Slovenija

'Slovenija še ni dovolj sproščena'

Ljubljana, 12. 06. 2007 22.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tribuni Zbora za republiko so menili, da Slovenija še ni dovolj sproščena. Spomnili so se tudi Jožeta Pučnika.

Cankarjev dom je gostil javno tribuno Zbora za republiko z naslovom Sproščena Slovenija leta 2007?, na kateri so se udeleženci - med njimi bi morala biti tudi trenutno najbolj vroča gospodarstvenica Andrijana Starina Kosem, ki pa se ni pojavila - strinjali, da Slovenija še ni dovolj sproščena, to pa velja predvsem na področju gospodarstva, medijev in visokega šolstva.

Udeleženci javne tribune so se strinjali, da Slovenija še ni sproščena predvsem na področju gospodarstva, visokega šolstva in medijev.
Udeleženci javne tribune so se strinjali, da Slovenija še ni sproščena predvsem na področju gospodarstva, visokega šolstva in medijev. FOTO: Dare Čekeliš


Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek je tako dejal, da Slovenija ni sproščena ter ne deluje na podlagi resnice in dejstev, dodal pa še, da so v politiki podtikanja dovoljena, vendar v pravu in regulaciji to ni možno. Kot pravnik se je namreč vprašal, ali se opozicija in sploh levica danes poslužuje poštene politične tekme, ali prispeva k sproščeni Sloveniji in ali kritiko utemeljuje na dejstvih in na resnici. Prepričan je, da pravna država stoji in pade na dejstvih in resnici.

Kljub temu, da v zboru menimo, da še nismo dovolj sproščeni, in da levica misli, da nismo več sproščeni, je bistvena skupna ugotovitev, da potrebujemo več sproščenosti. Dimitrij Rupel

"Sedanja gonja opozicije zoper koalicijo in zlasti zoper vlado ne temelji na dejstvih. Dejstva so drugačna, trditve ne temeljijo na resnici. Pravna država je ogrožena, ker so mediji nenehno v službi poudarjanja očitnih neresnic in jo še generirajo z dnevnim vzdrževanjem, ki ima za cilj ustvarjanje psihoze in latentne napetosti v družbi," je dejal Jerovšek.

Na tribuni, kjer so prisotni ocenjevali predvsem stanje duha in demokracije v Sloveniji, so se spomnili tudi pokojnega politika Jožeta Pučnika, ki so ga izpostavili kot zgled demokracije in konsenza. Pozdravili so tudi nedavno odločitev vlade, da po Pučniku poimenuje brniško letališče.

Tribune sta se poleg članov zbora, številnih ministrov in poslancev, udeležila tudi evropska poslanca Alojz Peterle in Borut Pahor. Pred polno dvorano je Peterle dejal, "da bi bilo drugače, če se ne bi osamosvojili pod vodstvom Jožeta Pučnika in da ne bi bili sproščeni". Državljanski občutek sproščenosti je po Peterletovem mnenju vezan z občutkom varnosti.

Pred javno tribuno so se v Cankarjevem domu zbrali študenti, ki so s transparenti hoteli opozoriti na nestrinjanje s predlogom visokošolskega zakona.
Pred javno tribuno so se v Cankarjevem domu zbrali študenti, ki so s transparenti hoteli opozoriti na nestrinjanje s predlogom visokošolskega zakona. FOTO: Dare Čekeliš

Pahor pa je v nastopu potegnil vzporednico s prvo tribuno Zbora za republiko pred tremi leti, ko je prvak SD napovedal, da bo prišlo do spremembe oblasti, predvsem zaradi prevelike vpletenosti politike v vse pore družbenega življenja. "Občutek nesproščenosti je kaznoval takratno koalicijo," je dejal Pahor. Gospodarski in socialni kazalci so po Pahorjevih besedah dobri, vendar pa vlada podobno kot vlada pred tremi leti beleži najnižjo javnomnenjsko podporo. Po Pahorjevem mnenju "bomo lahko vsi rekli, da živimo v bolj sproščeni Sloveniji, ko bomo spremenili ta vzorec političnega obnašanja".

