Slovenija

Čestitke Sloveniji dežujejo: Pahorju med drugim čestitali Trump, Putin in Macron

Ljubljana, 25. 06. 2019 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik republike Borut Pahor ob dnevu državnosti prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali papež Frančišek, predsednik ZDA Donald Trump, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Francije Emmanuel Macron in ruski predsednik Vladimir Putin, so sporočili iz urada predsednika republike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 28 let samostojnosti
    03:04
    Iz 24UR: 28 let samostojnosti
  • Iz SVETA: Dan državnosti
    04:34
    Iz SVETA: Dan državnosti
  • Iz 24UR: 7. festival domoljubne pesmi
    02:16
    Iz 24UR: 7. festival domoljubne pesmi
  • Iz SVETA: Slovenija nekoč in zdaj
    02:28
    Iz SVETA: Slovenija nekoč in zdaj

Slovenija praznuje dan državnosti. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že v ponedeljek zvečer, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja. Pred proslavo je bila slavnostna seja državnega zbora. V predsedniški palači pa so odprli vrata obiskovalcem.

Pred vhodom v predsedniško palačo je bila postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom ogledali palačo. Ob 11. uri jih je nagovoril predsednik Borut Pahor. Sledil je kratek kulturni program.

Pahor: Nekatere rane iz preteklosti se celijo

Na minulih 28 let, kolikor je minilo od razglasitve neodvisnosti in samostojnosti Slovenije, je treba pogledati kot na zgodbo o uspehu, je predsednik republike Borut Pahor dejal ob današnjem dnevu odprtih vrat v predsedniški palači. Če pogledamo iz zgodovinske distance, hodimo po pravi poti, je ocenil.

Predsednik Pahor je povedal, da se s ponosom spominja 25. junija pred 28 leti. Tedanja skupščina je takrat sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti.

Spomnil je tudi na takratne prelete letal Jugoslovanske ljudske armade nad Trgom republike, ki so po njegovih besedah med ljudmi vzbudili ogorčenje, ker "nekdo steguje roke po naši suvereni odločitvi za neodvisno državo".

Spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu, ob katerem je dopoldne položil venec, je po njegovih besedah nekaj, kar izpričuje velik duhovni in politični napredek v državi. "Nekatere rane iz preteklosti se celijo," je ocenil. Sicer pa je bila že ustanovitev države po njegovih besedah "sprava par excellence".

Ob vprašanju v teh dneh, ali so se izpolnila pričakovanja izpred 28 let, pa je izrazil upanje, da nikoli ne bomo imeli tako skromnih sanj, da bi jih lahko v celoti uresničili. "Stremeti moramo tudi po tistih sanjah, ki jih morda ne bomo," je menil.

V uradu predsednika republike bodo za dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve Slovenije tradicionalno odprli vrata obiskovalcem.
V uradu predsednika republike bodo za dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve Slovenije tradicionalno odprli vrata obiskovalcem. FOTO: Aljoša Kravanja

Poklukar: Ponosni, da živimo v demokratični, pravni in socialni državi

Na mejnem prehodu Ljubelj je popoldne potekala slovesnost ob dnevu državnosti. Ob tej priložnosti je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar spomnil na dogodke v času vojne za Slovenijo, ki so potekali na Ljubelju, ter poudaril, da danes živimo v demokratični, pravni in socialni državi, ki je tudi varna.

"Pripadniki slovenske mejne milice in teritorialne obrambe so v pogajanjih s sicer številčno in tehnično močnejšim nasprotnikom dosegli najprej njegov umik in naslednji dan še predajo posadke, ki je ostala na območju bližnje karavle," je povzel minister ter dodal, da je bil mejni prehod tako ponovno odprt že 1. julija zvečer, poleg tega pa v tisti razgreti in negotovi situaciji ni prišlo do nobenih žrtev.

Poklukar je ocenil, da smo po skoraj treh desetletjih samostojne države lahko upravičeno ponosni in zadovoljni: "Ponosni, da živimo v demokratični, pravni in socialni državi, ki na prvo mesto postavlja dobrobit vseh svojih prebivalk in prebivalcev. Z zadovoljstvom pa nas lahko navdaja dejstvo, da smo v tem obdobju skupaj ustvarili družbeni prostor, v katerem lahko sobivajo različne ideje in pogledi, kjer je lahko vsak posameznik svoboden v svojih mislih, besedah in dejanjih."

