Slovenija

Ukrajina kljub vojni nesebično pomaga Sloveniji, Nato pošilja pomoč

Ljubljana, 07. 08. 2023 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K., STA, N.V.
Komentarji
0

Slovenijo je v preteklih dneh prizadela najhujša ujma v zgodovini države, sporočila solidarnosti in podpore pa so Vladi RS prenesli tuji voditelji in vodje institucij EU. Posebej hvaležni smo voditeljem držav Zahodnega Balkana, ki nam v teh težkih trenutkih izražajo bližino in že pošiljajo najbolj potrebno pomoč, sporoča vlada. Ob tem so potrdili, da se bo v sredo v Sloveniji mudila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in si ogledala prizadeta območja.

Slovenija je hvaležna za podporo držav, posebej tistih iz soseščine, ki so med prvimi ponudile pomoč, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot so zapisali, Slovenija v teh težkih razmerah ni sama: "Imamo veliko držav prijateljic in mednarodne podpore, vključno z EU, zvezo Nato in ZDA. Pomoč in podporo so med drugimi ponudili Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Črna gora, Srbija, Grčija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Poljska, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Francija, Luksemburg, Portugalska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, Združene države Amerike in Armenija." 

Kljub vojni, ki trenutno divja v Ukrajini in medtem ko se ta država sooča z nepredstavljivo grožnjo, so vseeno nesebično ponudili pomoč in tako v Slovenijo pošiljajo helikopter, ki bo sodeloval v iskalnih in reševalnih akcijah. 

"V zvezi z obsežnimi poplavami, ki so zajele skoraj dve tretjini slovenskega ozemlja, je Ukrajina pripravljena Sloveniji zagotoviti humanitarno pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče z napotitvijo ukrajinskega helikopterja, ki bo sodeloval v iskalnih in reševalnih akcijah. Ukrajinska stran bo v mejah razpoložljivih možnosti na vse možne načine podpirala prijatelje in partnerje, ki so se znašli v težavah, tako kot stojijo ob boku ukrajinskemu narodu in nam pomagajo pri odvračanju ruske agresije," pa je na družbenih omrežjih zapisal uradni govorec ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po prošnji za pomoč v okviru mehanizma za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave, pa je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Tako je iz Nemčije in Francije že na poti pomoč po ujmi, ki je te dni prizadela Slovenijo. Ob tem je širšo evropsko skupnost pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo. Pomoč Sloveniji so po navedbah generalnega sekretarja Nata zagotovile tudi članice zavezništva. Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju. Španija je po prošnji za pomoč Sloveniji ponudila en težki helikopter CH-47 z do 25 člani osebja, vključno s posadko in podpornim osebjem. Zaveznice zagotavljajo pomoč tudi v okviru EU in dvostransko, so spomnili pri Natu, pri čemer so omenili Bolgarijo, Hrvaško, Nemčijo in Francijo. ZDA so v Ljubljano napotile osebje, ki bo ocenilo razmere in določilo nujne humanitarne potrebe, so dodali. 

O razmerah v Sloveniji po poplavah se je s predsednico republike Natašo Pirc Musar pogovarjal tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, ki ji je, kot je v nedeljo zvečer zapisal na omrežju X, izrazil podporo Avstrije ob tej naravni katastrofi.

Avstrija je Sloveniji tudi ponudila pomoč, in sicer v obliki dveh helikopterjev avstrijske vojske tipa Black Hawk S-70 in Agusta Bell 212, ki bi lahko pomagala pri iskanju in reševanju, je po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA danes dejala obrambna ministrica Klaudia Tanner.

V Berlinu so medtem sporočili, da Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite v Slovenijo v najkrajšem možnem času pošilja ekipo zvezne agencije za tehnično pomoč (THW). Po napovedih nemškega notranjega ministrstva naj bi prva ekipa THW, ki je specializirana za reševanje, v Slovenijo prispela že danes, sledile naj bi dodatne ekipe in pomoč.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je medtem izrazil pretresenost spričo katastrofalnih poplav v Sloveniji in tudi Avstriji. "Naše misli so z žrtvami, družinami in vsemi, ki so izgubili svoje domove," .

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Slovenijo že prihaja tudi pomoč iz Hrvaške

V Slovenijo ob ujmi prihaja pomoč tudi iz Hrvaške. V Dolnjo Bistrico pri Lendavi je že v nedeljo priletel hrvaški vojaški helikopter, hrvaški Rdeči križ pa je v Slovenijo poslal skoraj 20.000 litrov pitne vode. Hrvaška karitas bo zagotovila naprave za razvlaževanje, hrvaška gasilska zveza pa je ponudila pomoč slovenskim gasilcem.

Helikopter hrvaškega vojnega letalstva je skupaj z osmimi pripadniki hrvaške vojske v Slovenijo prispel v nedeljo dopoldne ter pomaga pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri.

