Slovenija

'Slovenija za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu'

Ljubljana, 11. 12. 2023 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija se spričo stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu zavzema za uvedbo prepovedi izdaje vizumov za vstop v EU izraelskim naseljencem, ki živijo na tem palestinskem ozemlju, je povedala ministrica Tanja Fajon. Ob tem se je znova zavzela za trajno premirje na Bližnjem vzhodu. Na Bližnjem vzhodu se mudi skupina veleposlanikov držav v Varnostnem svetu ZN, ki je danes obiskala Egipt ob meji z Gazo, da bi se seznanila z humanitarnimi razmerami. Obiska se udeležuje tudi posebni predstavnik Slovenije v VS ZN Samuel Žbogar, so sporočili iz Mladike.

Ministrica Tanja Fajon je glede slovenske podpore uvedbi sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu pojasnila, da gre predvsem za skrb v povezavi z nadaljevanjem oziroma stopnjevanjem nasilja na tem zasedenem ozemlju, tudi z napovedmi o dodatnih nezakonitih gradnjah. Po besedah ministrice je težko napovedati, ali bo na današnjem zasedanju zunanjih ministrov držav članic EU soglasje glede tega.

Obenem je treba razpravljati tudi o dodatnih sankcijah proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, je še dejala Fajonova.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Bobo

Viri pri EU so sicer pred zasedanjem povedali, da bi lahko bile sankcije proti Hamasu sprejete v prihodnjih tednih. O sankcijah proti skrajnim izraelskim naseljencem pa medtem poteka še politična razprava, ali in na kakšen način jih uvesti. Kot so še navedli, gre za možnost uvedbe sankcij proti skrajnežem, ki so proti rešitvi dveh držav in proti prisotnosti Palestincev na Zahodnem bregu.

Ministrica Tanja Fajon se je sicer danes ob prihodu na zasedanje v Bruslju znova zavzela za vzpostavitev trajnega premirja v Gazi, kjer se nadaljujejo spopadi med Izraelom in Hamasom. "Ključno je vzpostaviti trajno premirje v Gazi, da preprečimo eksodus, da preprečimo genocid, etnično čiščenje. Kar se dogaja v Gazi, je humanitarna katastrofa izjemnih razsežnosti," je povedala.

Obenem je pozdravila vse napore za uresničitev rešitve dveh držav, da bi lahko Izraelci in Palestinci mirno sobivali. O tem bo danes ob robu zasedanja ministrica Fajonova razpravljala tudi na delovnem sestanku z ministrskimi kolegi iz Španije, Belgije, Luksemburga, Irske in Portugalske, potem ko je skupaj s portugalskim ministrom Joaom Gomesom Cravinhom konec novembra obiskala regijo.

Zunanji ministri EU predvsem o Bližnjem vzhodu in Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ministrom novembra predstavil okvir za Bližnji vzhod po trenutnih napetostih. Ta določa nekaj pogojev, med drugim, da Palestincev ne bi smeli pregnati z območja Gaze, Izrael ne sme okupirati Gaze, tja pa se ne sme vrniti niti skrajno palestinsko gibanje Hamas. Okvir predvideva še večjo angažiranost EU v regiji. Po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic je unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.

"Skrbi nas nasilje na Zahodnem bregu, ki ga izvajajo skrajni naseljenci," je na novinarski konferenci po današnjem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega je bil konflikt na Bližnjem vzhodu, povedal Borrell. Napovedal je, da bo članicam posredoval predlog za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Pri tem se bo zgledoval po ZDA, ki so tovrstne sankcije že uvedle.

"Ne morem reči, da je bilo soglasje, vendar pa še nisem podal predloga," je o današnji razpravi povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Na tej podlagi so Borrellove službe po navedbah diplomatov pripravile sedem področij ukrepanja s konkretnimi predlogi, o čemer bodo vodje diplomacij, med njimi slovenska zunanja ministrica, razpravljali danes. Ukrepi so namenjeni stabilizaciji Gaze, ponovni okrepitvi palestinskih oblasti in oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Prav tako bi lahko govorili o zaostrovanju sankcij proti Hamasu, potem ko je EU v petek na teroristični seznam dodala vodji vojaškega krila tega gibanja. Po drugi strani pa po neuradnih informacijah v uniji preučujejo tudi možnost sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.

Sankcije bodo prav tako del razprave o nadaljnji podpori Kijevu, in sicer proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

Zunanji ministri, ki se jim bo v živo pridružil ukrajinski kolega Dmitro Kuleba, imajo na dnevnem redu še nadaljnjo vojaško podporo in zagotavljanje varnostnih jamstev Ukrajini, pa tudi ukrajinsko približevanje uniji pred odločanjem o začetku pristopnih pogajanj.

