Slovenija

Pahor odšel, v predsedniško palačo prišla Pirc Musarjeva

Ljubljana, 23. 12. 2022 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, Kaya Kamenarič
Komentarji
801

Borut Pahor je po dveh mandatih zapustil predsedniško palačo, Slovenija ima novo predsednico Natašo Pirc Musar. Slovesna primopredaja je pritegnila tudi pozornost nekaterih državljank in državljanov, ki so si dogajanje ogledali v živo. Za novo predsednico se zdaj začenja delovno obdobje. Številni od nje pričakujejo, da se bo večkrat in glasneje opredelila do pomembnih tem, kot je to storil njen predhodnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ob predsednici tudi najožja ekipa
    04:45
    Iz 24UR: Ob predsednici tudi najožja ekipa
  • Iz SVETA: Borut Pahor - pregled mandata
    03:17
    Iz SVETA: Borut Pahor - pregled mandata
  • Iz SVETA: Inavguracija in primopredaja poslov
    05:10
    Iz SVETA: Inavguracija in primopredaja poslov
  • Iz SVETA: Borut Pahor - kralj Instagrama
    01:51
    Iz SVETA: Borut Pahor - kralj Instagrama
  • Iz SVETA: Pahorjevih deset let v številkah
    02:04
    Iz SVETA: Pahorjevih deset let v številkah
  • Iz SVETA: Ženske na čelu držav
    01:33
    Iz SVETA: Ženske na čelu držav
  • Posebna oddaja o primopredaji
    56:20
    Posebna oddaja o primopredaji
  • Zaključek primopredaje
    01:30
    Zaključek primopredaje
  • Odhod Boruta Pahorja iz predsedniške palače
    06:20
    Odhod Boruta Pahorja iz predsedniške palače
  • Nagovor nove predsednice Nataše Pirc Musar
    03:50
    Nagovor nove predsednice Nataše Pirc Musar
  • Iz predsedniške palače o pogovorih na štiri oči
    01:10
    Iz predsedniške palače o pogovorih na štiri oči
  • Ali Žerdin o odhodu Boruta Pahorja s predsedniške palače
    03:50
    Ali Žerdin o odhodu Boruta Pahorja s predsedniške palače
  • Ali Žerdin o enakosti med spoloma
    07:10
    Ali Žerdin o enakosti med spoloma
  • Prihod Nataše Pirc Musar
    04:00
    Prihod Nataše Pirc Musar
  • Ali Žerdin o pomembnosti primopredaje
    04:20
    Ali Žerdin o pomembnosti primopredaje
  • Vse je pripravljeno na novo predsednico
    01:50
    Vse je pripravljeno na novo predsednico
  • Nataša Pirc Musar kot nova predsednica
    02:50
    Nataša Pirc Musar kot nova predsednica
  • 24UR Fokus: Pahor pustil pečat kot spravljiv politik
    19:00
    24UR Fokus: Pahor pustil pečat kot spravljiv politik

 

Primopredajo med zdaj že nekdanjim predsednikom in novo predsednico smo v posebni oddaji spremljali na naši spletni strani. 

Še preden se je vse skupaj začelo, je sicer predsedniško palačo že krasila nova tabla, ki jasno sporoča, da je na predsedniškem stolčku prvič ženska, prav tako že tudi deluje nova spletna stran urada predsednika oziroma predsednice. 

Je bilo pa danes v Ljubljani še kako slovesno. Pogrnjena je bila rdeča preproga in postrojena častna četa. 

Nato sta prispela oba para, Borut Pahor in Tanja Pečar ter nova predsednica Nataša Pirc Musar in soprog Aleš Musar. Zadonela je himna. 

Pahor in Pirc Musarjeva sta v predsedniški palači po fototerminu govorila na štiri oči, gre za pogovor, katerega vsebina bo za javnost najbrž ostala skrivnost. 

Borut Pahor je nato zapustil predsedniško palačo, še zadnjič je pregledal častno enoto Slovenske vojske in se odpeljal. S Tanjo Pečar sta ob tem pomahala zbranim, nova predsednica pa se je s soprogom vrnila v predsedniško palačo, kar so zbrani pospremili z aplavzom. 

