Slovenija

Ministrstvo: Blok, ki ga bomo gradili 15 let, ne bo rešil problema odvisnosti

Ljubljana, 15. 03. 2023 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
338

Če se je zdelo, da je v politiki še nedolgo nazaj glede nujnosti izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško vladal načelni konsenz, se zdaj ministrstvo od tega 'previdno' odmika, prav v času energetske krize. Izjava ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra, da ni nič narobe, če se časovnica za JEK 2 zamakne, je sprožila burne odzive opozicije. Nekdanji minister Jernej Vrtovec je za 29. marec sklical sejo Komisije za nadzor javnih financ, Janez Janša pa pravi, da je zadeva zrela za kazenski pregon. Na ministrstvu vse očitke zavračajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gradnja drugega bloka NEK
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Gradnja drugega bloka NEK
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Jernejem Vrtovcem
    06:04
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Jernejem Vrtovcem
  • Iz 24UR: Gradnja drugega bloka
    02:23
    Iz 24UR: Gradnja drugega bloka
  • Državna sekretarka Tina Seršen o projektu JEK 2
    04:50
    Državna sekretarka Tina Seršen o projektu JEK 2

"JEK 2 je strateškega pomena za prebivalstvo in gospodarstvo. Je najpomembnejša investicija za naslednje generacije. Žal pa se s postopki za gradnjo zavlačuje, kar je razvidno tudi iz javnih izjav pristojnega ministra. Zato bomo o JEK 2 in časovnici razpravljali na seji Komisije za nadzor javnih financ," je prek spleta sporočil Jernej Vrtovec, njen predsednik in nekdanji minister za infrastrukturo. 

Aktualni minister Bojan Kumer je namreč v intervjuju za N1 dejal, da se časovnica za izgradnjo zamika in da bi z odločitvijo o drugem bloku lahko še počakali, saj bi to v naslednjih letih lahko privedlo do boljše alternative. "Bomo šli v scenarij jedrske energije plus obnovljivih virov (OVE), samo OVE ali morda obstaja še kakšen tretji?" je dejal in omenil male jedrske reaktorje, ki bi po mnenju nekaterih lahko nadomestili klasične. 

Bojan Kumer
Bojan Kumer FOTO: Bobo

O gradnji JEK 2 se sicer govori že leta, nekdanja vlada je julija 2021 izdala energetsko dovoljenje za gradnjo drugega bloka, lani pa še vložila pobudo za umeščanje v prostor. Sedaj je pobuda romala prek ministrstva za infrastrukturo in končala na Gen energiji. V opoziciji pravijo, da postopki sedaj stojijo. Predsednik stranke SDS Janez Janša je prepričan, da je izjava ministra zrela za kazenski pregon in odškodninsko odgovornost.

Kot je v predlogu za sklic seje zapisal Vrtovec, je izgradnja JEK2 ključna, da Slovenija doseže zastavljen cilj podnebne nevtralnosti do leta 2055. "Zdi se, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili in da je ključna prioriteta vlade 'solarizacija' Slovenije, jedrska opcija pa se postavlja v ozadje." Vrtovec, sklicujoč se na besede poslovnega direktorja Gen energije Danijela Levičarja, poudarja, da z opustitvijo premoga Sloveniji do leta grozi 60-odstotna uvozna odvisnost pri električni energiji. 

Generalni direktor GEN energije Dejan Paravan je v odzivu na izjave ministra Kumra dejal,  da ni enoznačnega odgovora na to, ker je preveč negotovosti. Potrebni bi bili preračuni, kaj določena kombinacija pomeni. V študiji, ki so jo opravili za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU), so kot optimalen scenarij spoznali kombinacijo obnovljivih virov energije in jedrske energije.

Odlaganje odločitev o gradnji ocenjuje za strateško napačno odločitev, ki bo davkoplačevlace stala veliko. "Kako bomo izpad premoga nadomestili, če ne pospešimo aktivnosti za gradnjo JEK 2?" se sprašuje in ocenjuje, da zgolj z obnovljivimi viri energije zelo težko. Poleg tega JEK leta 2043 poteče uporabno dovoljenje. 

