Slovenija

Slovenija znova brez opozoril

Bruselj, 23. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za širitev Günter Verheugen je predstavil druga vmesna poročila o napredku držav pristopnic pri izpolnjevanju zavez iz pristopnih pogajanj. Tudi tokrat Slovenija napreduje skladno z načrti, Evropska komisija pa na nobenem od področij ni ugotovila večjih zamud.

Evropski komisar za širitev Günter Verheugen
Evropski komisar za širitev Günter Verheugen FOTO: Reuters

Slovenija je edina od prihodnjih članic, ki v obdobju po sklenitvi pristopnih pogajanj z EU decembra lani ni bila deležna opozoril na zamude s strani komisije. Marca letos je Verheugnova ekipa na podlagi prvega vmesnega poročila na zamude opozorila vseh drugih devet držav pristopnic, danes na komisiji predstavljen dokument pa pozitivno ocenjuje še napredek Litve, medtem ko osem držav v pripravah na članstvo oziroma pri izpolnjevanju zavez beleži zamude.

Največ opozoril je enako kot marca deležna Poljska, ki beleži zamude na kar desetih področjih, in sicer pri kmetijstvu, konkurenci, industrijski politiki, prostem pretoku blaga in storitev, ribištvu, socialni politiki, avdiovizualni politiki, carinski uniji in finančnem nadzoru. S po štirimi opozorili ji sledita Češka in Latvija, medtem ko je drugih pet držav dobilo po dve opozorili.

Z uradnimi pismi bo komisija države na zamude sicer opozorila šele junija, ko bo danes predstavljeno poročilo dopolnila z manjkajočim področjem, to je pravosodjem in notranjimi zadevami.

Ob sprejemu prvega vmesnega poročila marca letos je bila Slovenija edina od desetih držav, ki se je takemu pismu izognila. Na vse ostale je komisija naslovila opozorilna pisma zaradi zamud pri vsaj enem od pogajalskih poglavij.

Končno oceno o izpolnjevanju zavez za pristopnice bo komisija sicer podala jeseni letos, natančneje 5. novembra, kot bo za novinke, ki ne bodo zabeležile ustreznega napredka, predlagala tudi uvedbo s pristopno pogodbo predvidenih varovalk. Njihov namen je na nekaterih ključnih področjih preprečiti hude motnje ob širitvi, do katere bo prišlo 1. maja 2004.

SORODNI ČLANKI