Čestitke dežujejo

Borut Pahor ob dnevu državnosti sicer prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali papež Frančišek, predsednik ZDA Donald Trump, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Francije Emmanuel Macron in ruski predsednik Vladimir Putin, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahorju so čestitali še švicarski predsednik Ueli Maurer, nizozemski kralj Willem-Alexander, švedski kralj Carl XVI. Gustaf, srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Črne gore Milo Đukanović, generalni guverner Avstralije Peter Cosgrove, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, češki predsednik Miloš Zeman, predsednik Kube Miguel Mario Diaz Canel Bermudez, predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, japonski cesar Naruhito in številni drugi.

Papež Slovencem zaželel srečo in uresničitev želja

Papež Frančišek je v čestitki zapisal, da Sloveniji ob državnem prazniku želi, da bi pri nas vladale vrednote, kot so pravičnost in varnost, in da bi ljudje živeli v družbi, ki je solidarna. Vsem Slovencem je zaželel srečo in uresničitev njihovih želja.

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil predsednik Trump, ki je zapisal, da so Američani podpirali Slovenijo ves čas od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1992. Letos, ob 15-letnici članstva Slovenije v EU in NATO, lahko ugotovimo, da se je sodelovanje v teh letih poglobilo in cenimo zavezanost Slovenije transatlantski perspektivi, je zapisal. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo in sodelovanje v misijah Nata, ki je dokaz zavezanosti miru in varnosti po svetu. Ob tem je ameriški predsednik poudaril ključno vlogo predsednika Pahorja pri letošnjem srečanju pobude Tri morja. Amerika je ponosna, da ima Slovenijo za prijateljsko in zavezniško državo, je sklenil svojo čestitko predsednik Trump.

Hrvaška predsednica je v čestitki zapisala, da verjame, da bosta z nadaljnjim dialogom in konstruktivnim sodelovanjem s slovenskim predsednikom krepila prijateljske odnose v dobrobit državljanov obeh držav. Verjamem, da je sodelovanje dveh sosednjih držav zelo važno tudi za varnost in blaginjo v vse bolj kompleksnem globalnem okviru, je še zapisala.

Predsednik Švice Maurer je zapisal, da želi predsedniku in državljanom Slovenije ob nacionalnem prazniku blaginjo in vse dobro. Hkrati je izrazil veselje nad obiskom predsednika Pahorja v Bernu, ki bo 19. septembra letos.

Putin državljanom Slovenije zaželel blaginjo in napredek

Ruski predsednik Putin je Pahorju v čestitki sporočil, da imajo rusko-slovenski odnosi tradicionalno konstruktiven značaj. Prepričan je, da bi s skupnimi napori lahko zagotovili še nadaljnji razvoj dialoga in obojestransko koristnega sodelovanja med državama na različnih področjih in v prid ljudem Rusije, Slovenije in cele Evrope. Putin je na koncu zaželel vsem državljanom Slovenije blaginjo in napredek.

Predsednik Francije Macron je zapisal, da je vesel, da lahko izreče iskrene čestitke državi, ki jo s Francijo povezuje enaka pripadnost EU in njenim vrednotam. Državi sta stkali tesne vezi prijateljstva in takšno sodelovanje je potrebno, da lahko Evropa da konkreten odgovor na izzive, s katerimi se srečuje na področjih podnebja, varnosti, migracij in gospodarstva, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Slovenija praznuje dan državnosti.
Slovenija praznuje dan državnosti. FOTO: Shutterstock

