Slovenija

Policija prvič v zgodovini Slovenije streljala z gumijastimi naboji

Ljubljana, 10. 11. 2020 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina, Daniel Fazlić
Komentarji
1071

Uspeli smo izvedeti, da je Policija na četrtkovih izgredih, ko se je vnel spopad med policisti in huligani, prvič v zgodovini naše države uporabila gumijaste naboje. Ti se uporabljajo z bombometom kalibra 40 milimetrov, o uporabi pa javnosti pred našim poizvedovanjem niso obvestili. Prav tako so policisti prvič po letu 2012 v središču Ljubljane uporabili vodni top in konjenico – obakrat med protesti zoper vlado Janeza Janše.

Na izgredih v Ljubljani so bili ranjeni številni policisti.
Na izgredih v Ljubljani so bili ranjeni številni policisti. FOTO: Aljoša Kravanja

Protesti 5. novembra so bili eni hujših v Sloveniji v zadnjih letih, obveščevalne službe in Policija pa so opozarjale, da imajo informacije, da bi se lahko spremenili z izgred – nekateri naj bi tja prišli ravno zato, da bi lahko napadli policiste. Njihove napovedi so se uresničile, saj je bilo že v začetku popoldanskega zbiranja jasno, da so številni med 500 posamezniki, ki so se zbrali na Trgu republike, tja prišli le z namenom spodbujanja nasilja. Številni so tako v policiste in druge metali granitne kocke in palice ali pa se spopadli s pestmi. 

Policija je na povečano nasilje, v katerem so bili poškodovani policisti, novinarji in protestniki, odgovorila s prisilnimi sredstvi: proti množici je poletel solzivec, uporabili so vodni top in prvič v zgodovini samostojne Slovenije tudi gumijaste naboje. S Slovenske policije so nam informacijo potrdili: "Na Slovenski cesti je bil uporabljen vodni curek, na Prešernovem trgu pa plinska sredstva. Na Trgu republike in ostalih mestih so bili za obvladovanje izgrednikov uporabljeni odrivanje množice in službeni konji, poleg tega pa so bila uporabljena tudi sredstva za pasivizacijo – pet gumijastih nabojev zoper do sedaj še neznane osebe."  Do tokratnih izgredov policija gumijastih nabojev proti protestnikom še ni uporabila. Bolj pa smo navajeni o streljanju z gumijastimi naboji slišati iz držav, ki so na robu definicije propadle države, kot so na primer Egipt, Belorusija in podobne države tretjega sveta.

Slovenska policija uporablja za izstreljevanje plinskih sredstev ter sredstev za pasivizacijo (gumijastih izstrelkov) bombomet B&T GL06 kalibra 40 mm.
Slovenska policija uporablja za izstreljevanje plinskih sredstev ter sredstev za pasivizacijo (gumijastih izstrelkov) bombomet B&T GL06 kalibra 40 mm. FOTO: B & T

Vodni top so prvič uporabili v času druge vlade Janez Janše, ko je Slovenijo zajel val protestov, ki so se začeli v Mariboru. Povod za širjenje protestov po Sloveniji leta 2012 je bilo med drugim tudi javno prepričanje, da je bila Policija na drugih protestih, ki so potekali relativno mirno,  preveč nasilna. 

Nenevarni naboji, ki to niso 

Gumijaste naboje je leta 1970 izumilo britansko obrambno ministrstvo, zato da so se z njimi na "varnejši" in "bolj human" način zoperstavili protestnikom v Severni Irski. V 50 letih njihovega obstoja so po svetu povzročili več tisoč primerov smrti, hudih poškodb in slepote. Pogosto so jih namreč varnostne sile usmerjale neposredno v glavo, vrat ali druge vitalne organe, in to z zelo kratke razdalje.

