Slovenija

Slovenija praznuje vrnitev Primorske k matični domovini

Ljubljana/Koper, 15. 09. 2020 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
201

V Sloveniji praznujemo praznik vrnitve Primorske k matični domovini v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe leta 1947, s katero se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu. Ob državnem prazniku, ki sicer ni dela prost dan, bo po državi potekalo več slovesnosti, osrednja pa je bila že v soboto v Ankaranu.

Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji slovesnosti poudaril pomen odgovornosti za krepitev demokratičnih in državotvornih vrednot, ki so gradnik obetavne prihodnosti. Zavzel se je za več medsebojnega sodelovanja. "Med nami je vse preveč nestrpnosti in celo sovraštva. To ni prihodnost, ki je obetavna, in to lahko spremenimo," je pozval. Prav državni praznik je po oceni Pahorja opomnik, da nas veliko več stvari povezuje, kot ločuje in da lahko velike stvari za skupnost dosežemo le skupaj.

Na Twitterju pa je predsednik še dodal, da 30 let kasneje ni potrebno, da smo povsem enotni, vendar moramo več sodelovati in se ne izključevati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osrednja govornica na proslavi je bila nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je opozorila, da se je v zgodovino treba ozirati z vso strokovnostjo in odgovornostjo, jo razumeti, predstavljati, arhivirati, sicer tvegamo nove zločine – zločine spozabe. Izpostavila je tudi, da že pridobljeni demokratični standardni niso samoumevni, tudi na področju javne besede in svobode izražanja.

Z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe z Italijo je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji pripadel velik del Primorske.
Z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe z Italijo je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji pripadel velik del Primorske. FOTO: Shutterstock

Ob državnem prazniku bo danes po državi potekalo več slovesnosti. V predsedniški palači bo Pahor ob dnevu odprtih vrat nagovoril državljane. Posebej za ta praznik bodo kulturni program pripravili učenke in učenci Osnovne šole Ankaran, udeležence bo nagovoril tudi tamkajšnji župan Gregor Strmčnik. V počastitev praznika bo pred predsedniško palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Predsednik DZ Igor Zorčič bo ob prazniku obiskal Mestno občino Nova Gorica in še nekatere ustanove v okolici. Stranka SD pa slovesnost pripravlja na Kongresnem trgu v Ljubljani, udeležil se je bo tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janša o oboroženem odporu Tigra in primorskih partizanov ter vojaški zmagi v okviru zavezniških sil 
Vrnitev Primorske k matični domovini je praznik, ki ne povezuje samo Primork in Primorcev, ampak ves slovenski narod, je v poslanici ob današnjem prazniku zapisal premier Janez Janša. "Praznujemo moč preživetja naroda, ki ga je zgodovina postavila pred številne težke preizkušnje." Janša je zapisal, da sta londonski pakt leta 1915 ter Rapalska mirovna pogodba od Slovenije odtrgala veliko ozemlje z okoli 300.000 prebivalci, primorski Slovenci pa so se znašli v okolju, ki jim ni bilo naklonjeno, vendar se Primorci niso vdali. 

"Kljub izrednemu raznarodovanju, ki je v času fašizma dobilo razsežnosti etnocida, ste prvi v Evropi začeli upor zoper fašizem, ki ga je začela organizacija TIGR. Večdesetleten boj primorskih domoljubov proti narodnemu zatiranju, oborožen odpor Tigra in primorskih partizanov ter vojaška zmaga v okviru zavezniških sil so ustvarili zelo ugodne pogoje za ponovno priključitev vsega slovenskega narodnostnega ozemlja k matični domovini." Janša se je ob tem zahvalil številnim primorskim rodoljubnim organizacijam in posameznikom. "Njihovo delo, trud, žrtve in boj za slovenstvo so veliko prispevali k temu, da je bila Primorska 15. septembra, ko je bila leta 1947 uveljavljena Mirovna pogodba z Italijo, vrnjena matični domovini. Tako je bila delno mednarodno popravljena krivica, ki nam jo je leta 1915 prinesel londonski pakt. Današnji praznik je zato najprej in predvsem izraz spoštovanja in hvaležnosti generacijam Primork in Primorcev za njihov narodni ponos, trdoživost, upor zoper potujčevanje in fašizem ter njihovo zvestobo slovenstvu." 

Ob tem je Janša spomnil na uresničenje dolgoletnih prizadevanj slovenske skupnosti v Italija ob vrnitvi Narodnega doma v Trstu. "Vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti ter spravna dejanja predsednikov obeh držav so hvalevreden korak sprave in zbliževanja med Slovenci in Italijani, so odraz skupnih evropskih vrednot solidarnosti in sobivanja ter korak k razgradnji bremen preteklosti." 

