Slovenija

Pri odpravljanju posledic neurja poškodovane najmanj tri osebe interventnih in vzdrževalnih služb

Ljubljana, 20. 07. 2023 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, M.S., N.L.
Komentarji
89

Zahodni del Slovenije je zvečer prešla nova nevihtna linija z močnim vetrom in nalivi, nato pa se je čez noč ozračje umirilo. Gasilci trenutno na terenu odpravljajo številne posledice neurij, lokalne oblasti pa ocenjujejo nastalo škodo. V sredo je bilo sicer zabeleženih več kot 2200 intervencij. V jeseniški bolnišnici so obravnavali za tretjino več pacientov, elektrodistribucijska podjetja pa po državi pospešeno odpravljajo škodo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Neurje v Beli krajini
    02:31
    Iz 24UR: Neurje v Beli krajini
  • Iz 24UR: Intervencije potekajo hitro
    02:45
    Iz 24UR: Intervencije potekajo hitro
  • Iz 24UR: Posledice neurja
    04:37
    Iz 24UR: Posledice neurja

Močne nevihte, ki so se po Sloveniji pojavljale že prejšnji teden in v torek, so v sredo popoldne dosegle zahod države, nevihtna linija je nato v nekaj urah prešla večji del države. Največja tragedija se je zgodila na Bledu, kjer je podrto drevo padlo na dva sprehajalca, pri čemer je ena oseba umrla, druga je huje poškodovana. 

Pri odpravljanju posledic neurja po Sloveniji poškodovane najmanj tri osebe

Medtem ko so v kranjskogorski občini veseli, da se v času intervencije med posredovalci vsaj za zdaj ni zgodila nobena nesreča, pa so bile po državi pri odpravljanju posledic neurja v sredo poškodovane najmanj tri osebe interventnih in vzdrževalnih služb.

Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, se je pri posredovanju poškodoval gasilec, v bližini naselja Korita v občini Trebnje pa je udar električnega toka pod daljnovodom v gozdu poškodoval delavca elektro podjetja. Gasilci so pomagali pri prenosu ponesrečenega iz gozda do reševalnega vozila. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči in ga v nadaljnjo oskrbo prepeljali v novomeško bolnišnico.

Policijska uprava Kranj medtem poroča o delovni nesreči v Zgornji Beli, kjer je ob opravljanju vzdrževalnih del po neurju električni tok poškodoval delavca.

Močni sunki vetra so v več krajih podirali drevje in odkrivali strehe, motena je bila oskrba z električno energijo. Podrto drevje je marsikje oviralo promet, ponekod je voda zalivala objekte, predvsem na območju Metlike in Črnomlja pa je padala debela toča. Zvečer so državo znova zajele nevihtne celice, ki pa niso bile tako silovite.

Uprava RS za zaščito in reševanje je včeraj ugotovila približno 2218 dogodkov na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice (167), Celje (577), Koper (33), Kranj (280), Ljubljana (294), Maribor (166), Murska Sobota (47), Nova Gorica (16), Novo mesto (70), Postojna (8), Ptuj (166), Slovenj Gradec (58) in Trbovlje (5). Gasilci iz 432 gasilskih enot so odstranjevali podrta drevesa, drogove za električno napeljavo in telekomunikacijo, prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, prečrpavali vodo iz poplavljenih prostorov in cestišč ter sodelovali pri evakuaciji občanov iz ogroženih območij.

Močan veter je podrl tudi veliko število dreves na cesto, ki vodi iz Zgornje Radovne v dolino Krma v občini Kranjska Gora, kjer je ostalo ujetih več oseb. 

Sredino vremensko dogajanje je precej razdejanja za seboj pustilo na Celjskem in Dolenjskem, tam je med drugim območje naselja Griblje v občini Črnomelj zajelo močno neurje s točo. Posredovalo je 125 gasilcev, ki so na kar 46 objektih pokrili strehe s strešniki in folijo. Na Dvoru v občini Žužemberk pa je močan veter razkril tudi streho gasilnega doma, domači gasilci so jo pokrili s strešno folijo in strešniki.

Strehe je razkrivalo tudi drugod v regiji, med drugim v Novem mestu na dveh večstanovanjskih objektih, v Črnomlju pa je močan veter poškodoval kovinski del obrobe strehe vrtca. Tudi tam so na pomoč priskočili gasilci, kaže poročilo novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje.