Sicer je predsednik republike Pahor v govoru na ponedeljkovi državni proslavi poudaril, da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. Z njo smo dejavnik v svetu, je dejal in opozoril na odgovornost, ki jo imamo do otrok, da jim omogočimo domovino, v kateri se nihče ne bo čutil izključenega.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HorstWiesel
26. 06. 2019 12.32
+4
Hvala Putinu in ostalim za čestitke
Nasaj44
26. 06. 2019 10.18
+2
Prejeli smo ISKRENE čestitke, ne vljudnostnih, ampak res iskrene. Vsi svetovni voditelji se zavedajo, da smo res nekaj posebnega in da nam gre dobro. Prodali smo še zadnjo banko. Enkratni smo. Odlični, neskorumpirani strategi.
Cogo
26. 06. 2019 09.40
+4
Hahahaha, ... cel svet se nam klanja, ja. Malo morgen. Folk sploh ne ve kje smo. No, morda kak NBA navdušenec.
User300173
26. 06. 2019 08.34
-1
Je načelnica GŠ SV general-polkovnik?
drobiž
26. 06. 2019 08.11
+14
90-tega leta smo bili Slovenci enotni smo znali stopit skupaj in pregnat tistega, ki nam je ogrožal svobodo . Kaj pa dandanes ??
vinogradnik33
26. 06. 2019 10.33
+3
Zato pa mislite SDS-ovci , da lahko z lažmi in potvarjanjem razdvajate Slovence in želite izsiliti izredne razmere , NE BO VAM USPELO , SLOVENCI SMO VAS SPREGLEDALI , žal eni zelo pozno eni pa še vedno tavajo v temi !
User300173
26. 06. 2019 08.10
+17
Ko bodo državljani čestitali vladi in Državnemu zboru, bo to nekaj veljalo. Tujci čestitajo iz vljudnosti in nič več. Zgradimo hišo, večina stanovalcev pa nezadovoljna. Kaj proslavljamo...!?
puspan
26. 06. 2019 09.10
-5
Primorec, ne nezadovoljni, ampak razvajeni, razmazani in nikomur se ne da delati. Se nikoli nam ni šlo tako dobro, kot sedaj. Najprej smo jokali, da ni dela, kar tega sedaj ne moremo, potem ni hotel nihče delati za 600,torej je že brez omenjene vsote preživel. Bojimo se, da nas bodo mnogi zapustili in šli delat v tujino, a strah je odveč, ker je tam treba delati in ne samo hoditi v službo. Se dobro, da imamo tujo delovno silo, ki nam polni proračunsko blagajno.
Do amena
26. 06. 2019 07.44
+9
En kup cmakanja od cmakačev po celem svetu...
NoviceResnice
26. 06. 2019 07.31
+1
PLENKOVIČ JE TUDI ČESTITAL....
RupniK
25. 06. 2019 21.43
-14
Praznik samostojne slovenije, na TVS 1 pa partizanski film vrtijo... Joooooj, jugonostalgiki! Sram naj vas bo!
26277
25. 06. 2019 21.47
+4
26277
25. 06. 2019 21.49
+14
In, kaj imaš proti partizanom in zakaj? Obrazloži, če zmoreš..hvala. lp
RupniK
25. 06. 2019 21.52
-8
Nič nimam proti. To so bili srčni fantje. Ampak današnji dan je primeren za vsak drug film. V sloveniji imamo kopico boljših filmov, nastalih po letu 91 in z drugačno vsebino.
resslovenka
25. 06. 2019 21.56
+4
el capitano
26. 06. 2019 07.08
+9
giiinem
26. 06. 2019 07.25
+4
prav ima.A Slo ni vec slovenska.Smo ze ZDS
mitschke00
26. 06. 2019 09.55
-2
Kaj imamo proti partizanom??? Vse in se marsikaj. Vodili 50 let drzavljansko vojno, likvidirali drugače mislece, kradli, lagali..... Njihovih grehov je kolikor hoces
HorstWiesel
26. 06. 2019 12.33
+2
NeukrotljiviNoj
25. 06. 2019 21.18
+8
Katastrofa! Nobena trgovina ni bila odprta. Razen Petrol in albanska pekarna na križišču. Ampak jaz sem iskal in kupoval ventilček za kolo pri samokolnici in delovne rokavice , saj smo pri sosedu imeli pravo udarniško. Betonirali smo k bomo postavili mali hlev
26277
25. 06. 2019 21.28
+28
piu
25. 06. 2019 21.12
+14
Boratu prekiniti nakazila iz proračuna, dokler ne doseže boljših rezultatov v vojski......
26277
25. 06. 2019 21.18
+13
el capitano
26. 06. 2019 07.10
+4
KAPIBARA
26. 06. 2019 07.15
+4
flisd
25. 06. 2019 20.55
+21