Zbralo se je namreč kar nekaj ljudi, med njimi tudi znanca nove predsednice iz Polzele. "Vse to sva videla prvič, je zelo zanimivo," sta povedala. Ocenila sta, da bomo imeli odločno in suvereno predsednico.

Kaj za seboj pušča Pahor, kaj prinaša Pirc Musarjeva?

Gost naše posebne oddaje z Metko Majer je bil novinar in urednik Ali Žerdin. Ocenil je, da gre za začetek novega obdobja, saj gre za pomemben premik, ko bomo imeli predsednico države.

Kar pa ne pomeni, da smo v slovenski družbi dokončno dosegli enakost spolov. Ocenil je, da je ta še vedno prisotna v vsakdanjem življenju, ko gre za službo, plačilo ... Pa lahko na tem področju kaj spremeni nova predsednica?  "V kampanjo je vstopila z besedami "Tiho ne bom" in to je ena od točk, kjer pričakujem njen glas," meni Žerdin.

Prav ko gre za vprašanje izražanja stališč, mnogi pričakujejo spremembe, saj menijo, da se je Pahor premalo opredeljeval, je pa segal čez politične pole. Bo to uspevalo tudi Nataši Pirc Musar? "To težko rečem," meni Žerdin, ki pravi, da ima Pirc Musarjeva jasna stališča. "V enem pogovoru je izrekla več pomembnih političnih ocen kot nekdanji predsednik v dveh ali treh letih. Ali bo to priljubljeno, ne vem, je pa pomembno."

Nataša Pirc Musar začenja svoj mandat.
Nataša Pirc Musar začenja svoj mandat. FOTO: Aljoša Kravanja

Za razliko od Pahorja, prekaljenega političnega mačka, je Nataša Pirc Musar v politiki novinka. To prinaša večjo možnost spodrsljajev. Se je pa obdala z izkušeno ekipo. "Ključno je vprašanje učljivosti," meni Žerdin. "Biti hkrati predsednica in učenka ni najboljša situacija, ima pa ambicijo se učiti. Je zelo suverena pri določenih vprašanjih, ki se tičejo človekovih pravic, informacijske tehnologije, manj pa, ko gre za mednarodne zadeve. Ampak pomembna je ambicija učljivosti in da se bo pred izjavami temeljito posvetovala." Ostaja pa tudi vprašanje, ali bo v njeno ekipo kdaj vstopila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in kaj bi to pomenilo za odnos z vlado. 

Smo pa skupaj z novo predsednico dobili tudi prvega soproga. Kako pomembna je ta funkcija? "Če se ozremo po svetu, bi lahko zaznali, da je denimo Hillary Clinton prevzemala naloge, ki niso bile le simbolne," pravi Žerdin, ki pa pričakuje, da Aleš Musar ne bo segel prek protokolarnih dejanj.

Nekoliko je sicer Nataši Pirc Musar slavje zadnjih dni pokvarila ovadba. Žerdinu se zdi pomenljiv datum, ko se je ta novica pojavila: dan zaprisege. Meni, da je to neprijetna popotnica za začetek predsedniške poti. "Upa lahko, da bodo postopki čim prej končani."

Slovo Boruta Pahorja
Slovo Boruta Pahorja FOTO: Aljoša Kravanja

Borut Pahor se je torej s predsedniške funkcije dokončno poslovil. Po čem si ga bomo zapomnili? Po tem, da je bil spravljiv. "Bolje, da se šalimo kot žalimo," je nekoč dejal. Segel je tudi prek političnih polov, v svoj prid izkoriščal Instagram in se približal ljudem, kot to uspe le redkim politikom. Mu je pa marsikdo očital premalo odločnosti, naklonjenost Janezu Janši in molk, ko bi bilo potrebno spregovoriti. Predsedniško palačo zapušča z visoko oceno, kar je bilo zanj tudi vedno pomembno, meni Žerdin. 