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je poudaril, da se je 15. septembra 1947 z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe, s katero je Slovenija dobila celotno cono B Julijske krajine, iz cone A pa še Kras, del Vipavske doline do Gorice, dolino Soče do Bovca in Predela ter Brda in Breginjski kot, ne le za Primorsko, ampak tudi za Slovenijo začelo novo poglavje zgodovine. "Slabih 20 let po zgodovinski združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je zedinjena Slovenija vendarle postala resničnost." 

Kot je zapisal, je praznik vrnitve Primorske matični domovini tudi simbol moči enotnosti Slovencev zavezanih k skupnim vrednotam, kar prinaša tudi uspeh in ugled v mednarodni skupnosti. "Danes je Slovenija sestavni del skupnosti enakopravnih evropskih narodov, v kateri soustvarjamo prihodnost, vrednote in cilje, s sosedi in drugimi evropskimi partnericami gradimo dobro sodelovanje in oblikujemo nove povezave." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.46
-12
Jaz sem vas že dolgo nazaj prečital, to vašo konstrukcijo zgodovine. Način je takšen. Od nekih celovitih zgodovinskih podatkov v obsegu naprimer A+B+C+D ste vi vzeli iz konteksta A+D, pa okoli tega napletli zgodbo. B+C ste pa ignoriali, kot da ne obstaja. Vaša Resnica je potem A+D, ki okvirno sledi dejanski zgodovinski liniji, vendar olepšani z vašimi dodatki v obliki E+F. Manjkajo pa B+C za celovito sliko, jo naredijo drugačno in priredijo notranjepolitičnim potrebam. Seveda v tujini so predstavniki Resnice bolj pazljivi, da se ne osmešijo pred stroko. V izkrcanje v Normandiji, ste vpletli ZZB, ki ga nihče v skupaj 70 letih ni tja povabil. V Holocaust ste vpletli internirance, ki seveda niso bili del Holocausta ampak Judovska in deloma romska zadeva. Potem neuka ušesa slišijo, aha, interniranci, holocaust. Pa imamo Resnico. Izkrcanje v Normandiji, ZZB Borci. Pa imamo zopet Resnico. Pa Trst pa Partizani (pa ne Hercegovci pa dalmatinci pa prekomorci, ampak neke nedoločene nacionalnosti) pa imamo zopet zgodbo o Osvoboditvi Trsta in skorajšnji posest, ki so jo preprečili grdi Novozelanci. Zakaj, se seveda ne pove. Na takle način so zadeve okvirno potekale desetletja in desetletja...
Bojan-F
16. 09. 2020 15.36
+9
... brez besed ... skoraj brez besed ... opisal si samega sebe ...in še to je pohvala ... ti več kot enega spekulativnega zornega kota ne zmoreš obdelati.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 16.11
-8
Seveda lahko. Moja zgodovina je tista iz Anglije, Srbije, Hrvaške. Vaša pa je iz Slovenije. Na srbskih in hrvaških forumih se boš osmešil, če boš nastopil z vašimi NOB tezami. Da ne rečem na resnih zgodovinskih portalih. Sem že videl ZZB Borce, ki so tekli tja razlagat svojo resnico, pa so jo hitro popihali nazaj v varno zavetje slovenske levičarske zgodovinske scene.
Bojan-F
16. 09. 2020 18.15
+5
A ti nastopaš na resnih zgodovinskih portalih ... pa na hrvaških in srbskih ... oz. to spremljaš ... bravo.
Cervantes Saavedra
16. 09. 2020 19.32
+5
za nepripravi: A na srbskih in hrvaških forumih!!!? A to so zate relevantni forumi? Res si smešen! In še posebej bi se osmešil med resnimi zgodovinskimi analizami (ne forumi in portali) na Francoskem, Angleškem, Nizozemskem, Norveškem…, ki so dodobra okusili nacifašizem. Smešiš se do konca. Srbski in hrvaški forumi!!!? S tem si dosegel svoj nov poden.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 21.41
-5
Seveda, oni so za vas ZZB zgodovinarje tata mata. Vi jih boste učili zgodovine, ha, ha, ha? Pojdi izkaži se na nekem forumu tipa Axis History z tezo o osboboditvi trsta. Pa z tezo o demokratični Ljudski vojski v Sloveniji v letih 41 - 45. Daj pojdita če upata. Vaša zgodovina je spesnjena samo za notranjepolitične potrebe in samo v Sloveniji. Srbi z Miodragom Marićem, Hrvatje, so v tolmačenju polpretekle zgodovine svetlobna leta od zgodovinarjev ZZB Borcev....
Cervantes Saavedra
17. 09. 2020 08.41
+4
za nepripravi: Kot sem rekel, osmešen si do kraja. Kar zadeva Trst, mi ni treba daleč, tudi moj oče partizan je sodeloval pri osvoboditvi Trsta in bil med boji celo (nekaj časa) veljal za mrtvega. A bo Axis History to zanikal? Bedarije.
pravisprehajalec
17. 09. 2020 10.18
-3
Povedal ti bo, zakaj so ga potem Izgubili Sančo. Detajle, ki ti jih oče ni pravil.