Hrvaški Rdeči križ je Sloveniji pomagal na prošnjo slovenskega Rdečega križa. V petek je za prizadete v poplavah, ki so povzročile tudi težave z oskrbo pitne vode, daroval 9072 litrov pitne vode. Novo donacijo vode so nato poslali še v soboto. Dodatnih 9072 litrov vode so dostavili v skladišče Rdečega križa v Brežicah, od koder jih ta distribuira na prizadeta območja.

Kot so danes sporočili iz hrvaškega Rdečega križa, bodo prizadetim v poplavah glede na potrebe prebivalstva in po navodilih iz slovenskega Rdečega križa nudili pomoč tudi v prihodnje.

Stanje v Sloveniji spremljaj tudi Hrvaška karitas. Kot so pojasnili,  bodo dostavili 25 naprav za razvlaževanje. Dodali so, da so v stalnem stiku s Slovensko karitas in da bodo v skladu z možnostmi in lastnimi sredstvi poskušali odgovoriti na potrebe prebivalstva v čim hitrejšem času in čim večjem številu.

"Verjamemo, da bomo v naslednjih dneh in tednih prejeli konkretna in jasna navodila mednarodne Karitas ter dodatne usmeritve Slovenske karitas glede trenutnih prioritet in potreb. Hrvaška Karitas je zelo solidarna s slovenskim prebivalstvom in si bo prizadevala z lastnimi sredstvi odgovoriti na čim več potreb in biti opora pri nujnem reševanju posledic poplav," so še dodali.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je pomoč poveljniku Gasilske zveze Slovenije Franciju Petku ponudil že v petek. Kot so sporočili iz hrvaške gasilske zveze, se mu je Petek zahvalil za skrb in sporočil, da pomoč hrvaških gasilcev ni potrebna.

Hrvaški gasilci s slovenskimi kolegi tako trenutno sodelujejo le na obmejnih območjih, so pojasnili iz hrvaške gasilske zveze za STA. Dodali so, da bodo še naprej spremljali stanje v Sloveniji in da je njihova pomoč še vedno na voljo. Hrvaška vlada je danes na konferenčni seji medtem sprejela sklep o zagotavljanju nujne pomoči poplavljenim območjem v Sloveniji v okviru Mehanizma Unije na področju civilne zaščite, predvsem v obliki gradbenih strojev z operaterji.

Hrvaška bo v pomoč Sloveniji poslala gradbene stroje za operativno delo pri odpravljanju posledic poplav, so sporočili iz hrvaške vlade.

Pomoč mora biti na voljo v 24 urah po sprejetju sklepa. Finančna sredstva za izvedbo tega sklepa bo hrvaška vlada zagotovila iz državnega proračuna za leto 2023.

Von der Leyen na ogled prihaja v sredo 

Med drugimi so solidarnost s prizadetimi v poplavah na družbenih omrežjih izrazili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen na ogled prizadetih območij  v Slovenijo prihaja v sredo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija je včeraj prek mehanizma EU na področju civilne zaščite (ERCC) zaprosila za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, za odpravo posledic ujme je zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC).

Predsednik vlade Robert Golob je danes dopoldne po telefonu govoril z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, ki je izrazil solidarnost zavezništva s Slovenijo in njenim prebivalstvom po siloviti ujmi nacionalnih razsežnosti. Za odpravo posledic ujme je izpostavil možne zmogljivosti znotraj Evroatlantskega centra za usklajevanje odzivanja na nesreče (EADRCC). 

Center je glavni mehanizem Nata za civilno odzivanje na izredne razmere v evroatlantskem prostoru. Golob se je zahvalil za vso podporo, še posebej v obliki težkih helikopterjev, ki so na poti v Slovenijo. Gre za nujno pomoč, ki jo Slovenija poleg težke inženirske opreme najbolj potrebuje. Predsednik vlade je generalnega sekretarja zveze Nato seznanil tudi z vse bolj očitnimi razsežnostmi škode, kakršne v novejši zgodovini Slovenije ne pomnimo. Obnova bo zahtevna in dolgotrajna, zato Slovenija računa na nadaljnjo podporo zavezništva.

Stoltenberg je prebivalcem Slovenije izrekel tudi "najgloblje sožalje zaradi izgube življenj in obsežnega opustošenja, ki so ga povzročile poplave".

Pomoč tudi iz Severne Makedonije in BiH

Na pomoč prihajajo tudi iz Severne Makedonije, je na Twitterju sporočila predsednica Nataša Pirc Musar. Poslali naj bi 100 vojakov, da bi pomagali najbolj ogroženim. Prav tako je hrvaški član predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić odobril pomoč, iz BiH prihaja inženirska vojaška enota z mehanizacijo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1