Robert Golob je pred časom obiskal Nuklearno elektrarno Krško
Robert Golob je pred časom obiskal Nuklearno elektrarno Krško FOTO: Vlada RS

Zavlačevanje z izvedbo projekta JEK 2 in tradicionalno dolgimi postopki bi lahko časovnico kritično zamaknilo. Pri tem je treba upoštevati še pridobitev gradbenih dovoljenj, avstrijsko nasprotovanje in samo gradnjo. Zato se cilj, da bi bila elektrarna v funkciji do leta 2035, zdi vse bolj odmaknjen. Na ministrstvu pa, kot kaže, kljub vse bolj neugodnim razmeram menijo, da se vseeno ne mudi. 

Kumer je bil prav tako negotov glede izvajalca pri gradnji JEK 2. Kandidatov je več, so pa v Krškem večkrat poudarili, da zaradi izkušenj z reaktorjem družbe Westinghouse preferirajo tehnologijo, s katero imajo dolgoletne izkušnje. Omenja se tudi KHNP iz Južne Koreje in francoski EDF. A pot do izbire izvajalca je zaradi odlašanj v času aktualne vlade še dolga.

Ministrstvo: Gre za vehementne trditve

"Da z obnovljivimi viri energije ne bo šlo, je zelo vehementna trditev in tega ne vemo. Analize, kako lahko dosežemo podnebne cilje, bodo opravljene v okviru nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bo javno razgrnjen pred poletjem,"" je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen. Enako vehementna je po njenem mnenju tudi trditev, da je energetska suverenost države ogrožena.

"Gradnje elektrarn so dolge in kompleksne. Jedrski blok, ki ga bomo gradili 15 let, ne bo rešil problema odvisnosti," je dejala na novinarski konferenci. Medtem pa ima Slovenija problem danes, je poudarila in spomnila, da smo bili lani zaradi izpada proizvodnje v Premogovniku Velenje 30-odstotno uvozno odvisni.

Prav tako je zavrnila očitke, da ministrstvo zavlačuje. "Pobuda prejšnjega ministrstva je bila vsebinsko pomanjkljiva. Idejna zasnova projekta sploh ni bila priložena. Takšnih napak si ne moremo privoščiti. Zadevo je potrebno resno in odgovorno vodit."

Ponovila je, da bodo pravo časovnico izdelali na podlagi analiz. "Gre za največjo investicijo v zgodovini Slovenije in prav je, da imamo na vsa vprašanja odgovore. Zavedati se je treba, da investicija v jedrsko elektrarno predstavlja vsaj petkratni obseg največjih investicij do sedaj," je dejala in ob tem dodala, da bomo v Sloveniji družbeni kompromis preverjali na referendumu. 