V Celju 166 intervencij

V Celju in Šmarju pri Jelšah je sredino neurje pustilo resne posledice. V celjski občini je 21 lokacij huje prizadetih, za sanacijo bo potrebna težja gradbena mehanizacija. Gasilci, civilna zaščita in javna podjetja so na delu od zgodnjih jutranjih ur, v sredo zvečer so intervenirali na lokacijah, kjer je bilo najhuje.

Sodelovali so Poklicna gasilska enota Celje z 28 poklicnimi gasilci ter reševalnim psom in 11 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Celje s 154 gasilci. Škodo danes v sodelovanju z gasilci odpravljajo tudi predstavniki javnih podjetij Zelenice, VO-KA in Simbio. Kot je povedal celjski župan Matija Kovač, so bile v roku ene ure po neurju skoraj vse ceste prevozne, razen tistih, kjer je bilo treba s kakšno posebno intervencijo še zagotoviti varnost pešcev. Do srede zvečer sta praktično promet in življenje v mestu potekala normalno, je dejal Kovač.

Po njegovi oceni bo škoda kar velika, največ je poškodovanih dreves, posledično tudi nekaj streh, na katere so padla drevesa, tudi nekaj manjših objektov je porušenih. Poudaril je, da največ dela danes čaka še službe Elektra Celje, Prostovoljna gasilska enota (PGE) Celje pa načrtuje okoli 25 nujnih težjih intervencij skupaj s civilno zaščito in občinskimi javnimi podjetji, ki pomagajo pri odpravljanju tistih najnujnejših posledic.

Celjska civilna zaščita je v sredo v Celjskem mladinskem centru ponudila prenočišče tistim, ki zaradi hudo poškodovanih ali uničenih streh niso mogli ostati doma. Zaenkrat te možnosti ni izkoristil nihče, je še dejal Kovač.

Na nujnem sestanku celjskega župana ter predstavnikov PGE Celje, Civilne zaščite Celje, Javnega podjetja Zelenice, VO-KA Celje, Simbia in komisije za elementar so imenovali petčlansko komisijo, ki bo na terenu pregledovala škodo in s tem pomagala pri organizaciji nadaljnjega odpravljanja posledic neurja. V sredo je prihajalo do motenj pri oskrbi z električno energijo in posledično tudi pitno vodo, težave so na celjski občine popolnoma odpravljene pri vodooskrbi, ponekod je še nekaj težav na električnem omrežju.

Regijski center za obveščanje Celje prejel 2919 klicev

Prav na območju Celja so zabeležili tudi največ klicev občanov. Regijski center za obveščanje Celje je namreč po torkovih neurjih zabeležil največ klicev v državi, in sicer 2919. V regiji je prizadetih kar 27 od 33 občin, največ škode pa je zaradi odkritih streh, podrtega drevja in napak na električnem omrežju, je ministrstvo za obrambno sporočilo na Twitterju. 

Razmere ne Celjskem si je ogledal tudi državni sekretar Rudi Medved, ki je dejal, da je obrambno ministrstvo pospešilo postopke, "da bi občine kar najhitreje dobile sredstva za odpravo posledic, vlada bo dopolnila zakonodajo." Pohvalil je sodelovanje vseh zaščitno-reševalnih služb in dejal, da ima Civilna zaščita na voljo dovolj sredstev za odpravo posledic, zlasti folije.

Predvidoma v soboto bodo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi organizirali čistilno akcijo ter pozvali občane, da pomagajo pri čiščenju vej in listja. 

V Šmarju pri Jelšah požar v stanovanjski hiši

Šmarska občina pa danes nadaljuje z odpravljanjem posledic sredinega neurja z močnim vetrom, ki je razkril več deset objektov, med drugim tudi tamkajšnjo osnovno šolo ter podiral in lomil drevesa po celotni občini.

Gasilci so občanom pomagali pri prekrivanju razkritih objektov s folijo, marsikje so na pomoč priskočili tudi sosedje. Zaradi podrtih dreves je bilo začasno nekaj cest zaprtih, danes so vse ceste po občini normalno prevozne. V sredo zvečer so šmarski gasilci še pogasili požar v stanovanjski hiši, pri odpravi posledic neurja pa so posredovali gasilci Prostovoljnih gasilskih društev Šmarje, Mestinje, Kristan Vrh, Sladka Gora in Šentvid pri Grobelnem.