Bojan-F
16. 09. 2020 10.43
+12
Za dvomljivce ... "Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče Armade Sovjetske Zveze ter vseh ostalih za svobodo se borečih narodov, borim za osvoboditev in združitev slovenskega naroda, za bratstvo in mir med narodi in med ljudmi, za srečnejšo bodočnost delovnega ljudstva, prisegam pred svojim narodom in svojimi sobojevniki: da bom oddal vse svoje sile in vse svoje sposobnosti osvobodilni stvari slovenskega naroda, delovnega ljudstva ter vsega naprednega in svobodoljubnega človeštva v sveti vojni proti fašističnim tlačiteljem in barbarom; da ne bom zapustil partizanskih vrst, v katere sem prostovoljno in zavestno vstopil in ne odložil orožja do popolnega uresničenja velikega osvobodilnega cilja slovenskega naroda. Prisegam, da bom v boju za te velike osvobodilne cilje s svojo krvjo branil čast in nedotakljivost naše partizanske zastave in da bom, če bo to potrebno, žrtvoval tudi svoje življenje. Za svobodo v boj!"
Bojan-F
16. 09. 2020 10.48
+11
... in dodajam ... "Zastava slovenskih partizanov je slovenska trobojnica z antifašistično rdečo peterokrako zvezdo čez vsa tri polja." ... "Znak slovenskih partizanov je slovenska trobojnica v obliki traku (2 cm krat 4 cm) ter na njem antifašistična rdeča peterokraka zvezda s premerom 3 cm in se nosi na pokrivalu." ... " Pozdrav slovenskih partizanov je pest desne roke, dvignjena k spdnjem robu pokrivala."
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.15
-11
Seveda je bila ključnega pomena prisega rdeči armadi in njenemu poveljniku v Moskvi. Glede ostalega pa takole. leta 1942 so Komunistični partizani 1. Revolucijo preimenovali v Boj proti Fašizmu (Pazi: Ne narodnemu delavskemu Socializmu). 2. Državljansko vojno kot nepogrešljiv del vsake Revolucije v Narodnoosvobodilno vojno. 3. Revolucionarno nasilje in obračun z Razrednimi sovražniki, Buržoazijo, kapitalisti, političnimi nasprotniki pa v Obračun z izdajalci in kolaboranti.
Bojan-F
16. 09. 2020 11.23
+10
Kje je prisega "rdeči armadi in njenemu poveljniku v Moskvi"? ... vse ostalo je "samo tvoja domneva" ...
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.33
-10
#Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče Armade Sovjetske Zveze" Si zavrtiva tisto Borovo slavno Slovenci kremeniti pred predelavo? Na klic Kominterne, združimo se v čete, v boj za Sovjete, naše geslo je, Sovjeti sveta. Čez gore polja, po svetu naj doni, Slovenija svobodna, Sovjetska bodeš ti.
Bojan-F
16. 09. 2020 12.51
+7
pravisprehajalec
16. 09. 2020 12.56
-10
Rdeči armadi Bojane. Ki podrazumva seveda vodstvo te rdeče armade. In državo, iz katere prihaja.
Bojan-F
16. 09. 2020 13.15
+9
pravisprehajalec
16. 09. 2020 14.45
-8
#Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče Armade Sovjetske Zveze"
Bojan-F
16. 09. 2020 18.10
+4
Vse jasno ... težave s slovenskim jezikom ... saj bo bolje ... jbg.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 21.44
-3
Nikakršne težave, teževe kvečjemu z obvladovanjem Partijske frazeologije.
Cervantes Saavedra
16. 09. 2020 10.11
+9
za nepripravi: Točno to si. Kar zapisuješ, so čiste laži, ampak sam ne lažeš, saj nisi kriv za izkrivljeno delovanje možganov. Nepopravljivo pregretih pod Sančovim sedlom. Stalno je v tvojih mislih. A zate je dokumentiran dokaz film o (junaških!) četnikih v ZDA!? Halo, adijo možgani! In neobveščeni De Gaulle, ki ga sicer sami zavezniki (ZDA, VB) niso hoteli zraven na svojih medvojnih srečanjih, da je bil ves užaljen zaradi tega. Ni pa merilo Churchill, ki je najbolje vedel, kaj se dogaja na Balkanu. In ni mislil, da je stvar vza kralja Petra II.opravljena, ko s eje uradno razvrsdtil v zavezniški tzabor, krati pa oprikrival zavezništvo četnikov z okupatorji (Nemci in Italijani). Četniki so v okupiranem Splitu celo imeli uradni sedež na Solinski ulici. Halo, zavezniki!? Kje je še bilo kakšno odporniško gibanje, ki bi se tako kazalo okupatorju, ta pa ga celo oskrboval z orožjem, hrano, celo marmelado (le-to posebej navedeno v sporazumu z Italijani).