Ob tem je državna sekretarka pojasnila, da ministrstvo pospešeno dela na projektu drugega bloka z ministrstvom za naravne vire in prostor ter z investitorjem Gen energija, da se čim prej poskrbi za potrebne analize in podlage. Na podlagi tega bo nato izdelana realna časovnica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
01. 03. 2024 18.35
Če hočemo dobro oskrbo z elektriko je NEK2 nujna.
marker1
01. 03. 2024 18.29
Solarizacija nam prinaša slabo oskrbo z elektriko, GEN-I-ju pa dobiček.
marker1
01. 03. 2024 18.13
GEN-I prodaja sončne elektrarne s slabim izkoristkom in mu NEK2 ne diši, ker bo manj zaslužka. Zelena agenda je iluzija svobodnjakov.
Armagedon1
20. 06. 2023 20.12
... in Slovenija mora absolutno iti v projekt izgradnje NEK 2. Blok in po potrebi NEK 3. Blok sama (S.A.M.A.!) brez Hrvatov ali drugih prisklednikov. Novi blok (2. Blok) ali bloka (2. in 3. Blok) bomo zgradili sami, odpadke bomo hranili sami, računati, in vzdrževati pa bomo tudi zmožni sami.
Armagedon1
20. 06. 2023 20.04
... in to je seveda tudi rešitev problema električne energije za Slovenijo. Slovenija je močna! In Slovenija je in bo ostala jedrska država. Pa če kdo to hoče ali ne. Če pa komu to ne odgovarja, naj se veselo odseli iz Slovenije in naj si nekje na antarktiki sveti s svečami ter naj se tako tam tudi greje. Pa bo potem videl kako in kaj in kakšno je življenje brez potrebne in zadostne električne energije.
Armagedon1
20. 06. 2023 19.58
3. BLOK NEK: če 2. blok NEK (JEK), kot naj bi bil načrtovan ne bo rešil problema slovenske odvisnosti od električne energije, bomo njegovo moč povečali, da bo proizvajal zadostno količino električne energije za Slovenijo in za druge, t. j. tudi za izvoz. Če to ni mogoče, bomo pač zgradili 3. Blok NEK. To je vizija RS.
NERGAČ
17. 03. 2023 08.11
Na eni strani hočemo 100% električne avtomobile - pri številu, ki jih premore Slovenija je to kar zajetna količina kW za polnjenje, po drugi strani pa se preklamo o upravičenosti gradnje drugega bloka. Mora se ga narediti ! Dva pogoja: Krautfrezarji naj se zase brigajo ( A še zmeraj mislijo, da smo Avstroogrska) Da ne bi šli slučajno v španovijo s Hrvati.
Naviniul
17. 03. 2023 08.02
+1
Solarizacija Slovenije bo priklicala Sloveniji temo čez cel dan, teden, mesec, leta...
pesnitev
16. 03. 2023 09.39
+0
Spoštovani g. Tonin, prosim, da malo razmislite, da jedrska energija ni zelena energija. Povezana je s korupcijo, z milijardnimi stroški, in predvsem z nevarnostjo (hekerji, radioaktivni odpadki in njihov transport, transport surovin, potresno območje, korupcija pri nabavi surovin, napadi ...). Gospod Tonin, mladi ste, zaletavi, vaša modrost se šele pričenja kaliti, zato, prosim, ne prehitevajte časa! Gospodu Janši ste s to kritiko, da vlada zavlačuje z izgradnjo 2. bloka dali veter v jadra in mu dali zopet eno kost za glodat: vložitev tožbe proti vladi. Malo se kaj naučite tudi iz modrosti naših severnih sosedov: Avstrijcev. Upam, da bodo rekli odločni NE! k drugemu bloku: ker ogroža njihova življenja v primeru kakšnih napak ali malfunkcij JEK! Za nas Slovence pa vam je očitno premalo mar, , nič hudega, če pride do jedrske nesreče, saj kot dober katolik verjamete v posmrtno življenje, a vsi nismo takih prepričanj!
punkracij
16. 03. 2023 09.17
-1
Ni izključedno, da elektrika iz nezgrajene elektrarne ze kotira na borzi poceni elektrike.
mertseger
16. 03. 2023 08.54
-2
Mogoče bi Kumer pokazal kaj bo če ga ne bomo zgradili po letu 2040. Cene lansko leto bodo kot drobiž
tomahawk
15. 03. 2023 19.33
+2
Ok sej vem da je stvar verjetno zapletena in neenostavna ampak a se to res gradi 15 let?