V Splošni bolnišnici Jesenice večji priliv pacientov

Za 24ur.com so v jeseniški bolnišnici pojasnili, da so v sredo obravnavali od 25 do 30 odstotkov več pacientov glede na povprečje dnevnih obravnav v preteklem mesecu. Predvsem po 14. uri so zaznali večji priliv poškodovanih, katerih vzrok poškodbe je bil povezan z neurjem. 

V večini primerov so obravnavali lažje poškodbe, dve osebi pa sta težje poškodovani, zato sta ostali na nadaljnjem zdravljenju v bolnišnici. 

V. d. direktorice Petra Rupar je za STA povedala, da je neurje odpihnilo del strehe bolnišnice na stavbi E in posledično zalilo zgornja nadstropja. Bolnišnica obratuje nemoteno, zasilno so rešili tudi težave s streho. "To je najstarejša stavba v naši bolnišnici. Streho je dvignilo približno v tretjinskem do polovičnem obsegu, in ker je bil zraven tudi naliv, je voda zalila tretje nadstropje oziroma mansardo. V tem nadstropju so administrativni prostori in prostori za osebje, ki smo jih z določenimi prilagoditvami danes že uspeli sanirati, samo klinično delo in oskrba pacientov pa ni popolnoma nič prizadeta, tako da bolnišnica Jesenice danes dela povsem normalno," je dejala. 

Ruparjeva je glede poškodb dejala, da je kar nekaj poškodovancev neurje zajelo v času njihovih prostočasnih aktivnosti, predvsem na kolesih, na kopalnih območjih in v planinah. Eni osebi je skala padla na nogo in ga močno poškodovala, drugega pa je veter odpihnil s poti pri sestopu s Triglava. Helikopter je moral posredovati petkrat. 

Brez električne energije nekaj tisoč odjemalcev

Delavci elektro podjetij, ki so zaradi neurij v zadnjem tednu dni veliko časa na terenu, tudi po sredinem neurju odpravljajo okvare na omrežju. Na območju Elektra Maribor je brez napajanja z električno energijo še okoli 160 odjemalcev, na območju Elektra Ljubljana še okoli 1977, na območju Elektra Celje pa 119 uporabnikov.

Na območju Elektra Maribor je bilo zjutraj brez napajanja z električno energijo 2900 odjemalcev, medtem pa so precej okvar že odpravili.

Na območju Elektra Ljubljana je zaradi neurij v preteklih dneh bilo danes ob 8. uri brez električne energije 2245 uporabnikov, ob 10.30 okoli 2200, največ na širšem območju Kamnika. Na terenu so vse razpoložljive ekipe, ki odpravljajo okvare, sporočajo iz Elektra Ljubljana in odjemalce prosijo za razumevanje.

Na terenu so tudi elektromontažne ekipe Elektra Celje. Ob 6.30 je bilo brez napajanja na celotnem omrežju Elektra Celje še 665 uporabnikov, medtem pa so večino napak že odpravili in je bilo ob 11. uri brez električne energije še 167 uporabnikov, največ na območjih distribucijskih enot Slovenj Gradec in Krško.

Elektro Primorska odpravila vse napake na omrežju

Brez dobave električne energije je bilo do zgodnega popoldneva tudi še nekaj odjemalcev Elektra Primorska. Kot so pojasnili v družbi, je bilo zjutraj brez električne energije še okoli sto odjemalcev na Tolminskem ter v okolici Ilirske Bistrice in Pivke, delavci so odpravljali tudi napake v Kneških Ravnah, kjer je brez elektrike 19 odjemalcev, in a območju Ilirske Bistrice, kjer napajanja ni imelo 44 odjemalcev. 

Nekaj pred 15. uri so iz Elektra Primorska sporočili, da so odpravili vse defekte in napake na omrežju in vsem uporabnikom omrežja Elektra Primorska zagotovili oskrbo z električno energijo.

Na omrežju Elektra Gorenjska je ekipam že v sredo v večernih urah uspelo zagotoviti oskrbo z elektriko vsem odjemalcem na Gorenjskem. So pa sporočili, da so še danes čez dan možne kratkotrajne prekinitve na poškodovanih območjih, saj ekipe odpravljajo posledice poškodb, ki so nastale na omrežju.