Kako pa se Pahorjeva zapuščina primerja z zapuščino predhodnikov? "Milan Kučan je bil predsednik ustanovne dobe, dobe, ko se je država uveljavljala v svetu, ko je prišla do pomembne točke, na prag EU. Janez Drnovšek je bil predsednik, ki je dočakal vstop Slovenije v EU. Danilu Türku pa je manjkala nota priljubljenosti, zaradi česar ni dobil drugega mandata," ocenjuje Žerdin. 

Pahor je sicer napovedal, da se bo po odhodu s funkcije oglašal še manj. Vprašanje pa je, kakšna bo njegova povezava s politiko. Se bo zbližal s svojo nekdanjo stranko? Žerdin meni, da je Pahor politik sredine, medtem ko se želi SD pozicionirati bolj na levo. "Vprašanje je, ali za SD predstavlja dodano vrednost ali breme. Morali bodo razmisliti."

Danes se je zbralo tudi nekaj tistih, ki jih je Pahor kot predsednik razočaral.
Danes se je zbralo tudi nekaj tistih, ki jih je Pahor kot predsednik razočaral. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor je bil sicer znan kot Instagram predsednik. Kako pa bo družbena omrežja uporabljala Pirc Musarjeva? "Družbena omrežja so medij komunikacije. Predsednici pritiče, da prek teh kanalov sporoča nekaj tehtnega. S tem pa se dviguje avtoriteta funkcije. Pomembna je tehtnost," meni Žerdin, ki si sicer želi, da bi bila strategija politikov na tem področju bolj domišljena. "Na sistemski ravni bi bilo treba razmisliti, da predsednik ali predsednica uporablja uradni profil," je ocenil.

Pot do predsedniške palače

Natašo Pirc Musar so volivci izvolili za predsednico republike na letošnjih predsedniških volitvah. V volilno tekmo je vstopila prva in se ves čas držala pri vrhu javnomnenjskih anket. Ob precej ostri kampanji, v kateri je morala pojasnjevati svoje posle in posle svojega moža, se je po oktobrskem glasovanju s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. Nato pa je v novembrskem drugem krogu slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: Luka Kotnik

Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica bo tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki: Milanom Kučanom, Janezom Drnovškom, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kampanjo je gradila na zavzemanju za demokracijo in človekove pravice ter napovedi, da se bo kot predsednica republike oglasila vselej, ko bo ocenila, da so te kršene. Hkrati pa je zagotovila, da se ne bo vpletala v dnevno politiko na dnevni bazi. Bo pa pri notranjepolitičnih temah lahko pomagala tudi s posveti v predsedniški palači, je ocenila.

Novoizvoljena predsednica za prvo pot v tujino načrtuje ravno turnejo po državah Zahodnega Balkana. Napovedala je tudi nadaljevanje prizadevanj svojega predhodnika Pahorja v procesu Brdo-Brioni.

Nova predsednica je že predstavila ekipo

Ta teden je sicer predstavila tudi svojo ožjo ekipo. Generalni sekretar urada predsednice bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec predsednika Uroš Krek, vodja kabineta pa odvetnica Ula Tomaduz.

Svetovalec za mednarodne odnose bo profesor mednarodnih odnosov Zlatko Šabič, za zunanjo politiko diplomatka Miriam Možgan, za podnebne politike in človekove pravice pa veleposlanica in diplomatka Eva Tomič.

Svetovalka za nacionalno varnost bo Nataša Dolenc z ministrstva za obrambo, svetovalka za posebne projekte bo Breda Bunič, ki je zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, svetovalec za politične zadeve pa nekdanji nepoklicni izolski podžupan Aleksej Skok. Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti bo sodelovala aktivistka Biserka Marolt Meden, ki je bila tudi prvopodpisana pod predsedniško kandidaturo Pirc Musarjeve. 

Komunikacija z vsemi na Twitterju

Pirc Musarjeva je včeraj po zaprisegi v DZ na Twitterju sporočila, da je vsem uporabnikom, ki jih je zaradi žaljivega govora v preteklosti blokirala, ponovno omogočila dostop do njenega računa. "Od zdaj dalje je ta profil namenjen komunikaciji z vsemi vami. Pozivam vas k dostojnemu govoru, beseda je kakor kamen, kamor pade, pusti sled," je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.46

Primopredaje je konec, Slovenija ima predsednico.