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.11
-11
Churchill je vedel, zato je zaprl Tita v pečino na Visu in ga prisilil v podpis Sporazuma Tito - Šubašić, ki naj bi prinesel svobodne volitve ter Vlado narodne enotnosti, s stališča jugoslavije govorim. A mu je Tito ušel iz Visa, k svojemu gospodarju v Moskvo, Septembra 1944, kjer ga je prepričal, da komunisti lahko prevzamejo oblast v jugoslaviji in bodo Stalinovi zvesti oprode. Seveda vaša resnica izkrivlja stvari v neko komunistično resnico. Zadeva je preprosta, dogajanje v Jugoslaviji je povsem enako kot v grčiji, kjer so se grški četniki in grški komunisti tepli za oblast. S to razliko, da so se tam izkrcali Angleži, v jugoslaviji pa so se ustavili na mejah, saj so imeli v rokah Sporazum Tito Šubašič, ki je zagotavlhjal narodno enotnost in svobodne volitve. Da se pa Komunist podela na Sporazume, pa je Churchill zagrenjeno spoznal čez nekaj let, ko je govoril o železni zavesi od Trsta do Gdanska. Odposlanstvo pri Nemcih so imeli tudi partizani, Vladimirja Velebita. Kot oficirja za zvezo, ki bi usklajeval skupen nastop nemcev in partizanov v primeru zavezniškega izkrcanja na Jadranu. Za komunistične partizane je bilo namreč življenskega pomena, da rdeča armada prva pride v Jugoslavijo. Ker če bi zavezniki, bi propadla komunistična revolucija. In odletela oblast...
Cervantes Saavedra
16. 09. 2020 19.52
+3
za nepripravi: A si dislektik? Nič ne rečeš o zapisanem, ali je naročeni in neresnični film o četnikih res veljaven dokument. Razen na tvojih srbskih forumih, ha- ha. Dobro, da si jih omenil. Nič o sporazumih četnikov z okupatorji. Da, obstajajo, čeravno je bila vojna. Nič o javnem uradnem sedežu četnikov v Splitu na Solunski! Mmm? Muu? Odmev izpod Sančovega sedla.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 21.53
-3
Četniki kot uradna Jugoslovanska Vojska v Domovini, so imeli predstavništva, verjetno tudi v Splitu. Zakaj ne? Čeprav razen tvoje trditve nikjer na svetovnem širnem netu ni podatka o tem. zato gre verjetno za še eno od laži ZZB Borcev. Po drugi strani pa za JvD pač ni veljal ukaz št 227 Stalina iz leta 1942, ki je prepovedoval povezovanje in umikanje pred nasprotnikom. Ta je veljal za paravojaške enote Rdeče armade, jugoslovanske komunistične partizane. So pa bili četniki v Splitu, to pa je znano. in če bi se izkrcali Anglo Američani, bi planili po Italijanih in nemcih. Za razliko od komunističnih partizanov, ki bi pa planili po Anglo Američanih. Tako kot so naprimer njihovi Grški partijski tovariši v grčiji. Tako bi tudi jugoslovanski.
Berenika
16. 09. 2020 09.53
+12
Prav smešni so ti zagovorniki kolaboracije. Eden navaja "To je bilo vse navoženo tja po letu 1954. Ki so prišli v prazno primorsko, ki jo je zapustilo skupaj z danes Hrvaško 300.000 primorcev." Vsi optanti so za vas domobrance bili seveda tisti pravi Primorci, ki seveda niso bili Slovenci. Kako bedno, da si pljuvate v lastni obraz. Sem pa prepričana, da imate to v genih.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.02
-12
Danebola, kaj pa si ti nekaj več vredna, da bi izganjala ljudi iz svojih domov? kaj če bi to storili Avstrijci leta 1920 z Korošci? Bi kaj cvilila danes?
Berenika
16. 09. 2020 12.29
+11
Razlog, da mešaš in preurejaš zgodovino je popolnoma tvoje subjektivne narave, ki se ima za večvredno. Ta je opazna že v tvojem komentarju, da "cvilim". Superiornost se kar naenkrat spremeni v inferiornost, večvreden bi se namreč držal svojih višav, ne pa vulgarizma. Pomisli malo kdo je v zgodovini na slovenskem cvilil, ter kdo to dandanes počne. Takšni, kot si ti. Članek ni o Koroški, temveč Primorski, po Rapalski pogodbi so fašisti potujčili Primorsko, skupaj z Istro in iz nje izganjali avtohtono prebivalstvo. Med drugim, Istriani se nikoli niso imeli ne za Hrvate, niti Slovence, absolutno pa še najmanj za Italijane. Tvoji komentarji pa itak kažejo na popolnega opranoglavca, ki še vedno prisega na neko drobno desničarsko marginalno meščanstvo, samohvalno kolaboracijsko z nacisti, ki ga je historicizem in z njim brezna že davno razblinil v nič. Saj veš, zase ste bili najprej kot tragedija, dandanes ste pa farsa.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 12.35
-10
#skupaj z Istro in iz nje izganjali avtohtono prebivalstvo# Ti samo s podatki postreži, številkami. Koliko je bilo od fašistov izgnanega prebivalstva v letih 1920-1940. Da ne bova zopet ostala pri opranoglavcih, pa fašistih, pa prirejevalcih zgodovine. Daj, poskušaj preseči samo sebe, pa operiraj z dejanskimi številkami. Poleg tega med optanti so bili povečini istrioti. So se oni šli fašizem?
