Slovenija

Slovenka na križarki: Naključnemu znancu kupil uro za 3300 evrov

Gorenja vas, 09. 05. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Barbara Golub Ferenčak
Komentarji
130

Tamara Sadar je pomočnica vodje v nakupovalnem centru, zasluži malo več od povprečne slovenske plače. Včasih dela tudi do 16 ur na dan, a nato pridejo dnevi, ko je prosta. Do sem je to opis običajne ženske, ki hodi v službo. A trgovina, kjer dela, se nenehno premika, nima stalnega naslova, v njej pa lahko prodajajo le, ko je sredi oceana.

V rubriki Vaš svet v oddaji Svet na Kanalu A vas bomo danes popeljali na križarsko ladjo, ki je že osem let prvi dom in služba Tamare Sadar. Sredi svojih dvajsetih je hodila v redno službo, a se vsako jutro boleče zavedala, da dolgo več ne bo šlo: "Moja duša mi ni dala miru. Ni mi dalo miru to, da je toliko sveta za raziskati, toliko ljudi za spoznati, jaz sem pa v pisarni. Da delam vse leto in grem potem lahko za teden ali dva na dopust, meni je bilo to veliko premalo. In spomnim se, da sem takrat začela raziskovati, kako bi lahko potovala po svetu in bila za to še plačana." 

Po naključju je na spletu naletela na zgodbo dekleta, ki je delalo na križarki, jo na dušek prebrala in sprejela odločitev, da se prijavi. Kmalu je izvedela, da je izbrana, a preden je lahko odpotovala, je trajalo in trajalo – pred podpisom prve pogodbe mora namreč bodoči pomorščak opraviti podroben zdravniški pregled, prvo pomoč, izpit iz varnosti na morju. Vse je uredila izjemno hitro in komaj čakala, da lahko gre: "Jaz sem čakala eno leto, da sem se sploh lahko vkrcala, in v tem letu so me domači in prijatelji ves čas prepričevali, naj ostanem doma. Kako boš šla, pa ne tako daleč, kaj, če se ti kaj zgodi, so me spraševali. Jaz nisem imela odgovorov na vsa ta vprašanja, samo želela sem iti. Prodala sem avto, peš hodila v službo v bližnjo tovarno in varčevala, saj sem vedela, da bom morala letalsko karto do izhodišča plačati sama." In naposled je le prišel dan odhoda. Štiri dni pred 26. rojstnim dnem je šla na pot: "Mislim da bi težko šla dlje. Prvič sem se vkrcala v Sydneyju v Avstraliji. Kar velika pustolovščina za dekle, ki do tedaj ni bilo dlje kot v Barceloni."

Prizna, da je ob vkrcanju doživela pravi šok. Vedela je, da odhaja na veliko križarko, a kako ogromno je to plavajoče mesto v živo, si ni mogla predstavljati. "Bilo mi je grozno. Jaz sem po moje tri dni nenehno jokala. Jokala sem v pisarni, pri svojem menedžerju, v sobi oziroma v kabini – ko sem jo našla in če sem sploh jo našla," se spominja. Nato pa so imeli peti dan spoznavno zabavo in takrat se je obrnilo na bolje. "Bila sem v položaju, ko sem sedela za mizo, na levi je bil Hrvat, na desni Španec, pred mano Anglež in nenadoma sem govorila tri jezike hkrati," slikovito pripoveduje in priznava, da so ljudje še zdaj eden najljubših razlogov, zakaj ji je delo na ladji všeč. "So res za vedno. Nekatere poznam pet, šest, sedem let. In tudi če se v tem času ne vidimo niti ne slišimo, ker smo vsi zaposleni, imamo svoje opravke, svoje obveznosti; ko se spet srečamo, je, kot da se nič ni spremenilo in samo nadaljujemo tam, kjer smo ostali," pravi. 

Doslej je bila v 75 državah. Ko jo vprašam, katera je njena najljubša, nazorno odgovori, da je to podobno težko vprašanje, kot da bi mamo vprašali, katerega otroka ima najrajši. Obožuje poletje, neskončne plaže, vetrič v laseh, a med destinacijami, ki so jo najbolj navdušile, je Aljaska: "Že zgolj to, da stopiš z ladje in ti pot prekriža medvedka z mladički – kar se mi je res zgodilo – je nekaj, kar lahko doživiš le na Aljaski. Belina, ledeniki, preprosto pokrajina, ki ti vzame sapo. Mesta pa ... kot bi potoval v preteklost: leseni pločniki, slikovita pročelja hiš, kar čakaš, da boš srečal kavboja in ti bo povedal, da si v vesternu."