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
14. 06. 2007 15.04
zdaj nam že ta pijandura od grafenauerja, ki komaj stoji na nogah in v kamero cmoka neumnosti, soli pamet o sproščenosti. no, v omami vinskih hlapov pa res ni težko biti sproščen, a ne nikec?
malasutra@gmail.com
14. 06. 2007 14.55
slovenija bo v jeseni 2008 čisto lepo spet sproščena. stvar je preprosta: janša odleti in narodu se spet smeji.
SnowWhite
14. 06. 2007 13.16
Namesto 'Slovenija še ni dovolj sproščena' bi moral biti naslov ''Slovenija ni več sproščena'. TIK, TAK, TIK, TAK, ...
politik70
13. 06. 2007 14.01
rosomoh ti kar še naprej beri delo.Tudi v tej hiši bo zgleda svoboda tiska zmagala.Kar se pa tv slovenija tiče se pa tudi kažejo spremembe saj tako kot so do sedaj delali ne morejo več ker jih nihče ni gledal ne poslušal.
politik70
13. 06. 2007 13.57
zupancicff od devident mali človek ne more živeti.In če gre podjetju super dobro še ni rečeno da imajo delavci super dobre plače.In ti to dobro veš in nehaj meglo prodajat ker ti nobeden ne verjame.
rosomoh@email.si
13. 06. 2007 13.49
Glede na izredne intelektualne sposobnost nekaterih komentatorjev v stilu 24 ur,Mladine in Dnevnika je najbolje...OFF.
Felix2
13. 06. 2007 13.47
politik70 dividende niso važne.... :)) se vidi, da pojma nimaš.
politik70
13. 06. 2007 13.33
zupancicff devidende so važne in to zato ker mali človek sploh nima nič od njih.Se ti vidi da razmišljaš po kapitalistično in tvoj idol je verjettno Mister BUSH Bravo res si pameten.
doki007@email.si
13. 06. 2007 13.22
ja ja ,....ZATO BI RABL V SLOVENIJI ,...ENGA ADOLFA HIT??RJA,.....KI BI ZNAL NAREDIT RED V TEJ DRŽAVI !!!!TLE PR NS SE VSI ENGA AL DRUZGA SMILJO .....!!!!!!
mali_a
13. 06. 2007 13.21
Ste slišal da bo za predsednika LDS kandidiral tudi Matjaž Švagan. a
hinko.murovec@siol.net
13. 06. 2007 13.14
Ko bo vlada ( katera koli in kadar koli ) začela delat dejansko za dobro vseh ljudi v državi bo v tudi vzdušje sproščeno. Ni važno ali je trenutno dežurni zdrahar JJ, Kučan, ali sosedova franca. Važno je dejstvo, da se večina časa porabi za spletke, korupcijo , laži in podtikanja ter delitve na naše in vaše po vseh barvah mavrice. Logično je, da vsak hvali tistega , ki mu dopušča in nudi ugodnosti in zaslužek pri zadnjih vratih. Sigurno bo JJ hvalil tisti, ki bo dobil na račun revežev še več. Ko bo postal šef naše " Koza nostre " kdo drug bodo srečni drugi. Iz v začetku zgledne države je žal politikom uspelo narediti tako podkupljeno in skorumpirano deželo, da bo počasi bolj nevarno biti pošten kot pa lopov. Res bolj sem star bolj sem srečen, vsaka oblast je v bistvu samo še bolj razvit klon prejšnje, sramota in škoda za Slovenijo. LP
malasutra@gmail.com
13. 06. 2007 13.12
predlagam, da se krščanarski praznik marijinega vnebovzetja preimenuje v DAN AVIACIJE (hehehe). no, približno take prispevke daje janša k napredku države (in sproščenosti, seveda, da ne pozabim). janša zaslužen za gospodarsko rast? hahahahahahaha, haloooo? ja, kaj pa je naredil, da jo je pospešil? konkretne argumente in podatke, prosim. tik tak, tik tak, tik tak............... 2008
doki007@email.si
13. 06. 2007 13.07
TA JAMBREK JE SVOJGA DNARJA VREDEN ,.....ZDEJ KUZLA V RT SKAČE KOALICIJI ,....TREBA SKUP STOPT .,....,DOMOBRANCI NE BOSTE NČ DOSEGL KVEČJEM STE ZGUBL NA VSEH FRONTAH ,....PA SE NEJ JAMBREK PA VLADA NA GLAVO POSTAVIJO ,....ha ha ha..!!!!!! letališče Pučnik ,....ha ha ha pa to je katastrofa ,...kaj je mel pa ta osebek zraven !!!!!!! NČ!!!!!!!!
albertinum@excite.com
13. 06. 2007 13.00
Vidim, da še nikomur ni uspelo navesti gospodarskih ukrepov Janševe vlade, ki naj bi bili zaslužni za gospodarsko rast v Sloveniji. Zupancicff, exim in podobno očitno verujejo v Janšo, ki gospodarsko rast ustvarja kar iz zraka - čira čara. Davčna reforma? Lepo vas prosim. Gre za kozmetične popravke. Preberite si prejšnjo in zdajšnjo davčno zakonodajo. Kje točno naj bi bili tisti davčni ukrepi, ki poganjajo gospodarsko rast? Ne govorite na pamet, ker je veliko nimate. TIK TAK TIK TAK
malasutra@gmail.com
13. 06. 2007 12.58
o, tomi je v stanju obratovanja, le pri zadevi ask se raje ne oglaša. že ve, zakaj.
malasutra@gmail.com
13. 06. 2007 12.56
odkar je janša general, vse poteka pod kontrolo in na povelje - še sproščenost. torej, državljanke in državljani, bodimo sproščeni (karkoli že to pomeni). in uravnoteženi, seveda. kaj potem, če živimo v orwellovi državi, glavno da se smehljamo in smo SPROŠČENI.
Felix2
13. 06. 2007 12.53
politik70, jaz naj argumentiram tvoje izjave (blodnje)? Za svoje trditve pokaži argumente ti! Če po tvoje od ukinitve davka ne bo imel delavec nič, potem sklepam, da si mnenja, da ta davek ne-bi smeli ukinit, ali pa ga celo povečati? Sicer pa: znižanje davka na plače -> več denarja za razvoj firme -> več dodane vrednosti proizvoda -> večja konkurenčnost -> večji dobiček -> večje plače -> večje dividende.
politik70
13. 06. 2007 12.36
zupancicff | 13.06.2007 | 12:12 a si že slišal na postopno ukinjanje davka na plače? Na tole bi ti pa tkole odgovoru:Od te ukinitve delavec ne bo imel popolnoma nič.In še enkrat nič.Mogoče se bo to poznal pri javni upravi drugje pa sigurno ne.Ali se pa motim? Argumentiraj!
politik70
13. 06. 2007 12.32
zupancicff na tvoj hehe pa samo tole: Kdor se zadnji smeje se najslajše smeje.
jebi ga
13. 06. 2007 12.21
to je pa tud vse od te vlade,ostal pa samo afere,maševalnost,korupcija in diskreditacija drugače mislečih,samo to mi je že od nekod znano.naj me nekdo spomni.