Berenika
16. 09. 2020 12.44
+11
Bla bla. To razlagaj tvoji Možini. Oziroma, verjetno ti jo on tako razložil. Mene boš učil o Istri...
pravisprehajalec
16. 09. 2020 12.58
-10
Ti kar vprašaj, saj vidim, da je kar nekaj znanja pomankljivega. še enkrat, so istrioti odgovorni za fašizem? Če ne, zakaj so potem bili izgnani. In koliko je bilo žrtev izgona s fašistične strani v letih 1920-1940? Pa po tvoji logiki tudi južni Tirolci ne bi smeli danes obstajati. Saj so bili enako žrtve fašizma...
Bojan-F
16. 09. 2020 09.01
+12
Sprehajalec ... usmeri nas na en (1) dokument, ki obljublja Trst in Gorico Jugoslaviji ... se zahvaljujem!
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.00
-11
Takšni dokumenti se med vojno niso pisali. Zavezniška logika pri teh stvareh je bila identična kot po Prvi vojni, ko je o spornih ozemljih odločal plebiscit v okviru Mirovnih konferenc, ki so bile po zaključeni vojni. Takšno prakso je Europa poznala najmanj od Dunajskega kongresa naprej. Realno politiko zasedenega ozemlja pa so poznali Komunisti, primer Poljske, Vzhodna prusija. Nekaj pa je jasno. Če ne bi bilo komunističnih Partizanov bi JVD v domovini ob umiku Nemcev njim sledila, z enakim tempom, ko so jim sledili komunistični partizani. Razlika bi bila le v kokardah na kapah. Naj te opozorim na pomemben detajl, ko so se komunistični Partizani pojavili v Beogradu po zasedbi s strani rdeče armade, so imeli velike težave, saj jih Sovjeti niso priznavali kot sogovornika, ampak so priznavali Četniške oficirje. V skladu z mednarodno veljavnimi sporazumi. Šele na Titovo urgenco, ko je odletel v Moskvo k Stalinu Septembra 1944, kjer mu je obljubil brezpogojno zvestobo in ga prepričal, da so jugo partizani pravzaprav njegovi, Stalinovi, se je ta odnos spremenil in Sovjeti so začeli zalagati partizane z orožjem. Bi torej Dražini JvD sodelovali s Sovjeti? Seveda bi. Izvedli bi mobilizacijo v Srbiji in šli bi za Nemci v enakem tempu kot partizani in zasedli bi enako veliko izpraznjenega ozemlja.
Bojan-F
16. 09. 2020 11.14
+9
Ha, ha, ha, ha, ha ... dunajski kongres je bil 18. septembra 1814 ... londonski sporazum je bil podpisan 26. aprila 1915 z zemljevidi in konkretnimi geografskimi imeni ... plen kraljevin Črne gore, Italije in Srbije ... naslednja tvoja teza?
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.23
-11
Najprej čitaj, zadihaj, potem pa poskušaj razumeti. Jaz sem navedel primere mednarodnih mirovnih konferenc, ki so razdeljevale ozemlja. Politiko zasednega ozemlja kot dejstva, je uvedel Stalin. Mednarodna mirovna konferenca ozemlje uzakoni. Pri čemer se v našem primeru ni šlo sploh za dodelitev ozemlja italiji, ampak Ustanovitev Svobodnega tržaškega ozemlja. Kot nevtralne cone. ko je jugo vojska nasilno zasedla cono B, je potem italija storila enako z cono A. Ali ti smatraš, da bi ustanovitev Svobodnega tržaškega ozemlja avtomatsko pomenila, da je Trst dobila Italija?
Gekla
17. 09. 2020 10.32
-2
@Bojan-F: Ne vem, če je to res, a vseeno: "V izogib nadaljnjim nesporazumom glede dogovora je feldmaršal Alexander k Titu poslal svojega načelnika generalštaba generalpodpolkovnika Morgana, ki je Titu 8. Maja dostavil pisno verzijo sklenjenih dogovorov na srečanjih leta 1944 in 1945. S podpisom sporazuma bi Tito zagotovil mejo med Italijo in Jugoslavijo ob izlivu reke Soče, s čimer bi Gorica, Trst in Tržič pripadli Jugoslaviji na mirovnih pogajanjih. V zameno za obljubljeno ozemlje so Američani le zahtevali, da se partizani umaknejo z območja. Tito je generalpodpolkovnika Morgana brez podpisa sporazuma odslovil z besedami, da »Se je situacija spremenila, problem ni več vojaški, pač pa politični.« in zavrnil umik partizanskih enot z območja. Ob enem je zahteval implementacijo komunističnih oblastnikov na administrativne pozicije zasedenega območja v Furlaniji-Julijski krajini, obljubil pa je tudi nove ozemeljske zahteve zahodno od Soče na mirovnih pogajanjih."
