska ujma še zdaleč ni končana. Zvečer so se padavine nad Slovenijo ponovno začele krepiti, zato previdno. Vodotoki bodo v prihodnjih urah ponovno začeli močno naraščati. Ponoči se, če to ni nujno, nikar ne odpravljajte na pot saj je lahko le ta tudi smrtno nevarna. Vremensko situacijo jemljite skrajno resno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne rešujte lastnine, kadar je ogrožena vaša lastna varnost, poskrbite za življenje. Ne prečite deroče vode, četudi vam voda morda sega le do kolen, saj vas lahko spodnese. Prav tako je ne prečkajte z avtomobilom. Če ni nujno, se nikar ne odpravljajte na pot, saj so razmere na cestah nadvse nevarne.

Napovedi vremenoslovcev so se v soboto na žalost uresničile. Ob obilnih padavinah, ki so padle v kratkem času, so silovito narasli nekateri vodotoki, ki so poplavili obsežna območja. Za večino Slovenije gori rdeči alarm.

Arso opozarja, da Savinja v spodnjem toku hitro narašča, poplavljene površine pa da se bodo le še povečevale. Prav tako v srednjem toku poplavlja tudi Sava, v njenem spodnjem toku se bodo poplave stopnjevale. Prav tako se bodo dolvodno od jezu Markovci še nekoliko povečale tudi poplavljene površine ob Muri in ob Dravi. Po prvih ocenah najvišje do sedaj izmerjene vrednosti doseglo več vodotokov v severnem delu države. Ne hodite k naraslim rekam, saj je to lahko smrtno nevarno.

Če je ogroženo življenje, nemudoma pokličite številko za klic v sili 112 ali interventno številko policije 113, sporočajo s Policije. Obenem opozarjajo, da sta obe telefonski številki zaradi velikega števila klicev izjemno obremenjeni, vse razpoložljive sile pa že na terenu, zato ju uporabljajte racionalno, da bo pomoč lahko prišla najprej do tistih, ki so najbolj ogroženi.

Kot je dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, je marsikje dostop do prizadetih območij onemogočen, težave so tudi z zvezami, zato je otežena komunikacija. Padajo repetitorji, vsi uporabniki pa nimajo radijskih postaj. Slovenska vojska bo zato postavila komunikacijski center z zvezami. Zaradi obilnih padavin predvsem na severu in zahodu prihaja tudi do motenj v delovanju telekomunikacijskih storitev. Ekipe operaterjev so na terenu in skušajo težave odpraviti, a so ponekod razmere še prezahtevne, sporočajo iz Telekoma Slovenije.

Posledice povodnji
Posledice povodnji FOTO: Bobo

Številka 112 preobremenjena, ljudje naj ne ne kličejo v nenujnih primerih

Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da je številka za klice v sili 112 zaradi številnih vprašanj, povezanih z vremenskimi ujmami, preobremenjena. Prebivalce zato pozivajo, naj ne kličejo na to številko, če res ni nujno, je povedala predstavnica za stike z javnostjo na upravi Neja Pavlica.

Poveljnik Civilne zaščite je že v četrtek na novinarski konferenci vse pozval, da na številko 112 pokličejo, ko so res ogroženi in če ocenijo, da bi lahko nastala zelo velika škoda. Po njegovem pojasnilu se namreč zgodi, da imajo "pretirano število klicev na 112 tudi zaradi centimetra vode, ki se pojavi nekje v kleti". Kot je opozoril, lahko tak klic onemogoči pomoč nekomu v smrtni nevarnosti. Linija je namreč zasedena in se operater zato na resen klic ne more takoj odzvati.

Poplavni val reka Sora
Poplavni val reka Sora FOTO: Bobo

Na opozorilo so se že odzvali v številnih občinah, saj so pozvali občane, naj raje kot na 112 pokličejo na dežurno številko občinskega štaba civilne zaščite, je razvidno s spletnih objav občin, kjer so tudi objavljene telefonske številke.

Razmere, ki jih je za sabo pustila povodenj, so bile čez dan najhujše na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Nekateri kraji so odrezani od sveta, zaradi prekinjenih zvez je otežena tudi komunikacija, pa je povedal Šestan na današnji novinarski konferenci.