A kljub številnim krajem, ki jih je videla, se zaveda, da ni na dopustu, temveč v službi. Trenutno dela kot pomočnica vodje trgovine, začela je kot prodajalka. Kadar plujejo, dela tudi po 14 do 16 ur na dan, ko so v pristanišču, pa morajo biti trgovine zaprte. Gre za velik nakupovalni center, v katerem prodajajo vse od hrane, kozmetike in oblačil pa do prestižnih izdelkov, kakršni so nakit, ure in modni dodatki. "Nekega dne sta tik pred zaprtjem, ob enajstih zvečer, prišla dva mlajša moška. Objemala sta se čez rame, bila sta kar precej opita, eden od njiju je rekel, da bo kupil eno od najdražjih ur in jo podaril drugemu. Prej se nista poznala, na tem križarjenju sta se prvič videla. Mi smo se samo spogledovali, ampak pač, gost je kralj, zato smo jima razkazovali ure, jima razlagali njihove značilnosti. No, na koncu je res kupil uro. Plačal je 3500 dolarjev (približno 3300 evrov, op. p) za darilo nekomu, ki ga je spoznal pred nekaj urami," pripoveduje prigode iz svoje službe.

 Največji zapravljivci so sicer starejši Američani in Avstralci, najmanj trošijo Evropejci. Običajno prodajalci že ob vkrcanju vedo, kaj lahko pričakujejo od gostov, a ne vedno: "Zgodilo se je, da smo imeli res vikend presenečenja, ko smo pričakovali, da bo booze cruise, tako mi imenujemo križarjenje, na katerega gostje pridejo samo pijančevat. In je bilo enostavno noro, koliko so kupovali. Nisem vedela, kam naj se obrnem, kam naj grem pomagat. V dveh dneh smo naredili 200 tisoč dolarjev (približno 186.000 evrov, op. p.) prometa, prodali smo dva rolexa, skupaj vredna 40 tisoč dolarjev (približno 37.200 evrov, op. p)." 

Njena plača ji takih nakupov seveda niti v sanjah ne bi omogočala, a se vseeno da privarčevati: "Svojo plačo lahko primerjam s slovensko, ne bom rekla s povprečno, mogoče rahlo nadpovprečno. Ampak jaz nimam stroškov avtomobila, bencina, najemnine, nimam stroškov hrane. Jaz lahko jem na ladji, grem ven raziskovat pa se potem vrnem na ladjo povečerjat."

Dolgoročno ne misli delati na ladji, zdaj je prihodnost bližje, kot takrat, ko je pri 26-ih šla od doma, in tudi vidi jo jasneje: "Če bi se le dalo, bi pred štiridesetim letom rada imela nekaj svojega in bi se rada ustalila. Kje točno, pa še ne vem. Moja želja je vsekakor nekje v Evropi, da bi me tudi moja družina in prijatelji lahko prišli obiskat." Všeč sta ji Španija in Grčija, kaj bo delala, prav tako še ne ve, a vsekakor to ne bo pisarniško delo in vsekakor bo nekaj, pri čemer bo lahko unovčila svoje potovalne izkušnje. In upa, da si bosta življenje tudi na kopnem delila z Dairjem, njenim zaročencem iz Latinske Amerike. "Je Urugvajec, ki je pred vkrcanjem živel v Argentini, prav zdaj je tudi on na dopustu doma. Spoznala sva se na ladji in bila dolgo časa le prijatelja, nato pa se je razvila ljubezen," pripoveduje. Hudomušno pripomni, da ga uči slovenščino, ki mu gre že kar dobro, a za zdaj vendarle kaže, da se bosta še nekaj časa sporazumevala v španščini, ki jo ona tekoče govori.