Dejstvo je, da je osamosvojitev bila velik uspeh. Na žalost je ostal edini. Predsednik je včeraj rekel, da sedimo za mizami z velikimi. Res je. Sedimo in nič več kot to. V svetovnem merilu smo nepoznani in še manj pomembni. Lahko j biti gospodar v naših rovtah. Svet je šel v globalo, nas pa ni tam.
Franci Luzar
25. 06. 2019 21.09
-6
nevem kaj ste pričakovali? zavedajte se da smo bili vse do pred 28 leti sužnji! in nismo rabili skrbeti za sebe,sedaj pa kar naenkrat lahko delamo kar hočemo,gremo kamor hočemo, a nimamo nekoga ki bi nas znal voditi, izvolili smo koga Komike, kmete, in ljudi ki mislijo samo na sebe in svoje žepe.kako naj gre potem dobro?
puspan
26. 06. 2019 09.15
-1
Flis, daj strezni se malo. A mi bomo odločali o svetovni usodi, saj se zase ne znamo skrbeti. Dobro, da smo vsaj v EU, če ne bi že davno pogoreli. Prav lepo se imamo, se posebno tisti z delovnimi navadami. Lenuhom pa tudi nič ne manjka. Za kakšen mesec bi jih dal na izmenjavo v ZDA pa bi videli, kako lepo je tam.
Sava Sava
25. 06. 2019 20.52
+2
Za mitschke00: »Leta 45 smo pa samo prišli iz dežja pod kap.Oz. na veliiiiko slabše. Leto 1945, začetek umskega rdečega čiščenja.«Tvoj citat. --- Torej bi leta 1945 raje videl Slovenijo brez Prekmurja in Primorske, v ljubljeni nedemokratični Kraljevini Jugoslaviji (Živel naš veliiiiki kralj Peter!) – ali verjetneje v Stalinovi Jugoslaviji, če žal edini pravi del Slovencev ni mogel ohraniti Hitlerjev Veliki rajh. Kot (ne) veš, je sovjetska vojska leta 1945 morala iz Jugoslavije. Le zakaj – ko pa ni šla iz Bolgarije, Madžarske, Poljske, Romunije, Češkoslovaške? Si ne moreš misliti, zakaj? A je morda izvedela, da so ponekod še prikriti pobrateni domobranci, četniki in ustaši, s katerimi ni šale? – In lepo je in pravilno, da obsojaš umsko čiščenje. Najbrž ne samo rdeče – ali pač? Gotovo te enako oz. veliiiko bolj moti umsko klerikalno čiščenje, ki je pred tem potekalo 1.300 let. Kar je več kot 45 let.
flisd
25. 06. 2019 20.49
+17
Dejstvo je, da je osamosvojitev bila velik uspeh. Na žalost je ostal edini. Predsednik je včeraj rekel, da sedimo za mizami z velikimi. Res je. Sedimo in nič več kot to. V svetovnem merilu smo nepoznani in še manj pomembni. Lahko j biti gospodar v naših rovtah. Svet je šel v globalo, nas pa ni tam.
Kollerik
25. 06. 2019 20.53
+0
In kaj bi ti rad z dvema milijonoma ljudi? Da bi sedeli tudi v medgalaktičnem odboru?? Lahko smo ponosni na marsikaj.
Franci Luzar
25. 06. 2019 21.13
+2
recimo? Župane, Zdravstvo,delovne Mesta saj še nikoli nismo imeli toliko zaposlenih prodajalk v Neštetih trgovskih centri kot jih imamo danes. Bravo lahko smo ponosni.
Kollerik
25. 06. 2019 21.18
+5
.....napisal sem, da smo lahko ponosni na marsikaj ....in zaradi boljšega razumevanja takšnih bukvanov, kot si ti... še dopišem, da obstajajo tudi problemi, ki jih je treba rešiti. Ti pa prodajaj svoje kisle kumarice na trstenjakovi...
Diebaumaister
25. 06. 2019 21.38
+0
Ja on sedi za mizo z velikimi botri iz ozadja, da bi pa on sedel za mizo z velikimi nacijami, ja to edino, ko potrebujejo klouna zravn, da se norčujejo iz njega ko se ga nasekajo.
puspan
26. 06. 2019 17.02
-1
Alojz69
25. 06. 2019 20.37
+4
Manandi
25. 06. 2019 20.37
-23
Vsem TEROTORIJALCEM, komplet TO ju, ki je v borbi zoper, Komuniste, Zvezdo in Jugoslovansei brate, ki so napadli Slovenijo postavila temelje Sloveniji odstranila zvezdo in primitivni anti Slovenski Komunistični sistem čestitamo ob vašem/našem Slovenkem prazniku, Komunisti pa robčke v roke saj vaše Jugoslavije svetle borbe nikoli več ne bo..čeprav je ostalo na tisoče upokojencev na hrbtu Slovencem pa so celo življenje delali škodo narodu, Slovenskemu jeziku in kulturi. Ob Slovenskemu prazniku zaželimo čimprej, da od rdečih borcev z zvezdo ostanejo samo kosti in Slovenija končno gre po poti normalnosti brez Komunistov naprej..
Rde?iAlarm
25. 06. 2019 20.49