Na terenu tudi vojska, sestal se bo svet za nacionalno varnost

Sestaja se štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril obrambni minister Marjan Šarec, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra. Ta predvideva aktivacijo sil Slovenske vojske v primeru naravnih nesreč večjega obsega in zagotavlja pomoč vojakov Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. "Če ne bo šlo drugače, bomo izvajali reševanje tudi z oklepnimi sanitetnimi vozili," je dejal.

V soboto se bo sestal tudi svet za nacionalno varnost, prav tako bo ob 13. uri potekala seja vlade, na kateri bodo obravnavali tri pomembne točke: sprememba zakona o naravnih nesrečah, zagotovitev pomoči na evropski ravni in morebitno izredno odprtje trgovin v nedeljo. S slednjim bi, kot je dejal premier Robert Golob, dodatno poskrbeli, da ljudje v soboto v izrednih razmerah ne bi rabili zapuščati varnosti svojih domov.

Predsednik vlade je sicer v prvem odzivu na ujmo, ki je prizadela Slovenijo, dopoldan poudaril, da je varnost prebivalk in prebivalcev na prvem mestu. "Sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje, vse ekipe na terenu dajejo vse od sebe, da pomagajo ljudem," je dejal ter pozval k upoštevanju navodil pristojnih služb in zaščiti lastne varnosti.

Tudi tam, kjer poplave niso napovedane, ne podcenjujte moči vode in bodite pripravljeni na hitro ukrepanje, svetuje uprava za zaščito in reševanje. Seznanite se s poplavno ogroženostjo območja, kjer bivate, in naredite načrt poti za umik na višje ležeče mesto. Z ukrepi v primeru poplave seznanite tudi družinske člane. Če ste ostali v stavbi na poplavljenem območju, se umaknite v višje nadstropje. Ob sebi imejte predmet, ki dobro plava in se ga lahko oprimete, denimo avtomobilsko zračnico, plastično posodo s čepom ali večji kos stiropora ali lesa. Hkrati pokličite na pomoč.

Civilna zaščita poziva, da nikar ne rešujte predmetov, ampak v prvi vrsti poskrbite za svoje življenje in življenje svojih bližnjih. Vsem tistim, ki kličejo na številko 112, svetujejo, da ostanejo v hišah, naj gredo v zgornja nadstropja, če je to možno, naj poskrbijo za svojo varnost. Ljudi prosijo, da upoštevajo navodila, spremljajo razmere in da v nobenem primeru ne prečijo deroče vode, četudi voda morda sega le do kolen, saj nas lahko spodnese. Prav tako ne poskušajte z vozilom prečkati poplavljene ceste, da ne bi ostali ujeti v vodni pasti.

Zaradi posledic obilnih padavin so predvsem na Celjskem in Savinjskem zaprte nekatere poslovalnice, zavarovance spodbujajo k prijavi škode na daljavo, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav. Zavarovanci lahko škodo prijavijo prek njihovih spletnih strani, digitalne poslovalnice ali telefona. Kljub temu da za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi kasnejše prijave, so poudarili.

Kamniška Bistrica je odnesla del mostu v kraju Stahovica.
Kamniška Bistrica je odnesla del mostu v kraju Stahovica. FOTO: Bralec

Na področjih, kjer je v noči na petek padla velika količina padavin, je prišlo do prekinitev pri oskrbi z elektriko, brez nje je ostalo kar 16.000 odjemalcev. Marsikje voda ni pitna in jo je treba prekuhavati, ustekleničene vode pa ponekod v trgovinah zmanjkuje.

Apokaliptična povodenj

Razmere, ki jih je za sabo pustila povodenj, so najhujše na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in ponekod na Štajerskem. Nekateri kraji so odrezani od sveta. Po državi so potekale evakuacije, ponekod tudi s pomočjo letalske enote Policije in Slovenske vojske, ki so ujete osebe iz poplavljenih domov dvigovale s helikopterji.

Iz Koroške in Savinjske prihajajo katastrofalni posnetki razmer. Voda odnaša hiše, ceste, mostove, ulice, poplavni val pa se še širi. Na določenih območjih so še vedno ujeti prebivalci, saj se reševalne službe ne morejo prebiti do odrezanih krajev. V Celju so evakuirali več kot 4000 prebivalcev. Izredne in ponekod kaotične so tudi razmere na Koroškem, kjer so razmere izredne, ponekod pa tudi kaotične.