Več o njeni nenavadni službi in dogodivščin polnem življenju pa v današnji oddaji Svet.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

terciar
10. 05. 2024 13.47
+8
Bravo! Ušla je slovenskemu dolgočasju in zaplankanemu narodu.
Slash
10. 05. 2024 10.26
-5
Uf tale teta pa ima več kilometrov, kot moj stari fiat.
Matija Pajek
10. 05. 2024 12.17
+7
Vsekakor, 75 držav obiskat ni kar tako, izkušenj ima sigurno več kot katerikoli Slovenec. Sem pa tudi prepričan, da tako kot tvoj stari fiat, tudi ti ne delaš rad in nisi prav uporaben, tvoji komentarji pa tako tako privlačni kot ti in tvoj stari fiat skupaj, kar je = 0.
JohannDoe
10. 05. 2024 09.52
-7
"in ti pot prekriža medvedka z mladički " ------ Dečva je predolgo na ladji. To se da doživet tudi doma.
NeXadileC
09. 05. 2024 21.41
-6
Kaj se tukaj prav za prav reklamira in ponuja?
Darko32
10. 05. 2024 09.34
+9
NI res. JAz ne razumem kot reklamo ampak oseba pove življensko zgodbo kako morajo ljudje, kateri gredo v svet delati, da si zaslužijo denar. Pri nas pa vidimo, da barabije, kraje in ponarejanja so glavni moto dela. Tako so najbolj aktivni prav v sodstvo, javni upravi, zdravstvo, šolstvo in Policiji. Vsi nekaj prirejajo in ponarejajo. Potem pa dobivamo obtožbe na podlagi domnev. Seveda si vsi zato barabijo pišejo račune in hočejo še celo dobro plačilo. Ta pa je šla v svet delat in pošteno zaslužit svojo plačo. Jaz vidim to in vsak, kateri bi rad dobrega delavca bo vzel svetovljana, kateri obvlada jezik in tudi lokalne navade v krajih ali vsaj malo pozna dotične kraje, kar je velik plus.
Slovener
09. 05. 2024 19.19
-4
To pa je novica! In potem novinarji pišejo: Novinarji v Sloveniji pod pritiskom politike in vse bolj tudi gospodarstva. Objavljeno na tej strani par dni nazaj.
Dr.Rugelj
09. 05. 2024 18.49
-4
Tisti , ki je uro kupil drugemu - za seks se vedno plača !...to, da pa ima povprečno plačo pa ne verjamem - imel sem kolega, ki je delal na takšni križarki kot natakar , pa je imel zelo dobro plačo + vso napitnino je lahko brez problema zadržal zase - poleg tega so bili nagrajeni tudi z raznimi bonusi. Raje pa ne govorim o tem s kakšnimi pohotnicami se je lahko družil,...
jutri_pa_res
09. 05. 2024 18.30
+0
Podobna je zgodba kakšne stevardese, le da one mogoče aktivno delajo precej manj ur...
biggbrader
09. 05. 2024 18.16
-3
Potouceni kramoh
09. 05. 2024 17.30
+8
Vsi normalni so že davno zapustili Slovenijo.Willkomen Nepal,Filipini,ex Yugo,Pakistan..itd..
Patriot79
09. 05. 2024 17.14
+5
Bravo pogumna punca, užij svet, uživaj življenje...za tiste negativce in nevošćljivce - za vas je služba za trakom in minimalc pa še kakšen € zraven, pa obvezno morje na Cresu, da vidite cel svet, ker vaš pogled ne seže čez sosedov plot... Še enkrat uživaj punca!
siska55
09. 05. 2024 17.02
-1
Misika1967
09. 05. 2024 16.26
+9
Uzivaj vsak dan.
lunaa12
09. 05. 2024 16.26
+6
Super, privoščim :)
XVXC
09. 05. 2024 16.09
+4
Narava vrača udarec. Podnebne spremembe. Vsaka križarka - ladja ima 6 dizelskih motorjev težkih 75.600 KW (približno 100.000 HP), 1,8 milijona cc x 6 cilindrov (equiv. 5400 VW Golf TDI), Poraba: 13,8 ton/uro ali 390.000 litrov na dan.120.000 ton/leto, kar ustreza celotni proizvodnji težke nafte v rafineriji Falconara. Potem Vam povedo, da je za rešitev problema podnebnih sprememb potrebno kupiti električni avtomobil. Bolano !!!