Uporabnike prosijo, da se ne približujejo poškodovanim območjem, z napravami pa naj ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Ob tem so spomnili še, da je strateški cilj družbe Elektra Gorenjska, da čim več omrežja poteka pod zemljo v t.i. kablovodih, kar zmanjšuje možnosti poškodb zaradi ekstremnih zunanjih in vremenskih vplivov. V tem trenutku ima podjetje pod zemljo že več kot 87 odstotkov nizkonapetostnega omrežja in skoraj 69 odstotkov omrežja na srednjenapetostnem nivoju, letno pa oba deleža povečujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr neki 12
20. 07. 2023 19.15
-2
Itak, da ni naravno - preberte si mal o HAARP daljinskem sistemu, s katerim "nekdo" upravlja z vremenom, daleč večji vpliv na vreme, kot podnebne spremembe
Dr.Rugelj
20. 07. 2023 17.30
-1
Gasilcem vsa pohvala !!!...država pa se do njih (poklicni in prostovoljci) obnaša skrajno mačehovsko !...
Rob123
20. 07. 2023 21.06
+0
Zakaj pohvale pri nas so le na občinskem zemljišču pomagali tam dobijo kaj.Lahko bi mi vsaj motorko posodili.
Rob123
20. 07. 2023 21.06
+0
Zakaj pohvale pri nas so le na občinskem zemljišču pomagali tam dobijo kaj.Lahko bi mi vsaj motorko posodili.
marul?ek
20. 07. 2023 16.59
+4
kje je vojska?zakaj ležijo v kasarnah zakaj ne morejo pomagatzakaj prostovolni gasilci
PREDSIGNAL69
20. 07. 2023 17.46
+0
Fluxx
20. 07. 2023 16.50
+2
Treba se je zavedat da so sprembe kle pa ce vrjames v njih ali ne. Priporocam da si zavarujete premozenje in pa da resno jemlete opozorila.
motorist_mb
20. 07. 2023 16.50
+5
V mb-ju spet vse črno zunaj!
xoxotox6
20. 07. 2023 16.48
-6
gasilci kompenzirajo celoletno lenobo in pasivnost zapravljeno pri šankih med šihtom paradržavnih sužb -komunale,cestne,elektro,gozdne..........??????????
Težeklojz
20. 07. 2023 21.48
+1
Lojze Biber
20. 07. 2023 16.27
+0
Vsaka služba ima svoj rizik. Še porno igralci lahko aids dobijo. Ne mi palamudit tle...
oježeš
20. 07. 2023 16.08
+9
Vsa čast gasilcem in ostalim, ki odpravljajo posledice neurij. Nisem pa prepriča, da med bloke oziroma naselja z bloki pašejo visoka drevesa. Enako ali še več zelenja se da narediti z nizkim grmičevjem. Tega tudi, če bi veter izpulil ne bi mogel narediti toliko škode kot visoka drevesa. res pa je, da ni toliko sence, ampak tudi to se da reševati na drugačen način.
XVXC
20. 07. 2023 16.02
+7
Narava vrača udarec. Nam govorijo jejte ščurke in varčujte. Električno vozilo XM stane 230.000 eur. Vsi nismo Iza Logar. Swift z letalom povsod leti. Služi 5 mio na šov. In nam pametujejo. Adijo vsem...AMG
srecnii
20. 07. 2023 14.55
-3
Največ naredijo domačini sami za lastno premoženje, da jih čakam eh grem kar sam najraje takoj....saj ceste uporabljam..... javne površine le da se na koncu hvali občina in ostali kako so odpravli napake.
XVXC
20. 07. 2023 14.26
+13
Včeraj je neurje povzročilo pravi Armagedon in rušilo vse pred seboj. Slovenija. Hrvaška. Srbija. Ruvalo drevesa !!! Groza. POLETJA SO POSTALA NEZNOSNA...Pa kaj lahko nekdo pove, kaj se nam dogaja ??? Neurja vsak dan. Veter, toča itd. Prej tega ni bilo. Groza !!! Poletja so postala meseci, v katerih imaš srečo, da jih preživiš s streho nad glavo, če ti že cele hiše ne odnese, če te pred tem že kakšen vročinski val ne spravi pod zemljo !!! Vsako leto je slabše glede neviht !!! Kdor nima škode in ni doživel toče se lahko norčuje. Ostalim nam je tezže. Hvala City park