Hvala, ker ste bili z nami.

11.43

Družbena omrežja

"Družbena omrežja so medij komunikacije. Predsednici pritiče, da preko teh kanalov sporoča nekaj tehtnega. S tem pa se dviguje avtoriteta funkcije. Pomembna je tehtnost," meni Žerdin, ki si sicer želi, da bi bila strategija politikov na tem področju bolj domišljena. "Na sistemski ravni bi bilo treba razmisliti, da predsednik ali predsednica uporablja uradni profil," je ocenil.

11.42

Vrhovna poveljnica oboroženih sil

Tudi to funkcijo bo opravljala Nataša Pirc Musar. "Pomembno je, da v kabinetu ostaja gospod Krek, ki pozna zadeve," meni Žerdin.

11.37

Začenja se delo

Po slovesnostih se seveda začenja konkretno delo, ki pa vedno prinaša možnost spodrsljajev, vsaj enega si je nova predsednica že privoščila. "Ključno je vprašanje učljivosti," meni Žerdin. "Biti hkrati predsednica in učenka ni najboljša situacija, ima pa ambicijo, da se bo učila. Je zelo suverena pri določenih vprašanjih, ki se tičejo človekovih pravic, informacijske tehnologije, manj pa, ko gre za mednarodne zadeve. Ampak pomembna je ambicija učljivosti - in da se bo pred izjavami temeljito posvetovala."