Portolonca
15. 09. 2020 20.42
-19
Dost je bilo teh partizanskh veselic in sranja z rdečo zvezdo, smo samostojna država končno in velik del civilizirane zgodovine preživeli v zahodni civilizacijski cooni..70 let so nam komunisti uvažali ( in nam še taki ki sedaj GROZIJO ) največje balkanske in svetovne reveže, ljudi brez izobrazbe, brez osnovnega bontona in uvozili ne samo njih ampak tudi njihove navade, običaje in seveda tudi standard. Konec leta 1918 smo Slovenci z ustanovitvijo SHS odšli iz razvite Srednje Evrope na Balkan. Balkanci imajo sicer dobre jedi na žaru, so dobri športniki, fantastični improvizatorji (v smislu 'lako čemo'), Imajo pa tudi manj dobre lastnosti, vključno z vprašljivimi vrednotami, kar smo tudi mi v neugodni kombinaciji s komunizmom v tri četrt stoletja dobili pod kožo. To bodo občutile še naslednje generacije, preden se očistijo teh pridobljenih navad, ki vodijo v pogubo. Levaki ( LEVIČARJI ) še danes zvesto sledijo zapovedi CK ZKJ da Slovenija ne sme napredovati in se razvijati hitreje kot ostale republike ampak mora počakati ostale, da dosežejo njen nivo in šele potem dalje ...... 27. April dan večnega sovraštva med Slovenci natem prostoru..Zdej pa delijo zvezdice, obujajo Partijo, Komunizem in spet odkrivajo TOPLO VODO..sedaj gledamo JUGA drugi del.. Naj ode plavi voz (( na njem komunisti, komunizem, lohka tudi Kontič in rdeča Občina, socializem, rekviziti totalitarizma z zvezdo, ena resnica umazana enopartijska zgodovina in JOSIP BROZ. Mi pa z razprtim jadri in polnimi pljuči naprej v civilizacijo..
vicente
16. 09. 2020 08.01
+9
portapolonca če ne bi bilo rdeče zvezde in partizanom bi ti sedaj skupaj z tvojo mamo nastavljala italijanom na tromostovju kot verjetno tvoja babica,mi primorci smo ponosni na svojo zgodovino in del nje je rdeca zvezda in ostalo
pravisprehajalec
16. 09. 2020 08.32
-12
Vicente, to ste navoženi primorci, tisti, ki ste se vselili v prazne bajte pravih primorcev.
Misija1
16. 09. 2020 09.11
-7
@ vicente: oprosti prijatelj, ampak rdeča zvezda in partizani nimajo nobene veze. Pravi partizani (partizan je mednarodni izraz za borca proti okupatorju) so se že v štartu borili proti okupatorju. Ne pa proti lastnim ljudem. Ko pa je rdeča zvezda začela združevati partizane, pa se je zadeva spremenila. Rdeča zvezda je ideologija, partizanstvo pa boj proti okupatorju. In ta ideologija ni prinesla nič dobrega. Partizanstvo pa.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 09.25
-8
Misija, sicer so pozitivne točke v tvojem postu vendar bi te vseeno popravil. Partizan je od španske državljanske vojne naprej le mednarodni izraz za Komunističnega gverilca. In ne borca proti okupatorju. Komunistični partizan se je med drugo vojno boril za oblast Stalina in ne za narodno osvoboditev. Povsod po europi je med drugo vojno izraz Partizan pomenil le eno. Komunističnega gverilca.
Misija1
16. 09. 2020 09.32
-4
Imaš prav, ampak samo delno. Obstajata dve različici pomena partizan. Prva je povezana z vojsko, druga pa s politiko. Obe sta mednarodno priznani. Vojaški partizan je paravojaški borec, ki se bori za svojo zemljo in obstoj. Politični partizan pa je pripadnik politične strane, v tem primeru komunistične. Imaš pa prav, da je med 2 sv. vojno izraz partizan bil avtomatsko povezan s komunističnim gverilcem. Kar pa sem v prvem prispevku želel povedati je to, da so bili prvotni borci proti okupatorju tisti pravi borci za svojo zemljo, preživetje. Delovali so lokalno in so se tudi gibali na manjšem področju v okolici svojih bivališč. Ko je rdeča zvezda začela novačiti te borce in je vse skupaj padlo pod ideologijo komunizma, pa so ti borci postali mednarodni borci, ki se niso več borili samo za svojo zemljo, pač pa tudi TUJO ZEMLJO in proti lastnim ljudem (če so bili proti njihovi ideologiji).
pravisprehajalec
16. 09. 2020 11.17
-8
Tisti Borci iz angleške serije Alo Alo niso bili "pravi Borci"? Niso se imenovali partizani in niso bili Komunisti. Bili so pa prevladujoči v Franciji.