Žbogar z veleposlaniki VS ZN na Bližnjem vzhodu o humanitarnih vidikih krize v Gazi

Neformalni enodnevni obisk, ki so ga organizirali Združeni arabski emirati in Egipt, poteka sredi poglabljanja humanitarne krize na obleganem območju Gaze, ki je pod intenzivnim bombardiranjem izraelskih sil v okviru operacije proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, potem ko je ta v začetku oktobra izvedel smrtonosne napade na Izrael.

Potovanja so se udeležili veleposlaniki pri Varnostnem svetu ZN kakih deset držav, med njimi Rusije in Velike Britanije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA, ki so prejšnji petek vložile veto na resolucijo VS ZN o prekinitvi ognja v Gazi, svojega predstavnika niso poslale, prav tako tudi ne Francija, poroča AFP. Kot so danes za STA pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu, je v skupini veleposlanikov aktualnih in bodočih članic Varnostnega sveta ZN tudi posebni predstavnik Slovenije v VS Žbogar.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Bobo

Gre za neformalen terenski obisk, ki zajema srečanja z organizacijami in agencijami ZN, ki opravljajo humanitarne naloge v regiji, s poudarkom na Gazi, prav tako tudi s tamkajšnjimi humanitarnimi, zdravstvenimi in drugimi delavci.

