Slovenija

Slovenska obala ponovno slovenska: 'Boni so naredili svoje'

Izola, 26. 07. 2020 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
373

Kljub hoji po robu pandemije, marsikdo ne upošteva zaščitnih ukrepov. Plaže so polne. Slovenska obala je tudi ta vikend pokala po šivih, kar za ta čas sicer ni nič nenavadnega, je pa nekoliko nenavadna struktura gostov - prevladujejo namreč slovenski gostje. "Boni so naredili svoje," pravijo zadovoljni hotelirji. Nekateri gostinci pa se nostalgično spominjajo prejšnjih poletij, ko je bilo tujih gostov več. Ti so namreč manj stiskaški od Slovencev.

Na nedeljsko popoldne v Simonovem zalivu kljub priporočilom stroke, kako se v času covida-19 vesti na plaži, je bilo najti prost ležalnik danes tam misija nemogoče. "Zdaj je res kar gužva, sploh čisto ob morju, drugače pa je Hrvaška boljša," pove eden od številnih Slovencev, ki so se odločili počitnice zaradi epidemije, namesto na Hrvaškem, preživeti pri nas. 

"Na Hrvaško ne upamo, ker se bojimo 14-dnevne karantene, če bi bila. Zaradi službe," pove drugi.  

Da na slovenski obali letos prevladujejo prav Slovenci in da teh ni malo, opažajo tudi delavci v turizmu. "Mislim, da ne samo na obali, tudi sicer po Sloveniji. Boni so naredili svoje in Slovenci smo se odločili, da ostanemo doma," meni Nina Golob, direktorica hotela Delfin in doda: "Res mislim, da ni bil nihče od nas tako optimističen v času zaprtih hotelov, da bi si predstavljal, da bo poletje tako lepo teklo, kot trenutno teče in da smo lahko glede tega res izredno zadovoljni."

Turistični boni se na obali dobro unovčujejo, zaradi gneče je prost ležalnik težko najti.
Turistični boni se na obali dobro unovčujejo, zaradi gneče je prost ležalnik težko najti. FOTO: POP TV

Izolski hotel je denimo rezerviran že do sredine decembra, nad letošnjo poletno sezono so zelo zadovoljni tudi v Portorožu. "Najprej moramo reči, da smo blazno veseli, ker sploh lahko govorimo o kakšni sezoni, glede na stanje pred parimi meseci, ko smo govorili o precej nedoločnikih. Trenutno smo zelo veseli, ko vidimo, da gostje prihajajo in predvsem, da se vračajo," zadovoljno pove Dagmar Pečovnik iz Eurotas hotelov. 

Tudi v portoroškem Boutique Hotelu letos prevladujejo slovenski gostje, ki prenočitve na naši obali praktično vsi plačujejo s turističnimi boni. Razlogov za tako visok obisk slovenske obale je veliko, med njimi pa prevladuje možnost koriščenja turističnih bonov. "Prišli smo zaradi vavčerja, pa tudi zaradi lokacije, ki je dobra za otroke," pove mimoidoči. 

So pa nekateri mnenja, da so cene na slovenski obali precej visoke. "Za en teden bomo dali 800 evrov za štiri osebe. Glede na Hrvaško smo zelo dragi," meni eden izmed obiskovalcev. 

In čeprav poleg plaž po šivih pokajo tudi gostinski lokali, se nekateri gostinci nostalgično spominjajo prejšnjih poletij, ko je bilo tujih gostov več. Kot pravi eden izmed natakarjev, so Slovenci zelo skupuški. "Nič ne zapravljajo, nič napitnine ne pustijo. Nemci so najboljši, Slovenci pa najslabši gostje." 