daiči
15. 03. 2023 19.46
+2
Če vsi pravijo da se gradi 10-15 let bo že držal. Firme k delajo jedrske elektrarne, dele po vsej verjetnosti izdelujejo sproti in ne na zalogo, če bi bli pa tipski deli že narjeni da bi jih sam prpelal pa zmontiral na zgrajeno infrastrukturo bi blo pa valda prej.
AVTOHTONsLOVEnc
15. 03. 2023 19.01
+2
Levakom se ne mudi z izgradnjo... zakaj pa ne? Ka ni mogoče tok na hitro ukrasti miljarde kot pri TEŠ6??? Banda levičarska!
dron
15. 03. 2023 19.16
+3
Inštrukcije, kako ukrasti milijarde evrčkov vprašaj svojega idola, on je dokazano najbolj merodajne......
pesnitev
16. 03. 2023 09.41
+1
Janša bi si zopet rad postavil še en spomenik , jezen pa je, da 2 bloka ni mogla postaviti njegova vlada, zato se ponovno, kot je to zanj značilno, maščuje sedanji vladi, ki raje tri krat razmisli, predno vrže v zrak milijarde!
natmat
15. 03. 2023 18.57
+8
Za tako pomembeno stvar je treba izvesti referendum!!Če si so se ga za reševanje svojega ega nekateri uveljavili za popolnoma nepomembne stvari ga bomo pa tudi enega za tako pomembno stvar!!!
pain_killer
15. 03. 2023 18.34
+1
Golobček, kako boš pa izpeljal zeleni prehod? Vetrnic noben ne mara(kar je dejansko logično), hidro elektrarne imaš preveč zaščitnikov ribic, sončne celice ne rešijo ničesar...kaj boš, nimaš pojma. Priznajte, projekt je prevelik zalogaj za vaše možgančke. Tito je bil vsaj dovolj pameten, poklical amerikance in je bil v par letih narejeno. In ne 15ih. Če se že zgleduješ po Titotu se daj vsaj tam, kjer je pametno.
pesnitev
16. 03. 2023 09.43
+2
pain killer glej, da se ne boš razpočil od pametovanja!
Abrams
15. 03. 2023 18.28
-1
Baje je v Šoštanju preveč premoga. Kaj a zdej ga bo Holob pa spet za dva centa prodajal. Nesposobnež. Drugače pa, sej nismo samozadostni. Tudi nimamo industrij, ki bi nas dvignila na raven samozadostnosti. Kaj šele vizijo.
el capitan 1
15. 03. 2023 18.20
+4
Vsakemu normalnemu cloveku, tudi ce ne zna stet do 5, je jasno, da Slovenija ne bo imela dovolj el energije v kratkem in bomo odvisni od drugih! Kar pomeni, jo bomo drago placevali! In ministrici NI JASNO, da se bo to zgodilo!!! Ceprav ze cela Europa govori o tem, da celo v Europi ni dovolj energije! In kar je celo huje! Ce bi malce precitala novice svetovnih energetskih podjetij in proizvajalcev energije bi ji moralo biti jasno, da obnovljivi viri niso zadosten vir in nikoli ne bodo, ce ne najdejo" FIZIJE", ki je sicer ze iznajdena ampak z velikim casovnim zamikom jo bo moc uprabiti in seveda veliki sredstvi. Torej, dejstvo je, da je taka neumnost zrela za ovadbo in interpelacijo! nesposobni uradniki nas bodo unicili! In teh imamo v tej vladi cez vsako spodobno mero!
pesnitev
16. 03. 2023 09.45
+2
Naravni viri, ki jih ima Slovenija, naj se izkoristijo, ne pa da se milijarde meče vstran za preskrbo z elektriko ubogih dveh milijonov prebivalcev!!!!
trdovrat
15. 03. 2023 18.16
-3
Jaz upam staviti s komerkoli, da bo čez 10 let v sloveniji še preveč elektrike, s samo temi kapacitetami, ki jih imamo sedaj! SMRT FAŠIZMU, janšizem je pa tako že na parah!
natmat
15. 03. 2023 17.44
-5
Kdo jo bo gradil?In za koliko denarja?Najboljši ponudnik in po možnosti iz EU!!!Koliko provizije sta Vrtovec in Janša že pokasirala?Na koncu pa še referendum!!!
marker1
15. 03. 2023 18.05
+2
Če provizije kasirate na levi, ni rečeno da jih tudi na desni.
natmat
15. 03. 2023 18.59
+2
pesnitev
16. 03. 2023 09.46
+0
No, desni znajo dobro pokasirati tudi če provizije niso prozorne!
mr.poper
15. 03. 2023 17.42
+3
Borat že vozi premog J pa bo zakuro v TEŠ -U saj je elektrarna skoraj nova tako da štroma do 2035 dovolj.