Dostop na Koroško je otežen že pri Velenju, odneslo je most na Otiškem vrhu, ki je na glavni prometnici. S pomočjo vojaških inženirjev bodo skušali postaviti vsaj potonski most.

Narasla Mislinja je prelomila most na glavni cesti Dravograd–Slovenj Gradec v Otiškem Vrhu, neprevoznih je tudi več drugih cest, poplavljenih veliko območij, ponekod nimajo pitne vode in signala mobilne telefonije. Na območju Luč so morali zavetje zaradi poplav nekateri poiskati celo na strehah.

Posledice nalivov na Koroškem pri Mislinji
Posledice nalivov na Koroškem pri Mislinji FOTO: Žiga Prasnic

Podobno je tudi v Kamniku, izredne razmere so razglašene v Komendi, kjer gasilci dalj časa niso uspeli niti začeti izčrpavati vode iz hiš, povsem sta uničeni tudi obe vodovodni omrežji in most, so sporočili iz občine.

V občini Mozirje je noč prinesla opustošenje. Po tretji uri zjutraj so aktivirali vse pristojne službe, najhuje je na mozirskem trgu, kjer se je izlila reka Trnjava. Kraji nad Mozirjem so nedostopni. Veliko razdejanje je tudi na Ljubnem ob Savinji, kjer je narasla Savinja že odnesla tri hiše.

Medtem pa je vremenska ujma v petek zajela tudi prestolnico. V nekaterih delih mesta so sprožili sirene za nevarnost, na območju Ljubljane je potekalo več intervencij, na terenu so bile vse razpoložljive sile gasilske službe Mestne občine Ljubljana. Poplavljali sta Sava v Tacnu in Gradaščica v zgornjem toku.

Policija je za ljudi, ki so v ujmi ostali brez strehe nad glavo, odprla tudi policijsko akademijo v Tacnu. "Že tekom dneva smo tako imeli v Tacnu nastanjenih kar nekaj ljudi. Kapaciteto imamo za do 120 oseb, z vso potrebno prehrano. Če bo treba, bomo pripravili kapacitete tudi v vadbenem centru," je dejal notranji minister Boštjan Poklukar, ki pa je ob tem tudi okaral tiste, ki niso spoštovali izrecnih odredb in navodil pristojnih služb.

"Dogaja se nam, da prek poškodovane infrastrukture, kot so mostovi in ceste, poteka tovorni promet in da prek njih vozijo tudi z osebnimi avtomobili. Številni ob tem hodijo tudi na ogled poškodovane infrastrukture, kar pa moti delo interventnih ekip," je poudaril. Dejal je, da bodo morali takšno ravnanje kaznovati, da bodo lahko interventne službe nemoteno opravile svoje naloge.

Poplavljena Gorenjska

Hudo je tudi na severozahodu. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko je dejal, da je "cela Gorenjska pod vodo." Na območju kamniške občine so razglasili splošno nevarnost, evakuacije so bile potrebne tudi v medvoški, žirovniški in radovljiški občini. Voda je zalila celotno območje bolnišnice, kletne in pritlične prostore, kjer so funkcionalni prostori bolnišnice, ambulantni prostori, urgenca. Dostop do bolnišnice je bil onemogočen, zato so bolnike preselili v druge bolnišnice. Slovenija je za bolnišnično pomoč zaprosila tudi avstrijsko Koroško.

Zaradi neurja so prekinjene železniške povezave s Škofjo Loko. Ker je zaprta tudi cesta Medvode–Škofja Loka, pa na tej relaciji ni možen niti avtobusni prevoz. Na progi Ljubljana-Jesenice je na mostu na odseku med Žirovnico in Slovenskim Javornikom voda odnesla del brežine, v kateri je temelj. 

Na Severnoprimorskem je bilo najhuje v Baški grapi in na Idrijsko-Cerkljanskem, kjer so največje težave povzročili zemeljski plazovi.