vicente
16. 09. 2020 19.13
+2
pravisprehajalec
15. 09. 2020 20.38
-14
Ker se spodaj po trije štirje ZZB levičarji zaganjajo vame, na čelu s Sančom, zvestim oprodom socialističnega idealista Don Kihota. Ki bi pod komunističnim Brozom zagotovo oba nekoč končala na Golem otoku. Pojdimo po točkah. Edini zaslužen da ni meja na vrhniki je Benito in Fašisti, ki so se spustili leta 1940 v vojno avanturo proti Angležem. Da se je meja premaknila na Zahod je zaslužna Kraljeva udležba v vojni Aprila 1945. Da se meja ni premaknila še bolj na Zahod so zaslužni jugo Komunisti, ki so se pozicionirali na napačno stran železne zavese. To je to fantje. Sedaj pa študirat zgodovino, pa ne tisto, ki ste je vajeni.
Cervantes Saavedra
15. 09. 2020 21.48
+13
za nepripravi: Kralj Peter II. ni ničesar zaslužen za slovenske zahodne meje. Njegovi četniki so bili pomožne vojaške enote okupatorja. Tudi še aprila 1945, tudi v Sloveniji. A da ne? Mmm? Sančovo sedlo ti je prizadelo možgane. Nisi za zgodovino. Kljusaj dalje, forintski oproda. Niti za sram nisi sposoben.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 08.27
-13
Lažeš Sančo. Leta 1944 je doživel premiero v ZDA celovečerni film #Četniki, junaška gverila# in doživel velike simpatije in uspeh. Tako, da je Truman po vojni podelil veliko priznanje Draži. De Gaulle pa ni niti slišati hotel za Broza, kaj šele ga videti in nikoli ga ni. Ker mu je likvidiral sošolca iz vojaške Akademije, Dražo. Ko se je Kraljevina Aprila razvrstila v vojaški tabor Zaveznikov, je bila stvar opravljena. Vse ostalo, oziroma komuinistična revolucionarnaavantura, je bilo razmetavanje življenj. Pa tudi če ne bi bilo Aprilske vojne, kot je pokazal primer Bolgarije, bi bilo čisto vseeno. Jugoslavija bi bila na koncu v taboru Zmagovalcev. Bolgari pa so ji pomagali osvoboditi glavno mesto.
Bojan-F
16. 09. 2020 08.54
+14
Kot da je De Gaulle neko merilo ... kraljevina Jugoslavija se ni mogla razvrstiti med zaveznike, ker je 17. aprila 1941 kapitulirala! ... največja nesreča za t.i. kraljevo vojsko v domovini je bil ravno polkovnik Mihajlović Dragljub ... le kje so našli tako nesposobnega oficirja ... nikoli ni imel pod kontrolo vseh enot ... ob koncu vojne ni zmogel rešiti nič od nič od svoje vojske ... Črnogorske četnike je celo naplahtal, da jih v Draču čakajo francoske ladje ... in še in še ...
pravisprehajalec
16. 09. 2020 09.29
-14
Tudi Norveška je kapitulirala, pa je bila v zavezniškem taboru. Bolgarija pa sploh ni kapitulirala, pa se je znašla v zavezniškem taboru leta 1944. Draža je storil le eno, to kar so storili drugi po Europi. Čakali so na prihod front. Ostala odporniška dejavnost je bila obveščevalne narave, pa reševanje padalcev. Za kar je bil Draža tudi odlikovan. De Gaulle pa je bil 4 zaveznik, ki je podpisal kapitulacijo nemčije. Drugih ni bilo zraven. zato je merilo.
jugatneme
15. 09. 2020 20.17
+10
Vse najboljše Primorska!
Bojan-F
15. 09. 2020 19.09
+6
Sprehajalec zapiše ... "pepino, če ne bi Komunisti današnje Slovenije spravili za železno zaveso, bi morda bila cela primorska danes del Slovenije. Kralj Peter II je s svojo udeležbo v vojni na strani Angležev Aprila leta 1941 to zagotovil." ... slovenski del Julijske krajine ni bil nikoli obljubljen ne Rejec Albertu, ne kralju Petru II, ne Cankar Izidorju, ne Mihajlović Dragoljubu in ne Broz Josipu ... bilo si jo je potrebno uzeti!
Bojan-F
15. 09. 2020 19.11
+6
... kralj Peter II je kapituliral 17.04.1941, tako kot kralj Nikola v Črni gori 25 let prej.
pravisprehajalec
15. 09. 2020 20.19
-9
Tudi Norveški kralj je, pa Danska, belgija in Francija ter nizotzemska, poleg ostalih. Angleži jiso tega nikomur zamerili. niti niso zamerili Bolgarom, ki so bili do sredine leta 1944 zavezniki delavskih Socailistov, potem so pa prestopili na drug vlak. In bili v taboru zmagovalcev. Da je bila državljanska vojna za oblast Komunistov povsem nepotrebna v Jugoslaviji, je danes jasno vsakomur. ker Kralj Peter bi se lahko v Londonu dogovoril za Trst, saj je bil na zmagoviti strani, tako kot npr. Norveški kralj.