11.35

Častna četa zapušča prizorišče

Slovesnost se zaključuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (801)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Maister
25. 12. 2022 13.26
+3
Frenk pa je res da je policija ovadila musarco zaradi goljufije rdecega križa? Ja imaš prav dno
pekoči paradižnik
25. 12. 2022 12.30
-2
Z novo predsednico zapuščamo dno delovanja v predsedniški palači. pahor je iz predsedniške funkcije naredil navadno latrino, iz katere se je širila prepoznavna vsebina in janšizem!
KALOBUCMAN
24. 12. 2022 20.41
+2
Pahor je za ljudi zakon. Meu to čast da sm ga srecou govorila sva kot da se bi poznala več let. Zame človek na mestu
Svobo-ne
24. 12. 2022 19.22
+2
Obstaja kaksna nastavitev da mi ne bi prikazovalo prispevkov kjer je omenjen golob ,musar,fajon ,klokocar....
ROMELS
25. 12. 2022 12.21
+0
pekoči paradižnik
25. 12. 2022 12.23
+0
jaz bi pa izločil prispevke, ki omenjajo janševce, pacienta in klero janšiste.
Gutenberg
26. 12. 2022 09.36
papi1
24. 12. 2022 18.10
+3
Pvlade v preiskavi, Pdržave kazensko ovadena, Pparlamenta odpuščena sodnica, itd. Ni kaj res smo lahko ponosni na državo v kateri so v večini volilci iz drugih držav. Smejijo se nam in smeji se nam cel svet.
Svobo-ne
24. 12. 2022 19.23
+2
Ce bi bili drazava ne bi bilo tako ,ker pa nismo pa je tako !
piu
24. 12. 2022 17.53
-2
Borat kot vrhovni poveljnik obrambnih sil je bil z lewimi vladami (Cmerar, Anenka, Šarac) avtor mednarodnega teptanja ugleda vojske (škornji)......
Too7
24. 12. 2022 17.31
+6
ta bo tudi marsikoga razočarala...boste videli...podobno bo kot v golobnjaku...
mungus
24. 12. 2022 18.49
+3
bolj kot nas je razočaral ta-puklasti ....ga ni več !!!
piu
24. 12. 2022 17.30
+4
Jezikanja bo veliko........narejenega pa nič....
Svobo-ne
24. 12. 2022 19.24
+3
biggbrader
24. 12. 2022 16.16
+7
To bo verjetno žalostni dan za Slovenijo, čeprav se večina Državljanov tega sploh ne zaveda. Kajti to je legalizacija grških metod delovanja.
xyxyxyxyxyxyxy
24. 12. 2022 16.08
+1
Prepozno, že po prvem mandatu bi bilo pravi čas.
Streha
24. 12. 2022 16.06
+4
Proti njej pa že prva kazenska ovadba...
Betuul
24. 12. 2022 15.51
+3
Pol ti pa tamle neki razočaranci na 1000€ penzije po prešernovi zdraho delajo!
mario7
24. 12. 2022 15.28
+3
janshev pudelj naj končno začne kaj delat.
Betuul
24. 12. 2022 15.52
-1
biggbrader
24. 12. 2022 15.26
+0
Sprijazniti se bomo morali z aferami, katere bo skuhala. Z Avstrijo se ji je že prismodila kastrola.
Betuul
24. 12. 2022 15.54
-3
To kar ste volil to mate! Sam pol ne vse slo metati v isti koš! Jaz se zgradam na tiste razočarance?! Taka grda kultura ljudi ob odhodu predsednika !? Sram vas bilo
Foxn.ca
24. 12. 2022 15.25
+9
Zadnjič so bile volitve za župane, podžupane, za prvake strank, Za tajnice in tipkarce vseh vrst.... Zdaj pa še tudi za državne predsednike, predsednike verskih skupnosti nikove kuharice.... Ljudje so na minimalcih...neupajo stavkati... Slovenija je zelo bogata država, od kod ji denar da plačajo stavkajoče dohtarje in zdaj še bančnike.... pol pa jodlate za 100 evrov da je tat kradel....
Poš
24. 12. 2022 14.24
-3
Še dobro da je kandidirala! RAD JO IMAM!
Poš
24. 12. 2022 14.15
-1
Jst ji privošćim!
trope?ki
24. 12. 2022 14.21
+0
Betuul
24. 12. 2022 14.31
-1
Pa vendar je lahk sreča opoteča?! Kajti iz 🎒leze in pada !? Končno se je loto kolo obrnilo🎒v prid !? In tombola je padla v palačo! Ni jasno a je vstop v palačo;!ali admiralcasino !? Presenečenje!? 😺za obliznt dobro?🤕
Iranski Miljarder
24. 12. 2022 14.13
+7
Falkon je pripravljen na vzlet! ga. PREDSEDNICA!
fljfo
24. 12. 2022 14.16
+4
Poš
24. 12. 2022 14.20
+3
fljfo
24. 12. 2022 14.22
+4
Poš
24. 12. 2022 14.23
+0
fljfo
24. 12. 2022 14.25
+6
Ni, on jih je tedaj kar v avtomobilu prevažal...Musarjeva je bolj sofisticirana
Poš
24. 12. 2022 14.28
-6
no dobro. zdaj pa hit ven iz delirija, pa ne komentiraj mojih kulturnih komentarjev.
Poš
24. 12. 2022 14.29
-3
fljfo
24. 12. 2022 14.30
+4
...pa saj si se ti prilepil spodaj...jojoj
Iranski Miljarder
24. 12. 2022 14.38
+1
oba se spelta! še posebi ti 100 niki! FIFILJO... pejt na sprehod. pa prelufti sobo
xyxyxyxyxyxyxy
24. 12. 2022 16.12
+0
Jih ni, jih je janez že predčasno pospravil k sebi
Kstane
24. 12. 2022 16.52
+0
Misliš Drnovška? Ali misliš JJ,ki je za leve oblastneže siromak?
AudišLOVEvenija
24. 12. 2022 14.10
-2
ČEŠNJICA JE NA TORTICI!
vrtnar01
24. 12. 2022 14.12
-2
Betuul
24. 12. 2022 14.34
+1
🍒 na 🍰!? Najboljša je sveža ; direkt iz češnje! Iz kompota je že obdelana; zmrznjena in pol odtajena ni glih fajn!? 😺🤕
Betuul
24. 12. 2022 14.35
+0
fljfo
24. 12. 2022 14.04
+6
A Falcon ima domet za direkten let do Kajmanskih otokov?
Iranski Miljarder
24. 12. 2022 14.18
+6