Poplavljen pa je tudi del štajerske avtoceste, ki je zaprta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter med Šentrupertom in Šempetrom proti Mariboru. Zaprti so tudi uvozi Blagovica, Trojane in Vransko proti Mariboru

Tudi v Splošni bolnišnici Celje zaradi poplavne ogroženosti pozivajo vse paciente, naj prihajajo v bolnišnico le v primeru nujnih stanj. Poziv velja tudi za paciente, ki so naročeni na ambulantne specialistične preglede. V Celju je zaradi narasle reke Savinje stekla evakuacija prebivalcev Špice. Celjska občina občane, ki živijo na tem območju, poziva, da sledijo navodilom civilne zaščite. Poplavljeno pa je območje Polul. Če pride večji poplavni val, bo prizadetih še več območij, je opozoril direktor celjske občine uprave Gregor Deleja.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je zaradi izrednih razmer v državi sprožil zeleni alarm ob množičnih nesrečah. Ljudi zato pozivajo, naj zaradi nenujnih stanj ne hodijo v UKC. 

Zaradi velike nevarnosti, da Sava prestopi bregove dolvodno od Tacna, se je tudi v prestolnici oglasila sirena. Najbolj izpostavljena so območja Kozarje, Vič, Dolgi most, Tacen in Sneberje.

Ne hodite na pot, če ni nujno!

Katastrofalne so tudi razmere v prometu. Zaradi močnega deževja so poplavljene in zaprte številne ceste po državi, celo avtoceste. Dars ob slabšanju razmer in nevarnosti poplavljanja cestišč pričakuje dodatne zapore na avtocestnem omrežju. Uporabnike zato poziva, naj se ne odpravljajo na pot, saj so poplavljene tudi nekatere vzporedne ceste. Prožijo se tudi zemeljski plazovi. Burnega vremenskega dogajanja še ni konec, zato spremljajte razmere na cestah in prilagodite način vožnje. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste, sporoča Prometno-informacijski center. Oviran je tudi železniški promet, prav tako so zaprte nekatere lokalne ceste, kar onemogoča izvajanje nadomestnih avtobusnih prevozov.

Gorski reševalci, ki so prav tako pomagali pri reševanju ljudi s helikopterjem, so opozorili, da so na območju Slovenije zaradi vremenskih razmer izredne razmere. Zato so tako domačine kot turiste prosili, naj tudi na območjih, ki jih neurje ni tako zelo prizadelo, ne zahajajo v gore, v hribe in na težko dostopne terene.

Kamniški gorski reševalci pa so ostali brez vozil in opreme, saj jo je odnesla voda. Ta je poplavila njihove nove prostore, ki so se jih veselili lani, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Za prizadete v neurjih in poplavah pomoč zbira tudi Slovenska karitas. Sredstva lahko nakažete na njihov račun z SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 ter tako prispevate pet oziroma 10 evrov.

 

Slovenska karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POMOČ NEURJE

Sklic: SI00 624

Sprejemanje ukrepov

Poplavne razmere v Sloveniji spremlja tudi evropski center za usklajevanje nujnega odziva, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Kot vedno, smo v primeru zaprosila za pomoč s strani pristojnih nacionalnih služb pripravljeni nemudoma aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito," je dodal.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v odzivu na izredne razmere zaradi poplav v državi zagotovila, da se sprejemajo "vsi potrebni ukrepi za zaščito ljudi, ki so v tem trenutku možni in izvedljivi". Izrazila je sočutje in podporo vsem, ki so utrpeli škodo, in sožalje svojcem žrtev ter se zahvalila vsem, ki nudijo pomoč.

Potem ko je bil zjutraj aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, je skladno s postopki svoj načrt dejavnosti za zaščito kulturne dediščine aktivirali tudi ministrstvo za kulturo. To pomeni, da v primeru nesreče večjih razsežnosti center za obveščanje (CORS) nemudoma obvesti pristojno osebo na ministrstvu za kulturo in ta generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino. Slednja obvestilo posreduje Zavodu za varovanje kulturne dediščine Slovenije, ki izda ustrezna navodila za začetek izvajanja operativnih nalog.

Kmetijsko ministrstvo je javni službi kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, odredilo spremljanje stanja v kmetijstvu in svetovanje na terenu. Kmetom, trgovcem in skladiščema na ogroženih območjih pa predlaga, da na primerno mesto umaknejo fitofarmacevtska sredstva in gnojila.