Sodelovanje veleposlanika Žbogarja je namenjeno seznanitvi s humanitarnim vidikom krize in odraža prioritetno usmeritev Slovenije kot članice Varnostnega sveta ZN, da se aktivno angažira pri naporih za preprečevanje konfliktov oziroma njihove eskalacije ter pri zaščiti prebivalstva v oboroženih spopadih, vključno z zagotavljanjem humanitarne pomoči, so pojasnili na ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr. Janez
12. 12. 2023 19.33
+3
Pejd domov trapa, predno tudi k nam prileti kakšna raketa !
petb
12. 12. 2023 09.09
+3
In če bi mi bili suverena država in ne pudelj na ameriški vrvici, bi to sami storili takoj za vse Izraelce.
omega _v6
12. 12. 2023 08.25
+1
Tanja vem,da si zaskrbljena pa vendar bi bilo dobro,da umirite Jemenske plačance Irana,ki streljajo na civilne ladje in si prav želijo,da jih Izrael zravna z zemljo!! Če bo pa Izrael udaril po Jemnu pa bodo takoj ubogi in Evropa bo skočila v bran ljudem,ki sedaj raketirajo civilne ladje!!
zvoneti
12. 12. 2023 08.22
+3
Sicer sem vesel, ampak Tanja se je oglasila, ko je gospodar v Ameriki prikimal.
ALYOSHA
12. 12. 2023 08.18
+3
PROBLEM-REACTION-SOLUTION narediš vojne in tako zmanjšaš število prbivalcev, (prav tako z virusi in pomanjkanjem hrane ki jo naredijo vedno isti) in še za vsa ta področja, ki so namensko naredili vojne morajo plačati še vsi ostali (namensko) tako da morajo uvesti sankcije počasi vsem okoli in si odrezati roke, noge, plinovode, dobave, blagovne izmenjave itd... Ni kaj ,plan WEF in ostalih sio... je zelo točen in vztrajen (Saj na vseh srečanjih opevajo da nas je preveč in da bodo na temu delali in delajo). Je pa res da je veliko ovc ki še vedno ne šteka....
Raček Pujsaček
11. 12. 2023 21.59
+2
Sploh ne vem kako si vrhovi državo palestino predstavljajo! Brez vojske in obrambe ali kako ! Z ozirom da imajo morje& obalo! Vojsko in vojaščino Palestina mora imeti! In Izraeli jih nimajo kaj nadzirat in se vtikat v njihov državni sistem obrambni sistem in varnost! Zdaj bi E. Musk Palestinom omočil setelitsko komunikacijo in nadziral bodo Izraeli! Izraeli se na na mah s tem koncem paradiranja po palestini nehajo vtikat kje ko ni njihovo! Z vsemi zdaj akti to prepovedati izraelom! In naj ne lezejo kot mravlje po palestini ! Za vekomaj mir!
omega _v6
12. 12. 2023 08.28
+0
Pišeš norije!! Se zavedaš kaj bi se zgodilo,če bi Slovenska vojska napadla koncert na Hrvaškem in pri tem pobila 1200 obiskovalcev!!
petb
12. 12. 2023 09.08
+1
omega _v6 palestinci niso niti za meter napadali tujega ozemlja. Vse kar napadajo je tako ali drugače bila Palestina, in vse kar je Izrael je okupirano in pokradeno.
Raček Pujsaček
11. 12. 2023 21.30
+1
Kar se pa glede g.Žbogarja nanaša je pa sledeče! Prejt ko bo v visokih vrhih vključevši z visokim vrhom V Dohi! Podal Zahtevo: za soočenje onih;! ki so podprli Izraele in Pravico Braniti se !!! To so bili Bajden; von Layen itd! Na te visoke vrhe in ZAHTEVATI sedaj ogled Palestine in Gaze; zaradi ocene o ‘Pravici do Branit se’Izraelom! In ogled povzročene na tak način Kolateralne Apokalipse;! Ko boste g. Žbogar to dosegli🙏🏻Prejt bo to ruvarjenje Izraelov tam zaustavljeno in za vekomaj mir! G. Žbogar vrsta je na Vas da o tem pokrenete vsa svoja znanja za stranski sedež v VS a zelo pomemben sedež!🙏🏻g. Žbogar to storite pod nujno! In še to : V vse zapise : Izraeli s tem ne smejo posegati v urbano in ruralno zemljo Palestinov! A ne vidite da so revčki in vse jim gre iz nadzora! Izraeli jih bodo izkoristil za urbano ruralno zemljišče🙏🏻
SAMO JEZNI
11. 12. 2023 21.21
-3
Opa, danes so pa sektaši zelo aktivni. Pariška s šparglji in majonezo plus Pingo +++C sok ? Ne ločijo kaj je levičar in kaj desničar, bo treba kaj prečitatm ne samo nore TV gledat in kdo nam laže. aj jaj jaj.
Raček Pujsaček
11. 12. 2023 21.09
-2
Izraelci ki se zdaj v ta breg ‘štulijo’ in želijo in nakazujejo na namen; na tak način pridobiti urbano zemljišče! Jim je treba s pomočjo najvišjega predstavnika ob tej izredni sankciji o prepovedi vojne v gazi g. Antonia Guterres-a ; z njim trdno sodelovati 🙏🏻In g. FAJON to je zdaj na Vas ; da se skladno &vzporedno! z izrednimi sankcijami zapiše o izselitvi in prepove naseljevanje izraelov🙏🏻Če ne boste tega storili ! Bodo ‘drajno’ izraeli počeli v nedogled! Za koga! Za Palestine ZA njihovo državo in zemljo!?
manga
11. 12. 2023 21.06
+7
Pokvarjena in hinavska.
avgust.
11. 12. 2023 21.04
-1
Nekoč se bo mogoče našel nekdo, ki bo ameriško orožje dejansko tudi porabil v ameriki.
Raček Pujsaček
11. 12. 2023 21.00
+2
g. Fajon🙏🏻Stori HITRO? pod nujno in ukrepaj! Piši telefoniraj; itd!!🙏🏻!Razmere so take;da je inžinir humanitarec napravil WC na štrbunk! Tako da so vkopali bolj široko cev in jo obdali z rjuho in pritrdili na kole( kot za fižol kole) in tako so ve enem taboru napravili WC! Hrane že 7dni niso dobili niti zdravil! Ki jih potrebujejo starostniki: srce- aritmija in druga nujna potrebna zdravila! Dojenčki in pomoči potrebni! Humanitarni tovornjak ni nikoli peljal mimo njihovega tabora! ing.Humanitarec pove da bodo zgleda vsi pomrli! 🙏🏻
Joakim
11. 12. 2023 20.59
+6
Sankcije izraelskim priseljencem, državi Izrael pa ne. S koga se ti delajo norca?
RevenKapitalist
11. 12. 2023 20.24
+0
Glasujejo kaksno je vreme in kaksna je trenutna druzba. Tipicno za ponosne naslednike komunistov. Pocakajmo ko bo potrebno spet po kredite zahodnim banka, bo se zanimivo.
NeMoresVerjet
11. 12. 2023 19.42
+4
Kot da jih to briga . To so Izraelski fanatiki, ki sanjajo o velikem Izraelu. Takemu je vseeno ce nikoli vec ne zapusti "svete zemlje".
zhadum
11. 12. 2023 18.52
+3
hahhaha nic ne bo kaj ta ba... hoce dej pob... se v ljubljano nazaj
Face
11. 12. 2023 18.46
+1
Najbolje je zanimivo izjave cionistov ki jih tu podpirajo nekateri . Da so javno rekli da ste vi oz mi na vrsti. Samo Evropa misli i podpira Izrael ki ne marajo nikogar in sebe imajo za bogove. E mojo Ovce
Angelica007
11. 12. 2023 18.21
+1
avgust.
11. 12. 2023 18.00
+6
Očitno naši politiki iščejo podporo in spoštovanje v tujini, ker doma smo njihovo "strokovnost " že spoznali in tega nimajo več.
zajebant1
11. 12. 2023 17.37
+8
Ne vtikaj tvojega grdega nosa tam ko ni treba