Slovenija

Slovenska medvedka Jurka iz Italije v Nemčijo

Ljubljana, 01. 10. 2010 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko medvedko Jurko so pred približno 10 leti prepeljali v Italijo, kjer so v pokrajini Trentino spet naseljevali medvede, sedaj pa so jo premestili v alternativni park za medvede in volkove v nemškem Schwarzwaldu.

V novem domu bodo za Jurko in še tri medvede ter tri volkove skrbeli štirje ljudje.
V novem domu bodo za Jurko in še tri medvede ter tri volkove skrbeli štirje ljudje. FOTO: No alla caccia (Društvo proti lovu)

Konec avgusta so po prizadevanju italijanskega Društva proti lovu slovensko medvedko Jurko premestili v nemški alternativni park za medvede in volkove v mestu Bad Rippoldsau-Schapbach v Schwarzwaldu v pokrajini Baden Württenberg. Gozdni park je velik približno sedem hektarjev, v njem pa živijo še trije cirkuški medvedje in trije volkovi. Ograjen je z 2,5 metra visoko električno ograjo, pri čemer za živali skrbijo štirje skrbniki in veterinar.

"Zgleda, da je Jurka prevoz prestala brez problema. Dobila je narkozo, tako da ozke kletke, v kateri so jo transportirali, ni doživljala boleče in problematično, kajti po prihodu, ko si je opomogla od narkoze, se je brž pričela gibati, jesti in vzpenjati po drevju. To naj bi bil znak, da nima nič proti novi domovini," so zapisali v slovenskem Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice.

Preselitev so zahtevali prebivalci

Jurko je Slovenija pred okoli 10 leti prodala Italiji, ki je želela v pokrajini Trentino vnovič naseliti medvede. Način njenega življenja in njenih mladičev ni bil povsem tipičen za medvede, saj so se delno hranili s pripravljeno hrano ob smučarskih hotelih in v lovskih krmiščih. Delno so se v ovčjih habitatih prehranjevali z ovcami in jagenjčki in v kokošnjakih s kokošmi, trdijo v slovenskem društvu.

Jurka je bila letos stara 14 let.
Jurka je bila letos stara 14 let. FOTO: No alla caccia (Društvo proti lovu)

Zato so sčasoma povzročili jezo prebivalcev, ki so se pritožili lokalnim oblastem v Trentinu z zahtevo, da medvede odstranijo iz narave. To jim je tudi uspelo. Jurko so sprva zaprli na vrt nekega starega samostana, od koder so jo letos po številnih prizadevanjih italijanskega društva "No alla caccia" (Društvo proti lovu) premestili v Nemčijo, so nadaljevali.

V Italiji je imela Jurka več mladičev, med njimi tudi Bruna, ki so ga preselili na Bavarsko. V medijih so o njem poročali leta 2006 med svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga je gostila Nemčija. Pri mestu Schliersee v bavarskih Alpah so ga takrat namreč ustrelili z obrazložitvijo, da ogroža prebivalstvo in da krade hrano v kokošnjakih, ovčjih stajah in čebelnjakih, nato pa so ga, kot poroča omenjeno slovensko društvo, še preparirali in ga razstavili v münchenskem dvorcu Nympfenburg.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
01. 10. 2010 13.28
Vse naše medvede fentajo. Upam, da Jurke ne bodo.
scipio
01. 10. 2010 12.14
to je pa ena najbolj kosmatih slovenskih medvedk med vsemi kar jih poznam