in Aleja...lepa gesta vsaj za avto !!! Komur se zdi vse to smešnoo...poglejte si SV države in Zagreb, ki je 15 min stran. Resno, če ni ravno Vam na glavo padlo, še ne pomenii, da je vse super !!! Kaj bi Slovenija brez vseh pogumnih in požrtvovalnih gasilcev, ki izredno hitro pridejo na pomoč in takoj začnejo vzpostavljati normalno stanje. Pohvala tudi vsem ostalim intervencijskim službam. Tudi delavci elektra delajo v težkih in nevarnih razmerah, da mi hitro dobimo elektriko nazaj. To pa je kvaliteta Slovenije na katero smo lahko ponosni. In smo. Bravo fantje !!! Super ste !!!
Rob123
20. 07. 2023 15.54
-7
Lepo kje pa so taki pridni gasilci kle v Kamniku nekako nočejo pomagati s podrtim drevesom verjetno pomagajo sam na javnih površinah in prijateljem čeprav se je Župan zelo hvalil reklama v praksi ni pomoči.
oježeš
20. 07. 2023 16.13
+7
Menda se bodo morali krovci drugače lotiti streh. Primerno bodočim vremenskim pojavom, strehe pa imajo ravno zaradi vetra na krasu čisto malo nadstreška, če se tistemu lahko reče nadstrešek. Povsod drugod mora biti streh velika, da je lepa in sosed fouš, ampak počasi bo treba dojemati, da bo vreme drugačno kot je bilo pred desetletji, ko smo jamrali ob najvišji poletni temperaturi tam okoli 28 stopinj Celzija.
marul?ek
20. 07. 2023 17.02
-2
prostovolcev ki delajo za sendvičn pa vodo če jo dobimo
Rob123
20. 07. 2023 21.04
-1
Se vedno niso pomagali pri odstranjevanju drevesa lahko pridete pametnjakoviči ki minuse delite upam da vam pade drevo na hišo.
Težeklojz
20. 07. 2023 21.53
Roni...da nis ti en tistih, ki mora bit vedno prvi?
Huggo
20. 07. 2023 13.37
+1
Rdečimesečnik
20. 07. 2023 13.21
-2
Kje pa 8m pa jenull pomagajo
old skul
20. 07. 2023 13.01
+0
Vreme je kakršno, pa ce smo to sami krivi ali pa ne. Ce gres v teh časih na triglav bo naravna selekcija naredila svoje. Se mi zdi, da je tale liberalizem veliko večino ljudem povsem odvzel naravni nagon in sposobnost prezivetja. In pravice posameznika so več vredno od njegove lastne varnosti. Meni je prav, taka je baje volja ljudstva. Ni pa to še vrhunec, peemisivna vzgoja in poženščevanje ljudi se je šele dobro začelo. Kar tako naprej...
bu?e24 1
20. 07. 2023 12.45
+2
A lahko en članek o harpp antenah kaj je to in zakaj je lostavljen po balkanu
AbrA0_KadaBRa
20. 07. 2023 12.42
+3
Kaj bi Slovenija brez vseh pogumnih in požrtvovalnih gasilcev, ki izredno hitro pridejo na pomoč in takoj začnejo vzpostavljati normalno stanje. Pohvala tudi vse ostalim intervencijskim službam. Tudi delavci elektra delajo v težkih in nevarnih razmerah, da mi hitro dobimo elektriko nazaj. To pa je kvaliteta Slovenije na katero smo lahko ponosni.
Rob123
20. 07. 2023 15.57
-4
Maš poznane ali si jim plačal pri meni nihče noče pomagati
Pikapokapolonica
20. 07. 2023 17.36
+1
dule100
20. 07. 2023 12.25
-6
Korošcem se ni zabati! Glede na to, da so množično podprli Goloba, bo ta gotovo lepo poskrbel za njih! 🤥
Lojze Biber
20. 07. 2023 13.21
+4
big brother
20. 07. 2023 12.22
+1
paru
20. 07. 2023 12.10
+2
Če bi na Jesenicah vsak dan imeli vsaj 30% več pacientov, bi mogoče zdravniki celo normo naredili...toliko o zdravnikih brez norme v bolnišnici...
zoran pušenjak
20. 07. 2023 11.08
-1
To je vse umetno ustvarjeno in pika
txoxnxy
20. 07. 2023 15.57
-7
Ja ja zoran prav imaš talevi ste se poslužil kolesarjev vsi ostali se pa vremena in tako bo dokler tič ne odfrči.