Kljub vsemu pa so letošnjo poletno sezono rešili prav Slovenci z vavčerji v žepu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erik1989
28. 07. 2020 21.20
+1
Smo pa dali napitnino v restavraciji Sardela, lahko rečem, super hrana, hitroda postrežena, najedli smo se super, vsi zadovoljni. Takim vedno damo, ne pabo počasnim natakarjem, ki komaj čakajo da mine tistih 10 ur v službi, pa gas domov.
Erik1989
28. 07. 2020 21.14
+2
Tudi taverna pred hotelom Histrion, obup, dela natakar, počasen, na hrano čakali 1 uro, z malim otrokom, gužve sploh ni blo, tri mize zasedene. In takim napitnina? Še dobro, da smo s kartico plačali. Ta Sava je obup, nas ne vidijo več.
Erik1989
28. 07. 2020 21.10
+1
Če smo stiskaški? Nismo! Prav v Hotelu Bernardin 5* smo pustili 2000€ in ta smrkavec, pravi, da ne damo napitnine? Ne vidijo nas nikoli več. Tujim gostom odprejo pri večerji pijačo, ki jo seveda drago plačaš, za pol litra navadne vode radenska in dva deci jabolcnega soka, je cena 6,70€, nam domačim pa ne odprejo. Ponudba hrane povprečna, ena vrsta ribe vsak večer, če smo na morju bi mogla prevladovati ta hrana, vsaj tri vrste ali več pri večerji za hotel s 5*. Pri zajtrku zmanjka pijače, kruha ne nosijo redno zraven. Zmanjka jajc, palačink... Povrh vsega na plaži zahtevajo, da pokažeš vsak dan če si gost hotela, a gleda te že cel teden, ko pri pultu prevzameš brisače. Lezalniki se rezervirajo, enih ni po cel dan na plažo, ostali gostje, pa naj na travi ležijo. Obupno. Dragi so kot žafran, a ponujajo vse povprečno, cene pa nabitete. Lahko jih je sram, sploh pa osebje, da še upa po tv-ju to povedat. Potem lahko tudi mi povemo svoje mnenje. Nas ne vidite več na slo obali, naprej hodimo na Hrvaško, kot smo do sedaj.
handsome boy
27. 07. 2020 20.38
+4
Ne zdi se mi normalno da dam na Slo.obali za pivo 4e,na katerega cakam povprečno 20 min, zraven še napetnino
handsome boy
27. 07. 2020 20.41
+3
Ko boste pa naredili slovensko obalo dostopno povprečnim slovencem, potem pa bom več zaravljaj
Krevasi
27. 07. 2020 20.32
Kaj sem rekel, 10 min pa je šel
flojdi
27. 07. 2020 18.01
+1
. ampak če se ne motim , so v Avstriji te bavvau čarje lahko uporabili tudi v gostilnah za hrano. Enostavno mislim da je futr važnejši od počivanja
G8J
27. 07. 2020 15.00
+2
A mislite da je v naši Dolini Šentflorjanski samo obala? Pa še to : slovenci smo pač vedno izstopali po ogromnih razlikah v primerjavi z drugimi narodi Zbudite se!
David Peterka
27. 07. 2020 14.36
+11
Sam pozbte omenit da Slovenc spije po par rund pira , Nemc pa žuli radensko. Da ne govorim kako pri zajtrku basejo salamo v torbico za sendviče. Slinijo pa se kelnarji okoli takih kot da majo zlate evre. Najbolj zapravljivi so Italijani, če se znaš na mizo postavit več kot cevape in kalamare. Kulture napitnin pač nimamo.
F_1
27. 07. 2020 13.44
+8
Gneča?..a bejž no...ko pridem pa v skoraj prazno gostilno,morm met pa masko gor..ko se usedem za mizo,pa jo lahk dol dam..kakšna logika!!...glede napitnin-sam sem bil kelner in jo vedno dam..če spijem cockto,pa da je 1,8€ vedno pustim trinklt..če je pa še kelner ali kelnerca prijazna, pa tud plačam s 5 evri pa rečem,na 3€ daj...
Janez Francl
27. 07. 2020 14.01
-2
Odaljenost manjša 1.5m diktira masko + zaprt prostor ! Ko se pa vsedeš za mizo , je pa sama miza pravilno oddaljena od druge mize in jo lahko snameš dokler sediš . Ko greš na WC masko gor !Če pa kaj tebi ni logičnio , drugim je !
Zentrum
27. 07. 2020 14.10
+4
Tako je. Ker če je oddaljenost 1,4 metra, si takoj ogrožen, če je pa 1,6, pa ni panike.
*Violate*
27. 07. 2020 13.20
+18
O sami naši obali in o navitih cenah niti ne bom začela, bom pa omenila, da Slovenci lih nimamo kulture dajanja napitnin (to je nekaj, kar je aktualno v tujini, večjih letoviščih in ZDA), zaradi česar šele zadnja leta počasi spreminjamo to obnašanje. Posledično se morda oseba niti ne čuti dolžno pustiti napitnino v lastni državi, ker ni občutka tujine (pač psihološke fore). Bom pa tudi tko rekla, če je navaden Laško, ki ga v večini lokalov dobiš za 1,70-2€, na obali 3€ ali več, lahko oseba zapravi cel dnar že prvi dnar za napitnine, saj so že osnovne cene zasoljene. In kot rečeno, mogoče, če bi ležala v kabini, sredi peščene plaže, s pogledom v kristalno čisto vodo na Bahamih, bi bilo vredno vsakega centa, za tisto mlako in minimalnega prostora za sončenje, se mi pa zdi škoda vsakega dnarja (in to brez napitnine).