Ravno zato obstajajo posebna pravila, kako in kdaj lahko takšna sredstva policist uporabi. Plinski naboj ali snov izstreli s plinsko pištolo, puško ali drugo napravo, plinsko ročno bombo odvrže, druga sredstva pa razprši v smeri oseb, zoper katere jih uporablja. "Plinskih in drugih sredstev za pasivizacijo policist ne sme usmerjeno odvreči ali izstreliti v vitalne dele telesa, kot so glava, vrat in genitalije, razen če je to nujno, ker oseba neposredno ogroža življenje policistov ali druge osebe," so nam pojasnili na Policiji. Gumijasti naboji so se sicer skozi leta posodabljali in se spreminjali, a jih policisti najpogosteje uporabijo kot zadnje sredstvo, ko milejši ukrepi niso zadostni.

Tudi Slovenska vojska lahko po naši zakonodaji uporablja gumijaste naboje, le da so njena pooblastila nekoliko bolj omejena pooblastila. Kot so nam že pojasnili septembra, teh do takrat še niso uporabili.

Ne gre za gumijaste kroglice

Kot smo že pojasnili, so gumijasti naboji v resnici veliko večji in bolj podobni pravim nabojem. Kljub svojemu imenu imajo namreč pogosto kovinsko sredico, ki je prevlečena s trdo gumo ali plastiko. Kovina oziroma kakšna druga trda snov jim je dodana zato, da so težji. Gumijasti naboji so lahko izdelani tudi iz drugih materialov. "Za gumijasti izstrelek se šteje izstrelek iz gume, pene, plastike, peska ali drugega materiala s podobnim učinkom," so nam pojasnili na Policiji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1071)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+0
Končno je tudi policija pričela uporabljati sredstva katera so namenjena njihovemu namenu ne pa da ležijo v omaricah na policiji. Proti nasilnim izgrednikom se uporabi tudi pravo orožje ne samo to z gumijastimi naboji. Orožje z gumijastimi naboji je povsem neškodljivo pa tudi,če ne bi bilo si je vsak nasilnik sam kriv,če ga kaj doleti saj ga nihče ne sili naj se udeleži protestov. Tako orožje se uporablja po celem svetu in sedaj se bo spet našel nekakšen pametnjakovič da se v Sloveniji ne bi smelo za katero večina sveta še sploh ni slišala.
Apostol1
11. 11. 2020 20.04
+5
Hja tole lahko komentiramo dogodek iz Velenja pa ne , čeprav v bistvu ni nobene razlike , nasilje in policijsak samoobramba , ponavljam samoobramba v obeh primerih.
+2
Apostol1:Točno tako in to je zaradi tega,ker je strelec na policijo v Velenju bil ilegalec v Sloveniji muslimanski bosanec iz bosne kar je objavljeno na vseh drugih tujih in naših portalih tukaj se pa zopet hoče pomesti pod preg njegova identiteta..
BLACKWATER blacklist
11. 11. 2020 17.34
+2
kako je možnooo da so rdeči od ww2 še vedno v lepi naši slo in mešajo zrak... samo v sloveniji.
mosqito
11. 11. 2020 18.02
+3
Pa zmeraj mlajši so,pa zmeraj več jih iz hoste še vedno prihaja .
ROMELS
11. 11. 2020 16.48
+3
Pisun, ki ne izboljšuje, ampak kvari družbo.
Uporabnik419925
11. 11. 2020 16.30
+1
