Slovenija

Slovenija v Bruselj poslala prispevek za poročilo o vladavini prava

Bruselj, 26. 03. 2021 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da je Slovenija v četrtek v Bruselj poslala svoj prispevek za pripravo drugega poročila Evropske komisije o vladavini prava. Ta se osredotoča na štiri stebre – pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev in institucionalne zadeve ter ravnovesje vej oblasti. V aprilu predstavniki Evropske komisije načrtujejo tudi virtualni obisk Slovenije.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je kot del priprave poročila za leto 2021 Evropska komisija pred časom poslala vprašalnik s 46 vprašanji. Ministrstvo je posamezne resorje in druge relevantne institucije zaprosilo, da glede na njihov delokrog pripravijo elemente za pripravo odgovorov na posamezna vprašanja, nato pa zbralo in uredilo pridobljene odgovore ter jih povezalo v enoten dokument. 

Končno gradivo z vsemi odgovori je na 66. redni seji 24. marca potrdila vlada, zunanje ministrstvo pa je odgovore včeraj preko ustaljenih diplomatskih kanalov posredovalo pristojnim v Evropski komisiji. Ministrovega spremnega dopisa letos ni bilo. 

Poročilo o vladavini prava se bo, tako kot tudi že lani, po besedah MZZ osredotočilo na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev in institucionalne zadeve ter ravnovesje vej oblasti. V poročilo za leto 2021 Evropska komisija načrtuje vključiti tudi vidike, povezane z ukrepi preprečevanja širjenja epidemije covida-19. 

V aprilu predstavniki Evropske komisije načrtujejo tudi obisk Slovenije. Ta bo zaradi epidemioloških okoliščin potekal preko audio-video konference. Predstavniki Komisije se bodo pogovarjali s predstavniki resorjev in drugih deležnikov, ki delujejo na omenjenih štirih področjih, ter s predstavniki nevladnih organizaciji po njihovem izboru, so še sporočili z MZZ. 

Končno poročilo Evropske komisije bo objavljeno v poletnih mesecih. Po objavi ga bo Evropska komisija posredovala v seznanitev Svetu za splošne zadeve EU, kjer bo v času slovenskega predsedovanja potekala najprej splošna horizontalna razprava, nato pa še obravnava konkretnih poročil za pet članic, določenih po abecednem vrstnem redu imen držav, predvidoma za Ciper, Hrvaško, Italijo, Latvijo in Litvo. 

Vlada naj bi v poročilu med drugim popisala stanje na področju medijev in v zvezi s tem izpostavila spor s STA ter Odlazkov imperij, ni pa pozabila niti na predsednika računskega sodišča in slovensko pravosodje.
Vlada naj bi v poročilu med drugim popisala stanje na področju medijev in v zvezi s tem izpostavila spor s STA ter Odlazkov imperij, ni pa pozabila niti na predsednika računskega sodišča in slovensko pravosodje. FOTO: Dreamstime

Spomnimo 

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je pred dnevi v Bruslju povedal, da je bil rok za oddajo prispevkov članic in drugih deležnikov v procesu priprave drugega poročila o vladavini prava 8. marec. Slovenija je bila po neuradnih informacijah edina, ki svojega prispevka do srede še ni poslala. 

Zunanji minister Anže Logar je v sredo na vprašanje o tem odgovoril, da ga bodo posredovali pravočasno in da to "ni nobena dilema, ki bi kakor koli ogrožala nastajanje tega drugega poročila", ki ga bodo obravnavali v času slovenskega predsedovanja. Izrazil je upanje, da bo tokratni pregled področja vladavine prava vključeval tudi fizičen obisk predstavnikov Evropske komisije, da bodo lahko na terenu opravili pogovore z deležniki, saj da je to bistveno bolj uspešno, učinkovito, pošteno in transparentno kot v virtualni obliki.

Predsednik vlade Janez Janša je pred tem februarja v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavnike komisije povabil na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev. V komisiji so tedaj v prvem odzivu izpostavili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
27. 03. 2021 14.03
+2
Desnica o poštenju in vladavini prava, pocestnice o devištvu!😎
RamzesII
27. 03. 2021 11.04
Nisem vedel, da obstaja tudi virtualna različica Slovenije, v Matriksu je vse mogoče.
User300173
26. 03. 2021 21.58
+1
So firerju nabavili lakajsko uniformo? Pri predsedovanju Slovenije Svetu EU mu bo dopuščena edina ta možnost plodnega in konstruktivnega sodelovanja.
kure bedne
26. 03. 2021 19.41
+4
Pri nas pravniki in sodišča sploh ne delajo. Kaj so torej poslali v Bruselj? Prazen papir?
Jožajoža
26. 03. 2021 19.58
+1
Jožajoža
26. 03. 2021 20.37
+1
te vlade v bruslju ne jemlje nihče več resno. bo pa kmalu postalo resno v sloveniji. celo zelo nevarno za slovence. in to, , ko bo janša kmalu izgubil primat v parlamentu.
papi1
26. 03. 2021 19.37
+3
Bruselj se je pokakal. Dokazujejo kako so levi, sram naj jih bo!. EU propada,žal.
sinhron
26. 03. 2021 17.43
+6
Je ta šlamastika v zvezi z napadom na računsko sodišče tudi zapisali v poročilu o vladavini prava v Sloveniji , ki so jo končno poslali v Bruselj ?
*Violate*
26. 03. 2021 17.22
+2
😂😂😂 To je vse, kar lahko recem na ta cinizem!
MMIRKO
26. 03. 2021 16.48
-5
Rešimo se kaviar levičarjev, bivših komupriseskov ter Janše in svet bo lepši !!!
Et54678
26. 03. 2021 16.21
+11
pejte brat blog Andraža Terška kakšna svinjarija se dogaja na področju prava in sodiščih!!!
Et54678
26. 03. 2021 16.23
+9