Slovenija

Slovenija zopet napredovala na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe

Ljubljana, 28. 07. 2022 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Objavili so najnovejše poročilo indeksa digitalnega gospodarstva in družbe. Razvidno je, da je Slovenija ponovno napredovala in se uvrstila na doslej najvišje, 11. mesto. V indeksu se uvršča nad evropsko povprečje in tako kot lani zaseda mesto pred Francijo, Litvo, Portugalsko, Latvijo, Italijo, Češko, Ciprom, Hrvaško, Madžarsko, Slovaško, Poljsko, Grčijo, Bolgarijo in Romunijo. Letos smo v digitalnem napredku dodatno prehiteli še Nemčijo in Belgijo.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je ob objavi indeksa digitalnega gospodarstva in družbe za leto 2022 dejala, da tudi ti najnovejši podatki razkrivajo, "da je delo slovenskih strokovnjakov na tem področju v zadnjih let obrodilo sadove". Slovenija je v skupni razvrstitvi indeksa, ki meri digitalni napredek držav članic, pridobila dve mesti in med 27 članicami Evropske unije tako napredovala na skupno 11. mesto.

"Slovenija nad evropskim povprečjem ostaja na področju povezljivosti, kjer smo z odličnim rezultatom pripomogli tudi z ukrepi gradnje širokopasovnih omrežij in na področju integracije digitalnih tehnologij, predvsem storitev v oblaku in umetne inteligence. Razveseljujoč je tudi delež uporabnikov storitev e-uprave, ki je lani dosegel 77 odstotkov vseh uporabnikov interneta, in nas uvršča več kot 10 odstotkov nad povprečje EU. Prav tako smo že več let odlični na področju odprtih podatkov," je uvrstitev Slovenije ocenila ministrica.

Poročilo temelji večinoma na podatkih iz prve četrtine leta 2021, presečni datum za podatke, povzete po Eurostatu, je namreč 1. april 2021. 

DESI 2022
DESI 2022 FOTO: Gov.si

Evropska komisija od leta 2014 spremlja letni digitalni napredek držav članic in na osnovi parametrov pripravi vsakoletno poročilo DESI. Slednje je do leta 2020 vključevalo analizo na evropski ravni za pet področij digitalnega gospodarstva in družbe: povezljivost, človeški kapital, uporaba internetnih storitev, integracija digitalne tehnologije ter digitalne javne storitve. Leta 2021 je Evropska komisija poročilo prilagodila in uskladila s štirimi glavnimi točkami iz predloga Komisije za sklep o vzpostavitvi programa politike "Pot v digitalno desetletje", o katerem sta Evropski parlament in Svet pred kratkim dosegla začasni dogovor.

Izziv za Slovenijo ostajajo digitalna znanja in spretnosti

Slovenija je med članicami EU na področju človeškega kapitala uvrščena na 17. mesto. V primerjavi z lanskim letom se je na tem področju v Sloveniji zvišal odstotek strokovnjakov s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije in leži nad evropskim povprečjem. V letošnjem letu se je metodologija merjenja nekoliko spremenila in se približala Okvirju digitalnih kompetenc za državljane. Zavedanje o nujnosti usvajanja digitalnih spretnosti za vsakogar je pospešilo zavedanje o nujnosti digitalnih spretnosti za vsakogar.

"Indeks DESI pa nas je ponovno opozoril na največji izziv Slovenije na področju digitalne preobrazbe. Gre za človeški kapital oz. digitalna znanja in spretnosti, in prav to področje je ena od ključnih prioritet, ki sem si jih zastavila v tem mandatu," je dejala Stojmenova Duh. Verjame sicer, da jim bo z novelo zakona o digitalni vključenosti in vsemi ostalimi projekti, ki jih načrtujejo v Službi vlade za digitalno preobrazbo, uspelo hitro izboljšati tudi rezultat na tem področju.

Povezljivost v Sloveniji

Med članicami Evropske unije je Slovenija v povezljivosti uvrščena na 10. mesto. Uspešni smo pri pokritosti gospodinjstev s fiksnim, zelo visokozmogljivim omrežjem, precej višje od povprečja pa je predvsem razširjenost optike do prostorov. Glede na poročilo zaostajamo z uvajanjem tehnologije 5G, kar je povezano tudi s tem, da je bila dražba za frekvenčne pasove v aprilu 2021.

Slovenija je zopet napredovala na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (fotografija je simbolična).
Slovenija je zopet napredovala na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (fotografija je simbolična). FOTO: Shutterstock

Integracije digitalne tehnologije 

Slovenija se med članicami EU na področju integracije digitalne tehnologije uvršča na odlično 9. mesto. Analiza statističnih podatkov razkriva, da je v Sloveniji vsekakor opazen učinek ukrepov iz zadnjih let. Boljši od evropskega povprečja smo v Sloveniji na področju integracije digitalne tehnologije pri odstotku podjetij, ki uporabljajo e-račune, storitve v oblaku in umetno inteligenco. Manj smo uspešni pri uporabi velepodatkov. Glede deleža malih in srednjih podjetij z vsaj osnovno stopnjo digitalne intenzivnosti dosegamo povprečje EU. 

Digitalne javne storitve

Slovenija je pri digitalnih javnih storitvah napredovala za dve mesti in trenutno zaseda 13. mesto. V Sloveniji 77 odstotkov uporabnikov interneta aktivno uporablja storitve e-vlade, v primerjavi s povprečno 65 odstotkov uporabnikov v EU. Pod povprečjem EU ostajamo pri javnih digitalnih storitvah, namenjenih posameznikom, medtem ko smo nad povprečjem pri storitvah, ki so namenjene podjetjem. Močno nad evropsko povprečje smo se dvignili tudi pri odprtih podatkih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
28. 07. 2022 17.35
+1
to slo "digitalizacijo" bo treba prilagoditi vladajočim! a sd sploh ve, da so v koaliciji, čemu zbiranje podpisov za nakup letala za gašenje, če imajo škarje ,platno in medije na svoji strani? :-)
sam250
28. 07. 2022 16.50
Dab+,pa nekateri prog.v mono tehniki
Banion
28. 07. 2022 16.35
+6
napredek? Morda a pri tem je družba čedalje bolj neprijazna do starejših, ki si niso sami krivi da ne obvladajo vse eh in oh računalnikov, tanlic in kao pametnih telefonov. Razumeme razvoj a lahko bi naredili pri vsem e-poslovanju še kako izjemo za starejše
krmeki
28. 07. 2022 16.28
+6
Seveda, saj je država za več 10 milionov Eur mladini častila brezžične slušalke. Višek digitalne preobrazbe
crestor
28. 07. 2022 16.27
+1
Za to ima 100% zasluge Duh...:::---))))
JApajaDAja
28. 07. 2022 17.11
+1
zagotovo, kamadonče, ki slo ne razume najbolj, ta druga kulturna perla s fascikli pa ne brat :-)