Dejan Matvoz
27. 07. 2020 21.47
+2
V ZDA se mora kelner potruditi za gosta, saj živi od napitnin. Temu rečemo pozitivna selekcija, dobri kadri ostanejo in prosperirsjo. Bolj kakovostno delo in prijaznost ti prinese več denarja. Tam ni minimalca kot pri nas, ko se kelnerju ne ljubi nič, še pogovarjati ne o naročilu, ker dobi plaćo tudi brez tega. To pa je primer negativne selekcije, ki jih je pri nas veliko preveč! Zato pri nas noben kelnar ne sme pričakovati napitnine! Če pa se kateri potrudi in je prijazen, hiter in ustrežljiv, pa od mene z lahkoto dobi tudi do 5 EUR. Poskus uvajanja pozitivne selekcije 😉
Scouser96
27. 07. 2020 13.04
+7
Oddajamo v izoli za 120€ na noč dokaj luksuzni apartma..na novo opremljen 2 spalnice velika kuhnja in dnevna..pol pa vidim neke greznice v portorožu za 150€
Tomy Bananas
27. 07. 2020 12.22
+35
Zahtevam opravičilo od tistega natakarja ali pa od njegovega delodajalca. Stem nastopom je očrnil in naredil škodo svojemu podjetju. Očitno po njegovem obnašanju vidimo zakaj ne dobi napitnine ker je nesposoben. Delavci so odraz podjetja
Principat
27. 07. 2020 14.27
+1
ne nakladaj ,,,,... v prvi vrsti se naj država in vlada pošlihta in ne spravljaj se na delavca , ker itak v tej državi vse zgori na delavcu, ostali pa se mastijo in operejo roke
Lope
27. 07. 2020 12.18
+31
Onemu kelnaru zabitemu, ki pravi, da so slovenski gosti najslabši gosti (bilo tudi na tv sinoči), bi prepovedal streči domače goste, pa naj streže samo tuje in njih fehta za napitnino.
kozarc1234
27. 07. 2020 12.24
+5
Zlagal se ni niti malo. Slovenci smo katastrofa gostje, samo pizdenje, čim ceneje skozi, dobit zastonj parking in se jeziti čez vse kar gre. Delam v turizmu že 9 let in glava največ peče ravno pri domačih gostih.
krneki_123
27. 07. 2020 12.57
+28
Če je vse v redu in dobra strežba, vedno dam napitnino. Če pa kdo misli, da mu pripada samo zato, ker je natakar, je pa njegov problem.
Djedi
27. 07. 2020 21.05
Djedi
27. 07. 2020 21.08
+5
Kje piše da natakar mora dobit napitnino. Delavec v proizvodnji jo tud ne dobi pa lahka z nasmeškom dela celi mesec. Enako je za delavke v trgovini, pa na bencinski, delavci v odzadju kot so kuharji.... Vsi se borimo, nevem zakaj bi bilo pri kelnatjih drugače. Ni to Amerika.
Tomy Bananas
28. 07. 2020 18.37
Očitno se ne zavedaš kdo ti daje kruha. Si na istem nivoju kot natakar iz posnetka.Podn
MesOjediPinGvin
27. 07. 2020 12.02
+13
Glede na fotke..... Čimprej izkoristite bone, tudi če ležite en na drugem in hodite eden po drugemu. Septembra bo karantena. LOL
zemljan10
27. 07. 2020 11.53
+19
Ko pogledam naslovno fotografijo se kar zgrozim. Kje pa je sedaj manjša nevarnost za virus? V tej slovenski gneči ali na bolj praznih Hrvaških obalah?Na takšno plažo,kot je na fotografiji niti zastonj ne.Hvala lepa.
MesOjediPinGvin
27. 07. 2020 12.00
+8
Umag napol prazen. Kakšna milina. Temu se reče dopust.
Misty2
27. 07. 2020 11.44
+13
Nočem it na dopust ki si ga država ne more privoščiti . Hvala lepa pametnjakoviči iz Slovenije država je po novem še bolj zadolžena bogataši z vilami in hotelami pa so le dobili nekaj
Levicarjikmeee
27. 07. 2020 11.42
+0
Kolesarji so zavrnili bone?
Levicarjikmeee
27. 07. 2020 11.42
+1
Hvala Janez a ne ja... brez njega in bonov bi "domoljubi" zopet šli na Hrvaško.
Praškovarit
27. 07. 2020 11.09
+15
kako to, da pri vas nič ne pišete o etničnih skupinah, ki so šli na morje?
kilklop
27. 07. 2020 14.11
pa koga zanima kam je šel kdo na morje, pa ti nisi resen.
AxisDeus
27. 07. 2020 11.05
+22
Jaz vedno dam napitnino, tudi po 5 evrov, če je strežba dobra in kosilo za celo družino, ki pride toliko in toliko. Je pa res, da je dobrih, šolanih natakarjev, ki znajo svetovati gostu pri izbiri jedi, ki poznajo vsako jed (vedno sem presenečen, koliko natakarjev sploh ne ve, kako kakšna jed pri njih izgleda, prav smešno), so nevsiljivi, hkrati pa pozorni, vse manj in manj, zamenjuje jih poceni delavna sila, ki dela tam za minimalca po liniji najmanjšega odpora. Jesti zunaj je celostna izkušnja, ne le hrana, žal se bojim, da bledi ena izmed njenih dimenzij. Takemu "gostincu" pa gotovo ne bi pustil niti centa, četudi imam plačo, ki je kar precej nad slo povprečno mejo.
Praškovarit
27. 07. 2020 11.11
+6
lohk daš ti 5 eur, enim pa to predstavlja cel obrok, tako, da napitnine ni.