kita 1111
09. 05. 2024 15.37
+13
Dekle ti samo uživaj in mirno morje
123soba
09. 05. 2024 15.16
+7
Ni težko kupiti nekomu uro za 3.000€ če ti dedek zapusti 1 milijardo keša.... Smo brali tudi o tem....
Nobody75
09. 05. 2024 14.08
+0
Spet zgodba ki zgleda kot fotka na IG popravljena s filtri. Punca je pač prodajalka. Po šihtu se počasi zavleče v podpalubje namesto domov. Ni vse zlato kar se sveti.
Matija Pajek
09. 05. 2024 14.31
+23
Po sihtu se zavlece v podpalubje, naslednji dan pa se zbudi v novem kraju in gre raziskovat nove kulture, hrano, naravo. Ti greš pa v neodplačano stanovanje, seštevat račune za vodo, elektriko in komunalo. Res ni vse zlato kar se sveti, jaz osebno bi izbral taprvo opcijo.
Nobody75
09. 05. 2024 14.43
-5
Sem brez kreditov samo tako za info. Predvidevam da ti nisi. Pač si zgleda nova instagram generacija s fetišem na potovanja. Tebe ali njo kamorkoli postaviš bo isti šmorn. Nove kulture nova hrana bla bla. Tole beganje vas ne bo rešilo.
Nobody75
09. 05. 2024 14.45
-14
No vsaj to ji je prihranjeno da ne rabi seštevat položnic.. Vse drugo pa je popolnoma isto. Ne vidim po čem naj bi bla ona na boljšem. Drugač sem brez kreditov tako za info. Milsim da ti nisi. Kot rečeno ni vse zlato kar se sveti. Pač to je članek za novo IG generacijo v katero predvidevam da spadaš tudi ti. Važno da se potuje pa bo:) Dej ne me sezuvat prosm te.
Nobody75
09. 05. 2024 14.46
-5
Matija Pajek
09. 05. 2024 14.51
+16
O kakšnem beganju in kakšnih rešitvah ti palamudiš? Edina rešitev, ki jo potrebujemo je pred vami dinozavri, ki nikoli niste šli dlje od domačega dvorišča, pa se imate za inteligentne vsevedce. Sploh ne razumem kakšna je poanta tvojega kokodakanja, vsak ima pravico počet s svojim življenjem kar želi.
Nobody75
09. 05. 2024 15.01
-9
Reši se in se še ti zavleči v podpalubje, da ne boš še kakšno pametno povedal. Si jih že dost danes. Hvala bogu da imam srečo in sem se izognil hipsterskemu šminkeraju katerega ponosen predstavnik si sam(a).
JK123
09. 05. 2024 16.46
-5
Matija Pajek, to pa ni naš problem, da ne razumeš "kokodakanja". Pa tudi nimamo vsi kreditov in nismo vsi brez denarja in brez otrok. Verjetno pišeš iz svojih izkušenj. Imaš pa pravico, da ne razumeš nečesa, čemur praviš kokodakanje. Zgleda te res nekaj zelo jezi, da tako stresaš žolč v tej temi.
Matija Pajek
10. 05. 2024 08.26
+3
Ti si pa dober primer kako z veliko besedami povedati nič. Sploh ker nikogar ne briga kaj ti imaš in nimaš. Tvoj komentar je tako smiseln kot jesti juho z vilico.
tbmb
09. 05. 2024 14.02
+9
Strežni in čistilno osebje nastrada ti v trgovinah in plesalci z animacijo pa uživajo. Videl in govoril z njimi. Večina osebja Azija in Afrika pa južna Amerika.
devlon
09. 05. 2024 13.19
+14
Boljs kot vsak dan hodit v pisarno in domov.. in cakat na 2 tedna letnega dopusta.., ko marsikdo spet doma ostane. Ker je treba avto zrihtat, za kurjavo sparat itd itd
brusilec
09. 05. 2024 13.02
-5
dela 16 ur na dan za malo nadpovprečno plačo? to je pa nekako nelogično.. upam da ima hrano čisto brezplačno, prenočišče... drugače pa zaposleni nimajo veliko pravic na ladjah, tu niti mednarodno pravo ne velja.. tukaj je kapitan šef in policist.. samo v ektremnih primerih ima policija ali fbi pristop.. ne hvala, življenje gre mimo, stem pa mislim na družino, otroke...
Pojma_Nimaste
09. 05. 2024 14.21
+8