Neučinkovit ter zastarel sistem za odvračanje oziroma nevtralizacijo agresivnih oseb. Čeprav sem oseba z 3 letno poklicno izobrazbo vem, da na trgu obstaja veliko cenejši sistem za uporabo pri nesmrtonosnem odvračanju oziroma nevtralizaciji in mirne vesti napišem, da so tako zvani strokovnjaki, ki izbirajo opremo za policiste navadni nesposobneži. Takole bom napisal z mirno vestjo bom dal na mizo za mano 5.000 € gotovine pa vzel v roke polavtomatsko gladkocevno šibrenico v kalibru 12/76 napolnjeno z neubojnim strelivom po ceni 1€ za kos. 8 takšnih nabojev bom imel na razpolago na drugo stran se lahko postavita dva heroja, ki lahko poiskušata onesposobiti mene ter nato vzeti denar. Če jima to uspe je denar njihov.
Jimi1
11. 11. 2020 19.07
+1
Ti tvoji naboji imajo ceno 1eur po kosu in so potencialno manj nevarni kot te granate 40 mm...,ki štejejo pravo bogastvo... Tisti ki je izbiral ta draga in nevarna sredstva je verjetno % pobral v svoj žep...
Uporabnik419925
11. 11. 2020 19.45
+2
Točno tako, koruptivno dejstvo odločevalcev ter stroke brez kančka strokovnosti.
tekha
11. 11. 2020 16.25
-1
Policisti, kako vas ni sram da streljate in pretepate svoje sorojake, ki vas placujejo. Kaj mislite, da bodo vas pustili pri miru, ko se nas, navadnega ljudstva, resijo. Vi boste takoj zatem na vrsti. Namesto da branite lopove in izdajalce stopite skupaj z ljudstvom, da se resimo tih zajedalcev. Kam mislite da je sla vecina denarja (od vec kot 40 milijard) za katere so nas zapufali v teh 8 mesecih? V privat zepe povezsnih s politiko.
Uporabnik419925
11. 11. 2020 19.46
Ah, revolucijonar proti legitimno izvoljeni vladi.
flojdi
11. 11. 2020 20.30
Zevs
11. 11. 2020 16.14
+0
Čisto se strinjam z Zmagom Plemenitim. Zmago za predsednika!!!!!!!!!!!!!
mosqito
11. 11. 2020 16.18
+2
Zmago v koaliciji, ven nagnat Janjo Sluga...
janko jereb
11. 11. 2020 16.05
+0
Komunistični prefarbanci z Janšo na čelu kao demokrati SDS nam bodo pošteno oravbali in zagrenili sleherni dan ko so pri koritu. Nabave ki se preplačujejo čeprav nad vsem bdi Jelka Godec, ki jo je le še en gobec. Preplašeni so revčki zrežirali nerede, kar res obvladajo in naščuvali mladino, da lahko sedaj zategujejo s policijo miroljubne proteste. Sicer pa Janša že ureja ograjo okrog svoje hiše , že ve zakaj !
mosqito
11. 11. 2020 16.19
+2
Jimi1
11. 11. 2020 15.33
+5
Elektroplastika proizvaja gumijaste naboje za sibrenice 12 cal,ki so mnogo manjši od brutalnih 40mm granat... Ta zadeva je v prodaji lastnikom z dokumenti za 12cal... Ker gre pumparica 12 v standardno policijsko orožje jih ne razumem zakaj niso uporabili tega manj nevarnega sredstva,če so že morali poseči po temu za umirjanje norcev na drugi strani? Do tega da bo letel svinec nas loči samo incident s smrtno zrtvijo ,torej lahko zgolj ,,napačno,, poslan gumijaste izstrelek cal 40... Takrat pa verjetno bo ,,vrag vzel šalo,,...
Uporabnik419925
11. 11. 2020 16.38
+0
Ker so odgovorni v policiji za nabavo neubojnih sredstev totalni nesposobneži. Danes na dan 11.11.2020 se je spet pokazalo , da so lahko neubojna sredstva, ki jih ti nesposobneži izbirajo zelo nevarna za policiste pri njihovem delu. V Velenju je neprištevna oseba uspela zagrabiti policistko klub uporabi el.paralizatorja ter jo z alfa nožem porezati čez obraz. Kaj bi bilo če bi z tem nožem prerezal vratno arterijo ? Šele službeno orožje policista je nato onesposobilo osebo. Posledice današnjega dogodka pa bodo policistko zaznamovale do konca življenja. Preiskava generalne policiske uprave pa bo sedaj iskala napake v postopkih policistov, ki so se odzvali na dotično intervencijo. Sramota !!! En strel z veliko varnejše razdalje z neubojnim strelivom iz gladkocevnega orožja v kalibru 12/76 bi to osebo veliko hitreje nevtraliziral. Sramota !
Darko32
11. 11. 2020 14.33
+6
Očitno vidimo, da se je začelo tisto, kar jaz vedno pravim, da je izredno nevarno, d apride do tega. Nihče več nikomur ne verjame in zato je sedaj očitno prišla fizična sila v suportu z orožjem takšnim ali drugačnim. Zato pravim, da reševanje po liniji najmnjšega odpora bo prineslo tisto, kar pravimo nasilje in umori.
jg57
11. 11. 2020 13.58
+10
samo 5 na bojev za 500 razgrajačev. Pa naj jih drugič več prinesejo s sabo, vsaj 3 na vsakega razgrajača.
Jimi1
11. 11. 2020 15.39
+3
Samo v dobro vseh nas ne teh granat 40 mm cal... Tudi drugi strani se lahko ,,utrga,, pa bodo žrtve na obeh straneh... Takrat bomo tudi ,,opazovalci,, prisiljeni izbrati eno od strani...
Uporabnik419925
11. 11. 2020 16.41
+0
Sam bi stopil na stran policije. Imam dosti znancev, ki bi storili isto. Lahko vas je na drugi strani 500 nas pa samo 10 nimate osnovnega znanja ter sposobnosti izpeljati svojih protizakonitih namenov.
FAUSTOS1
11. 11. 2020 17.00
-3
mosqito
11. 11. 2020 13.57
+9
Tule gor prikrit zagovor gangsterjev in teroristov, ki zaradi nočne prepovedi gibanja in zaprtja lokalov IZGUBLJAJO STRANKE IN MILJONE EVROV OD PRODAJE DROGE IN HUDIH MAMIL. Povezave so spet jasne...KUL KOALICIJA in dva največja medija v državi. SRAMOTA
Jimi1
11. 11. 2020 15.45
+1
Gangsterji in teroristi uporabljajo prave ,,pokalice,, ,ki streljajo svinčene krogle... Protesti,tudi nasilni se niso revolucija,sredstva pa so na obeh straneh ....omejena.
GRoman
11. 11. 2020 13.51
+10
Z lepim se hvalijo..
Antena
11. 11. 2020 13.46
+1
Edino pravilno, da se uporablja.
Nagasaki
11. 11. 2020 13.26
+7
Mogoče je šlo proti koncu uporabe, pa je treba zamenjat zalogo?
sinhron
11. 11. 2020 13.25
+4
Morda je pa šlo v tem primeru za testiranje več proti protestnih sistemov za primer večjih nemirov in tisti , ki so povzročili nemire so bili SDS- ov pomladek , kot takrat , ko so metali jajca in granitne kocke v parlament in potem je vodja teh ( Šoba )dobila takoj službo ZA NAGRADO na gospodarskem ministrstvu pri ministru VIZJAKU !
ariane68
11. 11. 2020 13.24
+10
Jojjj pa kaj če so uporabili gumjaste naboje, policija mora vzpostaviti red in varovanje ljudi,, kaj pa fotograf, ki ima zlomljeno čeljust, to pa ni nič ne, pa tudi če bi morala streljati z vsemi sredstvi, važno da vzpostavijo red in obvarujejo red!! Če pa je to v redu kar se je dogajalo s strani huliganov potem pa res policije ne rabimo, potem bodo pa huligani delali red, takšnega ali pa še hujšega kot so ga sedaj v Ljubljani!!
pepe007
11. 11. 2020 13.13
+12
Pet uporabljenih nabojev zna pomeniti tudi, da noben ni zadel tarče.
Salah al-Din
11. 11. 2020 13.11
+2
Po nepreverjenih informacojah naj bi Majhen Tič, že opravil inšpekcijski nadzor nad dejavnostjo policije ob četrtkovih demonstracijah. Zanimala ga je predvsem informacija o tem kateri hudič je policiji javil, da bodo demonstracije nasilne.
TEDO84bv0MEDO
11. 11. 2020 13.09
-7
Da malo popravim hitro zbrisano: Samo sprašujemo se lahko, kateri človeški "biseri" glasujejo za Janxo??? Še najbolj verjetno je, da on podkupuje volilno komisijo.