Pomoč prizadetim v poplavah

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.18

Pomoč prišla v Mengeš

Gasilski konvoj, na katerega smo opozorili v prejšnjih objavah, je zvečer prišel v Mengeš.

23.17

V NEK razglasili nenormalni dogodek zaradi visokega pretoka Save

Nuklearna elektrarna Krško varno in stabilno obratuje na moči. Zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save pozorno spremljajo situacijo; osebje elektrarne je v stanju pripravljenosti. Ob večernem povečanju pretoka in nivoja reke Save je NEK v skladu z Načrtom zaščite in reševanja povečala stopnjo pripravljenosti osebja oziroma razglasila nenormalni dogodek. Elektrarna še naprej obratuje stabilno.

23.05

Poteka evakuacija kampa v Terme Čatež

Občina Brežice je sporočila, da gasilci usmerjajo vozila iz Term Čatež, kjer začenjajo evakuacijo kampa zaradi napovedanih visokih voda. Močnejše nalive znova pričakujejo okoli ponoči. Vozila se bodo do jutra parkirala na parkiriščih v Brežicah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
22.57

Socialno-varstveni zavodi o soočanju z ujmo

Domovi starejših in drugi socialno-varstveni zavodi poročajo o soočanju z ujmo, nastali škodi in o delu v izrednih razmerah. Po dosedanjih podatkih, ki jih je ministrstvo za solidarno prihodnost zbralo, največje težave predstavljajo poplavljena poslopja, preskrba z električno energijo in pitno vodo, dostava hrane ter nedostopnost zaposlenih do delovnih mest. O poplavljenih poslopjih poročajo iz domov starejših v Mengšu, Trzinu, Medvodah, Kranju, v Centru slepih in slabovidnih Škofja Loka. Poplavilo je delavnico VDC INCE v Mostah, prostore VDC Jesenice in VDC Saša v Mozirju. CUDV Radovljica poroča o poplavi in zrušitvi stropa, pri čemer ni bil nihče od stanovalk in stanovalcev poškodovan. S težavami preskrbe s pitno vodo se soočajo predvsem v radovljiškem domu starejših, še vedno pa so brez električne energije v Domu Na Fari. Prevaljski dom starejših in druge ustanove s Koroške sicer pesti daljši seznam težav. Ostali so tudi brez dostopa do pitne vode in brez cestne povezave za dostavo zalog hrane, kar ogroža razvoz kosil na dom vsem uporabnikom. Ministrstvu do zdaj tudi ni uspelo vzpostaviti telefonskega stika z vodstvi ustanov v občini Črna na Koroškem, zato točnih podatkov o tamkajšnjem stanju ne moremo posredovati. Več domov se sooča z mankom zaposlenih ponoči in jutri, saj ti zaradi razmer na cestah nimajo dostopa do delovnih mest. Po vsej državi poudarjajo, da storitve pomoči na domu in dostava kuhanih obrokov sicer potekajo težko in moteno zaradi izrednih razmer na cestah, a se storitve v večini vendarle izvajajo.

22.42

Dobrodelna Slovenija: za ljudi odprli svoja vrata in jim ponudili varno zavetje

PGD Prekopa Čeplje Stropnik sporoča, da imajo v športni dvorani na Vranskem pripravljen evakuacijski prostor, ki lahko služi tudi za počitek družinam z otroki, ki so obtičali v okolici Vranskega. TZa ljudi, ki so obtičali na štajerski avtocesti ali na drugem bregu Savinje so na območju občine Žalec pripravili več športnih dvoran in prostorov: Osnovna šola Griže, Trbovlje (Šuštarjeva kolonija 7a), Vransko (Vransko 23) in Zagorje (Cesta 9. avgusta 441). Policija je medtem za ljudi, ki so v ujmi ostali brez strehe nad glavo, odprla tudi policijsko akademijo v Tacnu. Kapaciteto imajo tam za do 120 oseb. Občina Zagorje ob Savi je pripravila okoli 200 ležišč za tujce, ki se vračajo domov in so zaradi zaprtih cest ostali ujeti tudi v zagorski dolini. Ležišča bodo nameščena v športni dvorani v Zagorju in v gasilskem domu. Svoja vrata pa so odprli še številni drugi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja