Slovenija

Slovenska in nemška obrambna industrija o možnostih krepitve sodelovanja

Ljubljana, 13. 02. 2024 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
7

Slovenija in Nemčija imata veliko možnosti za okrepitev že zdaj uspešnega sodelovanja na obrambno-varnostnem področju, so ocenili sodelujoči na slovensko-nemškem poslovnem forumu obrambne industrije. To je po njihovih ocenah še posebej pomembno ob trenutnih zaostrenih geopolitičnih razmerah.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je izpostavil uspešno dosedanje sodelovanje med državama in izrazil željo po njegovi dodatni okrepitvi, so v sporočilu za javnost zapisali v javni agenciji Spirit Slovenija. "Tudi na obrambnem področju bi se želeli približati ravni sodelovanja, kot smo ga uspeli z Nemčijo vzpostaviti na področju avtomobilske industrije," je dejal.

Dobro sodelovanje z Nemčijo je izpostavil tudi namestnik generalnega direktorja direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matej Skočir. Nove priložnosti, ki se odpirajo na tem področju, so po njegovih besedah pomembne tudi z vidika krepitve obrambne pokrajine v Evropi in širše.

Slovenija ima veliko podjetij iz obrambne industrije, ki so v svetovnem merilu na tem področju izjemna, je dejal direktor Spirita Rok Capl. "Spirit Slovenija vse od leta 2012 organizira skupinske sejemske nastope na mednarodnih sejmih obrambne industrije v tujini ter na ta način prispeva, da slovenska obrambna industrija postaja mednarodno vse bolj prepoznavna in pridobiva pomembne partnerje in kupce v tujini," je dodal.

Direktor Nemške zveze varnostne in obrambne industrije Andreas v. Büren je predstavil organiziranost, cilje in delovanje zveze, ki je bila ustanovljena leta 2009 in združuje 221 nemških podjetij. Direktor Grozda obrambne industrije Slovenije Boštjan Skalar pa je predstavil vlogo tega združenja, pod okrilje katerega sodi 58 podjetij.

Kot primera uspešnega partnerskega sodelovanja so na dogodku predstavili partnerstvi med slovenskim podjetjem Mil Sistemika in nemškim podjetjem Blackned ter slovenskim podjetjem Armas in njegovim nemškim partnerjem.

"Takšna srečanja poleg seznanitve s trenutnimi trendi ponujajo tudi vpogled v najboljše prakse, priložnost za sodelovanje v razpravah in izmenjavo izkušenj ter odpirajo nove poslovne priložnosti," so dodali v Spiritu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko1310
15. 02. 2024 16.45
Nemci in mali brkica so 1938-9 leta rešaval ekonomsko krizo naoružavanjem in masovno proizvodnjom orožja, zdaj pa Šolci po uzoru predhodnika spet zaganja razno mašinerijo in rešaval ekonomsko krizo???
anatomija
13. 02. 2024 19.55
+2
Rusofili takoj skočijo v zrak če se katerakoli Evropska država pogovarja o krepitvi oboroževanja . Hkrati pa hvalijo Rusko gospodarstvo , ki živi od izdelave orožja saj gre najmanj 35 % Ruskega proračuna za vojsko . In s tem orožjem ubija civiliste v Ukrajini in uničuje civilne objekte
Betuul
13. 02. 2024 19.29
-3
Tako se je bilo treba bongat še s tisto 2.sv vojno in zdaj ! Če frozen Ölaf Šolci misli neki na 🪖klelele okol nas slo špilat! Bomo preverli kako je z plačanim nato prispevkom! Nemci prvo bomo preverli če imate nato plačan! Ker Osel gre samo enkrat na led; in szi slo ni dobr češenj zobat!
Betuul
13. 02. 2024 19.25
-2
Slo smo hlapci in to je dovolj! Zato so v zgodovini nazaj poskrbeli mađari in srb! Drugače bi imeli grofa in bili deželani! In slo bi bila knježja in rslo hkrati! In skoraj 2/3 bi od takrat nemčije pripadalo nam slo!
Betuul
13. 02. 2024 19.22
+1
Kam bi radi spet slo zvlekli! Nemci imajo apetite zato; ker je med državami napadalkami?
Jon Bacek
13. 02. 2024 18.32
+3
Če želite vsaj kanček dobrega za EU, se začnite pogajati za mir v Ukrajini, po možnosti brez ZDA. Vem, da je naivno pričakovati, da se bodo ZDA strinjale z mirom v Ukrajini.
trgft
13. 02. 2024 18.36
+4
In GB , veliko zla so naredili v Ukrajini.