Cervantes Saavedra
15. 09. 2020 21.58
+8
Kralj Peter II. je bil na begunski in četniški strani.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 08.28
-9
Tudi Norveški kralj Haakon, Sančo. Vendar Norvežanov ni nihče ščuval proti njemu in jim grozil z likvidacijo. Zato so ga navdušeno pozdravili, ko se je vrnil po vojni na Norveško.
ZIPPO
15. 09. 2020 18.07
+18
VSTALA PRIMORSKA- Z VSEM SPOŠTOVANJEM 🇸🇮
pravisprehajalec
15. 09. 2020 20.20
-12
To je bilo vse navoženo tja po letu 1954. Ki so prišli v prazno primorsko, ki jo je zapustilo skupaj z danes Hrvaško 300.000 primorcev.
Castrum
15. 09. 2020 17.58
-4
Nepismen kljukec itak ne vidi razlike med "Ljubljana" in ljubljančan....kaj čmo, pepček je pepček....
matejcko
15. 09. 2020 17.56
+9
Upam, da je kateri od medijev danes opravil anketo med naključno sprehajočimi in jih povprašal, če vedo kakšen praznik danes praznuje domovina..., najprej bi šel vprašat Zlatkota
Castrum
15. 09. 2020 18.00
-1
Mogoče bi poskusili v petek med bičiklisti.... Stavim da bi za ta praznik vedel le vsak deseti
matejcko
15. 09. 2020 18.09
+7
Minuse ob tem komentarju dajejo le tisti, ki se jim ne sanja za kakšen praznik gre, dela prost dan ni, kaj za vraga je to....večina pa jih govori široki L
pepe bolcev
15. 09. 2020 17.44
+14
Castrat je pa lepo, da tako slavis uspehe partizanov!
pravisprehajalec
15. 09. 2020 20.21
-9
Na primorskem slovenskih komunističnih partizanov ni bilo. Si kdaj slišal za Portoroško četo, ali pa koprsko, pa Piransko? Prišli so okupatorski hercegovci in Dalmatinci iz juga...
pepe bolcev
15. 09. 2020 17.43
+7
Castrat. Kateri ljubljancan to? Jansa? Drnovsek? Pahor? Kateri???? Imate se vedno predsednik drzave. Bil je tudi predsednik vlade. Zakaj ni nic naredil?
Castrum
15. 09. 2020 17.38
+4
Če bi "Ljubljana" iskreno cenila mojo Primorsko, mojeTigrovce in večdesetletno borbo mojih Primorcev proti fašističnemu terorju, potem bi bil 15.9. praznik in dela prost dan z vsakoletno državno veleproslavo.
matejcko
15. 09. 2020 18.05
+3
Ne stresaj neumnosti, v ”Ljubljani” živi namreč izjemno število pritepencev, ki odločajo tudi o tem kdaj je praznik dela prost dan in kdaj ne
Castrum
15. 09. 2020 18.08
-10
Malo poduka: "Ljubljana" je sinonim za državo, tako kot je bil včasih "Beograd" ali paje v Nemčiji " Berlin", ali za Avstrijo "Dunaj".... Tako se namreč uporablja...
Cervantes Saavedra
15. 09. 2020 17.30
+7
Po predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču je »praznik vrnitve Primorske matični domovini tudi simbol moči enotnosti Slovencev«. Moral bi opozoriti, da na žalost ne vseh Slovencev, saj so bili nekateri (na srečo manjšina) z orožjem v roki na strani okupatorja in mu pomagali pri tem, ne pa da bi, bog ne daj, delovali za osvoboditev in vrnitev Primorske matični domovini.
SlobodaNE
15. 09. 2020 18.20
-5
Pogrevati stare zamere nima smisla. Vsi vemo kdo je kam spadal, desnica na zahod levica v vzhodni blok.
pravisprehajalec
15. 09. 2020 20.23
-8
Na primorskem razen hercegovcev pa Dalmatincev, kot okupatorske sile, ni bilo komunističnih partizanov. Če ne ni pa predoči dokaze o portoroški četi.
matejcko
15. 09. 2020 17.20
+14
Ta novica bi morala biti cel današnji dan najudarnejša novica dneva, ne pa, da je bolj pomembno to, kakšne pripombe v Bruselj pošilja vlada, jajcanje o nekem razglednem stolpu v Rogaški in novice o Koroni.....
pepe bolcev
15. 09. 2020 17.10
+6
Test za fasiste
bohinj je zakon
15. 09. 2020 16.54
+3
Pa ne, da je to govoril Janša? Ztežka.
Definbahija
15. 09. 2020 16.46
+16
Kaki domoljubi smo. Na vsakem primorskem oknu visi Slovenska zastava. Sigurno jih danes več visi kot za dva največja slovenska praznika.
prašek
15. 09. 2020 16.50
+16