Slovenija

Slovenija ob zaostrovanju ukrajinske krize slovenskih državljanov še ni pozvala k umiku

Kijev, 11. 02. 2022 21.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Vse več držav se ob zaostrovanju ukrajinske krize odloča za umik svojih državljanov iz Ukrajine. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je namreč napovedal, da bi se lahko napad Rusije zgodil še pred koncem zimskih olimpijskih iger. A kot pravi vodja konzularnega sektorja Andrej Šter, se Slovenija za zdaj še ni odločila, da slovenske državljane pozove k umiku. "Situacijo pozorno spremljamo in smo neprestano v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu," pravi Šter.

Potem ko se je vse več držav odločilo slediti ZDA in iz Ukrajine, da svoje državljane pozove k umiku, med njimi so tudi evropske države Velika Britanija, Litva, Latvija, Nizozemska in Norveška, pa je vodja konzularnega sektorja Andrej Šter za 24ur.com poudaril, da Slovenija za zdaj še ni sprejela odločitve za umik slovenskih državljanov. "Tako kot ni prav, da poziv zamudimo, tudi ni prav, da se pri tej odločitvi preuranimo," je dejal.

Andrej Šter
Andrej Šter FOTO: Bobo

Kot poudarja, pozorno spremljajo situacijo v Ukrajini, prav tako so v neprestanem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu. "Tudi naše veleposlaništvo je v tesnem stiku z ostalimi veleposlaništvi članic Evropske unije, prav tako pa tudi s Slovenci, ki živijo v Ukrajini," pravi in dodaja, da gre tu večinoma za mešane zakone, ko je eden od partnerjev Slovenec, drugi pa Ukrajinec.

Ob tem dodaja, da Slovenija sicer zaradi nepredvidljivosti situacije še vedno odsvetuje potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo. Odsvetovana pa so tudi vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja Donecke regije in Luganske regije.

Slovenskim državljanom, ki načrtujejo potovanje v Ukrajino priporočajo, da spremljajo aktualno dogajanje, predvsem glede varnostnih razmer, v mednarodnih in lokalnih medijih ter so pozorni na objave Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

Evropska komisija za zdaj ne evakuira osebja

Evropska komisija je sporočila, da še ni sprejela ukrepov za evakuacijo osebja iz Ukrajine, poroča Al Jazeera. Kot so sporočili, še ocenjujejo situacijo, prav tako pa se posvetujejo in usklajujejo z vsemi državami članicami EU. "Za zdaj ne evakuiramo," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije za zunanje zadeve Peter Stano ter ob tem dodal, da sicer manj pomembnemu osebju omogočajo možnost dela na daljavo izven države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.