+34
kot veteran vojne za slovenijo sem se boril takrat proti agresorju ne pa proti rdeči zvezdi..........pa kaj bi ti razlagal si še presmrkav da bi razumel........
Sava Sava
25. 06. 2019 21.03
+4
Manandi, s tem si globoko užalil najvišje vodstvo parlamentarne politične stranke na Slovenskem, ki jo edino sestavljajo bivši komunisti in celo diplomanti FDV!!! Ki so vso bedo komunizma zvečine spoznali že leta 1991!!! In to vodstvo se še zdaj ne odreka svojih korenin in se brati z najbolj nedemokratičnimi političnimi silami in strankami v tujini (Italija, Hrvaška, Madžarska, Azerbajdžan...). Moje priznanje za očiten namig na to stranko.
ina5785
25. 06. 2019 21.07
+10
Manadi - Še prav NE znaš povedati TERITORIALCI, pa pišeš neumnosti. Idi v pomožno šolo, da se vsaj besed naučiš, s pisavo bo pa še vedno težava!!!!!
zjolah
25. 06. 2019 21.11
+6
Pomeni kot komunist proti komunistu. Ene premagal druge osvobodil. Hvala ti. Za mene pa si ti 100% presmrkav. Zivijo Slovenija in narod...za vlado ?????
Bogo30
25. 06. 2019 21.16
+0
Kollerik
25. 06. 2019 20.22
+9
spet bo padel drobiž v forintih za forumske socialce iz trstenjakove za vse tele nečednosti, ki jih bljuvajo
Rde?iAlarm
25. 06. 2019 20.24
+11
menda delajo zastonj......ko pade vrhovna komanda morajo vse pustiti.....tudi službo......
Rde?iAlarm
25. 06. 2019 20.25
+9
službo ?......sem se hecal.......so vsi na socialni......
Kollerik
25. 06. 2019 20.53
+5
KAPIBARA
26. 06. 2019 07.16
-2
@ slo - si v 100% zmoti. Hodim v službo, pa ne dobim malo 5 v mesecu.. .-)
Manandi
25. 06. 2019 20.13
-13
”Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,” Milan Kučan
Manandi
25. 06. 2019 20.11
-19
Ata nikoli ne bo pozabil kako so se bivši brati z zvezdo zakadili v Slovence, kako je bratsvo napadlo Slovenijo in kako so Bosanci, Albanci in ostali ploskali, njihove babe pa nrele od veselja.. ko je JNA metala bombe po Sloveniji ..To je bila Borba zoper Komuniste, bratstvo enotnost, bivše narode in krvavo zvezdo z JUGO Soldatesko na čelu. Slovenski komunisti rotolizniki Balkana in ostali LEVIČARJI se niso in se nikoli ne bodo spijaznili z dejstvom da so Komunisti zločinci, sistem ki pohablja ljudi sami pa so virus ki razširja to bolezen po Sloveniji..”Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” Milan Kučan
26277
25. 06. 2019 20.18
+10
Kar pišeš ...je samo odraz tvoje zafru..osebnosti..oprosti, ma take nakladaš, zelo poceni fore. Lp
Kollerik
25. 06. 2019 20.21
+7
majhni orbanovi izpostavi očitno pojema sapa....
JApajaDAja
25. 06. 2019 20.24
+15
ko je sodelavka, srbijanka,žena jla oficirja izrekla " pa kaj ovi slovenci sploh hočejo"se je moje bratstvo in toleranca do njih končala...ne do naroda-do posameznikov!
26277
25. 06. 2019 20.25
+5
Nabru3
25. 06. 2019 20.26
+11
@manandi, ti si za psihiatrijo. Pa brez zajebancije ali cinizma.
Manandi
25. 06. 2019 20.27
-20
Jasno je, da so se masovno tudi odselili, umaknili naj vas potolčejo, spakirali ter ob odhodu bili maximalno nesramni, njihove ženske v transu plesale kolo po GORENJU.. celo grozili so potem pa nazaj pot pocufane mačke..??
JApajaDAja
25. 06. 2019 20.41
+9
čez noč so izginili, spraznili stanovanja, zapustili dolgove,kredite....jla tovornjaki so cele noči vozili smer -srbija...v šotorska naselja j srbije!
Kollerik
25. 06. 2019 20.54
+5
"Plesale kolo po Gorenju"... pa ti nisi normalna....
Rudar
25. 06. 2019 20.06
+14
Treba je čestitat osamosvojiteljem, ki imajo zdej mizerne penzije. Večina politikov, ki so zdaj na sceni ni imelo nič pri tem. Imajo pa zato zdej več, preveč.
26277
25. 06. 2019 20.12
+12
Lej...tudi v 2. S.V. je folk na...in kaj čemo zdej...gojit sovraštvo? Za samostojno Slo je dalo veliko ljudi življenja, ne samo leta 91, kot si nekateri predstavljajo.